Παρουσιαση Micro Gotek

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.564
Αντιδράσεις
10.005
*** Πάντα δυσκολεύομαι να καταλήξω που να βάλω ενα άρθρο για floppy emulators γιατί κάνει για οποιοδήποτε ρετρουπολογιστη. Συνεπώς αν οι αγαπητοί admins έχουν άλλη άποψη ας το τοποθετήσουν στο κατάλληλο σημείο ***

Επι της ευκαιριας της κυκλοφοριας της εκδοσης 1.0 του Flashfloppy, ας ριξουμε μια ματια στο micro gotek του γνωστου homebrew hardware δημιουργου Zaxon. Συνεχιζοντας τον δρομο που ειχε ξεκινησει με τις προηγουμενες κατασκευες που ειχε κανει σε floppy emulators βασισμενους με στον μικροελεγκτη STM32, η νεα δημιουργία ελαχιστοποιεί τον emulator στα βασικα του στοιχειά και τα συρρικνώνει στις απόλυτα μικρότερες διαστάσεις τους.

Ας αρχίσουμε με λιγη ιστορία. Μια φορα και εναν καιρο ηταν μια ινδική εταιρία με όνομα Gotek που κατασκεύαζε floppy disk emulators για να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα floppy drives που χρησιμοποιούσαν πολλές εργοστασιακές μηχανές (κλωστοϋφαντουργία, cnc, διαγνωστικά συνεργείων αυτοκινήτων κλπ). Συντομα διαφοροι ασιατες πειρατές αντέγραψαν τα προϊόντα της gotek και γέμισαν την αγορά με φτηνούς κλώνους. Μεσω του ebay οι κλωνοι αυτοι αρχισαν να ταξιδεύουν και στον δυτικό κόσμο. Αρχικά η χρήση τους στο χωρο του retrocomputing ηταν περιορισμένη γιατι το αυθεντικό τους interface ειναι πολυ δύσχρηστο και οχι ιδιαίτερα συμβατό με παντός τυπου υπολογιστές και images.

H πρώτη σοβαρη εξέλιξη ηταν η παρουσίαση του Cortex firmware για Amiga το 2014 απο τον Herve Messinger, που επιτρεπει την αντικατάσταση του αρχικου firmware των gotek κλωνων με ενα firmware που υποστηρίζει adf images για την Amiga και εναν φιλικό προς τον χρήστη τροπο να τα χειρίζεται. Το cortex firmware ηταν αρκετά περιορισμένο, ειχε διάφορα θεματα και ο δημιουργος του συντομα το εγκατέλειψε. Το gotek cortex το ειχα παρουσιάσει εδω.

Το 2015 ο δημιουργός του HxC Floppy Emulator, Jean-Francois Del Nero, κυκλοφορησε ενα firmware για gotek και συμβατους emulators (οσους βασιζονται στον μικροελεγκτη STM32) σαν εμπορικο προιον. Το firmware αυτο ειναι ουσιαστικα πληρως συμβατο το παραδοσιακο HxC firmware. Οι βασικες διαφορες ειναι οτι εξομοιώνεται μονο ενα drive και οχι 2, και οτι υποστηριζονται πολλα παραδοσιακα diskimages και οχι μονο το HFE. Παραδειγματα του gotek HxC εχω παρουσιασει εδω, εδω και εδω.

Το 2017, ο Keir Fraser παρουσιασε to FlashFloppy, ενα νεο open source firmware για την STM32 πλατφορμα που τουλαχιστον στο επιπεδο του χρηστη ειναι συμβατο με τους Floppy Emulator Managers του HxC. Σταδιακα το FlashFloppy εχει επεκτεινει την λειτουργικοτητα και την συμβατοτητα σε εξαιρετικα επιπεδα και προσφατα ενημερώθηκε στην εκδοση 1.0. Ο συνδυασμός ενος ικανού δωρεάν firmware και του χαμηλού κόστους του ιδιου του emulator προκάλεσαν την δεύτερη έκρηξη floppy emulators στην ρετροκοινοτητα (η πρώτη ηταν με την κυκλοφορία του SD HxC floppy emulator το 2010). Παράδειγμα του flashfloppy στην STM32 πλατφόρμα ειχα παρουσιάσει εδω.

Ας ξεκινήσουμε απο το παραδοσιακό unboxing, το οποιο ηταν μαλλον απογοητευτικό. Εχουμε κακομάθει πλεον απο υψηλής ποιότητας συσκευασιες και manual εμπορικού επιπεδου. Εδω ηταν απλα δυο αντιστατικά σακουλακια, κανα δυο μπιχλιμπιδάκια χυμα και μερικα καλωδια.



Ας δουμε τι ακριβως αγοράσαμε. Η βασικη πλακετα, μια οθονιτσα, ενα βυσμα usb, ενας περιστροφικός κωδικοποιητής και ενα ηχειακι.



Οδηγιες δεν συνοδευουν το προιον, και για την ακριβεια δεν υπαρχουν καν. Αυτο που υπαρχει ειναι ενα link στην σελιδα της αγγελιας πωλησης που μας παει σε μια σελιδα με μερικες φωτογραφιες. Εκει διαπιστώνουμε οτι λειπει ενα καλώδιο και ενα jumper και οτι οι φωτογραφιες δεν ταιριάζουν ακριβώς με τι εχω λαβει, συγκεκριμενα στον περιστροφικό κωδικοποιητη, ο οποιος στις φωτογραφιες ειναι σκετος, ενω εμενα ηρθε κολλημένος πανω σε ενα πλακετακι, οποτε το pinout δεν ταιριαζει με αυτο της φωτογραφίας και πρεπει να το βρει κανεις χρησιμοποιώντας ενα πολυμετρο. Τα προβλήματα με την ελλειψη οδηγιων δεν τελειώνουν εκει, αλλα αυτο θα το δουμε αργοτερα.



Ας δουμε την κεντρικη πλακετα λεπτομερώς. Το βυσμα 34 pin ειναι για να συνδέσουμε την κλασσικη καλωδιοταινια floppy, ενω το 26 pin ειναι για συνδεσουμε απευθείας καλωδιοταινια floppy 3'' (Amstrad CPC και ZX Spectrum +3). Εναλλακτικά μπορουμε να παραγγείλουμε το micro gotek μας χωρις pins ή με θυληκο IDC connector (για να τοποθετήσουμε την πλακετα απευθείας πανω στο motherboard, χωρίς καλωδιοταινια!). Ενα block 3x2 pins καθορίζει DS0/1 Και Motor On/Off (εδω λείπει ενα jumper). 2 pins στην ακρη της πλακετας για 5v. Σειρες απο 4 pins για την οθονη, τον κωδικοποιητή, το Usb βυσμα και (προαιρετικά) 3 κουμπια. Ενα βυσμα 2 pins για το ηχειακι και μια σειρα 5 pins αγνώστου λειτουργικότητας.



Με την βοηθεια των φωτογραφιών και της θεάς τύχης προχωράμε στην συναρμολογηση. Τίποτα το ιδιαίτερο, με μοναδικό πρόβλημα τον κωδικοποιητή που πρεπει να βρουμε την σωστη σειρα.



Αφου θέσουμε το jumper στην θεση DS1 (για drive A: στο PC), βαζουμε ενα usb stick στο βυσμα (χρησιμοποίησα αυτο που ειχα στο gotek HxC απο το 386 build χωρις καμια αλλαγη) και το συνδεουμε στο pc μας (χρησιμοποίησα το 286 που ειναι υπο κατασκευη αυτη την εποχη). Μπαίνουμε στο bios, δηλώνουμε το drive μας σαν 1.44ΜΒ 3.5'', σωζουμε και στην επανεκκίνηση ρουφάμε, αφου αποτυγχάνει στο seek test!



Θυμαστε που ελεγα για τα προβλήματα με την ελλειψη manual; Να τα μας! Το flashfloppy firmware περιμένει οτι θα υπαρχει ενα 2 pin jumper block (JC) που οταν ειναι κλειστο θα εξομοιώνει PC αλλιως Shugart (Amstrad, Amiga κλπ). Αυτο το jumper υπαρχει στα κλασσικα gotek, αλλα οχι στο micro gotek. Εδω ειναι μονιμα ανοικτο, οποτε ο μονος τροπος να δουλέψει με PC ειναι να το αναγκάσουμε τοποθετώντας ενα αρχειο ff.cfg με τις καταλληλες επιλογες στο usb stick μας! Φυσικα τιποτα απο αυτα δεν αναφέρεται πουθενα και πρεπει κανεις να τα μαντεψει. Ενα mail που ειχα στειλει στον Zaxon πριν μια εβδομάδα εμεινε αναπάντητο.

Τελος καλο, ολα καλα. Αφου φτιαξουμε το ff.cfg ολα δουλευουν φυσιολογικα, τοσο η κλασσικη μεθοδος μετακινησης μεσα στους φακελους οσο και η χρηση του floppy emulator manager. Παντως πρεπει να πω οτι δεν γουσταρω καθολου τον κωδικοποιητη σαν επιλογεα. Για μενα ειναι 10000000 φορες καλυτερα τα κουμπια.

Ας αναφερω εδω την αναβαθμιση firmware, που ειναι η πεμπτουσία της απλοτητας, αφου απλα αντιγράφουμε το αρχειο του firmware στο usb stick μας και αναβουμε τον υπολογιστη κρατώντας πατημενο τον κωδικοποιητη (ή τα κουμπια)

Εν δραση!

Alley Cat (Booter double density HFE)



Ξεχασα να βγαλω φωτογραφια το παιχνιδι, αλλα ολοι το ξερετε!

HxCFS -- προσοχη στην εκδοση firmware!



Alien Breed installer (High density IMA)



Φτανοντας στο τελος της παρουσιασης, δεν μενουν πολλα πραγματα να πουμε εκτος του οτι το micro gotek δεν ειναι για ολους. Ειναι κυριως για οσους θελουν να τοποθετησουν τον floppy emulator τους εσωτερικα καποιου πολυ στριμωγμενου κουτιου (πχ amiga, atari st, amstrad κλπ). Για τους υπολοιπους, το απλο gotek φτανει και περισσευει. Παντως οποιος κι αν ειναι ο λογος που θα επηρεάσει την επιλογη σας, η τιμη σιγουρα δεν θα ειναι αφου περιέργως δεν ειναι σημαντικα ακριβοτερο απο το κλασσικο gotek. Μονο αρνητικό η ελλειψη manual.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επανέφερα τις φωτογραφίες και διόρθωσα τα links στο παραπάνω άρθρο.

Επι τη ευκαιρία, να αναφέρω οτι το συστημα μολις με ενημερωσε οτι εκλεισα 10000 θετικες αντιδρασεις. Βεβαιως θα τα ειχα γραψει ετσι κι αλλιως οτι εχω ανεβασει ανα τα χρονια, αλλα σιγουρα ειναι καλο να ξερει κανεις οτι υπαρχουν φιλοι συμφορουμιτες και συντροφοι στα χομπι που θεωρουν οτι εχουν καποια αξια αυτα που εχω να πω.

Ελπιζω να σας εχουν βοηθησει ολα αυτα καπως καπου καποτε. Ενας Θεος ξερει οτι σιγουρα εμενα με εχει βοηθησει απιστευτα το forum και οι φιλοι συμφορουμιτες.
Συνεπως σας ευχαριστω ολους και ευχομαι να ειμαστε ολοι καλα να τα συνεχισουμε να τα λεμε για 15 χρονια ακομα! :thanks::thanks::thanks:
 
Πίσω
Μπλουζα