Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

και πως ήταν δυνατόν να υπήρχαν έγχρωμα φιλμ το 1944 καθώς και ο τρόπος εμφάνισης τους; ή η φωτογραφία είναι "τεχνητώς κεχρωσμένη"; (για του λόγου το αληθές το αφαιρετικό/προσθετικό σύστημα χρωμάτων εφευρέθηκε από τον Maxwell το 1860 κάτι, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν 100 χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε ένα φτηνό και ευρέως διαδομένο έγχρωμο φιλμ και σχεδόν 150 για το ψηφιακό. για να μην νομίζετε ότι είμαι Λουδδίτης, έχω βάλει στο μάτι μια πολύ καλή ψηφιακή μηχανή, την Canon G9, ναυαρχίδα κόμπακτ, του 2007 βεβαίως, αλλά την έχει ο φωτογράφος μου και φαντάζομαι θα μου την δώσει με δόσεις. έχει όλα τα καλά, οπτική σταθεροποίηση, ιστόγραμμα, RAW κλπ. σίγουρα μια μεγάλη αναβάθμιση από αυτήν που είχα και ήταν από το LIDL (!) (μην γελάς Rygar) και την έδωσα στο ανιψάκι μου επ' ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής. είναι NOS.
Kodachrome και Agfacolor από το 1936 για τα 35mm. Ειδικά το δεύτερο είχε τις χρωστικές εντός. Ο μπαμπάς των μοντέρνων έγχρωμων.
 
στο χωριό της μάνας μου (Στάδιο Τεγέας Αρκαδίας) υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο προ πολλού πρατήριο βενζίνης με αυτού του είδους τις αντλίες. κάπου πρέπει να έχω τις φωτογραφίες αλλιώς όταν ξαναπάω!
 
Στα πόστια 477 και 479, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο πιο καθαρή είναι στην πρώτη φωτό η περιοχή. (Η Ομόνοια δεν είναι; ) Ας ειπούμε το στηθαίο της σκάλας στην πρώτη φωτό (ποστ 477) όπως και ο τοίχος με τις κυφώσεις ΛΑΜΠΟΥΝ. Στη δεύτερη (ποστ 479) φαίνεται μόνο ο τοίχος και πραγματικά σιχαίνεσαι μόνο και να τον βλέπεις σε φωτογραφία, πόσο μάλλον στην πραγματικότητα. Το στηθαίο στη δεύτερη δεν φαίνεται, αλλά δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Δεν έχει γλιτώσει ούτε το φανάρι. Απόλυτη σιχασιά.
 
Ναι, Ομόνοια στη διασταύρωση με 3ης Σεπτεμβρίου.

Καθαρή με την έννοια έλλειψης σκουπιδιών δεν ήταν και τόσο, αλλά φυσικά συνθήματα και graffiti στους τοίxους μεσούσης της χούντας ήταν αδιανόητα σ' ένα τέτοιο αστυνευόμενο κεντρικό μέρος όπου θα τους πιάνανε πριν βγάλουν το πινέλο ή (αν ήταν υψηλής τεχνολογίας) το σπρέι. Το ποια κατάσταση ήταν καλύτερη, τότε ή τώρα, το αφήνω στις πολιτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις του καθενός.

Αλλά την ίδια σύγκριση θα μπορούσαμε να κάνουμε και για τα ρούχα. Το 1970 οι διαβάτες ήταν γενικά πιο περιποιημένοι, τώρα υπάρχουν πιο πολλοί λέτσοι από εμφάνιση.
 
15 Δεκεμβριου 1959. Μικρος κουλουρτζης εξω απο υποκαταστημα της Εμπορικης Τραπεζης Ελλαδος στο ισογειο του Μεγαρου Παπουδωφ, Πανεπιστημιου 2, εκει που ηταν καποτε το ζαχαροπλαστειο του Γιαννακη.
Η φωτογραφια τραβηχτηκε την ημερα της επισημης επισκεψης του Αμερικανου Προεδρου, Ντουαϊτ Αϊζενχαουερ, στην Ελλαδα, εξ ου και οι αμερικανικες σημαιες.

1605796561251.jpeg
 
Μ' αρέσει η διαφήμιση του Ταμ-Ταμ στο κτήριο στην αρχή της Αγ. Κων/νου. Πολύ μου άρεσε αυτό το Κολοποτό (πριν έρθει η Κόκα Κόλα στην Ελλάδα).

Στο Κοτοπούλη μόλις που μπορώ να διαβάσω "Κοθώνια" αλλά οι ταινίες που βρήκα είναι του 1956 και του 1962, πολύ νωρίς, και τα υπόλοιπα των τίτλων δεν ταιριάζουν στο μήκος που φαίνεται να έχουν στην εικόνα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το χαμάμ των Πατρών στη δεκαετία του 80

1605998387049.png


Λίγη ιστορία: το χαμάμ των Πατρών αυτή τη στιγμή είναι το αρχαιότερο σε λειτουργία χαμάμ στην χώρα μας καθώς φτιάχτηκε το 1400 και από τότε λειτουργεί ανελλιπώς, με εξαίρεση το 1986 που έκλεισε για ανακαινισθεί (η φωτογραφία είναι πριν την ανακαίνισή του). Ακολουθεί το πρότυπο των τούρκικων λουτρών και έτσι η θερμότητα προέρχεται από ξυλόφουρνο κι όχι από θερμές πηγές και διοχετεύεται μέσα από τις στοές του κτηρίου, ενώ παράλληλα είναι ανοικτό για όλους αλλά ξεχωριστές μέρες για τις γυναίκες και ξεχωριστές για τους άντρες. Είναι επίσης παράξενο ότι παρ' όλο που είναι τόσο παλιό, πολλοί σύγχρονοι Πατρινοί αγνοούν την ύπαρξή του.

Edit: Δύο ακόμη φωτογραφίες από το σήμερα

1606044424420.png 1606044479651.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το Γερμανικό υποβρύχιο U-731, ενώ βρίσκεται στην διώρυγα του Ισθμού. Η λήψη είναι από το κατάστρωμα του ίδιου του υποβρυχίου και πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 1943.


U-731 στον Ισθμό.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το Γερμανικό υποβρύχιο U-731, ενώ βρίσκεται στην διώρυγα του Ισθμού. Η λήψη είναι από το κατάστρωμα του ίδιου του υποβρυχίου και πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 1943.


Προβολή συνημμένου 219169
Εκπληκτική φωτογραφία, ίσως όμως να μην είναι το υποβρύχιο U-731, διότι σύμφωνα με διάφορες πηγές από το διαδίκτυο, στις 3 αποστολές που έκανε επιχειρούσε στον Ατλαντικό, ενώ στην τέταρτη και τελευταία αποστολή του βυθίστηκε στις 15.5.1944 στο Γιβραλτάρ, προσπαθώντας να περάσει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο.
 
φαντάζομαι ότι βυθίστηκε αύτανδρο; πριν την πυρηνική εποχή τα υποβρύχια είχαν κινητήρες ντίζελ όταν ήταν στην επιφάνεια οι οποίοι κινούσαν το υποβρύχιο και φόρτιζαν τις μπαταρίες του. όταν καταδυόταν το υποβρύχιο δούλευε με ηλεκτροκινητήρες που παίρναν ρεύμα από αυτές τις μπαταρίες με πολύ περιορισμένη εμβέλεια.
 
Πίσω
Μπλουζα