Παρουσίαση MemCard PRO για PlayStation 1

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.356
Αντιδράσεις
9.518
Θα δούμε τωρα την MemCard Pro PS1 (MCPPS1), την "τελευταία memory card για Playstation 1 που θα χρειαστείτε ποτε". Πρόκειται για ενα προϊόν της αγγλικης εταιριας 8bitmods και ειναι το πρωτο προϊόν στην σειρά MemCard Pro, με δεύτερη την MemCard Pro GameCube.

Την καρτα αυτη την επιθυμούσα εδω και χρονια, αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημος προμηθευτής για την ευρωπαϊκή ένωση και δεν ειχα καμία απολύτως διάθεση να πληρώνω τα κερατιάτικα του τελωνείου. Πρόσφατα, μετα την αγορα της MCPGC απο το ebay, διαπιστωσα οτι πωλείται απο το γνωστο κατάστημα dragonbox.de, οποτε την προμηθεύτηκα απο εκει.

Τι ειναι ομως η MCPPS1; Ειναι μια συσκευή που δέχεται καρτες microsd, συνδέεται στην υποδοχή καρτας μνημης του PS1 και εξομοιώνει εναν απεριόριστο αριθμο εικονικών καρτων μνημης (VMC). Οι VMC αποθηκεύονται σαν αρχεια στην microsd. H MCPPS1 εχει μια οθονη και δυο κουμπια, ενω υπαρχει δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης μεσω wifi. Ειναι συμβατή με κονσολες PS1 και PS2 Fat για παιχνιδια PS1. Ειναι ασύμβατη με PS2 slim και PS3 memory card adapter.

Ας ξεκινησουμε απο το παραδοσιακό unboxing. Η συσκευασία ειναι καλης ποιότητας και θυμιζει εμπορικό προϊόν.





Στο εσωτερικο εχουμε την MCPPS1 και ενα μικροσκοπικό quick start guide.



Ας δουμε απο πιο κοντα την MCPPS1. Στο πανω μερος βλεπουμε την ασπρόμαυρη οθονη OLED 128Χ32 που μας παρουσιάζει διαφορες χρησιμες πληροφοριες για την λειτουργια της MCPPS1 και δυο κουμπια που μας επιτρεπουν να διαλέξουμε καναλια απο τις VMC. Η οθονη εχει την ιδια οριζοντια διασταση, αλλα την μιση καθετη απο το MCPGC. Εχει καλη ποιοτητα κατασκευης και υλικων.



Στο κατω μερος τιποτα ιδιαιτερο.



Στο μπροστα μερος βλεπουμε την υποδοχη microsd η οποια ειναι springloaded.



Η διαδικασια εγκαταστασης ειναι πολυ απλη. Φορμαρουμε την microsd καρτα μας σε FAT32 ή exFAT. Κατεβαζουμε το firmware και το αποσυμπιέζουμε στην microsd. Τοποθετουμε την microsd στη MCPPS1 και την MCPPS1 στην κονσολα μας.



Η συσκευη τοποθετείται ευκολα και σταθερα στην θυρα.



Στην πρωτη εκκίνηση, εφόσον η συσκευη δεν εχει ηδη το πιο προσφατο firmware θα γινει firmware update, αλλα εμενα ειχε ηδη το πιο προσφατο. Αμεσως μετα θα δημιουργησει μια κενη VMC και θα την επιλεξει. Η δημιουργια VMC και αλλαγη μεταξυ VMC και καναλιων ειναι στιγμιαια.

Η MCPPS1 συνεργάζεται με το XStation ODE και αναγνωριζει πιο παιχνιδι φορτώνουμε με την τεχνολογια GameID. Ετσι ονομαζει αυτοματα με το ονομα του παιχνιδιου την εικονικη καρτα μνημης που δημιουργείται οταν φορτώσουμε ενα παιχνιδι για το οποιο δεν υπαρχει ηδη εικονική καρτα μνημης. Εχει ανακοινωθει εδω και πολυ καιρο υποστηριξη με το PSIO, αλλα για την ωρα παραμενει μη διαθεσιμη, ενω για το Mode της εταιριας Terraonion δεν γνωριζω κατι.

Εφόσον δεν εχουμε συμβατο ODE ή χρησιμοποιούμε οπτικα media, οι VMC θα ειναι ανώνυμες και δεν επιλεγεται αυτοματα η καταλληλη VMC οταν φορτωσουμε το σχετικο παιχνιδι. Σε αντιθεση με το MCPGC, δεν μπορουμε να αλλαξουμε VMC με τα κουμπια πανω στην συσκευη, αλλα μονο με συνδιασμο πληκτρων απο το controller ή μεσω της ασυρματης διαχειρισης.

Και στην MCPPS1 υπαρχει η έννοια των καναλιών, που ουσιαστικά ειναι διαφορετικες VMC με το ιδιο ονομα. Μπορουν να υπαρχουν 8 καναλια ανα VMC. Ετσι μπορουμε ευκολα και γρηγορα να εχουμε VMC για το ιδιο παιχνιδι με διαφορετικα saves η καθε μια. Μπορουμε να επιλεξουμε καναλι με τα κουμπια.

Ας δουμε λιγο την οθονη της MCPPS1. Πανω δεξια εχουμε το ονομα του παιχνιδιου (GameID) ενω κατω δεξια εχουμε τον αριθμο της VMC και τον αριθμο του καναλιου.



Στην αριστερη μερια της οθονης εχουμε ενδείξεις εγγραφής και ανάγνωσης.



Αρχικα ειχα πει να χρησιμοποιήσω μια παλια καρτα microsd kingston 8gb, αλλα συναντησα τεραστιες καθυστερήσεις στην δημιουργια νεων εικονικων καρτων μνημης, παγώματα και απώλεια δεδομένων. Ετσι προσωρινα χρησιμοποιησα την ιδια Sandisk Ultra 32gb που ειχα στο MCPGC και με αυτη ολα δουλεψαν ομαλα.

Ας δουμε κανα παιχνιδακι. Resident Evil Director's Cut. Προβλημα ουδεν.






Στην συνεχεια θα δουμε την απομακρυσμένη διαχείριση μέσω wifi.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πριν προχωρησουμε στην απομακρυσμενη διαχειριση, αξιζει να δουμε την συμβατοτητα VMC με FreePSXBoot. Παρολο που δεν υπαρχει πουθενα καμια αναφορα (τοσο στο site του κατασκευαστη, οσο και στο εγχειριδιο), αφου αντιγραψουμε τα καταλληλα images στην microsd καρτα μας, ολα δουλεψαν φυσιολογικα και με την πρωτη. Μαλιστα, οταν τρεχουμε το Unirom, στην οθονη της MCPPS1 δειχνει το σχετικο logo. Ειναι περιεργο και δεν εχω ιδεα με πιο τροπο γινεται αυτο.



Οπως ειδαμε στην λειτουργία της MCPPS1 πανω στην κονσόλα, εχουμε περιορισμένο ελεγχο της συσκευής. Μπορούμε να αλλάζουμε καναλια και οχι πολυ περισσοτερα πραγματα. Για να αλλαξουμε περισσοτερα πραγματα ή να εχουμε προσβαση στα δεδομενα της microsd καρτας μας χωρις να την αφαιρεσουμε απο την συσκευη, θα χρειαστουμε την απομακρυσμενη διαχειριση μεσω wifi.

Για να κανουμε την αρχικη ρυθμιση, πρεπει να συνδεθουμε απευθειας απο τον υπολογιστη μας στην MCPPS1. Αν ειχε γινει τετοια ρυθμιση στο παρελθον, κρατωντας πατημενο το αριστερο κουμπι της καρτας οταν αναβει η κονσολα, επαναφερει τις δικτυακες ρυθμισεις στα εργοστασιακα τους. Πλεον επιλεγουμε την δικτυακη συσκευη που εμφανιζεται και δινουμε κωδικο mcpadmin.



Με τον browser μας συνδεομαστε στην διευθυνση 192.168.4.1 και ακολουθουμε ενα συντομο wizard για να συμπληρωσουμε τα στοιχεια του wifi δικτυου μας. Σβηνουμε την κονσολα και την ξανααναβουμε και πλεον η MCPPS1 ειναι συνδεδεμενη στο τοπικο μας ασυρματο δικτυο.




Βλεπουμε την IP που εχει παρει απο την οθονη της κρατωντας πατημενο το αριστερο κουμπι της καρτας και χρησιμοποιουμε τον browser μας για να προσπελασουμε τις διαφορες λειτουργιες. Στην βασικη οθονη βλεπουμε την υπαρχουσα εικονικη καρτα μνημης και μπορουμε μονο να αλλαξουμε καναλι. Επιπλεον μπορουμε να παμε στην οθονη περιεχομενων της καρτας microsd ή στις γενικες ρυθμισεις.



Αρχικα η οθονη περιεχομενων δεν λειτουργει και πρεπει να κατεβασουμε ενα αρχειο απο το site του κατασκευαστη και να το προσθεσουμε στην microsd καρτα της MCPPS1 πριν δουλεψει.



Στην οθονη περιεχομενων βλεπουμε ολες τις εικονικες καρτες μνημης και μπορουμε να φορτωσουμε οποια απο αυτες θελουμε καθως και να αλλαξουμε καναλι.



Μπορουμε να κατεβασουμε μια εικονικη καρτα μνημης στον υπολογιστη μας. Θα μας ζητησει να επιλεξουμε πιο καναλι θελουμε να κατεβασουμε.



Επιπλεον μπορουμε να δημιουργησουμε καινουριες κενες εικονικες καρτες μνημης.



Τελος μπορουμε να μετονομασουμε καρτες και να τις διαγραψουμε.



Στις ρυθμισεις. Μπορουμε να απενεργοποιησουμε τελειως το wifi, να ενεργοποιησουμε λειτουργια FTP, και αν οταν αναβει θα φορτωνει αυτοματα την εικονικη καρτα μνημης που χρησιμοποιησαμε πιο προσφατα. Εχουμε ακομα καποιες ρυθμισεις για την φωτεινοτητα της οθονης και αναβαθμιση του firmware μεσω internet.



Αφου ενεργοποιησουμε την λειτουργια FTP πρεπει να δωσουμε username και password. Αφου αναβοσβησουμε την κονσολα μας μια φορα, πλεον μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τον ftp client της αρεσκειας μας για να κατεβασουμε τα αρχεια απο τις εικονικες καρτες μνημης που υπαρχουν στην microsd καρτα μας. Δυστυχως τουλαχιστον σε εμενα δεν δουλευει. Δεν εκανα τιποτα διαφορετικο απ' οτι με την MCPGC, αλλα απλα αρνειται να συνδεθει. Δεν το εψαξα περισσοτερο, αν βρω καποια λυση θα αναφερω σε αυτο εδω το thread.



Μελλοντικα λεγεται οτι θα προστεθουν λειτουργιες SMB file sharing, δυνατοτητα για αυτοματο backup στο τοπικο δικτυο αλλα και στο cloud, δυνατοτητα χρησης χωρις microsd που θα σωζει/διαβαζει απ' ευθειας απο το δικτυο κλπ

Στην συνεχεια, συγκριση με το SD2PSX και τελικα συμπερασματα.
 
Αν και η 8bitmods θα ηθελε να πιστεψουμε οτι η MCPPS1 ειναι η τελευταία memory card για Playstation 1 που θα χρειαστουμε ποτε, η αληθεια ειναι οτι τουλαχιστον στη θεωρία υπαρχει εντονος ανταγωνισμός με το SD2PSX. Και το SD2PSX εχει το τεραστιο πλεονέκτημα οτι ειναι και αντικαταστάτης των PS2 memory cards.

Για να εχει νοημα ομως η συγκριση των δυο, θα περιοριστώ στην λειτουργικότητα σε σχεση με τα παιχνιδια PS1.

Αν θελετε να παιξετε παιχνιδια PS1 σε PS2 slim, τοτε μονο η SD2PSX θα σας εξυπηρετησει, γιατι η MCPPS1 θελει παραπανω ρευμα απ' οτι μπορει να δωσουν οι θυρες memory card του slim. Υπαρχει ενα mod για το slim που λυνει αυτο το θεμα, αλλα τρεχα-γυρευε.

Τεράστια πλεονεκτήματα για το MCPPS1 ειναι η απομακρυσμένη διαχείριση μεσω wifi και μεσω αυτης η χειρωνακτική ονομασία των VMC. Εκτος και αν εχετε το μοναδικο ODE που υποστηριζει GameID αυτη την στιγμη (XStation), πραγματικα θα δυσκολευτείτε να βρειτε ακρη με ανωνυμες VMC, ειδικα αν παιζετε πολλα παιχνιδια ταυτοχρονα.

Το οτι ειναι εμπορικο προιον, ειναι ενα σημαντικο πλεονεκτημα για τη MCPPS1, γιατι υπαρχει εγγυηση και υποστηριξη απο τον κατασκευαστη. Επιπλεον υπαρχει ενα περιεκτικο εγχειριδιο που θα σας λυσει σχεδον ολες τις αποριες. Το οτι η SD2PSX ειναι open source, μπορει να μετρησει υπερ της, αλλα σιγουρα στο παρελθον εχουμε συναντησει πανω απο ενα open source project που δεν ειχε καλη τεκμηριωση ή δεν ειχε συνεχεια στον χρονο κλπ.

Η υποστηριξη softmods οπως το FreePSXBoot ειναι σημαντικο για οσους δεν εχουν modchips ή ODE στην κονσολα τους. Αν και δεν ειναι παντα εμφανες, και τα δυο περιφερειακα εχουν αυτη την υποστηριξη.

Η ποιοτητα κατασκευης της MCPPS1 ειναι εμφανως ανωτερη απο της SD2PSX, ειδικα στα δυο κουμπια πανω στην συσκευη. Στη SD2PSX ειναι μικροσκοπικα και σε αβολο σημειο. Καλο ειναι επισης, οτι μπορουμε να βγαλουμε την microsd καρτα απο την MCPPS1 χωρις να την αφαιρεσουμε απο την κονσολα. Αυτα βεβαιως ισχυουν για το συγκεκριμενο κομματι που βρηκα εγω. Ισως αλλες εκδοσεις να ειναι καλυτερες και να πλησιαζουν περισσοτερο το MCPPS1.

Τελος εχουμε το κοστος και διαθεσιμότητα. Μεχρι πρότινος η SD2PSX ηταν σημαντικά φτηνότερη, αλλα μετα την πρόσφατη ανακοίνωση για MemCard PRO2 για PS2 και PS1, υπηρξε σημαντική μείωση στην τιμη της MCPPS1, οποτε σε αυτον τον τομέα έχουμε ισοπαλία. Η διαθεσιμότητα για τη MCPPS1 ειναι πολυ καλυτερη και δεν θα δυσκολευτείτε να το αποκτήσετε, ενω για τη SD2PSX θα πρεπει να περιμένετε καποιος να φτιαξει μια παρτιδα και να την βαλει για πουλημα.

Εφτιαξα και ενα ωραίο πινακακι που συνοψίζει ολα αυτα.



Για μενα ειναι ξεκαθαρο οτι σαν αντικαταστατης καρτων μνημης για παιχνιδια PS1 η MCPPS1 ειναι η μονη επιλογη.

Συμπερασματικα. Κακα τα ψεματα, αλλα ολες οι MemCard Pro και η SD2PSX ειναι σχεδιασμενες και δουλευουν αποδοτικα με ODE συμβατο με GameID. Στην περιπτωση του Gamecube με το GCLoader/Swiss η MCPGC ειναι απλα τελεια. Χωρις ομως GameID, τα πραγματα δυσκολευουν.

Πρεπει κανεις να αλλαξει τον τροπο που σκεφτεται τις καρτες μνημης και την χρηση τους. Κανονικα εχουμε μια (ή περισσοτερες) καρτα μνημης οπου εχουμε saves απο ολα τα παιχνιδια μας. Πλεον, αφου μπορουμε να εχουμε απειρες εικονικες καρτες μνημης, πλεον εχουμε καρτες ξεχωριστα για καθε παιχνιδι και μαλιστα με την χρηση καναλιων μπορουμε να εχουμε πολλα διαφορετικα saves για το ιδιο παιχνιδι, το καθε σε δικη του καρτα (καναλι). Βεβαιως τιποτα δεν εμποδιζει κανεναν να χρησιμοποιησει το MCPPS1 με τον παραδοσιακο τροπο, αλλα γιατι να κανει ασκοπα την ζωη του δυσκολη;

Η ιδια η καρτα ειναι καλης ποιοτητας, το manual ευαναγνωστο, το αρχικο firmware update ευκολο και απροβληματιστο και με την χρηση της απομακρυσμενης διαχειρισης οι μελλοντικες αναβαθμισεις θα ειναι ακομα πιο ευκολες. Αν κατι δεν μου αρεσε, ειναι οτι δεν μπορουμε να αλλαξουμε VMC με τα κουμπια, αλλα μονο με χειρισμο πληκτρων απο το controller. Περιεργο οτι η MCPGC δεν εχει αυτο το θεμα! :wacko:

Για την ωρα ειναι οντως η καλυτερη επιλογη για αντικαταστατη καρτων μνημης για PS1 και μετα τις προσφατες μειωσεις στις τιμες, πιστευω οτι ειναι καλη αγορα για ολους τους κατοχους PS1 που παιζουν τουλαχιστον ενα παιχνιδι το μηνα στην κονσολα τους. Αν ομως εχετε και PS2, ισως θα ηταν καλυτερη ιδεα να περιμενετε για την επερχόμενη MemCard PRO2.

Και θα σας αφησω με μια σκεψη. Μηπως θα μπορουσε να υλοποιηθει το GameID και στο Unirom, ετσι ωστε αν φορτωνει κανεις ολα τα παιχνιδια του απο εκει, να μπορει να εκμεταλλευτει ολους τους αυτοματισμους της MCPPS1 χωρις συμβατο ODE;
 
Πίσω
Μπλουζα