[ΠΡΟΒΛΗΜΑ] Firmware δίσκων της Seagate

gtsamour

SinclairMaster
Joined
12 Δεκ 2006
Μηνύματα
2.414
Αντιδράσεις
11
Επιβεβαιώθηκε από την Seagate η παρουσία προβλήματος στο bios δίσκων που κατασκευάστηκαν στο τέλος του 2008 και περιλαμβάνει και τα μοντέλα 1ΤΒ και 1.5ΤΒ. Το πρόβλημα εμποδίζει τον δίσκο να ξεκινήσει σε reboot και ταυτόχρονα τον καθιστά μη ανιχνεύσιμο από το bios.

Η Seagate έχει βγάλει ανακοίνωση για το ποια μοντέλα επηρεάζονται και το τι θα γίνει για την επιδιορθωση τους στην παρακάτω σελίδα.

Πληροφορίες από Seagate

Παιδιά αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις πληροφορίες στο site της Seagate θα καταλάβει πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μονο στα εν λόγω μοντέλα που κατασκευάστηκαν το Δεκέμβριο του 2008 αλλά το πρόβλημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Εγώ πχ είχα πάρει δίσκο τον Ιούνιο 2008 και ήταν και αυτός στους άμεσα χρειαζόμενους αναβάθμιση f/w.

Αναβάθμισα και τους δύο (ίδιους) 1TB δίσκους μου... ευτυχώς πρόλαβα και δεν εμφανίστηκε το πρόβλημα γιατί θα εκλαιγά όλα μου τα data τα οποία δεν είναι και λίγα.

Όσοι έχουν κάποιο μοντέλο από αυτά που αναφέρεται πως μπορεί να επηρρεαστούν από το f/w bug, να μην το καθυστερούν ΚΑΘΟΛΟΥ γιατί το 35-40% τον drives που έχουν το πρόβλημα χαλάνε σε ανύποπτο χρόνο (αν δεν έχει γίνει η αναβάθμιση). Πρόκειται καθαρά για προβληματικό κώδικα στο firmware αλλά ικανό να καταστήσει το δίσκο άχρηστο και τα δεδομένα μη προσβάσιμα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ARGH! Το έχω ζήσει! Έχω επιστρέψει 2 δίσκους ήδη και βρίσκομαι στον 3ο!!! ([edit]).

Το πρόβλημα σε μένα δεν εμφανίζεται μόνο σε reboot αλλά και κατά μακρές λειτουργίες - π.χ. αντιγραφή πολλών, μεγάλων αρχείων.

Ευτυχώς όντως τα δεδομένα είναι ακόμα εκεί απλά εξαφανίζεται ο σκληρός. Άρα σιγά-σιγά τα αντέγραψα αλλού και άλλαξα σκληρούς...

Θα το τσεκάρω απόψε, ευχαριστώ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η Seagate δεν ήταν πάλι που έβγαλε μια σειρά δίσκων που ήταν πολύ δεμένη με τα windows και δεν συνεργαζόταν σωστά με άλλα λειτουργικά?

Έφαγε πολλές επιστροφές και από εκεί.

Αλήθεια τι σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι?
 
Αχ παιδιά. Εγώ εχω 2 750GB και τους επέστρεψα 2 φορές, αλλά μιλάμε για τα μέσα του 2008. Το απόγευμα θα δω κι εγώ το θέμα με το upgrade. Στο site της seagate αναφέρει ότι τα δεδομένα ΔΕΝ διαγράφονται, απλώς δεν είναι προσβάσιμα. Πάντως από τότε που έχω τους τωρινούς δίσκους, δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Πιθανόν να είναι όμως μέσα στη λίστα με τους προβληματικούς δίσκους, αφου βλέπω 2-3 μοντέλα 750GB :nervous:

Οσοι τους έχετε σε Raid 1, κάντε πρώτα τον έναν δίσκο, ξεκινήστε τα Windows να δείτε ότι είναι ΟΚ, και μετά κάντε και τον άλλον.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ να πω τη μαύρη αλήθεια,εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τους 7200.10 παρά τους 11άρηδες της εταιρείας αυτής,που δε παύει όμως να είναι και πάλι η καλύτερη λύση,κατά τη γνώμη μου στον συγκεκριμμένο τομέα...

(Ρωτήστε κι ατυχείς κατόχους 250GB/500GB Sata2 WD εσωτερικών και MyBook εξωτερικών δίσκων...)
 
Gryzor είπε:
Το πρόβλημα σε μένα δεν εμφανίζεται μόνο σε reboot αλλά και κατά μακρές λειτουργίες - π.χ. αντιγραφή πολλών, μεγάλων αρχείων.
Δηλαδή τι ακριβώς πρόβλημα παρουσίαζε κατα την αντιγραφή?

Σημείωση : Η Seagate απέσυρε το flashing ISO για την ώρα, προέκυψε ότι λειτουργούσε καλά στα περισσότερα drives αλλά brickάριζε τους 500GB Baraccuda. Μάλλον σύντομα θα βγάλει νέο.

Rygar είπε:
Στο site της seagate αναφέρει ότι τα δεδομένα ΔΕΝ διαγράφονται, απλώς δεν είναι προσβάσιμα.
Ναι όντως αλλά μετά χρειάζεσαι Data recovery service για να τα ανακτίσεις... και ξέρεις τι θα πεί αυτό ε? Αν το στείλεις μετά θα έρθει η αστυνομία να σε μπουζουριάσει :D
Προτείνω να περιμένετε καμια μέρα οι ενδιαφερόμενοι να βγεί η νέα έκδοση flashing ISO και μετά να το επιχειρίσετε.

Το φλασάρισμα απαιτεί μόνο το δίσκο που πρόκειται να φλασαριστεί επάνω στο μηχάνημα και καλό είναι ότι άλλη SATA PATA συσκευή που δε χρειάζεται να είναι βγαλμένη.

Καλού κακού πάρτε και ένα backup πριν κάνετε οτιδήποτε, κάποιοι ανέφεραν ότι μετά το φλασάρισμα τους ζητούσε να κάνουν format, εμένα πάλι δε μου ζήτησε κάτι τέτοιο... απλά τα ΧP τους ανίχνευσαν εξαρχής για 5 δευτερόλεπτα και μετά όλα ΟΚ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rygar είπε:
Στο site της seagate αναφέρει ότι τα δεδομένα ΔΕΝ διαγράφονται, απλώς δεν είναι προσβάσιμα.
Ναι όντως αλλά μετά χρειάζεσαι Data recovery service για να τα ανακτίσεις... και ξέρεις τι θα πεί αυτό ε? Αν το στείλεις μετά θα έρθει η αστυνομία να σε μπουζουριάσει :D
 
Τελικά η Seagate άλλαξε το "πρόβλημα σε δίσκους που κατασκευάστηκαν το Δεκέμβριο του 2008" με "πρόβλημα σε δίσκους που κατασκευάστηκαν μέχρι και το Δεκέμβριο του 2008"....

Σήμερα το πρωί ανέβασε στο site της τα ελεγμένα και διορθωμένα firmwares για τους δίσκους με πιθανότητα να παρουσιάσουν το πρόβλημα.

Θα πρότεινα οι ενδιαφερόμενοι να μην το καθυστερούν γιατί η βλάβη αυτή λόγω κακού κώδικα, μπορεί να παρουσιαστεί ανα πάσα στιγμή και οδηγεί σε ολοκληρωτική απώλεια των δεδομένων, ενώ σε τέτοια περίπτωση είναι πια αργά να γίνει το οτιδήποτε (ο δίσκος δεν εμφανίζεται στο bios και άρα δεν είναι δυνατό να κάνεις flash το f/w).
 
Το κακό είναι ότι με το τελευταίο της firmware ξανακόλλησαν οι δίσκοι!!

Και μάλιστα επειδή το formware γίνεται ταυτόχρονα Upadate σε όλους τους δίσκους που είναι online "φύγανε" πολλά raid !!!

Προτείνω να περιμένετε λίγο όσοι έχετε το πρόβλημα να κάνουν οι άλλοι τις δοκιμές και αν έχετε 2+ ίδιους δίσκους φροντίστε να τους βάζετε πάνω έναν-έναν.
 
Μα ναι, το έναν έναν δίσκο το είχα αναφέρει και πιο πάνω αλλά επίσης και να έχουν βγεί ότι SATA PATA συσκευές δεν είναι απαραίτητες. Εγώ πχ είχα αφήσει μόνο το δίσκο επάνω και το dvd rom (IDE).

Απόσο διάβασα από μερικούς που φλάσαραν το σημερινό, όλα είναι ΟΚ ακόμα και εκείνοι με τους 500 άρηδες.

Κάποιοι ξεμπρικάρισαν δίσκους που τα είχαν παίξει από το προηγούμενο firmware.

Κάτι που δεν είμαι σίγουρος τώρα..... εγώ φλασάρισα τους δίσκους με το προηγούμενο που είχαν βγάλει χωρίς πρόβλημα και οι δίσκοι αναφέρουν τώρα την τελευταία έκδοση f/w (SD1A). Σήμερα που έβγαλαν άλλο αλλά με ίδια έκδοση f/w (SD1A), πρέπει να ξαναφλασάρω?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα σου έλεγα να ρωτήσεις το customer service. Μην εμπιστευτείς έτσι απλά τη γνώμη κάποιου στο internet ακόμα και αν το έκανε και του δούλεψε μια χαρά
 
Βέβαια το customer service προκάλεσε αυτό το χάος οπότε......

Άσε που έχει πατώσει τελείως απότι διάβασα κάπου, ούτε τα τηλέφωνα δε λειτουργούν και δέχονται περίπου 100 email την ώρα.

Πάντως αν το τελευταίο f/w είναι ΟΚ όπως γράφουν κάποιοι που το πέρασαν σήμερα, δεν έχει σημασία αν έχω ήδη μέσα το τελευταίο και το ξανακάνω (λογικά πάντα).
 
Θα το ρίξω κι εγώ το βράδυ και θα σας πώ. Έχω τον 750άρη απο την προβληματική σειρα (SD15 Firmware).

Λογικά δεν χρειάζεται να ξαναβάλεις το νέο firmware πάντως μιας και δεν άλλαξε κάν όνομα. ;)
 
Ωπ, με προβληματίσατε!! Αποφάσισα να μην κάνω τίποτα, αφου οι δίσκοι μου παίζουν σε Raid1 εδώ και 9 μήνες χωρίς θέμα.
 
Και εγώ αυτό πιστεύω, όταν αλλάζει ακόμα και το παραμικρό αλλάζει και η έκδοση...
 
Πριν 10' τελείωσε το backup. Θα φλασάρω μάλλον το απόγευμα (και, επι τη ευκαιρία, θα περάσω και Win7 64x). Αν δεν με δείτε αύριο...
 
Εγώ φλάσαρα κανονικότατα χθές (χωρίς να πάρω backup - βαρέθηκα) και πήγαν όλα κατ'ευχήν ;)
 
Εγώ είχα φλασάρει στην SD1A αλλά πρίν τα αποσύρουν, και δεν ξέρω αν πρέπει να φλασάρω πάλι με το χθεσινό που όμως είναι πάλι το ίδιο version (SD1A).

Έχω στείλει mail στη Seagate αλλά με τη φωτιά που έχουν πάρει δε νομίζω να απαντήσουν σύντομα, θα περιμένω.

Πάντως οι δίσκοι μου πάνε μια χαρά και περνάνε όλα τα diagnostics των Seagate Tools.
 
Ρε παιδια εχω και εγω "προβληματικους" σκληρους απο την seagate.. Δεν μου εχουν εμφανισει καποιο προβλημα, ωστοσο οταν παω να κανω update μου λεει το εξεις:

Recommended Firmware Update Status: In Validation

Δεν ειναι κουλο; Εμφανιζει και σε αλλους αυτο το μηνυμα;
 
Πίσω
Μπλουζα