Ο Φόβος (1966): Εκπληκτικό ελληνικό θρίλερ

johnalepou

Human RetroDatabase
Joined
28 Αύγ 2006
Μηνύματα
3.362
Αντιδράσεις
529
Ο φόβος (1966)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F_%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CF%82_%281966%29

fovos1.jpg


Κατ εμέ μια απο τις πιο καλες ελληνικες ταινιες...Εξαιρετική σκηνοθεσία απο τον Κωστα Μανουσακη (Ερωτας στους αμμολοφους)-πολύ ασυνήθιστη για το 1966!Μία παραγωγή της Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης...

SPOILERS

Η ταινία γυρισμένη στους βάλτους της Κωπαΐδας, πραγματεύεται τα καταπιεσμένα ήθη μιας μεγαλοαγροτικής οικογένειας. Ο βιασμός-φόνος της μουγγής ψυχοκόρης (Έλλη Φωτίου) από τον σεξουαλικά ανώριμο γυιό (Ανέστης Βλάχος) και η προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τον αυταρχικό πατέρα (Αλέξης Δαμιανός) και την δεσμευμένη μοιρολατρικώς σύντροφό του (Μαίρη Χρονοπούλου), δίνουν την αφορμή στον Μανουσάκη για ένα καυστικό σχόλιο σχετικό με την «άρρωστη» νοοτροπία της «κλειστής» ελληνικής κοινωνίας του ʼ60, εκεί όπου όλα παίζονταν πίσω από τα φώτα, καταπνιγμένα από τις υποδόριες απειλές και τη βία.

fovos4.jpg


Η παρουσία της κόρης (Έλενα Ναθαναήλ) και κυρίως η ελεύθερη σχέση της με το μηχανικό (Σπύρος Φωκάς) είναι ένα φωτεινό ιντερμέντζο, μέσα στο γενικό σκοτάδι. Στο τέλος η Φύση (μέσω ενός καταπληκτικού σκηνοθετικού ευρήματος, με σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο), και όχι οι θεσμοί (ποιοί θεσμοί; - τίποτα δεν λειτουργεί...), θα είναι εκείνη που θʼ αποδώσει δικαιοσύνη.

fovos2.jpg


Ο Μανουσάκης κινηματογραφεί σε άσπρο-μαύρο, εκμεταλλευόμενος την ιδανική φωτογραφία του Νίκου Γαρδέλη, την έξοχη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και φυσικά το υποκριτικό ταλέντο των ηθοποιών του. Δυστυχώς ο σκηνοθέτης αυτός δεν έκανε άλλη ταινία μετά από τον ΦΟΒΟ...Η ταινία αυτή πάντως τα πήγε καλά και στον πίνακα εισπράξεων τερματίζοντας 16η της χρονιάς

fovos5.jpg


Υποψηφιότητα για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Προβολή συνημμένου 83075 Προβολή συνημμένου 83076Προβολή συνημμένου 83077Προβολή συνημμένου 83078
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ψυχοπλακωτικη την βρισκω δεν μπορω να πω οτι μου αρεσει...
 
Κοινωνικο θριλλερ με μια δοση exploitation θα το χαρακτηριζα εγω.

Οπως και να' χει, εδω και λιγες ωρες [edit] Copyrights / link σε ολόκληρη ταινία [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια από τις καλύτερες (και παραγνωρισμένες) κινηματογραφικές ταινίες που έχει παράγει ο ντόπιος κινηματογράφος. Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μουσική-Φωτογραφία-Μοντάζ-Ερμηνείες (χωρίς τις καθιερωμένες δραματικές υπερβολές της πλειοψηφίας των ελληνικών ταινιών) όλα 10 με τόνο.
 
εκεινα τα χρονια 1964-67 οι σκηνοθετες εκφραζονταν καπως πιο ελευθερα λογω της καποιας ας πουμε χαλαρης λογοκρισιας. μια καποια αναλαμπη.και ειχαμε σπουδαια αποτελεσματα.μετα το 67 εσφιξαν τα πραγματα ως γνωστον.
 
σκηνοθετες με ταλεντο ειχαμε αρκετους.αλλα καπου δεχονταν παρεμβασεις και ετσι δεν προχωρησαν οι φιλοδοξιες τους.και ,η θα σταματησαν,η θα ακολουθησαν την πεπατημενη οδο.κατι σαν το ποδοσφαιρο.αν ειχε ελληνα προπονητη η εθνικη ποδοσφαιρου δεν νομιζω να ειχε κατορθωσει αυτα που πετυχε τα τελευταια 10 χρονια.
 
Οι τίτλοι αρχής της ταινίας:

[edit] Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
παιδια καλημερα ξερει καποιος απο που μπορω να κατεβασω την ταινια ο φοβος?ευχαριστω προκαταβολικα
 
To παρακολουθησα εχτες. Αργο αλλα καθηλωτικο. Δεν θα πω περισσοτερα, ο Γιαννης με εχει υπερκαλυψει στο πρωτο ποστ.


Θα συμφωνησω και με τη Βιβη οτι ειχε και exploitation στοιχεια.

Θα σταθω λιγο στη σκηνη που η Ναθαναηλ συναντα στα χωραφια τον Αβεστη Βλαχο, οπου η Ναθαναηλ πραγματικα αστραφτει. Τολμω να πω πως ειναι ομορφοτερη απο ποτε! Συνεπικουρει σε αυτο η υπεροχη φωτογραφια και η εξαιρετικη επιλογη του χωρου.

Εντυπωση μου εκαναν και οι τολμηρες για την εποχη σκηνες!

Ενκατακλειδει...μια υπεροχη ταινια.

Ξερει κανεις γιατι ο Κωστας Μανουσακης δεν μας χαρισε αλλη ταινια μετα?
 
Η ταινία είναι αριστουργηματική! Πέρα από την εξαιρετική σκηνοθεσία και φωτογραφία, με εκτενείς σκηνές που κλιμακώνουν σταδιακά την έντασή τους ώστε να καθηλώνουν το θεατή χωρίς να γίνονται ανιαρές (πχ σκηνή του βιασμού στο στάβλο, σκηνή στο τραπέζι με το ψάρι όπου και η ευρηματικότατη οπτική γωνία μέσα από την κανάτα που καθιστά εφιαλτικότερο το θέαμα, ο χορός στο τέλος κλπ), έχουμε ένα αναλυτικό ψυχογράφημα κάθε ήρωα ώστε να παρουσιάζονται ανάγλυφα τα ηθικά διλήμματα και το τι γίνεται στο μυαλό του καθενός σε κάθε χρονική στιγμή (τρομερή είναι για παράδειγμα η σκηνή που η Άννα χτυπάει το ψάρι του ψαριού κάτω χωρίς να ξέρει κάτι, ο Ανέστης το βλέπει και παγώνει συνδέοντάς το με τηψσκηνή του φόνου και ο πατέρας του τον κοιτάει καταλαβαίνοντας τι γίνεται μέσα του και φβούμενος γιαντις αντιδράσεις του). Σκληρές καταστάσεις, μακρυά όμως από τα τραγελαφικά κινηματογραφικά δράματα με τις χοντροκομμένες υπερβολές της εποχής. Παραπέμπει ξεκάθαρα σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε τέτοια ταινία γυρισμένη στην Ελλάδα.
 
καταπληκτική ταινία.Την είχα δεί πρώτη φορά σε πολύ μικρή ηλικία αρχές δεκαετίας 80 απ' την ερτ2,σαββατόβραδο.Αλλά δεν πολυπροβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια έχω μια αμυδρή εντύπωση
 
καταπληκτική ταινία.Την είχα δεί πρώτη φορά σε πολύ μικρή ηλικία αρχές δεκαετίας 80 απ' την ερτ2,σαββατόβραδο.Αλλά δεν πολυπροβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια έχω μια αμυδρή εντύπωση
Α, σε πολυ μικρη ηλικια....Ναι, ηταν οντως πολυ διδακτικη για τα παιδακια.
 
Φοβερη ταινια με εκπληκτικο cast και με εναν εκπληκτικο ανεστη βλαχο γιο του τσιφλικα αλεξη δαμιανου σεξουαλικα στερημενο,ανωριμο και πυροβολημενο μεχρι εκει που δεν παει και ακομα και σκληροι κριτικοι της εποχης εγραψαν πολυ καλα πραγματα για την ταινια αυτη.Δυστηχως μετα απο αυτη την ταινια και για 40 χρονια σχεδον δεν ειδαμε τιποτα αλλο απο τον κωστα μανουσακη με της κακες γλωσσες να λενε πως ηταν ενας πολυ μοναχικος και ιδιαιτερος ανθρωπος που εβγαζε προς τα εξω εναν δυσκολο χαρακτηρα και πως ζοριζε και τυρανουσε πολυ τους ηθοποιους και διαφορα αλλα τετοια με αποτελεσμα να εχει προβληματα ακομα και με τους χρηματοδοτες των ταινιων του.Το θεμα ειναι πως ο φοβος ειναι διαμαντι εκανε καλη επιτυχια με 300.000 εισιτηρια και οποιος δεν την εχει δει και ειναι λατρης τετοιων ταινιων ας ψαξει να την βρει και να την δει οπωσδηποτε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα