Παρέες και παιχνίδια σε γειτονιές των 80s

Anestis

RetroActive
Joined
22 Σεπ 2006
Μηνύματα
416
Αντιδράσεις
4
Νομίζω πως το συγκεκριμένο θέμα απουσιάζει από το forum...

:rolleyes:

Αλήθεια παίζουν σήμερα τα παιδιά έξω στις γειτονιές;
 
Φυσικά και παιζουν!Τα βλέπω παρεες παρεες που παίζουν με τα gameboy και τα παρεμφερή! :p

Απο την δική μου παιδική ηλικία θυμάμαι τα φυσοκάλαμα, τις χώρες, τα τσιγαροποτά, κυνηγητό κρυφτο φυσικα και τα μήλα...Αυτα για αρχη..
 
Eχω να δω παιδιά να παίζουν στο δρόμο τόσα χρόνια που έχω χάσει το μέτρημα. Απο την άλλη που να παίξουν με τόσα αυτοκίνητα παρκαρισμένα. Οπως είπε και η Arduinna οι κονσόλες αντικετέστησαν τουλάχιστο στην Αθήνα το έξω παιχνίδι.

Εγω και η παρέα μου όταν ήμασταν τοσοδούλια (τωρα γίναμε ολόκληροι γαίδαροι) , παίζαμε με τα μικρά σιδερένια αυτοκινητάκια. Το τσούλαγε ο ένας απο τοίχο σε τοίχο και απο πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και οι υπόλοποι ακολοθούσαν με τα δικά τους αυτοκινητάκια. Επίσης συχνά παίζαμε και με χαρτάκια που κυκλοφορούσαν τότε. Οποιος το πέταγε με τα δάχτυλα πιο μακρυά ήταν και ο νικητής. Μαζί με τα χαρτάκια παίζαμε και την τζάνη. Δεν ξερω αν αυτό το παιχνίδι το λέγατε εσείς έτσι. Ηταν αυτό που είχε ο καθένας μια πέτρα - συνήθως μικρό μάρμαρο και την πετάγαμε στον δρόμο και μετα όποιος την χτύπαγε με την δικιά του πέτρα ήταν νικητής κέρδιζε και ένα χαρτάκι. Τι βαρετά που ακούγονται αυτά στα σημερινά παιδιά ε;
 
Αrduinna να προσθέσω το 'κορόιδο', το 'μπιζ', τα μπουγελώματα, γκάζες, γιογιό, ελικοπτεράκια

Όσο για την μπάλα..ατελείωτη. Όσοι πρόλαβαν αλάνες στις γειτονιές τους καταλαβαίνουν τι εννοώ...
 
Ωραίο θέμα άνοιξες Ανέστη !

Να προσθέσω την θρυλική ΑΜΠΑΡΙΖΑ !
 
:animrolleyes:

Θα ξεκινήσω με τα φυσοκάλαμα που ήδη έχουν αναφερθεί. 120 δρχ. θυμάμαι 2 μέτρα (ίσως 2 ½) μαζί με μία μαύρη ή μπλε μονωτική ταινία. Βασικά συστατικά τα διαφανή κουτιά από κασέτες αλλά και τα σπιρτόκουτα. Στην άκρη στόχαστρο (μικρό κομματάκι σωλήνα ντυμένο με μονωτική) και με σπασμένες καρφίτσες περασμένες στο κομματάκι αυτό ώστε να σχηματίζουν σταυρό ή Χ. Οπλισμένο το δίκαννο ή τρι-κάννο με αποθήκες για βελάκια. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν και καρφίτσες ….Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να πάω το Σουκου να αγοράσω κανένα 2μετρο και να φτιάξω κανένα όπως παλιά (χμ! γιατί όχι και blueprints από διαφορετικά μοντέλα)… :thumbup:
 
Μήλα, κυνηγητό, χαρτάκια, κρυφτό, χαλασμένο τηλέφωνο, γιατρός (δεν το λέγαμε έτσι αλλά το ίδιο ήταν :D ), walkie-talkie, μπάλα, μπίλιες, μπουγέλο, ξύλο και φυσικά πόλεμος με αυτοσχέδια όπλα… :armed:

Σνιφ-κλαψ-λυγμ :eek:

:cool:
 
Εμείς βάζαμε στα χωνάκια από τα φυσοκάλαμα και καρφίτσες!!Κρυφτό αμπάριζα καπάκια(Ένα παιχνίδι με καπάκια απο μπουκάλια)ποδόσφαιρο

και όλα τα γνωστά....Υπέροχα χρόνια πέρασαν σαν αστραπή τώρα από μπροστά μου....Είχα την τύχη να μεγαλώσω ανάμεσα σε χαμόσπιτα τα μοναδικά σε ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο ήμουν τυχερός!
 
Anestis και εμείς παίζαμε τότε με τα θρυλικά φυσοκάλαμα. Πως δεν βγάλαμε κανένα μάτι τότε τυχεροί ήμασταν. Αλλα που μυαλό τότε για να καταλάβουμε το ρίσκο.

Omenforever τωρα που έγραψες για πόλεμο με αυτοσχέδια όπλα, μου ηρθε στο μυαλό αυτό. Αφου είχαμε δει τον πόλεμο των άστρων εγώ και μερικοί φίλοι μου, είχαμε εντυπωσιαστεί τόσο με τα φωτόσπαθα του luke και του vader που παίζαμε ξιφομαχία με ξύλα που βρίσκαμε. Μια μέρα λοιπόν βρήκαμε στα σκουπίδια μερικές λάμπες φθορίου. Ο 'έξυπνος' της παρέας εγω δηλαδή, είχα την τρομερή ιδέα να μονομαχήσουμε εγω και ενας φίλος μου με τις λάμπες φθορίου γιατί έμοιαζαν πολύ με τα φωτόσπαθα. Δεν χρειάζεται να γράψω τι έγινε αφου χτυπήσαμε μεταξύ τους τις λάμπες φθορίου έτσι; :iconeek:
 
telonio είπε:
Anestis και εμείς παίζαμε τότε με τα θρυλικά φυσοκάλαμα. Πως δεν βγάλαμε κανένα μάτι τότε τυχεροί ήμασταν. Αλλα που μυαλό τότε για να καταλάβουμε το ρίσκο.
Ακριβώς όπως τα λες φιλε Τελωνείο... Όσο σκέφτομαι πως περνούσαν εκείνες οι ανέμελες ημερες τρελαίνομαι και ευχαριστώ τον θεό που φτάσαμε σε αυτήν την ηλικία να τα σχολιάζουμε... Δέντρα, τοίχοι (πέτρινα ντουβάρια,ξερολιθιές), ποταμάκια, πέτρες.

Αλήθεια που πήγαν οι πέτρες ρε παιδιά? Ποσα χρονια έχω να δω κεφαλή ανοικτό από πέτρες...Τότε ήμασταν παιδιά ρε.... Σπίτι τρέχοντας να βάλει η μανούλα το παγκάκι στο καρούμπαλο (από πετρα η από ότι άλλο).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να καταθέσω κάτι "κουφό" :

Μικρός,είχα την τύχη, οι γονείς μου να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό λόγω δουλειάς. Μου φέρνανε λοιπόν από Αμερική, παιχνίδια που στην Ελλάδα ερχόντουσαν μετά από 5-10 χρόνια.

Παρόλα αυτά, ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια, ήταν ... να μαζεύω καπάκια από αναψυκτικά, να τα "τσουγκρίζω" μεταξύ τους και να παίζω με αυτά "πόλεμο" (όποιο καπάκι αναποδογύριζε, το θεωρούσα ότι "ο στρατιώτης πέθανε" ! ). :polyvolo: :rip:

Ακόμα και τώρα μου κάνει εντύπωση !

Να είσαι το μόνο παιδί στην παρέα που είχε ηλεκτρονικό CASIO Super-Mario-Bros, και να αλωνίζεις τις ταβέρνες για να μαζέψεις τσίγκινα πώματα από μπύρες και κοκα-κόλες ! :eek:
 
Αυτό δείχνει οτι είσαι απλός φίλε μου!! ;)

Θυμάμαι πάντως κάποια συρναμολογούμενα που μου είχε φέρει η μητέρα μου από Γερμανία..

Ήταν 2 κουτιά της revel το tie fighter και το x wing.Για εδώ ούτε λόγος..κανείς δεν ήξερε τίποτα!

Τα έφτιαξα και τα έσπασα σε μια αερομαχία!
 
Nα πω και εγω οτι απο τα ταξιδια στην αμερικη μου φερανε ενα ροπαλο του Baseball περιτο να πω οτι κανεις δεν ηξερε και το μαστιγιο του Indiana jones αυθεντικο παρακαλω(Δερματινο με ξυλινη λαβη) απο τα universal studios οπου και τα 2 χρησιμοποιηθηκαν για να βαραω τους κολλητους μου :diablotin: . Και μια διορθωση exetlaios <<ηλεκτρονικό CASIO Super-Mario-Bros>> δεν νομιζω να υπηρξε καθως η NINTENDO ειχε την αδεια για το mario. :confused:
 
Να προσθέσω κουτσό, αγαλματάκια, σκοινάκι και στα παιδικά πάρτυ πυθία, μπουκάλα και αλήθεια ή ψέματα (μόνο παιδικά δεν ήταν!!!):yoyo:
 
AARDVARK είπε:
Και μια διορθωση exetlaios <<ηλεκτρονικό CASIO Super-Mario-Bros>> δεν νομιζω να υπηρξε καθως η NINTENDO ειχε την αδεια για το mario. :confused:

Ok ! Διορθώνω : NINTENDO Super-Mario-Bros ! :thumbup:
 
Kαλα εκανες γιατι μας διαβαζουν και μικρα παιδια :biglaugh: <<Σε τι κοσμο θα μεγαλωσουν τα παιδια μας νικο μου>>:biglaugh:
 
candy είπε:
Να προσθέσω κουτσό, αγαλματάκια, σκοινάκι και στα παιδικά πάρτυ πυθία, μπουκάλα και αλήθεια ή ψέματα (μόνο παιδικά δεν ήταν!!!):yoyo:
Αγαλματάκια…(αμίλητα κι ακούνητα)

Τι μου θύμισες τώρα… :eek:

:D
 
Τσανταλίνα μανταλίνα...ή κοινώς μακριά γαιδούρα...
 
Αχχχ Τσανταλίνα μανταλίνα...τι μου θύμισες..Arduinna με πονηρεύεις!!!
 
Πίσω
Μπλουζα