Παιχνίδια ανώτερα στον Atari ST

Τι εστι (ST) το LMC 1992 ?

Επισης το wings of death (για το οποιο θα γραψω αργοτερα την γνωμη μου) εχει επιλογη ηχου:

1) STE DMS

2) PSG Digital

3) EXT Digital

εγω το επαιξα με STE DMS, ειναι το καλυτερο? εχεις επισης δυνατοτητα ρυθμισης 50/60 ΗΖ. Δεν εχει ομως δυνατητα επιλογης δυσκολιας (μου φανηκε ελαχιστα πιο δυσκολο στην αμιγκα) οπως εχει το lethal xcess. Ακομα το lethal xcess εχει και δυνατοτητα διπλου, ομως μονο στο επιπεδο δυσκολιας "lethal", τα αλλα δυο επιπεδα δυσκολιας ειναι easy και normal. Εγω το εχω δοκιμασει σε ολα τα επιπεδα. Να τονιζω οτι και τα δυο παιχνιδια στον αταρι ειναι σπασμενα με trainer μενου, αλλα δεν χρησιμοποιω ποτε τετοια πραγματα του σατανα :D
 
mike, το έχω ψιλοψάξει το θέμα ήχου για τα δύο παιχνίδια. Οι επιλογές 2 και 3 είναι μόνο για τους απλούς ST. Στην επιλογή 3 ext digital μπορείς να συνδέσεις στη θύρα centronics κάτι τέτοιο…

http://en.wikipedia.org/wiki/Replay_Professional

…ώστε να πάρει τον ήχο από εκεί. Αγόρασα δύο τέτοια και δοκίμασα (στον απλό ST πάντα) αλλά τίποτα…μπορεί να δουλεύει με κάποιο συγκεκριμένο. Τον καλύτερο ήχο τον βγάζει ο STE (επιλογή 1, νομίζω δεν υπάρχει όταν το τρέχεις σε απλό ST).

Σε άλλο thread είχα βάλει και το link με τα τεχνικά χαρακτηρίστηκα των δύο παιχνιδιών…

http://www.edv-rudolf.de/lethal-xcess/tech.htm

Και η απάντηση του τύπου από το εν λόγω site σε σχετική ερώτηση…

“Hi,

the centronics adaptor is a simple piece of hardware which is plugged into the printer port of an atari st. It mainly consists of a series of resistors and an audio-socket which might be connected to your stereo amplifier. Its used to play a one channel sample in addition to the normal 3 channels of your YM PSG.

I think i might have a couple of circuit boards at home but they still need to be soldered and i have no idea when i will have the time to complete them.

Anyway, if you can get an Atari STE you will get a far better sound since the STE contains filters which remove most the white noise of the original samples.”

Σύνδεσε οπωσδήποτε ηχεία-ενισχυτή…καμία σχέση με το 1084!
 
To 1084 εχει και ..... τους ηχους, απιστευα καθαρος και κρυσταλλινος, καμια παραμορφωση, σωστη ισοροπια μεταξυ πριμα και μπασα.

Δεν λεω, καλυτερα ειναι σε στερεοφωνικο με subwoofer και τα σχετικα, αλλα και στο 1084 η αποδοση ειναι τελεια.

Θα πρεπει να κατσω να γραψω τρελο συγκριτικο για τις εκδοσεις και των παιχνιδιων. Θα βαλω διπλα-διπλα δυο 1084 και στις φωτογραφιες που θα τραβηξω θα φαινονται ταυτοχρονα και οι δυο οθονες στο ιδιο σημειο του παιχνιδιου. Αυτα ειναι συγκριτικα, οχι youtube και αηδιες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πέρα από το Captain Blood δεν μπορώ να σκεφτώ παιχνίδια που σίγουρα είναι καλύτερα στον ST. Και λόγω accelerators και WHDload το αν είναι 3D είναι γρηγορότερο στον ST (λόγω κατά τις γρηγορότερη CPU) που λέγαμε παλιά δεν ισχύει. Κάποια που μπορεί να είναι ανώτερα (τουλάχιστον στο θέμα της μουσικής) είναι τα παιχνίδια που υποστηρίζουν midi out.
 
Το LMC1992 είναι ένα ειδικό τσιπ ήχου στον STE το οποίο είναι υπεύθυνο για την ένταση του ήχου ανά κανάλι, treble, bass κτλ. Δυστυχώς μες την σοφία της η Atari δεν το έβαλε στο Falcon...

Στα υπόλοιπα, όντως το monitor της Atari είναι μονοφωνικό. Πάντως επειδή έχω συνδέσει τον Falcon και τον MSTE σε 2.1 ηχεία, η ποιότητα ήχου είναι εντελώς άλλο πράγμα.

Για ποιότητα ήχου σε STE, πολύ καλό είναι το Obsession και ακόμα περισσότερο το Substation. Αν κάποιος αντέχει να παίξει fps σε 16-bit μηχάνημα, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει..
 
Σωστά το έγραψες...όποιος αντέξει να παίξει fps στα 16μπιτα μηχανήματα! Πραγματικά ποτέ δεν μπόρεσα ν' απολάυσω τα παιχνίδια του είδους στην αμίγκα...πιξελιάσματα, αργή ταχύτητα ακόμα και στα 50mhz του 68030 που έχω και μιλάω για gloom breathless aga εκδόσεις!

Αυτά τα μηχανήματα δεν κάνουν για τέτοια παιχνίδια...μάλιστα ήταν εκείνα που ξεμυάλιζαν τους homeαδες προς τα πισι, εκεί, στα χρόνια του πρώτου doom!
 
ChrisTOS είπε:
Για ποιότητα ήχου σε STE, πολύ καλό είναι το Obsession και ακόμα περισσότερο το Substation. Αν κάποιος αντέχει να παίξει fps σε 16-bit μηχάνημα, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει..
Αυτο το obsession το ειχα ακουσει πολλες φορες στις συζητησεις για αταρι, οτι ειναι φοβερο, οτι εκμεταλευται τον ΣΤΕ, οτι κανει και για φαλκον, γενικα οτι ειναι κατι εξαιρετικο, και οταν το επαιξα.... απογοητευτικα. Δεν λεω οτι δεν ειναι καλο παιχνιδι, μια χαρα ειναι, πολυ καλο θα ελεγα, αλλα.... ειναι σαν το ιδιο παιχνιδι σε Α500, δηλαδη που ειναι οι εξτρα δυνατοτητες του hardware που εκμεταλευται? για να μην το συγκρινω με το pinball fantasies στην Α500.

Τελικα παλι το θρεντ εγινε αμιγκα VS αταρι !
 
Ωραία πληροφορία Christos, δεν γνώριζα την ύπαρξη του.

Εκτός της ανωτερότητας ενός ηχοσυστήματος, στο wings of death θα παρατηρήσετε ότι τα όργανα δεν διαχωρίζονται και βγαίνουν σταθερά από το κάθε κανάλι (left-right)…Για παράδειγμα, κάσα-ταμπούρο από δεξιά…high hat-μπάσο από αριστερά…στη συνέχεια, κάσα από δεξιά και ταμπούρο από αριστερά, κλπ…τα όργανα-φωνές εναλλάσσονται στα δύο κανάλια στον STE σε αντίθεση με την Amiga όπου είναι σχεδόν σταθερά.

Το βρίσκω ιδιαιτέρα εντυπωσιακό, και στο 1084 είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις.
 
EDIT : πριν διαβασεις οτιδηποτε, να σου πω χρονια πολλα φιλε Grinder, εαν θυμαμαι καλα Γιωργο σε λενε :beer:

Ευτυχως ο μονος τροπος που εχω εγω για να καταλαβω εαν κατι ειναι στερεο (και ποσο στερεο ειναι, δηλαδη τις εναλλαγες που λες) ειναι το 1084Σ.

Να φανταστεις οτι ειχα παει σε σπιτι φιλου με 1084Σ και καταλαβα οτι ειχε συνδεσει τα καλωδια audio αναποδα (το δεξι στο αριστερο και αναποδα) παρολο που και τα δυο καλωδια ηταν συνδεμενα και δεν ελειπε καποιος ηχος. Γενικα στο 1084Σ μπορω να καταλαβω το αριστερα-δεξια γιατι βρισκομαι πολυ κοντα του και ο ηχος ερχεται απο τα πλαγια σχεδον, αντιθετα στις τηλεορασεις σχεδον παντα ο ηχος ερχεται απο μπροστα, γιατι δεν μπορεις να κατσεις κοντα στο 1 μετρο σε 32' τηλεοραση.

Στην αμιγκα η τεχνικη που εφαρμοζεται ειναι να σταματαει καποιο καναλι ή καναλια στη μια πλευρα και να ξεκιναει κατι αλλο στην αλλη, και ετσι υπαρχει η ψευδαισθηση οτι ειναι περισσοτερα τα καναλια. Αλλωστε την εποχη εκεινη στις συγκρισεις ηχου μεταξυ μηχανηματων λεγαμε π.χ. "Atari ST = 5 καναλια ηχου", "A500 = 4 καναλια στερεοφωνικου ηχου αρα 4 Χ 2 = 8 καναλια". Σοβαρα το λεω, αυτο λεγαμε τοτε για να εξηγησουμε την ανωτερωτητα του ηχου της Α500 σε σχεση με οποιδηποτε 16μπιτ μηχανημα (atari, SNES, MD κτλ) αλλα και απεναντι στα πισι με τα πολλα καναλια: η Α500 εχει 2Χ4=8 καναλια ηχου, γιατι μπορει να παιξει διαφορετικα πραγματα σε καθε πλευρα.

Το θεμα τελικα δεν ηταν ποσα καναλια ειχες, αλλα τι πηγαινε στα καναλια για να παιχτει, για αυτο και εκανε εντυπωση ο ηχος της αμιγκα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλά θυμάσαι :)

Ευχαριστώ!!!

Αν θέλεις και όποτε έχεις όρεξη για δοκιμές-συγκρίσεις, τις κάνουμε και σε μένα.

Amiga 1200, STE και DOS PC με Roland MT-32 συνδεδεμένα σε stereo ενισχυτή, να παίζουν Agony, wings of death και να πέφτουν τα τοιχία… :D
 
Βασικά πρέπει κάπως, κάπου, κάποτε, να γυρίσουμε ένα βιντεάκι-εκπομπή με live ST και Amiga, να τα δίνουν όλα σε ένα υπέρτατο versus... :D
 
Πολυ γελιο θα πεσει.

Αλλα ρε παιδια αντικειμενικα τωρα -εκτος απο καποια επιμερους σημεια- στο συνολο δεν ειναι καλυτερη η Α500 ?

τωρα παλι θα γυρισει το θεμα σε αταρι-αμιγκα, αλλα εγω προσωπικα θα διαλεγα το αταριΣΤ μονο υπο τις παρακατω συνθηκες:

1) ειμουν μουσικος και το ηθελα μονο για δουλειες με midi

2) η χρονικη περιοδος ηταν ακομα λιγο μετα το 1985, αντε μεχρι 88, οποτε δεν ειχε επικρατησει ακομα η αμιγκα

3) παλι στην ιδια χρονικη περιοδο, δεν ειχα χρηματα να παρω Α500, αλλα μου εφταναν για αταρι

4) ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ : απο τυχη : μπορει να το διαλεγα μεσα στα υπολοιπα μιας και εκεινη την εποχη δεν τοσο διαδεδομενη η "πληροφορια" γενικα. Μπορει να μην ειχε καποιος γνωστος μου αμιγκα να μου την δειξει, μπορει ο φιλος μου να ειχε αταρι-να το ειδα και να ζηλεψα, μπορει ο πατερας μου να ειχε γνωστο σε μαγαζι με αταρι, μπορει να μου τον εκαναν δωρο οι γονεις (που συνηθως επιλεγουν και με την τσεπη), μπορει χιλια δυο τυχαια πραγματα και φυσικα να τον επελεγα συνειδητα.

Αλλα ακομα και αταρι να ειχα, παλι το θεωρω κορυφαια επιλογη στα τελη της δεκαετιας του '80, και φυσικα θα ημουν ευχαριστημενος.

Αγοραζοντας το '85-'88 εναν αταρι που ειχε το 90% (τυχαιο νουμερο) του hardware της αμιγκα, σε τιμη που ειναι στο 70% (παλι τυχαιο) της αμιγκα, δεν ειναι κακο, μαλλον πιο συμφερον μου ακουγεται. Και φυσικα δεν θα μπορουσε να γνωριζει καποιος την δεκαετια του '80 πως προκειται να εξελιχθουν τα πραγματα την δεκαετια του '90 και την επικρατηση της αμιγκα στο software. Γιατι κακα τα ψεματα, απο ενα διαστημα και μετα τα παιχνιδια/προγραμματα που εβγαιναν για αταρι ηταν το 1/3 απο αυτα που εβγαιναν σε αμιγκα, και το ποσοστο επεφτε συνεχεια.
 
μην κοιτάς που τους πειράζουμε τους αταράδες (και αυτοί τσιμπάνε... :p ), σαφέστατα και ήταν ορθολογική η αγορά ενός ατάρι στ τότε στα late 80's, αφού όπως και να το κάνουμε το πέρασμα από τα 8 στα 16 μπιτ ήταν μεγάλο βήμα μπρος και ο st το επιβεβαίωνε σε κάθε σύγκριση με τα 8μπιτα αγαπημένα μας μηχανήματα. Απλά με την αμίγκα ήταν περισσότερα τα βήματα μπροστά μην γράψω, τα άλματα! Αυτό ήταν που μας έκανε και κολλήσαμε με την πάρτη της back in the days!
 
Αλλα απο την αλλη η αγορα ενος 6218, αυτην και εαν ηταν συμφερουσα αγορα!

Οτι πληρωνες επερνες...
 
Ανωτερα παιχνιδια στον Atari ST, κυριοι :)
 
Tι εννοεις herco, οτι ξεφυγαμε :D ?
 
αφού είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού εμείς φταίμε; :p
 
Καλύτερα να γυρίσουμε on topic όμως :)
 
Amiga! Πολύ κ...παιδο ο Atari
 
Πίσω
Μπλουζα