Παιχνίδια Ε.Π.Α.

Παιχνιδια του χθες και του σημερα απο την ΕΠΑ.... :D

Stratego & Τριλιζα....

111420.jpg

111421.jpg

Πιεροτοι & Χηνα...

111419.jpg

111422.jpg

Πηγη φωτο: ebay

...το παιχνιδι της Χηνας το εχουμε δει κι ΕΔΩ. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρέθηκε το εικονιζόμενο παιχνίδι.

Αν μπορεί κάποιος φίλος γνώστης του συγκεκριμένου να με ενημερώσει αν όλα τα παρελκόμενα περιέχονται ?

Ευχαριστώ πολύ.

103727.jpg103728.jpg103729.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
SHARKYS είπε:
Βρέθηκε το εικονιζόμενο παιχνίδι.Αν μπορεί κάποιος φίλος γνώστης του συγκεκριμένου να με ενημερώσει αν όλα τα παρελκόμενα περιέχονται ?

Ευχαριστώ πολύ.
Απο οτι φαινεται πρεπει να ειναι πληρες. Οδηγιες εχεις; Ισως εκει γραφει τι περιεχεται.
 
pardalotzatziki είπε:
Απο οτι φαινεται πρεπει να ειναι πληρες. Οδηγιες εχεις; Ισως εκει γραφει τι περιεχεται.

Δυστυχώς οδηγίες δεν υπάρχουν.
 
SHARKYS είπε:
Δυστυχώς οδηγίες δεν υπάρχουν.
Οι οδηγίες θεωρούνται από τα βασικά των επιτραπέζιων παιχνιδιών, οπότε αφού λείπουν για εμένα δεν θεωρείται πλήρες
 
Η πιο παλιά ιστορία παιχνιδιών made in SKG

scan00043_0.jpg

Πολύ πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα το 1930, πρωτοεμφανίζεται το εργαστήρι παιχνιδιών του Θωμά Ακουαρόνε στη Θεσσαλονίκη. Ο Θωμάς, ως ένας ανήσυχος και δημιουργικός άνθρωπος τότε, σκέφτηκε να δημιουργήσει παιχνίδια από τα χρησιμοποιημένα -και άχρηστα πλέον- μολυβένια υλικά του τυπογραφείου της οικογένειάς του. Η αρχή έγινε με την κατασκευή μινιατούρων από μολύβι, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης της εποχής, δίνοντας έτσι σχήμα και χρώμα σε μια πρώτη ύλη που τη συναντούσε καθημερινά από τα παιδικά του χρόνια.

timokatalogos_1936.jpg

Ύστερα από την επιτυχία που κατέγραψε το εγχείρημα με τα μολυβένια στρατιωτάκια, ο Θωμάς αποφασίζει να ξεκινήσει να δημιουργεί συστηματικά μινατούρες, με τα επόμενα χρόνια να επεκτείνεται η γκάμα και σε άλλα παιχνίδια, όπως σβούρες, ξύλινες κατασκευές, ξύλινα παζλ με ανάγλυφες εικόνες και ξύλινους κύβους με εικόνες από παραμύθια. Το μικρό εργαστήρι μεγαλώνει και προσλαμβάνονται υπάλληλοι, ενώ παράλληλα δημιουργούνται παιχνίδια που έχουν γράψει ιστορία, όπως τα πρώτα επιτραπέζια παιχνίδια, με μολυβένια πιόνια, όπως «το Παιχνίδι της Χήνας», «ο Γκρινιάρης», «το Ποδηλατοδρόμιο» και τόσα άλλα. Ενώ στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σταματάει την παραγωγή παιχνιδιών στο εργαστήρι, το 1948 ξεκινάει μια νέα μεταπολεμική περίοδος, κατά την οποία στη ΔΕΘ εμφανίζονται παιχνίδια νέου τύπου, επηρεασμένα από την εποχή, όπως στρατιωτικά τζιπ, αεροπλάνα, τανκς και πολλά άλλα. Η νέα αυτή εποχή βρίσκει τον Αιμίλιο, γιο του Θωμά, στο τιμόνι της επιχείρησης, ενώ πλέον η παραγωγή είναι τόσο αυξημένη, που τα προϊόντα του εργαστηρίου διανέμονται πλέον σε όλη την Ελλάδα.

molyvenia_stratiotakia_0.jpg

Από το 1956 η επιχείρηση μετονομάζεται σε «Παιχνίδια ΕΠΑ», ενώ η επιχείρηση περνάει στα χέρια του μικρότερου γιου, Ρενάτο, ο οποίος και δίνει μια νέα ώθηση στο εργαστήρι αλλά και στην αγορά παιχνιδιών γενικότερα. Τα πλαστικά παιχνίδια αλλά και μια νέα σειρά επιτραπέζιων, όπως τα «Σπούτνικ», «Λούνικ» και άλλα απογειώνουν το μέχρι τότε μικρό εργαστήρι, το οποίο μετατρέπεται σε μια σύγχρονη και δυναμική βιοτεχνία.

scan0002.jpg

Αριστερά ο Ρενάτο Ακουαρόνε με τη σύζυγό του Ελιζέτα, παρέα με συνεργάτες

Εκείνα τα χρόνια και μέχρι αρχές της δεκαετίας του '70 τα παιχνίδια της ΕΠΑ γίνονται περιζήτητα κι έτσι, λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερη παραγωγή, η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις στη Θέρμη. Οι νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ και οι 70 εργαζόμενοι θα δώσουν πλέον μια νέα πνοή και η ΕΠΑ «ανοίγει τα φτερά της» με την παραγωγή παιχνιδιών να εκτοξεύεται, συμμετέχοντας σε αμέτρητες εκθέσεις, δημιουργώντας παιχνίδια με εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ πλέον το σήμα της ΕΠΑ ταυτίζεται στη συνείδηση του κόσμου με το ποιοτικό ντόπιο παιχνίδι.

img_1982.jpg

Κι ενώ τα χρόνια περνάνε και ο Ρενάτο Ακουαρόνε μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως ένας επιτυχημένος «παιχνιδάνθρωπος», την οικογενειακή επιχείρηση αναλαμβάνουν οι γιοι του, Αιμίλιος και Θωμάς, οι οποίοι καταφέρνουν να κρατούν τα προϊόντα της ΕΠΑ ψηλά στις προτιμήσεις των μικρών μας φίλων σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παράλληλα οι δραστηριότητες έχουν επεκταθεί και στην αποκλειστική αντιπροσώπευση επιλεγμένων οίκων παιχνιδιών του εξωτερικού.

scan0003.jpg

Ο Θωμάς Ακουαρόνε με τον πατέρα του Ρενάτο σε έκθεση παιχνιδιού το 1990 για το λανσάρισμα παιχνιδιού "Europa 1992"

Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν, μιλήσαμε με τον Θωμά τον νεότερο, ο οποίος μας αναφέρει πως η εταιρεία πλέον, πέραν της παραγωγής, ασχολείται και με τη λιανική πώληση, καθώς από το 2011 λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κι ένα κατάστημα παιχνιδιώνβʼ το βToy Storeβ. Στην ερώτησή μας για τα παιχνίδια που ο ίδιος θεωρεί πως έχουν ξεχωρίσει καθ' όλη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης, μας απάντησε πως αν και δύσκολο ν' απαντήσει και παρόλο που οι fan των παιχνιδιών της ΕΠΑ θα μας έδιναν μια δική τους ξεχωριστή λίστα, ο ίδιος υποθέτει πως τα πιο πετυχημένα προϊόντα θα μπορούσαν να είναι η «Πετροπηγή», τα πλαστικά τουβλάκια «Τέκτων» και οι μεταλλικές κατασκευές τύπου «Μεκανό».

img_1985_0.jpg

Όμως ποιο είναι το αγαπημένο παιχνίδι του ίδιου του κ. Ακουαρόνε; Για εκείνον, ένα καραβάκι που θα «ταξιδέψει» ένα παιδί και θα το φθάσει στην ακτή της ενηλικίωσής του είναι το ιδανικό παιχνίδι. Περιγράφοντας αυτό που έχει στο μυαλό του, πιστεύει πως με όλο αυτό το ταξίδι, το παιδί θα έχει κερδίσει σε δεξιότητες, φαντασία, παρατηρητικότητα και σ' ένα σωρό άλλα και όλα αυτά με ένα ξέγνοιαστο κι ευχάριστο τρόπο. Το δικό του «καραβάκι» ήταν και είναι τα μολυβένια στρατιωτάκια του παππού του, Θωμά Ακουαρόνε. Αυτό που μας εξηγεί βέβαια από την άλλη, είναι πως η έλευση ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχει επηρεάσει και τη ζήτηση των φυσικών παιχνιδιών, κυρίως ηλικιακά, δηλαδή έχει μειωθεί η ηλικία που τα περισσότερα παιδιά παύουν να παίζουν με τα δεύτερα. Ωστόσο, αυτό που πιστεύει ο ίδιος είναι πως όπως και οι υπόλοιποι κύκλοι που άνοιξαν κι έκλεισαν στην μεγάλη πορεία της ΕΠΑ μέσα στο χρόνο, έτσι κι αυτό το φαινόμενο, ενδεχομένως, αλλάξει με την πάροδο των χρόνων.

egkatastaseis_kai_toy_store.jpg

Ποιοι είναι όμως οι στόχοι του για το μέλλον; Όντας στο τιμόνι μας επιχείρησης με τόσο μεγάλη πορεία στο χρόνο, ο μεγάλος στόχος του ίδιου και του αδερφού του Αιμίλιου είναι να παραδώσουν την επιχείρηση στην τέταρτη γενιά πιο δυνατή απ' ότι την παρέλαβαν. Βέβαια, η προσήλωση των αδερφών Ακουαρόνε στο παραδοσιακό παιχνίδι είναι τόσο μεγάλη που κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά εφικτό παρά τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, γιατί η αγάπη για το παιχνίδι και η έγνοια για την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της ΕΠΑ.

πηγη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πέρασα από έξω και οτ είδα το εργοστάσιο, την επόμενη φορά που θα πάω για Θεσσαλονίκη, λέω να πάω στο κατάστημα παιχνιδιών. Αξίζει? Έχουν και παιχνίδια της εταιρείας φαντάζομαι.
 
spirtoulis είπε:
Πέρασα από έξω και οτ είδα το εργοστάσιο, την επόμενη φορά που θα πάω για Θεσσαλονίκη, λέω να πάω στο κατάστημα παιχνιδιών. Αξίζει? Έχουν και παιχνίδια της εταιρείας φαντάζομαι.
Ναι, να περάσεις. Αξίζει. Έχουν και παιχνίδια της εταιρείας αλλά τα νέα που κυκλοφορούν.
 
Άλλη μια κόπια του ΕΠΑ - Ρομπότ κατά Δορυφόρων που απέκτησα σήμερα και αυτή είναι πλήρης. :flower:

124632.jpg

124633.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σούπερ!!! Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να έχουμε και φωτογραφίες από τις οδηγίες του παιχνιδιού για να το βάλουμε στην ARK? :flower:
 
Kambia είπε:
Σούπερ!!! Κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να έχουμε και φωτογραφίες από τις οδηγίες του παιχνιδιού για να το βάλουμε στην ARK? :flower:


for u :flower:

124815.jpg

pardalotzatziki είπε:
Και σε αριστη κατασταση....καλοριζικη :)


Ευχαριστωωωωωωωώ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ πολύ greekeagle12 :)
 
Πολύ όμορφα πράγματα βλέπω σε αυτό το thread! :)

Keep rockin' :thumbup:
 
Αλλος ενα Ηρακλεας,μετα απο αυτον του ΔΡΟΜΕΑ ,εκανε την εμφανιση του....αυτη την φορα απο την ΕΠΑ. :D

126235.jpg126236.jpg126237.jpg126238.jpg

Πηγη φωτο: ebay
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άλλο ένα σημερινό απόκτημα της εταιρείας ΕΠΑ από τις μεταλλικές κατασκευές.

Το Νο 6.

Πολύ πιθανόν της δεκαετίας του 50 και όχι 60'ς-70'ς, βλέποντας τα παλιά πιασίματα των κομματιών στο κουτί και την μη ύπαρξη πλαστικών θηκών κτλ.

22.jpg

11.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kαι άλλες 2 σημερινές αγορές.

ΕΠΑ μεταλλικές κατασκευές Νο 2

y.jpg

o.jpg

ΕΠΑ μεταλλικές κατασκευές Νο 3

r.jpg

e.jpg

q.jpg

w.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πανέμορφα! Από τα κομμάτια της ΕΠΑ που θα ήθελα να αποκτήσω κάποια στιγμή (λεφτά να υπάρχουν... :p )
 
Καλοριζα και καλοπαιχτα!!! :thumbup:
 
greekeagle12 είπε:
Kαι άλλες 2 σημερινές αγορές.ΕΠΑ μεταλλικές κατασκευές Νο 2



ΕΠΑ μεταλλικές κατασκευές Νο 3

Τα είχα κι εγώ αυτά ! Πόσο τέλεια...

(και φυσικά, ποιος νοιαζόταν τότε αν το μικρό παιδί θα καταπίνει τις βίδες και τα παξιμάδια...)
 
Πίσω
Μπλουζα