Παρουσίαση Wingman Converter SD για Saturn και Dreamcast

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.311
Αντιδράσεις
9.413
Ειχα στο ματι μου αυτο το περιφερειακό εδω και αρκετους μηνες και ηρθε πλεον η ωρα να το δουμε εν δραση. Προκειται για το Wingman Converter SD της εταιριας Brook, οπου SD ειναι Saturn Dreamcast. Το περιφερειακό αυτο κυκλοφορεί εδω και περίπου εναν χρονο. Η εταιρια Brook παράγει διάφορους ενδιαφέροντες μετατροπείς για κλασσικες αλλα και συγχρονες κονσολες καθως και πλακετες για arcade sticks κλπ.

Αν θα επρεπε να περιγράψω την λειτουργικότητα του με μια προταση, προκειται για ενα πολυπεριφερειακο που μας επιτρεπει να συνδέουμε παντως τυπου συγχρονα ενσυρματα και ασυρματα χειριστηρια σε κονσολες Saturn και Dreamcast. Νιωθω ομως οτι αυτη η συντομη περιγραφη αδικει την συσκευη, οποτε θα προσπαθησω να αναφερω την υποσχόμενη λειτουργικότητα σε περισσοτερη λεπτομέρεια, κατι που ειναι καπως πιο δυσκολο απ' οτι αρχικά φαίνεται.

Εχουμε και λεμε. Το Wingman Converter SD ειναι συμβατό με χειριστήρια Xbox Series (μονο ενσυρματα), Xbox One, Xbox 360, PS5, PS4, PS3, SEGA Astro City mini, MEGA Drive mini, Switch Pro, Xbox Elite/Elite Series 2, Xbox adaptive controller, Retro-Bit Saturn USB, πληκτρολογια USB (για Dreamcast μονο), Astro city mini arcade stick, Toodles MC Cthulhu Multi-console PCB, Nacon Daija Arcade Stick, HORI Fighting Stick alpha, FLEX, Fighting Stick 3 και PS4 Wireless Controller Light, MadCatz PS3 Street Fighter IV, RAIJU ULTIMATE και Tournament καθως και ONYX WIRELESS CONTROLLER.

Στο Dreamcast μπορουμε να συνδεσουμε ολα αυτα τα χειριστηρια ενσυρματα και οσα υποστηριζουν και ασυρματα. Επιπλεον το Wingman Converter SD προσφερει 240 memory units (αρχικα ηταν 200 και το αναβαθμισαν με firmware update) για τα saves μας καθως και την δυνατότητα να κανουμε backup τα saves αυτα στο PC. Οταν συνδεουμε usb πληκτρολογιο αυτο εμφανιζεται σαν πληκτρολογιο dreamcast στα παιχνιδια που το υποστηριζουν. Υπαρχει υποστηριξη jump pack για τα χειριστηρια που εχουν ικανοτητα rumble. Μπορουμε να αλλαξουμε τις λειτουργιες των κουμπιων και να ενεργοποιησουμε λειτουργια turbo fire σε οσα κουμπια θελουμε.

Στο Saturn μπορουμε να συνδεσουμε ολα αυτα τα χειριστηρια ενσυρματα και οσα υποστηριζουν και ασυρματα, αλλα τα Xbox series χειριστηρια θελουν εξωτερικη τροφοδοσια για να λειτουργησουν. Μπορουμε να αλλαξουμε τις λειτουργιες των κουμπιων και να ενεργοποιησουμε λειτουργια turbo fire σε οσα κουμπια θελουμε.

Στο PC μπορουμε να συνδεσουμε ολα αυτα τα χειριστήρια ενσύρματα και οσα υποστηρίζουν και ασύρματα. Βεβαιως δεν εχει νοημα να παρεμβάλλουμε το Wingman Converter SD στα περισσότερα ενσύρματα χειριστηρια, αλλα ειναι εξαιρετικα βολικο για να συνδεσουμε PS3 χειριστηρια στο PC χωρις 1002 μανούβρες. Επιπλεον βολευει πολυ αν δεν εχουμε αλλο τροπο (πχ bluetooth) για να συνδεουμε ασυρματα χειριστηρια. Ο μετατροπέας εχει συμβατότητα X-Input. Τελος μπορούμε να κανουμε firmware update το Wingman Converter SD.

Ολα αυτα υποσχεται το Wingman Converter SD και ειναι μια πραγματικα εντυπωσιακή λιστα δυνατοτήτων. Ειναι ομως ετσι τα πραγματα; Μηπως προκειται για μια ακομα περιπτωση πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη; Ή μηπως μπορει να κανει ακομα περισσότερα και απο αυτα που υποσχεται; Ολα αυτα θα προσπαθήσω να απαντησω παρακατω.

Προχωράμε λοιπον στο παραδοσιακο unboxing. Η συσκευασια δεν λεει πολλα πραγματα και απο τοτε που εχει κυκλοφορησει η συσκευη, οι δυνατοτητες της εχουν αυξηθει, οποτε αυτα που γραφει εξωτερικα δεν ειναι πλεον επαρκη.




Εκτος απο την συσκευη εχουμε μονο δυο αυτοκόλλητα. Ουτε manual, ουτε καλώδια.



Ας δουμε τωρα την ιδια την συσκευη. Προκειται για ενα πολυ μικρο κουτακι με ελαχιστο βαρος. Αυτο δυστυχως σημαινει οτι δεν στεκει σε ενα σημειο και τα καλωδια την παρασύρουν και την γυρίζουν ανάποδα με την παραμικρη κινηση. Στο πανω μερος εχουμε το κουμπι του ασυρματου συγχρονισμου και δυο ενδεικτικες λυχνιες. Στην προσοψη της συσκευης εχουμε μια υποδοχη usb οπου συνδεουμε τα χειριστηρια και μια υποδοχη microusb για να συνδεσουμε το Wingman Converter SD με το PC μας.



Απο το πισω μερος της συσκευης βγαινουν καλωδια για συνδεση με το dreamcast και το saturn.



Και μια φωτογραφια απο καποια απο τα χειριστηρια που θα χρησιμοποιησω στις δοκιμες μου. Απο πανω προς τα κατω και απο αριστερα προς τα δεξια εχουμε Retro-bit Saturn Wireless 8-button Arcade Pad 2.4GHz, Retro-bit Mega Drive Wireless 8-button Arcade Pad 2.4GHz, 8BitDo Mod Kit για SNES gamepad, xbox 360 wireless, xbox one bluetooth, playstation classic, xbox 360 wireless gaming receiver και PS3 Sixaxis controller.



Στην συνεχεια θα εξετάσουμε την βασικη λειτουργικότητα της συσκευής με το dreamcast.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πριν χρησιμοποιησουμε το Wingman SD θα αναβαθμισουμε το firmware. Αυτο ειναι ισως πιο σημαντικο απο αλλες συσκευες γιατι η εταιρια Brook εχει μια καλη επικοινωνια με την ρετροκοινοτητα και διαρκως ενημερωμενει το firmware με διορθωσεις, βελτιωσεις και νεες λειτουργιες.

Η διαδικασια αναβαθμισης ειναι απλη. Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα νομιζω οτι το firmware κατεβαινει απο το internet. Κατι τετοιο δεν ειναι πολυ καλη ιδεα, γιατι αν αυριο δεν υπαρχει πλεον η εταιρια δεν θα μπορουμε να αναβαθμισουμε την συσκευη μας.




Αφου κανουμε την αναβαθμιση του firmware, πρεπει να αναβαθμισουμε και την δυνατοτητα memory units για dreamcast. Αυτο δεν ειναι καθολου προφανες πως πρεπει να γινει, μιας και δεν ειμαι μερος του firmware update (οπως αναφερει η σελιδα του προιοντος). Οι οδηγιες για την αναβαθμιση αυτη ειναι κρυμενες μεσα στο firmware update log. Πρεπει να συνδεσουμε ενα χειριστηριο στο Wingman SD. Τρεχουμε το εκτελεσιμο της αναβαθμισης, παταμε εναν συνδιασμο πληκτρο και φορτωνουμε το αρχειο που κανει την αναβαθμιση σε 240 memory units.



Για να κανω εναν πρωτο γρηγορο ελεγχο τι δουλευει και τι οχι, χρησιμοποιησα το homebrew dreamcast controller test program, που θα το βρειτε εδω.



Αλλα ας μπουμε στο ψητο. Ξεκινησα με τις ενσυρματες δοκιμες. Οτι δουλευει, δουλευει απροβληματιστα. Οτι δεν δουλευει, δεν δουλευει καθολου. Xbox one controller και PS3 Sixaxis δεν ειχαν κανενα απολυτως προβλημα. Τα playstation classic, ArcadeJoy και HomeJoy δεν δουλευουν καθολου.



Μια ενδιαμεση κατηγορια ειναι ασυρματα χειριστηρια που αντιμετωπιζονται απο το Wingman SD σαν ενσυρματα, διοτι την ασυρματη επικοινωνια την αναλαμβανει καποιος εξωτερικος usb δεκτης. Και αυτα δουλεψαν τελειως απροβληματιστα και χωρις επιπλεον καθυστερησεις στο συγχρονισμο.

Το xbox 360 wireless λειτουργει μονο αν χρησιμοποιησουμε το wireless gaming receiver. Εγω χρησιμοποιησα το αυθεντικο receiver της microsoft χωρις προβλημα.



Τα ασυρματα 2.4GHz χειριστηρια της Retro-bit παιζουν αψογα αν συνδεσουμε τον usb δεκτη.



Το 8BitDo Mod Kit για SNES gamepad παιζει αψογα με το 8BitDo Wireless USB Adapter.



Περισσοτερο ενδιαφερον παρουσιαζουν οι πραγματικα ασυρματες συνδεσεις.

Η πιο απλη περιπτωση ειναι με PS3 χειριστηρια. Αμα το συνδεσουμε ενσυρματα, απλα αποσυνδεουμε το καλωδιο και συνεχιζει να δουλευει και ασυρματα. Πιο απλο δεν γινεται.



Με το xbox one controller αρχικα ειχα προβλημα να συνδεθω. Για να συγχρονισει την πρωτη φορα που προσπαθουμε να συνδεσουμε το χειριστηριο μπορει να παρει και πανω απο ενα λεπτο. Αφου συγχρονισει δεν υπαρχει πλεον προβλημα. Ειναι καπως ενοχλητικη αυτη η καθυστερηση στον συγχρονισμο, αλλα μονο αν αλλαζετε συνεχεια πολλα και διαφορα ενσυρματα και ασυρματα χειριστηρια.



Ομοιως προβλημα αντιμετωπισα οταν αρχικα προσπαθησα να χρησιμοποιησω το 8BitDo Mod Kit για SNES gamepad χωρις το 8BitDo Wireless USB Adapter. Για να το κανω να δουλεψει τελικα επρεπε να ρυθμισω το gamepad σε Switch mode και να του δωσω και πολυ χρονο για να συγχρονισει. Απαξ και συγχρονισει, ολα καλα.



Στην συνεχεια θα δουμε πιο προχωρημενες λειτουργιες του Wingman SD στο Dreamcast.
 
Πολλά θεματα να καλύψουμε, οποτε ας ξεκινήσουμε.

Θα αρχισω με κατι απλο αλλα χρησιμο. Το Wingman SD επιτρέπει hotplugging στην usb θυρα και on-the-fly αλλαγη χειριστηρίων απο ενσύρματα σε ασύρματα και το ανάποδο κατα την διαρκεια της λειτουργίας της κονσολας. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι μπορουμε να αποσυνδέσουμε και ξανασυνδέσουμε το ιδιο το Wingman SD απο την κονσολα, γιατι το dreamcast δεν επιτρεπει hotplugging και υπαρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημια.

Προχωράμε στο vibration. Παρα πολλα παιχνίδια του dreamcast υποστηριζουν vibration ειτε απο το official jump pack της Sega, ειτε απο τα αντιστοιχα τριτων κατασκευαστων.



Το vibration υποστηρίζεται απο το Wingman SD και δειχνει να λειτουργεί στα δυο χειριστήρια που εχω με αυτη την δυνατότητα (xbox 360 και xbox one). Πρεπει να πω οτι σε καποια παιχνιδια (Crazy Taxi 2) η δονηση ειναι τοσο ισχυρη που γινεται ενοχλητική. Δεν εχει καμια σχεση με την δονηση στο αυθεντικό χειριστηριο. Δεν ξερω τωρα αν το jump pack μου ειναι γερικο και οχι τοσο δυνατο οσο θα επρεπε. Δεν το ειχα πιασει στα χερια μου οταν ηταν καινουριο και δεν εχω και δευτερο για να συγκρινω. Για να μειωσω την δονηση σε πιο λογικα επιπεδα, συνδεσα το xbox one controller στο pc ασυρματα με το 8BitDo Wireless USB Adapter και χρησιμοποίησα το 8BitDo Ultimate Software για να φτιαξω ενα προφιλ με χαμηλωμένη την δονηση. Μετεφερα το setup αυτο στο Wingman SD και η δονηση ηταν σε πολυ πιο λογικα επιπεδα.

Μια ακομα ικανοτητα ειναι αυτη της αποθήκευσης saves. Οπως ειχα αναφερει νωριτερα, η συσκευη μας δινει 240 μοναδες για τα saves μας και λειτουργει ακριβως οπως οποιαδήποτε VMU. Επιπλεον μπορουμε να παρουμε backup τα saves μας στον υπολογιστη χρησιμοποιώντας ενα προγραμμα που μας παρεχει η εταιρια. Το backup ειναι της μορφης ενος αρχειου για ολη την μνημη και οχι για καθε παιχνιδι ξεχωριστα.



Με αυτον τον τροπο μπορουμε να αποθηκεύσουμε τυχών πολυτιμα saves που εχουμε δημιουργήσει σε διαφορες vmu ανα τα χρονια, ετσι ωστε να μην χαθουν. Απλα συνδεουμε το χειριστήριο μας μαζι το Wingman SD και αντιγραφουμε τα saves απο την vmu.



Ας δουμε τωρα την υποστήριξη για πληκτρολογιο. Εχουμε την δυνατοτητα να συνδέσουμε usb πληκτρολογιο και να εξομειωνει το αυθεντικο πληκτρολογιο του dreamcast. Το πρωτο πληκτρολογιο που δοκιμασα (ενα αθλιο keyboard/mouse combo της εταιριας Trust) δεν δουλεψε. Δανείστηκα αυτο που ειναι μονιμα συνδεδεμένο με το HTPC μου, ενα ασυρματο Logitech K220, το οποιο συνεργάστηκε αρμονικα με το Wingman SD.



Typing of the Dead. Αν μιλαμε για παλαβα παιχνιδια, αυτο εδω ειναι classic! o_O




Στην συνεχεια θα δουμε τι παιζει με arcade sticks και το Wingman SD στο dreamcast.
 
Για να διερευνήσω την συνεργασία του Wingman SD με arcade sticks χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου 8bitdo Arcade Stick.



Υπαρχουν 4 τροποι να το συνδεσουμε. Με καλωδιο.



Ασυρματα χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο 2.4GHz dongle



Ασυρματα με το 8BitDo Wireless USB Adapter. Δουλευει, αλλα δεν εχει νοημα, γιατι δεν κερδιζουμε κατι αλλα εχουμε θεωρητικα μεγαλυτερο latency λογω bluetooth.



Ασυρματα απευθείας με το Wingman SD. Για να συνδεθει πρεπει να επιλεξουμε switch mode στο 8bitdo Arcade Stick. Δεν λεει, γιατι εκτος απο το θεωρητικα μεγαλυτερο latency, τα πληκτρα ειναι εντελως ανακατεμενα και πρεπει να κανουμε ενα σωρο αναθέσεις για να τα φερουμε στην σωστη σειρα του.



Εδω αξιζει να αναφερθούμε στους δυο διαφορετικούς τροπους λειτουργίας του Wingman SD. Εξ' αρχης ειναι ρυθμισμενο να συμπεριφέρεται σαν το κλασσικο dreamcast gamepad και οτι χειριστήριο συνδεσουμε θα προσπαθησει να αντιστοιχισει τους μοχλους, d-pad και κουμπια στα αντιστοιχα αυτου.

Χρησιμοποιώντας ομως εναν συνδιασμο πληκτρων, μπορουμε να αλλαξουμε ρυθμο λειτουργιας σε αυτον εξομειωσης του επισημου dreamcast arcade stick. Πλεον το wingman sd αναφερει στην κονσολα οτι εχει συνδεθει dreamcast arcade stick και αλλαζει τις αναθεσεις των διαφορων χειριστηρίων. Πχ το αριστερο analog stick αντιστοιχεί με το μοχλό κλπ.

Gamepad mode



Arcade stick mode




Ας δουμε ενα παράδειγμα για να γινει πιο κατανοητό. Στο παιχνιδι Dead or Alive 2 και με το Wingman SD σε ρυθμο λειτουργίας gamepad, η οθονη ρυθμίσεων του παιχνιδιου ειναι ως εξης



Αν γυρισουμε σε Arcade Stick mode, τοτε οι επιλογες στις οθονη αλλαζουν.



Το 8bitdo Arcade Stick ταιριαζει αψογα με το dreamcast arcade stick και δεν χρειαζεται να κανουμε καμια αλλαγη. Εκτος βεβαιως αν το γυρισουμε σε switch mode και το συνδεσουμε απευθειας ασυρματα, οποτε ολες οι λειτουργιες στα πληκτρα ειναι αχταρμας.

Περιττό να πω οτι τα fighting games με το arcade stick ειναι απόλαυση.

Dead or Alive 2




Marvel VS Capcom 2



Στην συνεχεια θα δουμε τις υπόλοιπες λειτουργίες στο dreamcast και διάφορα αλλα.
 
Πριν προχωρησουμε παρακατω, να αναφερω οτι αν τα χειριστηρια που συνδέουμε εχουν analog stick και triggers αυτα λειτουργούν αναλογικα και στο dreamcast, οπως στο αυθεντικο controller.

Ας δουμε τωρα την λειτουργια αντιστοίχησης κουμπιων. Εδω μπορουμε να αντιστοιχήσουμε σε οποιοδήποτε κουμπι του χειριστηριου μας (και τα κουμπια απο τα analog sticks) σε αλλο ή αλλα κουμπια. Μπορουμε να εχουμε μια ή περισσοτερες αντιστοιχήσεις. Δυστυχως δεν μπορουμε να αντιστοιχήσουμε κατευθύνσεις ή αλληλουχίες κουμπιων.

Μετα εχουμε την λειτουργια turbo. Οπως και με την λειτουργια αντιστοίχησης, μπορουμε να αποδώσουμε turbo σε οποιοδηποτε ενεργο κουμπι του χειριστηριου μας. Μπορουμε να εχουμε μια ή περισσότερες αντιστοιχήσεις.

Μπορουμε να εχουμε συνδιασμους των παραπανω λειτουργιών. Πχ μπορουμε να αντιστοιχήσουμε ενα fire σε ενα shoulder button και μετα να του αποδώσουμε turbo. Ετσι εκτος απο το απλο fire εχουμε και ενα ξεχωριστό turbo fire.

Αξιζει να αναφερω εδω οτι αυτες οι λειτουργιες ειναι ανεξάρτητες του controller που χρησιμοποιούμε. Αν κανουμε καποιες αντιστοιχησεις σε ενα xbox one controller και μετα βαλουμε ενα xbox 360 controller, τοτε οι αντιστοιχήσεις συνεχιζουν να ισχυουν. Αυτο μπορει να δημιουργήσει προβλήματα αν ειχαμε κανει νωριτερα καποιες αλλαγες και το ξεχασαμε.

Το βασικότερο ομως προβλημα με αυτες τις δυο λειτουργιες ειναι ο τροπος που ενεργοποιούνται και καταργούνται. Για την αντιστοιχηση ενος κουμπιου με ενα αλλο πρεπει να πατησουμε μια αλληλουχία επτα πληκτρων και για την κατάργηση πεντε. Ομοίως για την ενεργοποίηση turbo σε ενα κουμπι πρεπει να πατησουμε μια αλληλουχια εξι πληκτρων και για την καταργηση πεντε. Περιττο να αναφερω οτι ειναι πρακτικα αδυνατο να θυμάται κανεις ολους αυτους τους συνδυασμούς απ' εξω, οποτε θα πρεπει να εχει κοντα του το manual (που δεν παρέχεται σε χαρτι) ή ενα σκονακι.

Ας παίξουμε και τιποτα! Gigawings 2.




Ας αλλάξουμε κεφάλαιο και να δουμε, εν συντομία, την λειτουργια του Wingman SD σαν adapter στο PC. Το συνδέουμε με την microusb θυρα στον υπολογιστή μας. Απο κει και περα ουσιαστικα λειτουργει οπως και στο dreamcast. Υποστηριζει προτοκολλο x-input. Φυσικα δεν εχει νοημα για τα περισσότερα χειριστηρια, αλλα ειναι κανα δυο περιπτώσεις που ειναι πολυ χρησιμες, ειδικα αν δεν εχουμε καποιον αλλο ασυρματο adapter ή πομποδέκτη bluetooth στον υπολογιστη μας. Η πρωτη περίπτωση ειναι για να συνδέσουμε controllers switch pro και συμβατούς, ενσύρματα και ασύρματα. Αυτο μπορουμε να το κανουμε και απευθείας, αλλα ειναι προτιμότερο μέσω του Wingman SD γιατι ειναι x-input σε αντιθεση με τον ιδιο τον controller που ειναι d-input. Ολα αυτα θεωρητικά παντα, γιατι δεν εχω τετοια controllers για να δοκιμασω.

Αυτα που εχω να δοκιμασω ομως ειναι PS3 controller και για την ακριβεια Sixaxis. Παραδοσιακά ειναι μανούβρα να συνδεσει κανεις ps3 χειριστηρια σε PC. Οχι πια, αφου η διαδικασια ειναι εντελως plug'n'play. Ενσύρματα.



Ασύρματα.



Οχι μονο αυτο, αλλα το Wingman SD αναφερει τελεια τις ικανοτητες του controller στα windows.




Σιγουρα δεν θα αγορασει κανεις το περιφερειακό για αυτη την λειτουργια, αλλα οτι extra παρέχεται, καλοδεχούμενο.

Στην συνέχεια θα δουμε την συνεργασία με το Saturn.
 
Ας δουμε τωρα και τι παιζει με το Saturn. Τα πραγματα ειναι ταυτοχρονα πιο απλα και πιο πολυπλοκα απο το Dreamcast. Πιο απλα γιατι δεν εχουμε να κανουμε με μνημη για saves, vibration κλπ ενω πιο πολυπλοκα γιατι εχουμε να κανουμε με εξομοίωση τριων διαφορετικών τυπων controller και με καποιες ιδιαιτερότητες του Saturn. Αλλα ας τα παρουμε απο την αρχη.



Πριν ξεκινήσω τις δοκιμες εψαξα να βρω ενα πρόγραμμα για να δοκιμαζω ευκολα και γρηγορα controllers στο saturn. Δεν καταφερα να βρω κατι ανεξαρτητο σε μορφη disc image, αλλα βρηκα οτι υπαρχει τετοια λειτουργια στο Pseudo Saturn Kai. Ομως, για καποιον λογο που δεν γνωριζω, βρισκεται σε ενα κρυφο υπομενου. Ας δουμε πως μπορουμε να την προσπελασουμε. Τρεχουμε το Pseudo Saturn Kai και παταμε οποιοδηποτε απο τα shoulder buttons.



Παταμε, πανω-κατω-αριστερα-δεξια-Ζ. Στο μενου εμφανιζεται μια ακομα επιλογη "Extra Stuff"



Αμα μπουμε στο νεο υπομενου, επιλεγουμε "SMPC Pad Test".



Το test ειναι καπως βασικο, δηλ. δεν μπορει να διακρινει τους διαφορους τυπους controller και δεν υποστηρίζει ελεγχο analog stick.



Δεν χρειαζεται να ξαναδουμε ολα τα χειριστηρια που δοκιμασα με το Dreamcast, γιατι οτι δουλευει εκει θα παιξει και στο Saturn. Επειδη το Wingman SD στην κλασσικη συνδεσμολογία παιρνει ρευμα απο την κονσολα, στο Saturn υπαρχει περίπτωση καποια χειριστήρια (πχ Switch Pro) να τραβανε παραπανω ρευμα απ' οτι μπορει να δωσει. Σε αυτη την περιπτωση μπορουμε να τροφοδοτησουμε το Wingman SD εξωτερικα, συνδεοντας μια πηγη ρευματος στην microusb θυρα. Δεν ειχα καποιο χειριστηριο που να ηθελε κατι τετοιο.

Αποφασισα εδω να δοκιμασω και το δευτερο saturn μου, στο οποιο ειχα βαλει το control port PCB που δουλευει μονο με το αυθεντικο gamepad. Οντως δεν δουλευει καθολου με το Wingman SD μεχρι να χρησιμοποιήσω εξωτερική τροφοδοσια, για την ακρίβεια ενα powerbank της εταιριας Redmi. Με αυτο δειχνει να λειτουργήσει κανονικα. Αρα φαινεται οτι δεν μπορει να δωσει αρκετο ρευμα. Ισως θα πρεπει να αλλαχθούν οι πυκνωτες; Θα δουμε...



Προχωράμε να δουμε τους διαφορετικούς τυπους controller που εξομοιώνει το Wingman SD. Κατ' αρχην ειναι το κλασσικο gamepad. Εδω η εξομειωση αντιστοιχει το αριστερο analog stick του controller μας με το d-pad του saturn gamepad και τα αριστερα και δεξια shoulder buttons με τα Z και C αντιστοιχα. Οι σκανδαλες αντιστοιχουν με τα shoulder buttons του κλασσικου gamepad.

Προχωραμε στο 3D Control Pad. Η μονη διαφοροποιηση ειναι οτι το analog stick μας αντιστοιχει με το analog stick του 3D Control Pad. Αξιζει εδω να υπενθυμισω οτι δεν εχουν ολα τα παιχνιδια του saturn υποστηριξη για 3D Control Pad και analog stick.

Τελος εχουμε το Virtua Stick. Απ' οσο μπορω να καταλαβω αυτο δεν ανιχνευεται σαν ξεχωριστος τυπος χειριστηριου απο το Saturn. Αν και δεν εχει διαφορετικες λειτουργιες απο το κλασσικο gamepad η ιδιόρρυθμη τοποθετηση των κουμπιων σημαινει οτι θα πρεπει να κανουμε μια σειρα απο αντιστοιχήσεις στα πληκτρα για να μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε με ενα συγχρονο arcade stick. Ευτυχως προβλεψε η εταιρια Brook και προσθεσε ενα ακομα ρυθμο λειτουργιας για εξομειωση Virtua Stick. Οταν ενεργοποιηθει, αναβει το led πρασινο και κοκκινο ταυτοχρονα.



Στην συνεχεια θα παιξουμε δουμε καμποσα παραδειγματα λειτουργιας.
 
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ ιδιαιτερα στην λειτουργία gamepad. Ολα δουλεύουν οπως θα περίμενε κανεις.

Darius Gaiden



Θα δουμε τωρα μερικα παιχνιδια με ειδικη υποστήριξη για το 3D Control Pad.

Το Nights into Dreams ηταν το παιχνίδι που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με το νεο αυτο χειριστήριο. Ο χειρισμος του χαρακτήρα με το analog stick ειναι πολυ πιο φυσικός απ' οτι με το d-pad.




Το Sega Rally Championship Plus ειναι η αναβαθμισμένη έκδοση του Sega Rally Championship που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία και σε αντίθεση με το "οχι Plus" υποστηρίζει 3D Control Pad.



Αν γυρίσουμε το Wingman SD σε gamepad mode.



Αν γυρίσουμε το Wingman SD σε 3D Control Pad mode.



Sega Ages: Outrun



Αν γυρίσουμε το Wingman SD σε gamepad mode.



Αν γυρίσουμε το Wingman SD σε 3D Control Pad mode.



Περναμε τωρα στο Virtua Stick mode.

Virtua Fighter. Αν δεν γυρίσουμε το Wingman SD σε Virtua Stick mode, τοτε τα κουμπια στο 8bitdo Arcade Stick ειναι ανακατεμένα. Αλλιως ειναι αψογα και το παιχνιδι παίζεται παρα πολυ ευχάριστα.




Το μονο προβλημα που αντιμετώπισα δεν ηταν μεσα σε παιχνιδι, αλλα στα μενου του Action Replay 4M Plus. Αν το Wingman SD δεν ειναι σε gamepad mode, τοτε τρελαίνεται και στελνει διάφορα τυχαία inputs. Πουθενά αλλου δεν αντιμετώπισα αυτο το θεμα.

Αφου ειδαμε ολες τις λειτουργίες του Wingman SD σε αρκετη λεπτομέρεια και βαθος, ωρα τωρα να σχολιασουμε την τεκμηρίωση. Κακα τα ψεματα, αλλα για κατι που εχει τοσο πολλες και διαφορετικές ικανότητες, ενα καλογραμμένο και λεπτομερές εγχειρίδιο ειναι βασικο. Δυστυχως εδω δεν υπαρχει κατι τετοιο. Κατ' αρχην δεν συμπεριλαμβάνεται τυπωμένο εγχειρίδιο ή εστω quick start guide με την συσκευή. Το εγχειριδιο που διαθετει online η εταιρια Brook ειναι γραμμένο απο καποιον που τα αγγλικα δεν ειναι η πρωτη του γλωσσα και δεν εμφανώς δεν εχει εμπειρια στο να γράφει τεχνικά έγγραφα.

Για να παρουσιάσουν τις διαφορες λειτουργιες χρησιμοποιούν παραδείγματα. Σε καποια παραδείγματα χρησιμοποιούν την ονοματολογια των xbox one χειριστηρίων, σε αλλα του playstation και σε ολα σε παραπέμπουν σε εναν μεγαλο πινακα αντιστοίχησης λειτουργιών και κουμπιών. Το ολο πραγμα ειναι ενας μεγαλος πονοκέφαλος. o_O

Επιπλεον οι διαρκείς διορθώσεις και βελτιώσεις στο firmware το εχουν καταστήσει εντελως παρωχημένο. Αντι λοιπον η εταιρια να βγαλει αναθεωρημένες εκδοσεις του εγχειριδίου, απλα προσθετουν τις πληροφοριες εντελως τυχαια και άτακτα στην ιστοσελίδα του προϊόντος, με μερικα ψήγματα κρυμμένα στο update history του firmware.

Εκατσα λοιπον και εφτιαξα μια δικη μου ανανεωμένη εκδοχη του manual που περιέχει ολες τις αλλαγές και προσθήκες που εχουν γινει, ετσι ωστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα. Βεβαιως αυτο δεν λυνει το θεμα των παραδειγμάτων και των πινάκων αντιστοίχησης, αλλα για αυτο πιστευω οτι χρειάζεται να ξαναγραφτεί απο το μηδέν και δεν τρελάθηκα ακόμα για να το κάνω εγώ. Την δικη μου εκδοχή θα την βρειτε στο archive.org κάνοντας μια σχετική αναζήτηση.

Περα απο τις οδηγιες χρησης δεν υπαρχουν πολλα προβλήματα. Αν μπορουσε με καποιον τροπο να υλοποιηθεί μια λειτουργία profiles, ετσι ωστε να αποθηκεύονται οι αλλαγες που κανουμε για συγκεκριμένα controllers και να μην χρειάζεται να τις καταργήσουμε οταν παμε σε μια εντελως διαμόρφωση. Ισως σε μια μελλοντική επόμενη έκδοση ( wingman sd pro κανεις; ) να εχει τρια κουμπια αντι για ενα, ετσι ωστε να μην χρειάζονται οι συνδιασμοι πληκτρων για λειτουργίες αντίστοιχης και turbo. Ισως ακομα ενας επιλογέας τριων θέσεων για τα διάφορα modes; Αυτα τα πραγματα θα απλοποιούσαν την χρηση σε τετοιο βαθμου που δεν θα χρειαζόταν πανω απο δυο σελιδες εγχειρίδιο χρησης!

Τελικα για ποιον ειναι το Wingman SD; Αν αγαπατε πολυ το Saturn ή/και το Dreamcast και θελετε να αξιοποιήσετε τυχόν μοντερνα χειριστήρια που εχετε, τοτε γιατι οχι; Αν εχετε ενα καλο arcade stick τοτε ακομα καλυτερα. Περισσότερο θα το ευχαριστηθεί καποιος που εχει μια σταθερή διαμόρφωση, θα ενσωματώσει το wingman sd στην εγκατάστασή του και απλα θα κανει την δουλεία του. Αν αλλαζετε μεταξυ διαφορων χειριστηριων και τυπων παιχνιδιων, θα σας δυσκολέψει καπως μεχρι να το συνηθίσετε και θα πρεπει σιγουρα να εχετε το manual ανα χειρας για να εκμεταλλευτείτε ολες τις λειτουργίες.

Αν και δεν ειναι ακριβως φτηνο, δεν υπαρχει τιποτα αλλο στην αγορα που να προσφερει ολες αυτες τις λειτουργίες. Αυτο που τραβηξε εμενα ηταν η δυνατοτητα να χρησιμοποιησω το 8bitdo arcade stick με τις δυο αυτες κλασσικες κονσολες. Αν και δεν ειναι τελειο, για μενα ειναι must have. :award:
 
Πίσω
Μπλουζα