Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Άποψη της Άρτας από το Κάστρο, το 1963.
1663443348503.png

Και σημερινή άποψη, τραβηγμένη από το ίδιο σχεδόν σημείο.
1663443397248.png

Είμαι πανσίγουρος πως η πρώτη φωτογραφία θα φέρνει πολλές αναμνήσεις στον φίλτατο @elephadas :)
 
Σκέτος μάντης. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις. Πώς να μη μου φέρνει, όταν βλέπω την κορυφή του πύργου του ρολογιού που θα πει από πίσω του είναι το σχολείο μου (Το 1963-64 πήγαινα στην Α') και βλέπουμε τη γωνία του προαυλίου κοντά στο σπίτι με τα 4 παράθυρα στον πάνω όροφο? (Ενδιαφέρον ότι το κτήριο που το αντικατέστησε - εργατοϋπαλληλικό κέντρο Άρτας, λέει το Γκουγκλ - σ΄εκείνη τη γωνία έχει πολλές ομοιότητες με το παλιό.)

Η ανάλυση της φωτογραφίας δεν μου επιτρέπει να δω τίποτε άλλο που ισως αναγνωρίσω, παρόλο που η στέγη της Αγίας Θεοδώρας ίσως να είναι ορατή. Αλλά μόλις είδα εκείνο το μανιταρόσχημο πράμα στις επάλξεις του πύργου, πριν προλάβω να σκεφτώ, είπα "Να η σειρήνα" και η εικόνα που ήρθε στο μυαλό μου την έδειχνε πράσινη σκούρα. Μετά άρχισαν οι αμφιβολίες. Δεν θυμάμαι σιγουρα ότι υπήρχε σειρήνα σ' εκείνο το σημείο, ίσως να ήταν σ' άλλη πόλη τελείως ή αλλού στην Άρτα διότι ότι έχω δει από κοντά μια πράσινη σειρήνα είμαι βέβαιος. Αλλά η πρώτη εντύπωση ήταν ότι έβλεπα κάτι που το είχα ξαναδεί πολλές φορές εκεί, όταν πηγαίναμε βόλτα στο καστρο. Δεν είναι κάτι περίεργο, σειρήνες υπήρχαν σ' ολα τα μέρη, οπότε πιθανόν η μνήμη μου να μη με ξεγέλασε
 
Αλλά μόλις είδα εκείνο το μανιταρόσχημο πράμα στις επάλξεις του πύργου, πριν προλάβω να σκεφτώ, είπα "Να η σειρήνα"
Πολύ σωστά είδες ;) Σε συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο του "Σκουφά", κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες, μου έκανε εντύπωση που η σειρήνα της πόλης ήταν στο Κάστρο! Μου είπε, λοιπόν, ότι στα τέλη της δικτατορίας, η σειρήνα αφαιρέθηκε απ' το Κάστρο και μεταφέρθηκε αρχικά στον λόφο της Περάνθης και αργότερα εγκαταστάθηκε, οριστικά, στο νέο δημαρχείο της πόλης.

Και μιας και το 2ο Δημοτικό (πανέμορφο κτήριο) ήταν το σχολείο σου, να μια φωτογραφία μάλλον του 1960-1961 :)
96086247_233789887939083_418994430754684928_n.jpg
Στην 1η σειρά, 1ος αριστερά ο δάσκαλος Ιωάννης Ζυγούρης, ενώ από την άλλη μεριά ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος Γ' και δεξιά του ο νεοεκλειγείς δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Γκίζας.
Αυτή είναι μια πρόχειρη αναγνώριση ατόμων από τον πρόεδρο του "Σκουφά". :)
 
Τον Ιγνάτιο τον γνώριζε καλά ο πατέρας μου (αφού ήταν επαγγελματίας ψάλτης, δεξιός στην Αγία Θεοδώρα) αλλά ήταν γενικά πολύ απρόσιτος. Τον είχα δει μια φορά μετά από καμια 10ριά χρόνια που είχε έρθει για κάποιους λόγους στην μικρή πόλη που μέναμε τότε, και μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας πήγε με το αυτοκίνητό του. Έπρεπε να ανέβει πεζοδρόμιο και να μπει μέσα στον περίβολο από την πόρτα του φράχτη γι' αυτό!

Τη δασκάλα μου της πρώτης τη θυμάμαι καλά (έχω και τη φωτογραφία που έβγαλε η τάξη στο τέλος της χρονιάς για βοήθημα) αλλά φυσικά ακόμη κι αν είναι στη φωτογραφία είναι αδύνατο να βρεθεί σαν να είναι ο Waldo.
 
Πίσω διακρίνεται το καμπαναριό και ένα μέρος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

Επίσης, ο γέροντας με την παραδοσιακή βλάχικη φορεσιά, είναι απ' τις πιο ιδιαίτερες εικόνες του Μετσόβου! Μέχρι και φέτος, που πήγα για μερικές μέρες στο Μέτσοβο, είδα γέροντες και γερόντισσες να φοράνε τα παραδοσιακά, και απ' όσο έμαθα, δεν τα αποχωρίζονται με τίποτα!

Πολύ ωραία η φωτογραφία, RIO :)
 
Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποιήτου

Σημειώνω ότι έχουν σβήσει τον Σταυρό από το street view όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Τα μικρά κυπαρίσσια στον περίβολο στην αρχική φωτογραφία έχουν μεγαλώσει πλέον...

1663763151713.png


 
Πίσω
Μπλουζα