Ο Ελληνικός Κινηματογράφος στην Τηλεόραση

"Οι παράνομοι" του 1959 , η ιδιαίτερη αυτή ταινία , μετράει και αυτή 3 προβολές μέχρι σήμερα. Πρώτη φορά στις 10 Οκτωβρίου 1979 στην ΕΡΤ , στη συνέχεια 8 Δεκεμβρίου 1982 στην ΕΡΤ2 και τελευταία φορά 35 ολόκληρα χρόνια πριν , στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην ΕΤ2. Ποτέ και αυτή στην ιδιωτική τηλεόραση...
1959 ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.jpg
 
3 φορές για Νεγκα είναι καλά. Βέβαια έπαιζε κι ο Μπισλανης μεγάλο ρόλο, που ήταν και μορφαντρας.

Ναι, αλλά είχε πιασάρικο τίτλο. Μιλάμε για παράνομους πόθους, όχι αστείο. Εκτός αν τα κρατικά κανάλια έδειχναν μόνο ταινίες με νόμιμους πόθους, διότι κάλλιο γαϊδουρόδενε...
 
Ναι, αλλά είχε πιασάρικο τίτλο. Μιλάμε για παράνομους πόθους, όχι αστείο. Εκτός αν τα κρατικά κανάλια έδειχναν μόνο ταινίες με νόμιμους πόθους, διότι κάλλιο γαϊδουρόδενε...
Παρανομοι πόθοι πιστεύω ονομάστηκαν γιατί ίσως ήταν στα όρια του νόμιμου να παθιαστεις με Νεγκα.

Οι σκετοι παρανομοι που ακολουθούν,του Κούνδουρου δηλαδή ( να μη σταθώ ότι πρωταγωνιστει ολόκληρος Τίτος), μπορεί να σνομπαριστηκαν από την ελληνική τιβι, έχουν προβολή όμως σε κοτζάμ BBC. Το είχα κάπου διαβάσει παλιά κ βλέπω το γράφει κι η Βικι.
 
Οι σκετοι παρανομοι που ακολουθούν,του Κούνδουρου δηλαδή ( να μη σταθώ ότι πρωταγωνιστει ολόκληρος Τίτος), μπορεί να σνομπαριστηκαν από την ελληνική τιβι, έχουν προβολή όμως σε κοτζάμ BBC.
Και τι τα πέρασες τα ελληνικά κανάλια να παίζουν τα αποφόρια του BBC? Εμείς έχουμε υψηλότερα κριτήρια (Νέγκαtive ύψους).

Απορία: Γιατί τέτοια απέχθεια προς τον Χ. Ν.? Τον έχω δει παιδάκι (εγώ, όχι ο Νέγκας) στο θέατρο. Η δεύτερη επαγγελματική θεατρική παράσταση που έχω δει στη ζωή μου, το "Μας συγχωρείτε... διακοπές" στο θέατρο Καλουτά, πρώιμα 70'ς. Σπονδυλωτό έργο με διάφορα συμβάντα σε ένα ξενοδοχείο. Θυμάμαι ένα σωρό λεπτομέρειες (τότε είχα μνήμη, και γούρλωνα και τα μάτια μου μη χάσω τίποτε, διότι μια φορά το χρόνο έβλεπα θέατρο). Ο Νέγκας έπαιζε έναν διαρρήκτη και έκανε διάφορα ακροβατικά, δεν ήταν κακός. Λίγο λειψός σε μπόι, αλλά καλούτσικος εμφανισιακά. Δεν θυμάμαι βέβαια να είχε πολλαπλά προγούλια όπως κάποιος ηθοποιός του γούστου σου, όνομα δεν αναφέρω μη γίνει εμφύλια ρετροσύρραξη. Ίσως αυτό να φταίει. Από παίξιμο δεν θυμάμαι τίποτε, ίσως το έχω απωθήσει στο βάθος της μνήμης μου.
 
"Νεκρή πολιτεία" του 1951 άλλη μια ταινία που χάθηκαν τα ίχνη της...Μόλις 3 προβολές και αυτή , 15 Δεκεμβρίου 1982 στην ΕΡΤ2 , 5 Ιανουαρίου 1983 στην ΕΡΤ2 και 23 Ιουνίου 1988 στην ΕΤ1. Δεν ξαναπροβλήθηκε , δεν κυκλοφόρησε καν σε DVD τότε με τον Τηλεθεατή , τίποτα...

1951 ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.jpg
 
Αντώνη, είναι καταπληκτική η δουλειά σου, όπως πάντα! Με ταξιδεύεις πίσω στα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια, όταν ήταν αγαπημένη ιεροτελεστία να στρωθούμε οικογενειακώς μπροστά στην τηλεόραση Σάββατο βράδυ ή Κυριακή μεσημέρι ή (αργότερα) Τετάρτη βράδυ, για να παρακολουθήσουμε ελληνική ταινία.
Και μια σκέψη ως προς την ωραία ταινία "Νεκρή πολιτεία" με την Ειρήνη Παπά και τον Νίκο Τζόγια: δεν νομίζω ότι μεταδόθηκε και στις 15 Δεκεμβρίου 1982 και στις 5 Ιανουαρίου 1983 στην ΕΡΤ2, δηλαδή με διαφορά τριών εβδομάδων από το ίδιο κανάλι (σήμερα μπορεί να γινόταν, τότε όχι). Το πιο πιθανό είναι να την είχαν προγραμματίσει αρχικά για τις 15 Δεκεμβρίου 1982, να μην μεταδόθηκε τότε λόγω κάποιου έκτακτου γεγονότος και να μεταδόθηκε τελικά στις 5 Ιανουαρίου 1983.
 
Αυτή δεν την έχω δει, αλλά αφού έπαιζε ο Τζόγιας πιστεύω θα ΄πρεπε να παίζει κάθε 15 μέρες, να βλέπουν μερικοί μερικοί τι εστί φωνή και χάρη. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΙ!!!!

Απορία: Γιατί τέτοια απέχθεια προς τον Χ. Ν.?
Εντάξει, όχι κι απέχθεια, πλάκα κάνουμε, συμπαθής ήταν ο άνθρωπος. Αν δεν τον πλασάρανε και για ζεν δίπλα στο Μπάρκουλη δε θα έλεγα τίποτα.
 
"Ο μικρός δραπέτης" , άλλη μια ιδιαίτερη ταινία της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνιστές παιδιά , η οποία μετράει και αυτή μόνον 3 προβολές στην Ελληνική Τηλεόραση. 27 Δεκεμβρίου 1975 στην ΥΕΝΕΔ , 22 Ιανουαρίου 1978 στην ΕΡΤ και τελευταία 5 Ιουνίου 1995 στο STAR CHANNEL

1968 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ.jpg
 
Καλά απαράδεκτο. Νομίζω όσο προχωράει το θέμα θα εκνευριζόμαστε όλο και περισσότερο συνειδητοποιώντας πόσες πολύ καλές ταινίες δεν έχουν προβληθεί καθόλου σε μια ολόκληρη γενιά.
 
Ο Μικρος δραπετης ειναι ταινια αριστουργηματικη και η μοναδικη του παλαιου ελληνικου κινηματογραφου οπου οι πρωταγωνιστες ειναι παιδια. Ο Σταυρος Τσιωλης εκανε εξαιρετικη σκηνοθεσια, αλλα οι ερμηνειες των παιδιων ειναι αυτο που κοβει την ανασα.
Οσοι δεν εχετε δει την ταινια, ψαξτε να την βρειτε.
Ακολουθει ενας σχετικος συνδεσμος απο την σελιδα του Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης.

 
Η "Ηλέκτρα" του 1962 με την Ειρήνη Παππά μετράει 4 προβολές στην Ελληνική Τηλεόραση και οι 4 στην ΕΤ1. Πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου 1994 και τελευταία 10 Φεβρουαρίου 2012

1962 ΗΛΕΚΤΡΑ.jpg
 
Είνα δυνατόν? Μια εξαιρετική μεταφορά μιας πιασάρικης τραγωδίας, με αίμα και σφαγές (παιδοκτόνους, μητροκτόνους, συζυγοκτόνους, ξαδερφοκτόνους - μόνο η Μήδεια την ξεπερνάει), και (για τους ξενομανείς) με επιτυχημένη πορεία εκτός Ελλάδας και μόνο 4 φορές?
 
Η "Ηλέκτρα" είχε προβληθεί και στις 26 Μαρτίου 2021 από το κανάλι της Βουλής, όπως είδα σε αρκετές ιστοσελίδες. Επίσης, προβλήθηκε μερικές ημέρες πριν τον θάνατό της, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, επίσης από τη Βουλή Τηλεόραση. Η Παπά, όπως είδα, πέθανε στις 14/9/2022. Την προηγούμενη μέρα είχε πεθάνει ο Κώστας Καζάκος.
Μετά από μερικές ημέρες, το Σάββατο 16/9/2022, το ίδιο κανάλι πρόβαλε την ταινία του Κακογιάννη "Ιφιγένεια", όπου πρωταγωνιστούσαν και οι δύο πρόσφατα χαμένοι ηθοποιοί.
Για την τελευταία προβολή της "Ηλέκτρας" και αυτήν της "Ιφιγένειας" είμαι σίγουρη γιατί τις παρακολούθησα και τις δύο.
 
Η "Ηλέκτρα" είχε προβληθεί και στις 26 Μαρτίου 2021 από το κανάλι της Βουλής, όπως είδα σε αρκετές ιστοσελίδες. Επίσης, προβλήθηκε μερικές ημέρες πριν τον θάνατό της, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, επίσης από τη Βουλή Τηλεόραση. Η Παπά, όπως είδα, πέθανε στις 14/9/2022. Την προηγούμενη μέρα είχε πεθάνει ο Κώστας Καζάκος.
Μετά από μερικές ημέρες, το Σάββατο 16/9/2022, το ίδιο κανάλι πρόβαλε την ταινία του Κακογιάννη "Ιφιγένεια", όπου πρωταγωνιστούσαν και οι δύο πρόσφατα χαμένοι ηθοποιοί.
Για την τελευταία προβολή της "Ηλέκτρας" και αυτήν της "Ιφιγένειας" είμαι σίγουρη γιατί τις παρακολούθησα και τις δύο.
σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες Αναστασία , ευπρόσδεκτες . Η αλήθεια είναι πως η έρευνα μου ήταν στα μεγάλα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια. Μικρά τοπικά κανάλια όπως και της Βουλής να είμαι ειλικρινής δεν τα έψαξα...
 
Παρακαλώ, να είστε καλά... Να σας ενημερώσω ότι το κανάλι Blue sky προβάλλει καθημερινά στις 7:30 ελληνικές ταινίες της Καραγιάννης - Καρατζόπουλος και μικρότερων εταιρειών. Οι ίδιες ταινίες προβάλλονται την επόμενη μέρα σε επανάληψη στις 11:00 το πρωί. Κάθε Σάββατο στις 23:00 προβάλλονται ταινίες που δε βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση. Απόψε, φερ ' ειπείν, θα προβληθεί η ταινία "Πόθοι στον καταραμένο βάλτο". Το προηγούμενο Σάββατο το "Όργια σε τιμή ευκαιρίας", πριν από αυτό το "Τανγκό 2001", "Ο φόβος", "Καυτή εκδίκησις", "Ψυχή και σάρκα" και πολλές άλλες. Λάβετε υπ' όψιν σας και το εν λόγω κανάλι, καθώς έχει αξιολόγη ταινιοθήκη.
Υ.Γ.: Το παρόν σχόλιο έχει γραφτεί από μια απλή τηλεθεάτρια. Δεν έχω καμία σχέση με τηλεοπτικά κανάλια, δημόσια, ιδιωτικά η συνδρομητικά, απλώς αγαπώ τον κινηματογράφο.
 
Εδώ το Suntan που είναι πρόσφατο του 2016 και πρέπει να έχει προβληθεί πάνω από 6-7 φορές και από αρκετά κανάλια μάλιστα (ερτ2,alpha,ant1, ίσως και Mega; Χωρίς να είμαι σίγουρος) και υπάρχουν παλιές καταπληκτικές ταινίες που είτε μια φορά προβλήθηκαν είτε σαπίζουν στα ράφια των υπόγειων των καναλιών . Το είχε προχθές Τσικνοπέμπτη ο Αντέννα 21:45 και φρίκαρε κόσμο όπως είδα σε σχόλια στο fb,λόγω έντονου γυμνού και λεξιλογίου αλλά και θέματος. Καλή ταινία σε σχέση με άλλες της εποχής του, αλλά για μετά τις 11, όπως έκαναν τα κρατικά κανάλια που την πρόβαλαν πρώτη φορά. Αλλά μου κάνει εντύπωση που οι Παράνομοι έχουν προβληθεί τόσες λίγες φορές. Α θύμα αμυδρά το Ποτάμι του Κούνδουρου ένα βράδυ στην ΥΕΝΕΔ μάλλον. Νομίζω και αυτό πολύ λίγες φορές να το έχει δείξει η τηλεόραση. Πάντως μπράβο φίλε TonyTony για την έρευνα θέλει υπομονή και παρατηρητικότητα αυτή η καταγραφή χρόνων και δεκαετιών πίσω
 
"Αμόκ" του 1963 , μια αρκετά τολμηρή και σκληρή ταινία η οποία μετράει και αυτή μόνον 4 προβολές. Πρώτη στις 23/10/1982 στην ΕΡΤ2 , στη συνέχεια στις 22/11/1991 στον ΑΝΤ1 , 03/09/1993 στο MEGA και τελευταία φορά στις 04/02/1995 στον ΑΝΤ1 , 28 ολόκληρα χρόνια πριν!

1963 ΑΜΟΚ.jpg
 
"Η Αγνή του λιμανιού" , η ταινία του 1952 με την Ελένη Χατζηαργύρη και 4 μόνον προβολές και αυτή. Πρώτη φορά στις 15/09/1973 στην ΥΕΝΕΔ , επόμενη στις 04/04/1979 στην ΕΡΤ , 22/09/1982 στην ΥΕΝΕΔ και τελευταία φορά στις 14/05/1988 στην ΕΡΤ , 35 ολόκληρα χρόνια πριν! Για κάποιο λόγο η ταινία εξαφανίστηκε πολύ νωρίς...

1952 Η ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ.jpg
 
Άλλη μια χαμένη ταινία από προσώπου γης είναι και "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" του 1955 και μιλάω για τον έναν από τους τρεις , αυτόν της Φίνος Φιλμ. Προβλήθηκε 4 φορές όλες κι όλες , στις 03/05/1975 στην ΥΕΝΕΔ , 02/09/1979 στην ΕΡΤ , 26/04/1981 στην ΥΕΝΕΔ και τελευταία φορά πριν...35 χρόνια και συγκεκριμένα στις 10/04/1988 στην ΕΤ2. Η ταινία ΔΕΝ κυκλοφόρησε σε DVD ποτέ μαζί με όλες τις άλλες της Φίνος Φιλμ...

1955 Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα