Παιχνίδια ανώτερα στον Atari ST

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
399
Δεν ειναι λιγα τα παιχνιδια οπου ειχαν ευρεια κυκλοφορια, με παρουσια στα περισσοτερα τοτε home/micros. Φυσικα, δεν θα μπορουσανε να λειψουνε αυτα και απο τον Atari ST. Για διαφορους λογους ομως, μαλλον τα περισσοτερα απο αυτα που κυκλοφορησαν σε Amiga και σε Atari ST, ηταν καλυτερα στην Amiga.

Αγνοουσα την "διαμαχη" μεταξυ της Amiga και της Atari μεχρι αρκετα προσφατα, και δεν εχω δει καποιο αντιστοιχο θεμα στη κοινοτητα. Γνωριζω οτι ο Atari ST εχει εξαιρετικα παιχνιδια, αλλα δεν ξερω κατα ποσο υπερισχυσε σε καποιους τιτλους σε τεχνικοτητα κτλ της Amiga.

Η απορια μου λοιπον ειναι η εξης. Υπαρχουν παιχνιδια που ειναι "ανωτερα" σε Atari ST; Γνωριζεται καποια απο αυτα; Υπαρχει καποια εξηγηση πχ απο προγραμματιστες εκεινης της εποχης γιατι δεν εκμεταλευτηκαν περαιτερω το υλικο του Atari ST ωστε να αποδωσει ακομα καλυτερα τις κοινες μεταφορες;

Επισης, ποια ηταν τα δυνατα σημεια των παιχνιδιων του Atari ST εναντι της Amiga 500 πχ;
 
Μου ερχεται στο μυαλο το xenon2 : megablast που ειναι μαλλον καλυτερο σε ΣΤ λογω μουσικης.

Εαν ψαξεις στο θρεντ Αταρι VS αμιγκα θα βρεις και αλλα, δεν τα θυμαμαι επ΄εξω.
 
Ανώτερα παιχνίδια δε νομίζω να υπήρξαν...

Ίσως μόνο το Prince Of Persia...

Πάντως, ακόμα και ίδια να ήταν κάποια παιχνίδια (π.χ. Metal Masters), ήταν επίτευγμα για τον ST, ο οποίος δεν είχε όλα αυτά τα custom chips που είχε η Amiga...

Δε μιλάω φυσικά για τα ports από ST σε Amiga, τα οποία δε λάμβαναν υπόψη το εξτρα hardware της...
 
Δεν το θυμαμαι το prince of persia σε ΣΤ, θα το παιξω το βραδυ.

Αν και το οτι ειναι καλυτερο σε ST μαλλον φταιει η εκδοση της Α500 που δεν ηταν τοσο καλη, με εξαιρεση το animation. Δεν ειχε καλα backgrounds, δεν ειχε πολλα χρωματα, ηταν καπως περιεργη στο gameplay.
 
Νομίζω οτι υπήρξε και ένα σχετικό άρθρο στο Retro Gamer πριν από αρκετούς μήνες...
 
Το Vroom μου ερχεται στο μυαλο. Ειχαμε αντιστοιχη συζητηση και εδω
 
Το λινκ που εδωσες καλυτερα να μην διαβαστει, μιλαμε για επικες διαμαχες μεταξυ dino και keropi, και αλλα μελη.

Ακομα και εμενα μου την ειχε πει ο chrisTOS, δεν του αρεσε το σχολιο "να περασουν να μαζεψουν πενταρες στο sensible" και οτι "δεν μετρανε σας χρηστες", μαλλον ειναι δυσκολο να περαστει το χιουμορ μεταξυ αγνωστων, το ιντερνετ ειναι απροσωπο και ευκολα παρεξηγησιμο.
 
Περασαν 4 χρονια απο τοτε. Τωρα γνωριζομαστε καλυτερα νομιζω :)
 
Ω, καλά, εσείς σκοτωνόσασταν! Σε σχέση με τα Amiga vs ST, οι μάχες μεταξύ Νιντεντάκηδων και Σεγκάκηδων ήταν σαπουνόπερα.
 
Οντως υπαρχει ηδη θεμα για Atari ST vs Amiga, αλλα εχει πανω απο 100 σελιδες με λιγο χαοτικο περιεχομενο, και η ερωτηση μου ειναι πανω στα παιχνιδια, και πιο συγκεκριμενα σε κοινα παιχνιδια / ports, και οχι σε συγκριση των μηχανηματων καθεαυτου.

Ισχυει πως τα πρωιμα παιχνιδια οπου κυκλοφορησαν και στα δυο μηχανηματα, ηταν ελαφρος καλυτερα στον Atari ST; Αν ναι, σε ποιο σημειο περιπου αρχισε να αλλαζει αυτο;
 
Καλα εαν βρω και εγω κατι επικα τρολαρισματα με keropi και αλλους θα πεσει πολυ γελιο.

Θα πρεπει να κανω μια επισημη δηλωση : οτι εγραφα εδω μεσα πριν απο 3+ χρονια, πιθανον να μην ισχυει. Οσοι ειμαστε γραμμενοι πανω απο 5 χρονια, μπορουμε να αλλαξουμε γνωμη, οσο ζουμε μαθαινουμε. (οι αλλοι κυριως, εμεις εχουμε παντα δικιο :p )
 
Έχω την αίσθηση οτι το thread Amiga vs ST δεν είναι τόσο τραγικό....

Αν εξαιρέσουμε μια-δυο φορές που εκτροχιάστηκε, κατά τα άλλα είναι αρκετά επιμορφωτικό...

Όποιος έχει το χρόνο κάποια στιγμή, ας τσιμπήσει ένα σακούλι ποπ κορν και ας το χαζέψει... :D
 
χεχε...έχουμε περάσει ηρωικές στιγμές στα σχετικά θέματα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αταροχρήστες δεν έχετε ανάλογη αίσθηση του χιούμορ με εμάς τους αμιγκάδες! Η υπογραφή μου πάντως υποδεικνύει ποιος είναι ο αγαπημένος μου (π)αταράς!
 
Oντως, στα "χαρακώματα" του Amiga vs ST thread έχουμε ζήσει στιγμές που κάνουν τις πολεμικές ταινίες να ωχριούν... :) (πόσες και πόσες φορές δεν ανέβασα πίεση με όλα όσα διάβαζα εκεί μέσα !! Το ίδιο φυσικά θα αισθάνονταν και οι "αντίπαλοι" ST fans... :D )

Tώρα, σχετικά μα τα games που υπερέχουν σε ST, υπάρχουν και συνήθως η υπεροχή αφορά συγκεκριμένους τομείς - είτε δηλαδή γραφικά, είτε ήχο, είτε gameplay. (π.χ. στο Prince of Persia που ανέφερε ο Dino, η έκδοση του ST έχει σχεδιαστεί διαφορετικά, δίνοντας καλύτερο αποτέλεσμα στα γραφικά [η Amiga έκδοση ακολουθεί τα πρότυπα του pc]. Παρ' όλα αυτά το framerate είναι πιό σταθερό σε Amiga [σε ST παρουσιάζει αισθητά slowdowns σε κάποια σημεία], ενώ θεωρώ πως και στον ήχο, η έκδοση της Αmiga υπερέχει). Ολα τα παραπάνω τα έχω αναφέρει και στο σχετικό "vs" thread (σελίδα 64).

Στο Xenon 2 και πάλι θεωρώ σαν σύνολο καλύτερη την Amiga version, αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ST έχει μία ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση.

Στον ST μου αρέσει να παίζω Captain Blood περισσότερο απο ότι στην Amiga (πιό πλούσιος ήχος στην ομιλία με τους διάφορους aliens - σχετική ανάλυση προ επταετίας εδώ), ενώ επίσης μου αρέσει περισσότερο η πρώτη πίστα του Untouchables σε ST, απο άποψη gameplay (δεν έχω παίξει ακόμα τις υπόλοιπές, δυστυχώς).

Ενας ακόμα τίτλος που αναφέρεται συχνά, είναι το Kick Off (πιό γρήγορο στον ST - με κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες στα γραφικά στην Amiga). Εδώ δεν έχω ξεκάθαρη άποψη μιά και (ως γνωστόν) απεχθάνομαι μετά βδελυγμίας το ποδόσφαιρο (και τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με αυτό), οπότε για τους λάτρεις του αθλήματος είναι καθαρά θέμα προτίμησης. (σε Amiga πάντως μπορώ να παρακολουθήσω καλύτερα την μπάλλα λόγω μειωμένης ταχύτητας - αν και αυτό στην περίπτωσή μου δεν σημαίνει τίποτα... :D )

Aλλο παράδειγμα είναι το Defender of the Crown, το οποίο όταν κυκλοφόρησε σε Amiga δεν είχαν προλάβει να του βάλουν όλα τα features που ήθελαν. Eτσι, ο ST (καθώς και όλες οι άλλες εκδόσεις εδώ που τα λέμε) έχουν πιό "εμπλουτισμένο" gameplay, ενώ στα γραφικά (στα χρώματα ειδικότερα) καθώς και στον ήχο, υπερέχει η Amiga.

Επίσης συχνά γίνεται αναφορά στην ταχύτητα των 3D παιχνιδιών του ST (λόγω υπεροχής στο χρονισμό του επεξεργαστή 12% περίπου, το οποίο σε ένα παιχνίδι που είχα κάτσει να χρονομετρήσω [το F1GP αν θυμάμαι καλά], μεταφραζόταν σε ένα 4% μεγαλύτερη ταχύτητα).

Φυσικά η λίστα δεν εξαντλείται εδώ. Υπάρχουν ορισμένα ακόμα παιχνιδάκια που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει διαφορές υπέρ του ST. (όρεξη να υπάρχει...) :)

Y.Γ.

Εύχομαι να μην παρεξηγηθεί για πολλοστή φορά το post μου ως "επίθεση" εναντίον του ST, διότι *δεν* είναι αυτή η πρόθεσή μου.

Διαπίστωσα με λύπη ότι μέχρι και την χθεσινή ημέρα αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει, και πραγματικά δεν θέλω να φτάσω πάλι στο σημείο να απολογούμαι και να δίνω εξηγήσεις !!

Ελπίζω στην κατανόησή σας. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντα καλομίλητος, καλοπροαίρετος και ευγενικότατος ο Billy. Πως είναι δυνατόν κάποιος να παρεξηγηθεί μαζί σου? (για κάνε κανά περίεργο σχόλιο για τις κονσόλες και θα δούμε πως είναι :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να προσθέσω με τη σειρά μου το...

...Super Wonder Boy: Γραφικά, χρώματα, ανάλυση, ήχος, πανομοιότυπα με της Amiga.

Στην ταχύτητα όμως, ξεπερνάει κατά πολύ την έκδοση της Amiga, που είναι λες και έχει τραβήξει το χειρόφρενο και μυρίζει βιαστικό, βιαστικότατο port -προφανώς η διαφορά αυτή της ταχύτητας, είναι όση ακριβώς αντιστοιχεί στα επιπλέον 0.91MHz, του 68000 του ST, έναντι του 68000 της Amiga.

Overall winner ανακηρύσσεται λοιπόν, η έκδοση του Atari ST.
 
Imgema είπε:
Πάντα καλομίλητος, καλοπροαίρετος και ευγενικότατος ο Billy. Πως είναι δυνατόν κάποιος να παρεξηγηθεί μαζί σου? (για κάνε κανά περίεργο σχόλιο για τις κονσόλες και θα δούμε πως είναι :p )
Eυχαριστώ για το σχόλιο φίλε Imgema, αν και όταν "ανάβουν τα αίματα" υπάρχουν στιγμές που αλλάζω πρόσωπο... :D (όσο για τις κονσόλες, έκανα ένα σχόλιο στο πρόσφατο "vs" με την Amiga, όπου εν συντομία εκφράζω την άποψη ότι δεν υπάρχει καθαρός νικητής -ούτε στο θέμα του χειριστηρίου- και κάθε σύστημα έχει τα υπέρ και τα κατά του).

Ace είπε:
...Super Wonder Boy: Γραφικά, χρώματα, ανάλυση, ήχος, πανομοιότυπα με της Amiga.Στην ταχύτητα όμως, ξεπερνάει κατά πολύ την έκδοση της Amiga, που είναι λες και έχει τραβήξει το χειρόφρενο και μυρίζει βιαστικό, βιαστικότατο port -προφανώς η διαφορά αυτή της ταχύτητας, είναι όση ακριβώς αντιστοιχεί στα επιπλέον 0.91MHz, του 68000 του ST, έναντι του 68000 της Amiga.

Overall winner ανακηρύσσεται λοιπόν, η έκδοση του Atari ST.
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες απο τον φίλτατο Ace. :)

Δεν θυμάμαι αν είχα κάτσει κάποτε να δοκιμάσω το Wonderboy in Monsterland στον ST.

...ευκαιρία να το ξανατσεκάρω !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντως σε αυτό το thread έμαθα ότι ο ST είχε πιο γρήγορο 68000 επεξεργαστή, δεν το ήξερα... Βλέπω ότι τρέχει στα 8mhz ενώ στην Amiga στα 7.16... Εμ, βλακεία της Atari, τόσο καιρό στην αγορά πριν βγει το Mega Drive, θα μπορούσαν εκείνοι να διαφημίζουν το "blast processing" πριν από την Sega :p

Για την ιστορία, στο MD τρέχει στα 7.61 MHz (PAL) ή 7.67 MHz (NTSC) ενώ στο Neo-Geo στα 12!
 
Το Wonderboy in monsterland έχει πολλά slowdowns στα 8Mhz, θέλεις μηχάνημα με 16Mhz για να παίξει καλά.

@Mike: Το χα ξεχάσει αυτό ;) . Ναι έχουμε γνωριστεί καλύτερα σ αυτά τα χρόνια..

@Imgema:

 
Πίσω
Μπλουζα