Παρουσιαση Joysticks και Adapters για Oric

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Τον τελευταιο καιρο στο Defence Force forum, το μεγαλο forum για τον Oric γινεται πολυς χαμος για τα joystick. Δεν ειμαι σιγουρος γιατι, αφου για το μεγαλυτερο μερος της υπαρξης του o Oric δεν ειχε πρακτικα καμια υποστηριξη για joystick. Τα περισσοτερα interfaces που κυκλοφορησαν εξαφανιστηκαν τοσο γρηγορα οσο εμφανιστηκαν και υπηρξαν ελαχιστα παιχνιδια που ειχαν οποιαδηποτε υποστηριξη για joystick. Τελος παντων, εμφανιστηκαν κανα δυο μοντερνες λυσεις για το θεμα joystick και θα εξετασουμε μια απο αυτες συντομα.

Εντελως συμπτωματικα με τις συζητησεις στο Defence Force, εμφανιστηκαν και δυο υπερσπανια αυθεντικα oric joystick στο ebay. Δεν μπορεσα να αντισταθω στον πειρασμο και αποκτησα το ενα.

Προκειται για ενα τυπικο πλαστικο joystick db9 τυπου atari, με ενα κουμπι στο σωμα και ενα στον μοχλο που και τα δυο ειναι Fire1. Δουλευει φυσιολογικα και δεν φαινεται να ειναι πολυ χρησιμοποιημενο. Σαν joystick ειναι αθλιο, οπως οποιοδηποτε φτηνο πλαστικο joystick της περιοδου. Επειδη ο Oric δεν εχει υποστηριξη για joystick υπηρχε και ενα αυθεντικο interface που μαλλον το πουλαγαν ξεχωριστα (αλλα δεν ειμαι 100% σιγουρος). To interface εκεινο ειχε υποστηριξη για δυο joystick.

Να μερικες φωτογραφιες απο το κουτι.





Μερικες φωτογραφιες απο το joystick.






Ταιριαζει χρωματικα με τον Oric Atmos.




Στην συνεχεια θα δουμε ενα μοντερνο joystick interface για Oric.
 
Θα δουμε τωρα ενα μοντερνο interface για να συνδεουμε joysticks με τον Oric. Προκειται για το IJK-egoist του γνωστου Βουλγάρου oric user και homebrew hacker Raxiss (γνωστος στο Defence Force Forum σαν Iss). Μαζι του θα δουμε και το συνοδευτικο gamepad IJK-egopad που εχει καποιες πολυ ενδιαφερουσες καινοτομίες. To interface πηρε το ονομα του απο το κοντινοτερο πραγμα σε joystick standard που εχει ο Oric, το IJK. To standard αυτο υποστηριζει δυο joystick. Επειδη ο δημιουργος του interface αποφασισε να βαλει μονο μια θυρα, το ονομασε egoist.

Τα IJK-egoist και IJK-egopad ειναι διαθεσιμα τοσο στα χρωματα του Oric 1, οσο και του Atmos. Οποιος παραγγείλει ενα πληρες σετ παιρνει και ενα καλωδιο που συνδέει το interface με το gamepad και αυτο στο καταλληλο χρωμα. Εγω παράγγειλα ενα πληρες σετ σε χρωματα Oric 1 και ενα σκετο interface σε χρωματα Atmos.

Τα πραγματα ηρθαν σε εναν απλο φακελο ασφαλείας, χυμα σε ενα πλαστικο σακουλάκι. Οχι ιδανικη συσκευασία, αλλα ευτυχώς δεν επαθαν κατι. Εκτος απο τα δυο interface, το gamepad και το καλωδιο υπηρχε και ενα μικρο χαρτι που μας παραπέμπει στην υποστηρικτική σελίδα, την οποια θα σχολιάσω αργότερα.



Το interface ειναι παρα πολυ μικρο και απλο στην σχεδιαση και χρηση. Απο την μια μερια υπαρχει το βυσμα του joystick και ενα jumper (στο κοκκινο interface αντι για jumper εχει εναν διακοπτη) με τον οποιο επιλεγουμε αν θα ειναι το joystick 1 ή joystick 2.



Απο την αλλη μερια εχει ενα βυσμα που παει στην θυρα εκτυπωτη του oric. Κακή εντύπωση αφήνουν τα υπολείμματα flux που φαίνονται πολυ εντονα στο λευκο pcb. Στο κοκκινο υπαρχουν αλλα δεν διακρίνονται ευκολα.



Το gamepad ειναι και αυτο μικρο και απλο, αλλα εχει δυο πολυ ενδιαφερουσες νεες ιδεες. Απο την μια μερια βλεπουμε τους 4 μικροδιακοπτες κατευθυνσης και εναν για το fire. Οι μικροδιακοπτες ειναι ασύμμετρα τοποθετημένοι, κατι που βλάπτει το gameplay.



Στην αλλη πλευρα βλεπουμε δυο βυσματα db9 και 4 dipswitches. Αναλογα με το βυσμα που θα χρησιμοποιησουμε, το gamepad δουλευει ειτε για δεξιοχειρες, ειτε για αριστεροχειρες (με τους μικροδιακοπτες κατευθυνσης στα δεξια). Τα dipswitches εχουν δυο θεσεις λειτουργιας. Ειτε κανονικα, ειτε με τα πανω/κατω ανεστραμενα, οπως πχ το χειριστηριο ενος αεροπλανου. Δεν ειμαι σιγουρος ποσο χρησιμο ειναι, αλλα σιγουρα ειναι πρωτοτυπο.




Ας δουμε τωρα την τοποθέτηση του interface στον Oric 1. Ειναι εμφανες οτι εχει πεσει πολυ σκεψη στο θεμα και το interface ταιριαζει αψογα στην θεση του, χωρις να εμποδιζει ή να προεξεχει. Επισης ειναι αδυνατο να μπει αναποδα ή στραβα, κατι πολυ θετικο.





Ομοίως στον Atmos.



Πριν προχωρήσουμε στο test drive αξιζει να αναφερθούμε στο υποστηρικτικό site και σε μια πλευρα που ολου project που νομιζω οτι το κανει πραγματικα να ξεχωριζει. Στο site λοιπον θα βρουμε ενα καλογραμμένο πλήρες εγχειρίδιο και ενα διαγνωστικό πρόγραμμα για τον Oric μας. Επιπλεον ο δημιουργος του interface εχει συλλεξει τα ελαχιστα κλασσικα παιχνιδια που υποστηριζαν το IJK standard και εχει κατσει και εχει χακεψει πολλα ακομα κλασσικα παιχνιδια που δεν ειχαν μεχρι τωρα υποστηριξη για joystick και εχει προσθεσει και παιχνιδια που εχει φτιαξει ο ιδιος που εχουν και αυτα υποστηριξη. Η δουλεια που εχει πεσει στο software ειναι ακομα πιο εντυπωσιακη απο του hardware, γιατι ολα αυτα τα χρονια το βασικο προβλημα με ολα αυτα τα interfaces ηταν η ελλειψη υποστηριξης απο τα παιχνιδια. Πλεον αυτο δεν ισχυει.

Για να δουμε τωρα πως δουλευει. Δοκιμασα τον Oric-1 και τον Atmos. Δοκιμασα διαφορα χειριστηρια, απο το Space Alpha του MasterGR, το αυθεντικο Oric-Stick, το IJK-egopad και αλλα. Ολα δουλεψαν φυσιολογικα, εκτος απο το turbo fire του Space Alpha που δεν λειτουργει καθολου.




Το IJK-egopad δουλευει ακριβως οπως ανεφερα παραπανω. Δυστυχως ομως τα ασυμετρα κουμπια κατευθυνσης δεν βοηθανε και το ολο πραγμα ειναι μικρο και αβολο. Ειναι ενδιαφερον σαν proof of concept αλλα οχι πρακτικο για καθημερινη χρηση. Αξιζει να πουμε οτι θα λειτουργησει και σε αλλους υπολογιστες.



Το διαγνωστικο, με υποστηριξη για δυο joysticks.



Hellion




Ghost Gobbler



Invaders




Στο παιχνιδι Stormlord αντιμετωπισα ενα μικρο προβλημα. Οταν φορτωσει το παιχνιδι με το interface συνδεδεμενο δυσκολεύεται να μπει στην οθονη των επιλογών για να ενεργοποιήσουμε το joystick. Εφόσον ενεργοποιηθεί ολα παιζουν αψογα.

Κατι παρομοιο διαπιστωσα και σε καποια αλλα παιχνιδια που δεν υποστηριζουν το interface. Πχ το Ultima Zone με συνδεδεμενο το interface, μπαινει κατευθειαν στο παιχνιδι (δεν φαίνεται η αρχικη οθονη) και δεν απανταει στα πληκτρα. Περιεργως δουλεύει το δεξια και αριστερα στο joystick, αλλα αναποδα απο το κανονικο. Παλαβομάρες.

Το IJK-egoist ειναι μια πολυ αξιολογη προσπαθεια και η προσπαθεια που εχει καταβληθει στο software ειναι φοβερη. Το IJK-egopad απο την αλλη ειναι μια ενδιαφερουσα ιδεα, αλλα οχι πρακτικη υλοποιηση. Αν ηταν λιγο πιο βολικο στο χερι και υπηρχε και η λειτουργια για ενα δευτερο fire που να μπορει να δρα σαν πανω, τοτε θα ηταν πιο ενδιαφερον. Ακομα να πω οτι ο Raxiss ειναι πολυ φιλικος και συνεργασιμος και το interface ειναι τοσο φτηνο που δεν υπαρχει καμια δικαιολογια να λειπει απο την συλλογη οποιουδηποτε oric user. Must have+++
 
Τελευταία επεξεργασία:
@freaktmp: Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ φίλε! Λατρεύω την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Many thanks for your detailed and very objective review of IJK-egoist and IJK-egopad!
We are preparing some new stuff and I'll not forget a gift especially for you! ;)
 
@freaktmp: Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ φίλε! Λατρεύω την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Many thanks for your detailed and very objective review of IJK-egoist and IJK-egopad!
We are preparing some new stuff and I'll not forget a gift especially for you! ;)

Εμείς σε ευχαριστούμε πολύ για το πολύ ωραίο αφιέρωμα που δημιούργησες για τον Μίκη Θεοδωράκη!

 
  • Like
Reactions: iss
20220112.jpg

20220111.jpg

γεια σε όλους
Σας παρουσιάζω μια νέα διεπαφή για να χρησιμοποιήσετε το joystick με τον υπολογιστή Oric, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τυπικά παιχνίδια PASE και IJK με δύο παίκτες. Εδώ είναι η εξήγηση στα αγγλικά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα