Παρουσίαση MemCard Pro GC για Nintendo GameCube

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.639
Αντιδράσεις
10.144
Θα δούμε τωρα την MemCard Pro GC (MCPGC), την τελευταία memory card για GameCube που θα χρειαστείτε ποτε. Πρόκειται για ενα προϊόν της αγγλικης εταιριας 8bitmods και ειναι το δεύτερο προϊόν στην σειρά MemCard Pro, με πρωτη την MemCard Pro PS1.

Και τις δυο αυτες καρτες τις λιμπιζόμουν απο τοτε που κυκλοφορήσαν, αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημος προμηθευτής για την ευρωπαϊκή ένωση και δεν ειχα καμία απολύτως διάθεση να πληρώνω τα κερατιάτικα του τελωνείου. Πρόσφατα έπεσα εντελώς συμπτωματικά σε μια πωληση στο ebay για μια ελαχιστα χρησιμοποιημένη MemCard Pro GC μαζι με την παρεχόμενη απο τον κατασκευαστή microsd καρτα μνημης 32gb απο την Γαλλια, για λιγότερα απ' οτι θα μου κοστιζε να την αγορασω καινούρια, ετσι ενέδωσα στον πειρασμό και την πηρα.

Τι ειναι ομως η MCPGC; Ειναι μια συσκευή που δέχεται καρτες microsd, συνδέεται στην υποδοχή καρτας μνημης του GameCube και εξομοιώνει εναν απεριόριστο αριθμο εικονικών καρτων μνημης. Οι εικονικές κάρτες μνημης αποθηκεύονται σαν αρχεια στην microsd. H MCPGC εχει μια οθονη και δυο κουμπια για την επιλογη της εικονικής καρτας μνημης, ενω υπαρχει δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης μεσω wifi.

Ας ξεκινησουμε απο το παραδοσιακό unboxing. Η συσκευασία ειναι καλης ποιότητας και θυμιζει εμπορικό προϊόν.





Στο εσωτερικο εχουμε την MCPGC και ενα μικροσκοπικό quick start guide.



Ας δουμε απο πιο κοντα την MCPGC. Στο πανω μερος βλεπουμε την ασπρόμαυρη οθονη OLED 128x64 που μας παρουσιάζει διαφορες χρησιμες πληροφοριες για την λειτουργια της MCPGC και δυο κουμπια που μας επιτρεπουν να διαλέξουμε εικονικες καρτες μνημες και διαφορες αλλες λειτουργιες.



Στο κατω μερος τιποτα ιδιαιτερο.



Στο μπροστα μερος βλεπουμε την υποδοχη microsd η οποια ειναι springloaded και μια θυρα microusb που μπορούμε να συνδεσουμε ενα usb stick, αντι για microsd.



Στο πισω μερος τιποτα ιδιαιτερο.



Η MCPGC εχει καλη ποιοτητα κατασκευης και υλικων.

Η διαδικασια εγκαταστασης ειναι πολυ απλη. Φορμαρουμε την microsd καρτα μας σε FAT32 ή exFAT. Κατεβαζουμε το firmware και το αποσυμπιεζουμε στην microsd. Τοποθετουμε την καρτα στη MCPGC και την MCPGC στην κονσολα μας. Η συσκευη τοποθετείται ευκολα και σταθερα στην θυρα.



Στην πρωτη εκκινηση, εφόσον η συσκευη δεν εχει ηδη το πιο προσφατο firmware θα γινει firmware update.



Αμεσως μετα θα δημιουργησει μια κενη εικονικη καρτα μνημης.




Η MCPGC συνεργαζεται με το Swiss και αναγνωριζει πιο παιχνιδι φορτώνουμε. Ετσι ονομαζει αυτοματα με το ονομα του παιχνιδιου την εικονικη καρτα μνημης που δημιουργείται οταν φορτώσουμε ενα παιχνιδι για το οποιο δεν υπαρχει ηδη εικονική καρτα μνημης.

F-Zero GX. Προβλημα ουδεν.




Στην MCPGC υπαρχει η έννοια των καναλιών, που ουσιαστικά ειναι διαφορετικες εικονικες καρτες μνημης με το ιδιο ονομα. Μπορουν να υπαρχουν 8 καναλια ανα εικονικη καρτα μνημης. Ετσι μπορουμε ευκολα και γρηγορα να εχουμε εικονικες καρτες μνημης για το ιδιο παιχνιδι με διαφορετικα saves η καθε μια. Μπορουμε να επιλεξουμε καναλι με τα κουμπια.



Ας δουμε λιγο την οθονη της MCPGC. Στην πανω σειρα απο αριστερα προς τα δεξια εχουμε την ενδειξη δραστηριότητας, χρηση microsd ή usb συσκευής αποθήκευσης, λειτουργια wifi και μεγεθος εικονικής καρτας μνημης. Στην μεσαία σειρα εχουμε το ονομα του παιχνιδιου, ενω στην τελευταία σειρα εχουμε το gameid του παιχνιδιου και το καναλι στο οποιο βρισκομαστε.



Ikaruga. Ουτε εδω συναντησα κανενα προβλημα.




Αρχικα ειχα πει να κρατήσω την ωραια καρτα microsd 32gb Sandisk ultra για αλλη χρηση και να βαλω μια παλια kingston 8gb. Ετσι κι αλλιως ακομα και τα 8gb ειναι απειρως περισσοτερα απ' οτι θα χρειαστω ποτε για εικονικες καρτες μνημης. Συναντησα ομως τεραστιες καθυστερήσεις στην δημιουργια νεων εικονικων καρτων μνημης. Για την ακρίβεια με την 8αρα εκανε 48 δευτερόλεπτα ανα καρτα, ενω με την 32αρα μολις 10.

Ειπα λοιπον να κανω μια προχειρη διερεύνηση του θεματος και ετρεξα το benchmark CrystalDiskMark και στις δυο καρτες. Η 8αρα.



Η 32αρα.



Τα αποτελεσματα μιλανε μονα τους. Επανέλαβα το benchmark αφου φορμαρα την 8αρα με FAT32 και exFAT χωρις καμια διαφορά. Απ' οτι φαινεται η 8αρα μαλλον τα εχει φαει τα ψωμιά της.

Στην συνεχεια θα δουμε την απομακρυσμενη διαχειριση μεσω wifi.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οπως ειδαμε στην λειτουργία της MCPGC πανω στην κονσόλα, εχουμε περιορισμένο ελεγχο της συσκευής. Μπορούμε να αλλάζουμε εικονικες καρτες μνημης ή καναλια και οχι πολυ περισσοτερα πραγματα. Για να αλλαξουμε περισσοτερα πραγματα ή να εχουμε προσβαση στα δεδομενα της microsd καρτας μας χωρις να την αφαιρεσουμε απο την συσκευη, θα χρειαστουμε την απομακρυσμενη διαχειριση μεσω wifi.

Για να κανουμε την αρχικη ρυθμιση, πρεπει να συνδεθουμε απευθειας απο τον υπολογιστη μας στην MCPGC. Αν ειχε γινει τετοια ρυθμιση στο παρελθον, κρατωντας πατημενα τα δυο κουμπια της καρτας ταυτοχρονα επαναφερει τις δικτυακες ρυθμισεις στα εργοστασιακα τους. Πλεον επιλεγουμε την δικτυακη συσκευη που εμφανιζεται και δινουμε κωδικο mcpadmin.



Με τον browser μας συνδεομαστε στην διευθυνση 192.168.4.1 και ακολουθουμε ενα συντομο wizard για να συμπληρωσουμε τα στοιχεια του wifi δικτυου μας. Σβηνουμε την κονσολα και την ξανααναβουμε και πλεον η MCPGC ειναι συνδεδεμενη στο τοπικο μας ασυρματο δικτυο.




Βλεπουμε την IP που εχει παρει απο την οθονη της κατα την εκκινηση και χρησιμοποιουμε τον browser μας για να προσπελασουμε τις διαφορες λειτουργιες. Στην βασικη οθονη βλεπουμε την υπαρχουσα εικονικη καρτα μνημης και μπορουμε μονο να αλλαξουμε καναλι. Επιπλεον μπορουμε να παμε στην οθονη περιεχομενων της καρτας microsd ή στις γενικες ρυθμισεις.



Στην οθονη περιεχομενων βλεπουμε ολες τις εικονικες καρτες μνημης και μπορουμε να φορτωσουμε οποια απο αυτες θελουμε καθως και να αλλαξουμε καναλι. Επιπλεον μπορουμε να δημιουργησουμε καινουριες κενες εικονικες καρτες μνημης.



Μπορουμε ακομα να μετονομασουμε καρτες και να τις διαγραψουμε.



Τελος μπορουμε να κατεβασουμε μια εικονικη καρτα μνημης στον υπολογιστη μας. Θα μας ζητησει να επιλεξουμε πιο καναλι θελουμε να κατεβασουμε.



Στις ρυθμισεις. Μπορουμε να απενεργοποιησουμε τελειως το wifi, να ενεργοποιησουμε λειτουργια FTP, αν οταν αναβει θα φορτωνει αυτοματα την εικονικη καρτα μνημης που χρησιμοποιησαμε πιο προσφατα, να αλλαξουμε το προεπιλεγμενο μεγεθος καρτας για ολες τις καινουριες καρτες που θα δημιουργουνται. Εχουμε ακομα καποιες ρυθμισεις για την φωτεινοτητα της οθονης και αναβαθμιση του firmware μεσω internet.



Αφου ενεργοποιησουμε την λειτουργια FTP πρεπει να δωσουμε username και password.



Αφου αναβοσβησουμε την κονσολα μας μια φορα, πλεον μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τον ftp client της αρεσκειας μας για να κατεβασουμε τα αρχεια απο τις εικονικες καρτες μνημης που υπαρχουν στην microsd καρτα μας.



Γενικα δεν συναντησα κανενα θεμα με την λειτουργια απομακρυσμενης διαχειρισης. Μελλοντικα λεγεται οτι θα προστεθουν λειτουργιες SMB file sharing, δυνατοτητα για αυτοματο backup στο τοπικο δικτυο αλλα και στο cloud, δυνατοτητα χρησης χωρις microsd που θα σωζει/διαβαζει απ' ευθειας απο το δικτυο κλπ

Η MCPGC διατιθεται σε δυο διαφορετικα χρωματα Frost White που εχω εγω και Smoke Black. Οπως ειχα πει στο προηγουμενο αρθρο, δεν υπαρχει επισημος αντιπροσωπος για την ευρωπαικη ενωση. Εντελως απο ατυχημα διαπιστωσα οτι το Dragonbox.de πουλαει ολες τις Memory Cards και καποια αλλα προιοντα της 8bitmods. Δεν βρηκα ομως καμια αναφορα στις σχεσεις των δυο εταιριων και ουτε και οι αναζητησεις στο google δεν επιστρεφουν χρησιμα σχετικα αποτελεσματα. Δυστυχως ομως αυτη την στιγμη, οι MCPGC ειναι εκτος στοκ.

Συμπερασματικα. Πρεπει κανεις να αλλαξει τον τροπο που σκεφτεται τις καρτες μνημης και την χρηση τους. Κανονικα εχουμε μια (ή περισσοτερες) καρτα μνημης οπου εχουμε saves απο ολα τα παιχνιδια μας. Πλεον, αφου μπορουμε να εχουμε απειρες εικονικες καρτες μνημης, πλεον εχουμε καρτες ξεχωριστα για καθε παιχνιδι και μαλιστα με την χρηση καναλιων μπορουμε να εχουμε πολλα διαφορετικα saves για το ιδιο παιχνιδι, το καθε σε δικη του καρτα (καναλι). Βεβαιως τιποτα δεν εμποδιζει κανεναν να χρησιμοποιησει το MCPGC με τον παραδοσιακο τροπο, αλλα γιατι να κανει ασκοπα την ζωη του δυσκολη;

Η ιδια η καρτα ειναι καλης ποιοτητας, το manual ευαναγνωστο, το αρχικο firmware update ευκολο και απροβληματιστο και με την χρηση της απομακρυσμενης διαχειρισης οι μελλοντικες αναβαθμισεις θα ειναι ακομα πιο ευκολες. Δεν ειμαι σιγουρος κατα ποσο ειναι εφικτο, αλλα ισως θα ηταν καλη ιδεα να ειχαμε προσβαση σε καποιες βασικες ρυθμισεις (πχ μεγεθος εικονικης καρτας μνημης) απο τα κουμπια της καρτας.

Αν την αγορασετε σιγουρα θα ειναι η τελευταια καρτα μνημης που θα χρειαστειτε, αλλα δυστυχως λογω του μεγαλου κοστους αγορας, ειναι μονο για τους φανατικους του gamecube ή/και παλαβους γκατζετακηδες σαν και εμενα! :headbangdude:

Και μια ασχετη παρατηρηση: αυτη την στιγμη στο GameCube χρησιμοποιω ταυτοχρονα 4 sd/microsd καρτες. Μια στο GC Loader, μια στο MCPGC, μια στο SDGecko και μια στο οποιο flashcart που εχω στο game boy player. Madness!!! :bigeyes::wacko:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Βάλθηκε η 8bitmods να με βγάλει ψεύτη. Πανω που ειπα να τους κριτικάρω γιατι ειχαν τοσο καιρο να βγάλουν αναβαθμίσεις firmware για τα memcard pro και οτι δεν ειχαν εκπληρώσει τις υποσχέσεις που ειχαν κανει, κυκλοφόρησε νεα εκδοση firmware για το MemCard Pro GC με σημαντικές βελτιώσεις και νεες λειτουργίες.

Είμαστε πλέον στην έκδοση 2.0.0 με διπλασιασμό στην ταχύτητα πρόσβασης στην microsd, νεο μενου ρυθμίσεων πανω στην συσκευη, δυνατότητα περιστροφής της οθόνης, επιλογή vmc που θα φορτώνει αυτόματα καθε φορα που αναβει η συσκευη και backup των vmc στο cloud, πιο συγκεκριμενα στο google drive. Εκτος απο αυτα εχει μια σειρα απο bugfixes και βελτιστοποιήσεις.

Η αναβάθμιση γινεται με την κλασσικη διαδικασια, αντιγράφοντας το αρχειο του firmware στην microsd. Το φλασαρισμα πλεον γινεται πολυ πιο γρηγορα απο παλιότερα.

Ας δουμε αρχικα το νεο μενου. Απο εδω μπορουμε να επιλεξουμε μια vmc για να ξεκιναει αυτοματα, να ρυθμισουμε το cloud back, να δουμε πληροφοριες για την wifi συνδεση και να απενεργοποιησουμε το wifi.



Στο web menu δεν υπαρχουν σημαντικες διαφοροποιησεις. Εχουμε μονο επιλογη ενεργοποιησης του αυτοματου cloud backup και επιλογη για περιστροφη της εικονας στην ενσωματομενη οθονη.



Για να ενεργοποιησουμε την λειτουργια θα πρεπει να παμε στο νεο μενου.



Επιλεγοντας Sync VMC now για πρωτη φορα θα μας δειξει οδηγιες για να παντρεψουμε το MCPGC με εναν λογαριασμο google drive.



Στον υπολογιστη μας δινουμε αδεια να προχωρησει η διαδικασια.



Πλεον αν κανουμε Sync VMC now, θα αρχισει το ανεβασμα της τρεχουσας VMC στο google drive. H διαδικασια ειναι σχετικα αργη.



To MCPGC δημιουργει αυτοματα την απαραιτητη δομη φακελων στο google drive και σωζει το αρχειο της VMC.



Το βασικοτερο θετικο του νεου firmware ειναι η αισθητη αυξηση στην ταχυτητα προσπελασης της microsd καρτας. To cloud backup ειναι συμπαθητικο, αλλα δεν ειναι killer app, ενω η συμβατοτητα με μονο μια υπηρεσια καθιστα την χρησιμοτητα του ακομα πιο περιορισμενη.

Το manual δεν εχει ενημερωθει με τις νεες λειτουργιες και η έλλειψη οδηγιων δυσκολευει την κατασταση. Αρχικά δεν μπορουσα να καταλαβω τι να κανω για να ενεργοποιήσω το cloud backup και μετα απο αρκετη αναζήτηση βρηκα ενα twitter post που περιγράφει την διαδικασία. Αρνητικο ειναι επισης οτι δεν υπαρχει ταυτοποίηση λειτουργιών μεταξυ του νεου μενου και του κλασσικου web μενου.

Ελπιζω παντως τωρα που αρχισαν να βγαζουν νεες εκδοσεις firmware να προσφερουν μελλοντικά και αλλες υπηρεσιες cloud backup (dropbox, onedrive κλπ) αλλα ακομα πιο σημαντικο, να προσφερουν λειτουργια smb για απευθειας συνδεση απο υπολογιστη. Ίδωμεν.
 
Πίσω
Μπλουζα