stakovios είπε:
Άραγε υπάρχουν ακόμα αυτές οι εταιρείες;
Ας δώσω κι εγώ τις απαντήσεις μου σε αυτό το ερώτημα [μιας και ψιλο-ασχολούμαι κι εγώ με την τραγουδοποιία/δισκογραφία κλπ και γνωρίζω κάποια πράγματα]:
- H Μusic Box International [γνωστή και ως ΜΒΙ, απ' τα αρχικά της] δεν είναι άλλη από τη συνέχεια της δισκογραφικής εταιρίας "ΣΕΙΡΙΟΣ", την οποία, ως γνωστόν, ίδρυσε ο πεφωτισμένος ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ στα μισα των 80ς !!! Το δε "όραμα" του Μάνου Χατζιδάκι όσον αφορά το "ΣΕΙΡΙΟ" ήταν το εξής: να βρει δημιουργούς / τραγουδοποιούς που κάνουν "το κάτι διαφορετικό"¨και το "πρωτότυπο" και να τους προσφέρει "δισκογραφική στέγη"! Και πραγματι ... Στον "ΣΕΙΡΙΟ" ηχογράφησε το 1989 την δισκογραφική δουλειά "Η νύχτα ήταν πάλι κάπου αλλού" ο Βασίλης Νικολαϊδης [που ήταν ήδη γνωστός με την "Οδό Σανταρόζα", αλλά, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, επειδή ο ίδιος ήταν "πνεύμα ανατρεπτικό" δυσκολευόταν να συνεργασθεί με την "επίσημη δισκογραφία" κι έτσι ... βρήκε στέγη στον "Σείριο"]! Στο "Σείριο" ηχογράφησε ο Φοίβος Δεληβοριάς τον πρώτο του δίσκο "Παρέλαση" σε ηλικία μόλις 16 ετών !!!
Απ' όλους αυτούς, όμως, που ηχογράφησαν στον "Σείριο" εγώ γνωρίζω προσωπικά τον εκ Θεσσαλονίκης τραγουδοποιό Νίκο Γεωργάκη !!! Όπως μού είχε πει ο ίδιος ο Νίκος : "το 1988 - 1989 ήμουν ακόμη φοιτητής στο Γεωπονικό της Θεσσαλονίκης και με μια παρέα είχαμε φτιάξει μια κασέτα με δικά μου τραγούδια! Έδινε ο Χατζιδάκις συναυλία στο Θέατρο Γης και, μετά τη συναυλία, πήγαμε δειλά-δειλά και του δώσαμε την κασέτα! Και μετά από λίγο καιρό επικοινώνησε μαζί μου ο Χατζιδάκις και μού είπε : "αυτά τα τραγούδια σας θα σας τα κάνω δίσκο και θα βγουν από το Σείριο"
!!! Αυτά για να πάρετε μια γεύση πόσο απλά και πόσο "αβίαστα" συμπεριφερόταν ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος !!! Και πράγματι ... το 1989 ο Νίκος Γεωργάκης έβγαλε στον "Σείριο" την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Βραδινή Αναρρίχηση"!!!
Μετά το θάνατο του Χατζιδάκι, ο "Σείριος" συνέχισε να υπάρχει , αλλά πλέον με το όνομα Music Box International !!! Και συνέχισε να βγάζει δίσκους με την "ίδια φιλοσοφία" όπως ο "Σείριος" : από δημιουργούς με "ανατρεποτική διάθεση", πρωτότυπο λόγο και κινούμενους διακριτικά και "στις παρυφές της δισκογραφίας" [π.χ. τον Νίκο Γεωργάκη που ανέφερα παραπάνω, που έχει βγάλει 6 δίσκους, τον ξέρει κανείς σας ??? Μάλλον όχι ... ] .... Φυσικά, τα τελευταία χρόνια η ΜΒΙ, ως "μικρή και ανεξάρτητη δισκογραφική", έχει επηρεασθεί κι αυτή απ' τη γενικότερης κρίση στη δισκογαρφία [το ξέρουμε ότι ... η δισκογραφία γενικώς περνά το στάδιο του "επιθανάτιου ρόγχου" της
] !!! Κι όμως ...ακόμη εκδίδει δισκογραφικές δουλειές !!! Για παράδειγμα, η 6η δισκογραφική δουλειά του φίλου μου Νίκου Γεωργάκη, που βγήκε πριν 2 χρόνια περιπου, εκδόθηκε με την ετικέτα της ΜΒΙ [όπως και οι υπόλοιπες δισκογραφικές δουλειές του μετά τη "Βραδική Αναρρίχιση"] !!! Ο "πραγματικός πλούτος", όμως τη ΜΒΙ είναι οι δισκογραφικές δουλειές του ΣΕΙΡΙΟΥ, οι οποίες , με την ετικέτα ΜΒΙ, βγαίνουν σε επανέκδοση με τη μορφή cd [περιττό να πω ότι τα βινύλια του ΣΕΙΡΙΟΥ έχουνε γίνει συλλεκτικά ... ευτυχώς, η ΜΒΙ φρόντισε κάποια απ' αυτά να επανεκδοθούν σε cd ! Όπως για παράδειγμα την "Παρελαση" του Φοίβου Δεληβοριά, που η επανέκδοσή το από την ΜΒΙ ήταν μια πραγματική έκπληξη!!! Ας κλείσω το "σεντόνι" μου με ένα τραγούδι από εκεί [το πιο αγαπημένο μου απ' τον δίσκο, με το οποίο κλείνει η "Παρέλαση" ... αν ΄πέσει στα χερια σας η επανέκδοση του εν λόγω δίσκου απ' την ΜΒΙ, διαβάστε το σημείωμα με το οποίο ο Χατζιδάκις προλόγισε τον δίσκο το 1989, όταν εκδόθηκε! Πολύ καλή η ιδέα της ΜΒΙ να "διασώσει" το εισαγωγικό σημείωμα του Χατζιδάκι] :
[video=youtube_share;ZIIcuTkNFXI]