Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Κανένας Κοζανίτης να μας στείλει σύγχρονη φωτό της περιοχής? Το καμπανορολόι το βρήκα εύκολα, πρέπει να είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, αλλά δεν μπορώ να βρω την "Κεντρική Οδό". Το καμπαναριό είναι κάτω από το μεγάλο "Νίκης", κάτω δεξιά
Προβολή συνημμένου 230373

και η φωτό μάλλον είναι από τον δρόμο με το "Stradivarius" (πάνω αριστερή γωνία) τον οποίο παραλείπει το street view μαζί με τη γύρω του περιοχή. Πεζόδρομοι? Δεν υπάρχει άλλος ίσιος δρόμος με το καμπαναριό δεξιά του.
Παρ' ότι δεν έχω επισκεφτεί ποτέ την Κοζάνη, μου αρέσει να ψάχνω στο street view. Πράγματι, δεν είναι μόνο οι πεζόδρομοι αλλά και τα δέντρα που κρύβουν την θέα. Ο πεζόδρομος ξεκινά αρχικά ως Πλατεία Ελευθερίας και μετά ως οδός Ειρήνης. Η εικόνα είναι του Αυγούστου 2014 και το καμπαναριό ίσα που φαίνεται πίσω από το δεύτερο δέντρο δεξιά. Επιπλέον το βαμμένο κεραμιδί κτίριο στο street view, πρέπει να είναι το δεύτερο στην φωτογραφία αριστερά, δίπλα από το κτίριο όπου στέκεται ο κύριος στο μπαλκόνι, καθώς ταιριάζει το εξωτερικό σχέδιο απλά πρέπει να έγινε μεταγενέστερα προσθήκη ορόφων:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παρ' ότι δεν έχω επισκεφτεί ποτέ την Κοζάνη, μου αρέσει να ψάχνω στο street view. Πράγματι, δεν είναι μόνο οι πεζόδρομοι αλλά και τα δέντρα που κρύβουν την θέα. Ο πεζόδρομος ξεκινά αρχικά ως Πλατεία Ελευθερίας και μετά ως οδός Ειρήνης. Η εικόνα είναι του Αυγούστου 2014 και το καμπαναριό ίσα που φαίνεται πίσω από το δεύτερο δέντρο δεξιά. Επιπλέον το βαμμένο κεραμιδί κτίριο στο stret view, πρέπει να είναι το δεύτερο στην φωτογραφία αριστερά, δίπλα από το κτίριο όπου στέκεται ο κύριος στο μπαλκόνι, καθώς ταιριάζει το εξωτερικό σχέδιο απλά πρέπει να έγινε μεταγενέστερα προσθήκη ορόφων:
Πολύ σωστά τοποθέτησες τον κεντρικό δρόμο (Ειρήνης) που καταλήγει στο ρολόι, σήμα-κατατεθέν της πόλης όπως επισήμανε ο @Elefantas. Δεξιά, όπως φαίνεται στο Maps που έβαλες υπήρχε ο πιο παλιός κινηματογράφος της πόλης, το Τιτάνια, ενώ δεξιά το Άστρον, πίσω δε ο κινηματογράφος ΗΡΩ. Τώρα δεν υπάρχει τίποτε......

Όταν βγήκε η φωτογραφία (εικάζω αρχές '60ς) και μέχρι τα '90ς ο δρόμος δεν ήταν πεζόδρομος, αλλά τα καλοκαίρια στις Κυριακές μετατρεπόταν από τις 19.00 έως τις 22.00 σε πεζόδρομο, μια και εκεί γινόταν η "βόλτα" (ή νυφοπάζαρο), όπου ο κόσμος πήγαινε πάνω-κάτω. Μέχρι τα '70ς στις 21.00 ερχόταν άγημα με στρατιωτική μπάντα από το στρατόπεδο για υποστολή της σημαίας, στην πλατεία που δεσπόζει το ρολόι, όπου όλοι στεκόταν ακίνητοι. Ήταν το Highlight της βραδιάς!
 
f
αυτός είναι ο (τότε) περίφημος πεζόδρομος της Κοζάνης, τώρα δεν ξέρω πως είναι. Το φώτο Γιάκος είναι από τα παλιότερα στην Κοζάνη, εγώ ήξερα την Μαίρη, που είχε το περίφημο κατάστημα στην Χ.Μεγδάνη, με ότι τραβάει η ψυχούλα του καθενός, από φιλμ, χημικά, τα πάντα, μέχρι και 30 μετρό υπήρχε τότε, τώρα δυστυχώς φυσικά με την ψηφιακή τεχνολογία έκλεισε και είναι απλώς φωτογράφος, το είδα στο google street view, στον ίδιο δρόμο. (Έχω να πάω στην Κοζάνη από το '97).
 
Μαγαζι με μπαχαρικα στην παλια πολη του Ρεθυμνου το 1979.

Προβολή συνημμένου 230424
Πιθανότατα όπως φαίνεται στο Street view λόγω των γωνιακών πετρών του α' ορόφου είναι το ανακαινισμένο πλέον κτίριο επί των οδών Σουλίου και Κορνάρου στο βάθος. Καλό θα ήταν αν είναι ή γνωρίζει κάποιος από Ρέθυμνο και μπορεί να το επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
τι ωραία που ήταν η πλατεία Ελευθερίας παλιά! την πρόλαβα έτσι όταν παίρναμε το αστικό να πάμε στον ΕΟΤ. Έτσι λέγαμε την παραλία τότε. Αν δείτε πως την έχουν κάνει τώρα... στο όνομα της ανακαίνισης.... Πίσω πρέπει να είναι το ξενοδοχείο Αστόρια.
 
Μαγαζι με μπαχαρικα στην παλια πολη του Ρεθυμνου το 1979.
Ωραία τα ματζούνια για αθρίτις και δυσκοιλιότης, αλλά κανένα βότανο να βελτιώνει την ορθογραφία και τη γραμματική του ταμπελογράφου δεν υπήρχε? Αναρωτιέμαι τι γράφουν τα γερμανικά του. Εκτός αν ο μαγαζάτωρ ήταν Γερμανός με σπαστά ελληνικά :)
 
Ποια χρονιά? Πήγαινα για πολλά χρόνια στη Μήλο για διακοπές στη 10ετία του 70 και λίγο 80. Είχα πολύ καλούς φίλους εκεί, και ειχαν σπίτι στον παραθαλάσσιο οικισμό Κλήμα, τον οποίο δείχνει η φωτό (η οποία μάλλον περιλαμβάνει και το σπίτι, μια που ηταν στο δεξί μέρος του οικισμού και μετά από μία παραλίτσα). Δεν θυμόμουνα όμως τον βράχο, κι επειδή έχουν περάσει δεκαετίες από τότε και το μυαλό μου έχει φυράνει, κοίταξα στο google και το επιβεβαίωσα
1628425698462.png
Ααααχ... θυμάμαι να κάθομαι στο μεγάλο δωμάτιο του ισογείου,που ήταν κουζίνα + πάρκινγκ για τη βάρκα τον χειμώνα γι΄αυτό είχε τσιμεντένιο πάτωμα και διπλές πόρτες, και κάθε φορά που ερχόταν ένα κύμα είτε φυσιολογικό είτε γιατί μόλις είχε περάσει το "Άγιος Γεώργιος"
1628426282153.png
η θάλασσα έμπαινε μέσα στο δωμάτιο και μας έβρεχε τα πόδια.

Το "Άγιος Γεώργιος" ήταν μεγάλη βελτίωση. Την πρώτη φορά που πήγα Μήλο ήταν με το αλήστου μνήμης "Κανάρης" που πρέπει να ήταν συνομήλικο του μπουρλοτιέρη. Έγερνε μονόπαντα, και για να πάρουν αυτοκίνητα τα ανέβαζαν στο κατάστρωμα με βίντζι. Όχι ότι με ενδιέφερε, δηλαδή, αφού δεν είχαμε αυτοκίνητο. Από την επόμενη χρονιά είχε δρομολογηθεί το "Άγιος Γεώργιος", φρεσκομετασκευασμένο και γυαλιστερό και γρήγορο και καλοτάξιδο, με κούφια κοιλιά που έπαιρνε αυτοκίνητα (στη φωτό φαίνεται ο πλαϊνός καταπέλτης λίιιγο ανοιχτός) και μοντέρνο σουλούπι - πολύ κοφτερή πλώρη και πρύμνη με ανάποδη κλίση από τη συνηθισμένη. Ίσως λόγω σχήματος ίσως λόγω ταχύτητας έκανε μεγάλο κύμα , ό,τι έπρεπε δηλαδή για να μας δροσίζει τα δαχτυλάκια. Προσθέστε ότι συχνά ταυτόχρονα τσιμπολογούσα προζυμένιο κουλούρι φτιαγμένο από γηραιά συγγενή των φίλων μου και μηλέικο τυρί, και φτιάχνετε μιαν εικόνα παραδείσου.
 
Πίσω
Μπλουζα