Παρουσίαση Samsung SPC3000V

Ηρθε η ωρα για μερικες ακομα βελτιωσεις. Το βασικο θεμα που ηθελα να αντιμετωπισω ειναι ο περιορισμενος αριθμος ISA slots. Απο καιρο ηθελα να αντικαταστησω τον Lo-tech ISA CompactFlash Adapter rev2 και την σειριακη καρτα που ειχα βαλει, γιατι μεταξυ τους πιανουν 3 slots.

Πριν πολλα χρονια ειχα ξεκινησει εναν XT-CF-Lite V4 controller που ενσωματωνει την υποδοχη CF στην καρτα. Οταν αποφασισα να αφιερωνω λιγοτερο χρονο στις επισκευες και κατασκευες, μεταξυ των αλλων εγκατελλειψα την κατασκευη του controller γιατι δεν ειχα ιδιαιτερη διαθεση να φαω τοσες ωρες για να τον φτιαξω και ακομα περισσοτερες για να τον κανω να δουλευει.

Ετσι προ καιρου ειχα αγορασει εναν ετοιμο απο το ebay. Η ποιοτητα των υλικων και της κατασκευης δεν εντυπωσιαζει. Ειδικα δεν μ' αρεσει το CF slot με το εντελως αχρηστο μακρυναρι να προεξεχει. Επισης δεν ξετρελαθηκα και με το 3d printed slot bracket, αλλα απο το να μην εχει καθολου (οπως οι περισσοτερες τετοιες καρτες που πουλανε στο ebay) 1000 φορες καλυτερα. Το σημαντικο παντως ειναι οτι δουλεψε με την πρωτη και δεν χρειαστηκε καν κανω αλλαγες στις ρυθμισεις. Επιπλεον μπηκε ευκολα στο κουτι και βιδωθηκε σταθερα, οποτε ειμαι απολυτα ικανοποιημενος.




Αλλαξα την σειριακη καρτα με μια Compaq. Δεν χρειαστηκε να ψαξω για manual ή ρυθμισεις γιατι ειναι τυπωμενες στην πλακετα. Αφου την ρυθμισα οπως ηθελα, την τοποθετησα και δουλεψε με την πρωτη.



Αυτες οι δυο αλλαγες μου απελευθέρωσαν ενα ISA slot. Αμεσως το μυαλο μου πηγε στην Intel Above Board Plus 8 καρτα επεκτασης μνημης. Αρχικα την ειχα τοποθετησει στο IBM XT-286, αλλα οταν το πουλησα το επανεφερα σε 100% stock κατασταση χρησιμοποιώντας μονο αυθεντικα IBM εξαρτηματα, οποτε η Above Board ειχε αφαιρεθεί και ηταν σε αχρηστία.



Για να λειτουργησει σε 8 bit υπολογιστες πρεπει να προσθεσουμε μια (προετοιμασθείτε γιατι θα πεταξω ελληνικη μεταφραση τυπου RAM :fafoutis: ) παραδιακλάδωση που παρέχεται στην αρχικη συσκευασια.

Η καρτα πριν.



Η παραδιακλάδωση.



Η καρτα μετα.



Αφου ρυθμιστει με το συνοδευτικο software η καρτα διατηρεί τις ρυθμισεις της επ' αοριστω. Αφου ομως καναμε αυτη την αλλαγη οι ρυθμισεις της ειναι ακυρες και πρεπει να ξαναγινουν για να λειτουργησει. Δυστυχως οταν ρυθμιστει για να δουλευει σε 8 bit mode, δεν υποστηριζει extended memory, αλλα μονο expanded, με αποτελεσμα να μην ειναι ιδιαιτερα χρησιμη (δεν εχουμε HMA). Ετσι ενεργοποίησα 2mb EMS και εγκατέστησα τον απαραιτητο driver. Ισως μελλοντικά να επιστρέψω στο θεμα με καποια καλυτερη λυση.




Να και μερικες φωτογραφιες με την νεα διαρρύθμιση.



 
Με αυτό μεγάλωσα και εγω!!
από τότε που μου το έφερε ο πατέρας μου και έκατσα, απο τότε δεν σηκώθηκα :)
αγορασμένο απο την ERGODATA εδω Θεσσαλονίκη, μου έχει μείνει ο σκληρός δίσκος 10ΜΒ νομίζω και το πληρκτρολόγιο.
 
Freaktmp, δεν έχω τα κουράγια να ασχοληθώ με PC προγενέστερο του 386.

Έχω αγοράσει επεξεργαστές, μητρικές (pga132, socket 3, socket 7, ss7, slot a, slot 1, socket 370, socket 939) κάρτες ήχου, γραφικών, δικτύου, μνήμες, isa, vlb, pci, agp για να καλύψω την περίοδο 1991 - 2003. Πολλά τεμάχια για κάθε πλατφόρμα, αλλά δεν με συγκινεί κάτι προ του 386, ίσως γιατί υπάρχει τρόπος να κάνεις έναν 386, 486 να τρέξει με χαμηλότερη συχνότητα ή απενεργοποιώντας τις cache.

Έχω και μερικά laptops από MMx μέχρι PIII, όλα με κάρτες ήχου συμβατές με DOS, εκτός από τον Τ23.

Αρκετά vintage builds από i386Dx25 (ο Tulip AT που ανδρώθηκα στα PC, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί προς το καλύτερο), Am386Dx40, i486Dx2 VLB, Am486Dx4, P55c, K7, Athlon 64x2.
 
Γυρισα απο την δουλεια και ξαπλωσα το κουρασμενο μου κορμι στην la-z-boy για να χαλαρώσω βλέποντας τον Clint (LGR) στο πιο προσφατο video του να παρουσιάζει εναν ακομα κλωνο του Samsung SPC3000V, οταν ειδα κατι πολυ γνώριμο:

Image1.jpg

Δειτε το και εσεις στο 2:37. Ειναι ο υπολογιστής μου και η φωτογραφια μου που βρισκεται εδω.

2014-12-01-18h55m11-jpg.204621


Δεν ξερω για εσας, παντως εγω θα το γιορτασω με ενα παγωμένο αναψυκτικό και λιγο Dino!


Κριμα που δεν εδωσε κανα link να οδηγήσει λιγη κίνηση στο forum...
 
Ο σκληρός που έχει το Packard Bell είναι ίδιο με αυτο που μου έχει μείνει απο το 3000V μου, εαν θες σου το στέλνω να το ολοκληρώσεις. αν και του έχεις αλλάξει τα φώτα καλό θα ήταν να το έχεις στην αρχική του μορφή :)
Ποσο θα ήθελα να ξανά άκουγα το beep της εκκίνησης το spinup του σκληρου!
 
Σε ευχαριστω για την προσφορα σου, αλλα δεν εχω Packard Bell.

Απλα ειχα βρει τις φωτογραφιες στο ebay και τις εβαλα εδω για να μην χαθουν.
 
ενούσα ο σκληρός που φαίνεται στο video είναι ίδιος με αυτόν που έχω κρατήσει απο τον 3000V μου :)
 
Πίσω
Μπλουζα