Παρουσιαση Mister FPGA

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.453
Αντιδράσεις
9.732
Καλοι φιλοι και συμφορουμιτες, με μεγαλη μου χαρα θα σας παρουσιασω το νεο μου αποκτημα, το Mister FPGA. Για χρονια το ποθουσα και τελικα βρηκα την ευκαιρια να το αποκτησω. Το θεμα Mister FPGA ειναι πολυπλοκο και με πολλα κεφαλαια, οποτε ειναι κατι που θα επισκεφτω επανειλημμένα στο μελλον.

Ας αρχισουμε ομως με τα απλα. Τι ειναι το Mister FPGA; Ειναι ενα open source project για hardware emulation κλασσικων κονσολων, υπολογιστων και arcade παιχνιδιων χρησιμοποιωντας σαν βαση την πλακετα DE10-Nano της εταιριας Terasic. Τωρα τα περι hardware vs software emulation ειναι μια μεγαλη κουβεντα που την εχουμε κανει αλλου και η αποψη μου, προφανως, ειναι οτι το hardware emulation υπερεχει του software, οποτε δεν ειναι κατι που χρειαζεται να αγγιξω περισσοτερο εδω.

Φυσικα εκτος απο το DE10-Nano χρειαζονται καποια αλλα πραγματακια για να λειτουργησει το συστημα, αλλα το μεγαλο κοστος ειναι το DE10-Nano. Κανεις μπορει να το προμηθευτει για την προτινομενη λιανικη απο την ιδια την Terasic που ειναι ταιβανεζικη εταιρια (οποτε θα πρεπει να πληρωσει ενα σεβαστο ποσο σε δασμους και τελη εκτελωνισμου) ή να πληρωσει κατι παραπανω για να το αγορασει απο καποιον προμηθευτη απο την ευρωπαικη ενωση. Ευτυχως επεσα σε μια περιπτωση απο καποιον που πουλαγε ενα αχρησιμοποιητο και πληρωσα πολυ λογικα λεφτα.

Για να δουμε τι περνουμε με τα λεφτα μας. Η συσκευασια.



Τα περιεχομενα. Το DE10-Nano, μια καρτα microsd 8gb, καλωδιο miniusb σε usb A, καλωδιο microusb σε usb A, λαστιχενια ποδαρακια και τροφοδοτικο (δυστυχως με βυσμα αμερικανικο).




Το DE10-nano απο κοντα. Απο την μανα του ερχεται με διαφανο πλαστικο προστατευτικο. Στο κεντρο σε ολη του την δοξα ο επεξεργαστης Altera Cyclone V (που ειναι ενα υβριδιο arm επεξεργαστη και FPGA). Διπλα του 1gb ram DDR3 για τον arm επεξεργαστη. Ενα σωρο διακοπτακια, κουμπακια, jumpers για την διαχειριση και προγραμματισμο του συστηματος. Δυο GPIO headers που ειναι απευθειας συνδεδεμενα με το FPGA μερος του επεξεργαστη. Ενα σωρο θυρες: hdmi, δικτυο ethernet, usb gpio, σειριακη σε usb, usb blaster, βυσμα τροφοδοσιας ρευματος κλπ.





Στο κατω μερος, πολυ πιο φτωχα τα πραγματα. Ξεχωριζει η υποδοχη για microsd.



Αφου εχουμε την καρδια του συστηματος, πρεπει τωρα να αποφασισουμε τι ειδος χρηση θελουμε να κανουμε. Το Mister FPGA project ειναι εξαιρετικα ευελικτο και μας επιτρεπει να κανουμε πολλες διαφορετικες χρησεις με πολλους διαφορετικους συνδιασμους. Μπορουμε να εχουμε ενα εντελως μοντερνο setup με hdmi οθονη και ενα συγχρονο ασυρματο controller, μπορουμε να παμε old school, με CRT οθονες και αυθεντικα χειριστηρια, μπορουμε να ενσωματοσουμε το Mister FPGA στην jamma καμπινα μας και πολλα περισσοτερα. Μονοι μας περιορισμοι η φαντασια και το πορτοφολι μας!

Και το πορτοφολι μου επιβαλει οτι αυτη την ωρα θα παω στο λεγομενο minimal setup, ή οπως το λεω εγω, το Mister FPGA του φτωχου. Αυτη ειναι η απολυτως φτηνοτερη και απλουστερη λυση για να αρχιζετε να παιζεται τα παιχνιδακια σας το συντομοτερο δυνατο. Ειναι οτι πρεπει για να βουτηξει κανεις στα ρηχα και να εγκλιμαστηστει με την πλατφορμα, πριν πεσει στα βαθια και ανοιχτει σε σημαντικες οικονομικες επενδυσεις.

Παραγγειλα λοιπον τα παρακατω απο την εταιρια Ultimate Mister FPGA που ειναι η μεγαλυτερη εταιρια στην Ευρωπαικη Ενωση με προιοντα Mister FPGA, ενα κυριολεκτικα one stop shop για πρακτικα ολες τις διαφορετικες παραλαγες της πλατφορμας. Microusb OTG adapter, ψυκτρα για το Cyclone, wifi/bluetooth dongle και αρθρωμα μνημης 128mb για το FPGA. Εκτος απο το τελευταιο, καπου ειχα κατι που ισως να ταιριαζε για τα υπολοιπα πραγματα, αλλα ειπα για λογους ευκολιας και συμβατοτητας να μην τσιγκουνευτω εδω. Ειχε δωρακι μπρελοκ.




Εκτος απο ολα αυτα θα χρειαστουμε καποια πραγματα που ηδη ειχα, ενα hdmi καλωδιο, ενα usb hub, πληκτρολογιο και ποντικι usb και ενα χειριστηριο.

Για να δωσω την καλυτερη ευκαιρια στο συστημα να δουλεψει, ειπα να χρησιμοποιησω ενα TP-Link UH720 usb hub με εξωτερικη τροφοδοσια. Ειχα ενα στον υπολογιστη μου εδω και πολλα χρονια και το εχω εκτιμησει τοσο πολυ που προ καιρου αγορασα αλλο ενα, για να μην μετακινω απο την θεση του το πρωτο.




Πριν κανω οτιδηποτε αλλο εβαλα τα τεσσερα λαστιχενια ποδαρακια στην πλακετα για να μην γλυστραει. Εβγαλα το διαφανο καλυμα, προσθεσα την ψυκτρα και το ξαναεβαλα. Επειδη το DE10-Nano δεν εχει διακοπτη on/off, παρεμβαλα ενα διακοπτη στο βυσμα τροφοδοσιας. Τετοιους ειχαν κατι αρχαια access points και ειχα μαζεψει καμποσα γιατι ειναι εξαιρετικα βολικα. Τελος προσθεσα το αρθρωμα 128mb σε ενα απο τα GPIO headers.



Απλωσα την ολη εγκατασταση στον παγκο πριν μπει στην θεση της.



Στην συνεχεια θα δουμε λιγο την προετοιμασια της microsd καρτα μας.
 
Ας δουμε εν συντομια την προετοιμασια της καρτας microsd.

To Mister FPGA τρεχει ενα linux στην arm μερια του επεξεργαστη, που κανει την διαχειριση του συστηματος, δειχνει τα menu και προγραμματιζει την FPGA μερια του επεξεργαστη με τον πυρηνα που επιλεξουμε. Το linux αυτο λεγεται Mr Fusion και ερχεται σε μορφη img που μπορουμε να γραψουμε με καποιο απο τα κλασσικα προγραμματα BalenaEtcher, Win32diskimager, rufus κλπ.

Αφου ετοιμαστει η καρτα την βαζουμε στο DE10-Nano, συνδεουμε τα παντα (συμπεριλαμβανομενου ενος keyboard/mouse combo) και γυρναμε τον διακοπτη. Στην περιπτωση μου, ειχα βαλει την εγκατασταση στον τοιχο με τις κονσολες και το καλωδιο hdmi περναει απο τον εξαγωγεα αναλογικου ηχου απο HDMI. Αφου παρει μπροστα κανει τα μαγικα του και προετοιμαζει την εγκατασταση στην καρτα microsd. Απο την χαρα μου οτι δουλεψε, ξεχασα να βγαλω φωτογραφιες. :bash:

Μολις ολοκληρωθει η διαδικασια, το συστημα κανει επανεκινηση και φορτωνει κανονικα. Επειδη ομως δεν εχει εγκατασταθει τιποτα ακομα, μας δειχνει ενα αδειο menu. Κλεινουμε το συστημα και επιστρεφουμε την καρτα microsd στον υπολογιστη. Κατεβαζουμε το ανεπισημο script update all, το αποσυμπιεζουμε και αντιγραφουμε στον φακελο scripts μεσα στην microsd.

Ξαναβαζουμε την καρτα στο DE10-Nano και ξεκιναμε το συστημα. Παμε esc στο πληκτρολογιο για να δουμε τις ρυθμισεις συστηματος.



Ανοιγουμε τα scripts και τρεχουμε αρχικα το wifi, οπου μας επιτρεπει να ρυθμισουμε το ασυρματο δικτυο για να εχουμε προσβαση στο internet απο το DE10-Nano.



Αφου αυτο ολοκληρωθει τρεχουμε το update all script που ειχαμε προσθεσει. Εξεταζουμε τις επιλογες που μας δινει και ενεργοποιουμε οτι επιπλεον θελουμε να μας κατεβασει και το αφηνουμε να κανει την δουλεια του.



Θα παρει εως και μια ωρα για να ολοκληρωθει αναλογα με τις επιλογες που του εχουμε ενεργοποιησει και την συνδεση στο ιντερνετ που εχουμε. Πλεον το αρχικο μενου ειναι γεματο καλουδια!



Και οταν λεω καλουδια εννοω πυρηνες. Πυρηνες για παιχνιδια arcade, για υπολογιστες, για κονσολες και διαφορα αλλα.





Πρωτο βημα να τρεξω εναν πυρηνα που περιεχει ενα διαγνωστικο για την μνημη 128mb που εχουμε προσθεσει.



Το ανεπισημο script update all, εκτος απο τα διαφορα αρχεια και πυρηνες του mister fpga, κατεβαζει ολες τις roms απαραιτητες για να λειτουργησουν οι arcade πυρηνες καθως και ολα τα bios που απαιτουνται απο τους πυρηνες για υπολογιστες και κονσολες!

Ετσι χωρις καμια περαιτέρω καθυστερηση συνδεσα το 2.4GHz dongle για το 8bitdo Arcade Stick και ετρεξα το πρωτο παιχνιδακι για να δω αν ειναι ολα καλα. Και ναι, ολα δουλεψαν με την πρωτη! :happyjump:



Wonder Boy arcade.



Στην συνεχεια θα δουμε πως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε εναν σκληρο δισκο στην εγκατασταση μας.
 
Πολύ ωραίο σύστημα. Εδώ και καιρό ζαχαρώνω το Ultimate Mister που νομίζω ότι είναι κάτι αντίστοιχο, όμως καποιες αναποδιές με το προσωπικό μου αυτοκίνητο με έβγαλαν εντελώς εκτός μπάτζετ.
 
το Ultimate Mister που νομίζω ότι είναι κάτι αντίστοιχο
Ολα τα Mister ειναι το ιδιο πραγμα, απλα οι δυνατότητες τους αλλαζουν, αναλογα με τα addons που θα χρησιμοποιήσει κανεις.

όμως καποιες αναποδιές

Σε νιώθω. Το παρακολουθω απο πριν τον κορονοιο, αλλα παντα κατι συμβαινει που εχει προτεραιότητα. :(
 
Θα βοηθούσε πολύ και ίσως μας εξιταρε περισσότερο αν ξέραμε και τις τιμες που κυμαίνονται.
Να μου πεις έχω βάλει λινκ αλλά είναι και καλοκαίρι λολ .
 
Παρα πολυ χοντρικα, το DE10-Nano κοστιζει 225$ USD + εξοδα αποστολης + δασμους + τελη εκτελωνισμου. Συνεπως θα φλερταρεις με τα 300€.

Θα χρειαστεις το λιγοτερο αυτα τα πραγματακια που εχω δειξει, που ειναι γυρω στα 50-60€. Αυτο ειναι για HDMI. Αν θες για CRT τοτε θα δωσεις κανα 50€ επιπλεον.

Για να παρεις ενα πληρες setup με πολλα καλουδια, ξεκινανε απο 500€.
 
Κάπου εκεί στα 500 και κάτι κοστίζει το Ultimate mister. Πρακτικά ημουν έτοιμος να το παρω, είχα μιλησει και με τον ΑΕΟΝ που μού έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά όπως είπα οι αναποδιές.....
 
Οπως αναφερα πιο πριν, το Mister FPGA τρεχει ενα παρα πολυ βασικο linux με τα απολυτως απαραιτητα για να λειτουργησει το συστημα. Εξ' αρχης ειναι ενεργοποιημενο τα SSH και FTP για να μπορεσουμε να συνδεθουμε απομακρυσμενα στο συστημα και να μεταφερουμε και αρχεια.Τα στοιχεια για να συνδεθουμε ειναι root με password 1.



Επειδη ειναι πολυ κακη ιδεα να εχουμε ενα τοσο ευπαθές linux στο δικτυο μας, η πρωτη μας κινηση ειναι να αλλαξουμε τον κωδικο.



Χρησιμοποιούμε τον ftp client της αρεσκείας μας για να μεταφερουμε αρχεια.



Μπορουμε να ενεργοποιήσουμε το smb, μετονομάζοντας το αρχειο _samba.sh που βρισκεται στον φακελο /media/fat/linux



Για να αλλαξουμε τα default credentials επεξεργαζόμαστε το αρχειο με εναν text editor.



Πλεον μπορουμε να μεταφερουμε αρχεια απευθείας μεσα απο τα windows.



Μεσω της πρόσβασης στο linux μπορουμε να κανουμε πολλα πραγματα, οπως να τρεξουμε scripts. Εδω, μεσω ssh, το περιβάλλον ρύθμισης του update_all script που ειχαμε δει νωριτερα.



Ενα ακομα πραγμα που μπορουμε να κανουμε ειναι να ορισουμε wallpaper για το κεντρικο menu. Αν το εχουμε επιλεξει στο update_all, θα εχει δημιουργησει εναν φακελο με μια μεγαλη ποικιλια wallpapers που μπορουν να αλλαζουν τυχαια καθε φορα που επανεκκινουμε το Mister FPGA. Εναλλακτικά, μπορουμε να αντιγράψουμε στο root της microsd ενα αρχειο και να το μετονομάσουμε σε menu.jpg. Ολα τα πραγματα γινονται καλυτερα με λιγο Oric!



Καλες οι microsd, αλλα οσο αυξανονται οι απαιτησεις μας σε χωρο, τοσο πιο ασυμφορες ειναι οικονομικα σε σχεση με εναν δισκο. Ας δουμε λοιπον πως μπορουμε να χρησιμοποιησουμε εναν δισκο με το Mister FPGA. Για καλυτερα αποτελεσματα θα χρησιμοποιησω εναν δισκο ssd (που εχω καμποσους καβατζα) με τον εξαιρετικό raidsonic usb to sata adapter.



Θα πρεπει να φορμαρουμε τον δισκο σε exFAT. Μετα το απλουστερο ειναι να αντιγραψουμε τον φακελο games (οπου μπαινουν ολες οι roms, disk, tape και hdd images για ολους τους πυρηνες μας) απο την microsd καρτα στον δισκο. Την πρωτη φορα που τρεχουμε το update_all script δημιουργει ολη την δομη των φακελων και προσθετει ολα τα απαραιτητα αρχεια (bios κλπ) για την σωστη λειτουργια των πυρηνων.

Το linux του Mister FPGA ειναι ρυθμισμενο ετσι ωστε να δινει προτεραιότητα στον φακελο games που βρισκεται σε εξωτερικο δισκο. Ετσι ακομα και αν υπαρχει ηδη φακελος games στην microsd καρτα, οταν συνδεσουμε τον δισκο μας, θα χρησιμοποιησει τον φακελο games στον δισκο.

Δυστυχως δεν ειναι δυνατο για το DE10-nano να bootαρει απο τον δισκο. Επισης ειναι πολυ δυσκολο να μεταφερουμε τους υπολοιπους φακελους (πυρηνες, cheats, wallpapers κλπ) απο την microsd καρτα στον δισκο. Ειναι εφικτό με προχωρημένη γνωση linux, αλλα μπορει να δημιουργησει διαφορες παρενέργειες που δεν αξιζει τον κοπο.

Ακομα και με το games μονο, υπαρχει ενα θεμα με το update_all script που αγνοει τον εξωτερικο δισκο και κανει ολες τις αλλαγες στον φακελο που βρισκεται στην microsd. Ετσι καθε φορα που τρεχουμε το script θα πρεπει να ξαναντιγραφουμε τον φακελο games, για να εχουμε ολες τις ενημερωσεις και στον δισκο.

Απο κει και περα η χρηση με τον δισκο ειναι εντελως διαφανη για τον χρηστη και δεν θα καταλαβετε διαφορα απο την microsd καρτα. Ας δουμε μερικους πυρηνες, ετσι στην τυχη.

Game and Watch - Mario's Cement Factory



AY-3-8500 - Tennis



Sega 32x - Primal Rage




Στην συνεχεια θα δουμε αν μπορουμε να κανουμε το Mister FPGA του φτωχου, ακομα φτωχότερο και αλλα ενδιαφέροντα θεματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπορουμε να προσπελασουμε τις επιλογες με το πληκτρο F12 στο πληκτρολογιο. Οταν βρισκομαστε στο κεντρικο μενου αυτο μας δινει προσβαση στις ρυθμισεις και τις πληροφοριες συστηματος.

Στην οθονη πληροφοριων, βλεπουμε τις ρυθμισεις δικτυου, την αναλυση της οθονη, την ενταση του ηχου, ημερομηνια και ωρα και αν εχουμε παραπανω απο ενα προφιλ. Το DE10-nano δεν εχει real time clock, οποτε η ημερομηνια και ωρα δεν διατηρουνται, εκτος κι αν προμηθευτουμε το καταλληλο module. Η λειτουργια προφιλ μας δινει την δυνατοτητα να εχουμε πολλες και διαφορετικες ρυθμισεις, αναλογα με τις περιστασεις και το τι θελουμε να κανουμε (πχ ενα προφιλ για χρηση με οθονη hdmi και ενα αλλο για CRT οθονη κλπ).



Στην οθονη ρυθμισεων συστηματος εχουμε πληροφοριες για την εκδοση του λειτουργικου και το αποθηκευτικο μας μεσω. Επιπλεον μπορουμε να ρυθμισουμε το πληκτρολογιο και το joystick και να εκτελεσουμε scripts. Τελος μπορουμε να κανουμε επανεκινηση το DE10-nano, το οποιο δεν εχει δυνατοτητα τερματισμου λειτουργιας. Καλο ειναι να σβηνουμε το DE10-nano οταν ειμαστε στο κεντρικο μενου και οχι οταν εχει φορτωθει καποιος πυρηνας.



Οι ρυθμισεις πληκτρολογιου και joystick επηρεαζουν την λειτουργια στο κεντρικου μενου και στα μενου ρυθμισεων των πυρηνων, αλλα οχι στους ιδιους τους πυρηνες. Παρα πολυ χρησιμο ειναι οτι μπορουμε να αναθεσουμε πληκτρα του πληκτρολογιου σε κουμπια του joystick, ετσι ωστε να μπορουμε να χειριστουμε το Mister FPGA χωρις πληκτρολογιο.




Ενα παρα πολυ ενδιαφερον script ειναι το Super Attract Mode, που προσθετει λειτουργια demo ή attract mode οπως εχουν τα περισσοτερα arcade παιχνιδια. Μπορει να εγκατασταθει και μεσω του update all script. Την πρωτη φορα που το τρεξουμε θα κατεβασει καποια επιπλεον αρχεια που χρειαζεται. Απο κει και περα μπορουμε να προσβασουμε το μενου επιλογων του script που μας επιτρεπει να το φερουμε στα μετρα μας. Αναλογα με τις ρυθμισεις που εχουμε κανει, μπορει να φορτωνει τυχαια παιχνιδια που εχουμε στην microsd καρτα ή τον δισκο μας. Ειναι εξαιρετικα παραμετροποιησιμο και μας δινει δεκαδες επιλογες, μεχρι και να επιλεξουμε να δειχνει διαφορα video, αντι να φορτωνει παιχνιδια. Μπορουμε ακομα να ρυθμισουμε να παιξουμε το τρεχον παιχνιδι που εμφανιζεται στην οθονη, ενω υπαρχει ακομα και λειτουργια παρομοια με το Nintendo PlayChoice που επιτρεπει να παιζουμε ενα παιχνιδι για περιορισμενο χρονικο διαστημα.



Στην πραξη συναντησα καποιες δυσκολιες, αφου με την αρχικη εγκατασταση δεν μπορουσα να ανοιξω το μενου επιλογων. Αφου διεγραψα τα παντα και το ξαναεγκατεστησα, ανοιγε το μενου, αλλα δεν μπορουσε να εφαρμοσει τις αλλαγες που εκανα. Τελικα εκανα επεμβαση απευθειας στο ini αρχειο με τις επιλογες που ηθελα και επαιξε κανονικα.

Αφου το συστημα μεινει ανενεργο για ενα χρονικο διαστημα, αρχιζει να φορτωνει παιχνιδια.





Οταν ξεκινησα να χρησιμοποιω το Mister FPGA επελεξα ενα υψηλης ποιοτητας powered usb hub και αγορασα τα εξαρτηματα απο επισημη πηγη για να σιγουρευτω οτι δεν υπαρχουν προβληματα συμβατοτητας. Αν κανεις θελει να κανει οικονομια μπορει να χρησιμοποιησει πραγματα που εχει ηδη, πχ ψυκτρα ή ενα otg usb hub, μηχανικο σκληρο δισκο κλπ. Ετσι ειπα και εγω να δοκιμασω με το τρισαθλιο otg usb hub και εναν μηχανικο δισκο 2.5'' sata 500gb.

Δεν συναντησα καποιο σοβαρο προβλημα, αλλα επρεπε να δωσω ρευμα στο otg hub για μπορεσει να λειτουργησει ο μηχανικος δισκος. Με τον SSD επαιξε και χωρις εξωτερικη τροφοδοσια. Το αλλο προβλημα ειναι οτι εχει μονο τρεις usb θυρες, οποτε δεν μπορουσα να συνδεσω το combo πληκτρολογιο/ποντικι. Αυτο ξεπεραστηκε αφου ειχα πριν ρυθμισει ενα κουμπι στο 8bitdo Arcade Stick να ανοιγει την οθονη επιλογων.



Συνεπως αν ειστε επαρκως εξοπλισμενοι ισως να καταφερετε να τα βγαλετε περα μονο με ενα DE10-nano και το αρθρωμα της μνημης 128mb. Απ' οτι λεγεται, συντομα θα κυκλοφορησει ενας κινεζικος κλωνος του DE10-nano που θα κοστιζει γυρω στο κατοσταρικο και θα υπαρχει και αρθρωμα μνημης σε αντιστοιχα μειωμενη τιμη. Βεβαιως οπως λεει ο ρετρολαος, οπου ακους πολλους κινεζους κρατα και μικρο καλαθι. Αν οντως ειναι ετσι, τοτε θα ειναι μια μικρη επανασταση στο χωρο του retrogaming.

Στην συνεχεια θα δουμε την ανατομια ενος πυρηνα και μερικα χαρακτηριστικα παραδειγματα πυρηνων.
 
Μπορεί κανείς να αλλάξει το background χρώμα του menu ώστε να μην έχει ααυτό το απαίσιο καφέ;
 
Οπως ειπα μπορεις να εχεις οτι background θελεις. Απο την μανα του εχει 2-3, με το update all script μπορεις να κατεβασεις μερικες εκατονταδες. Μπορεις να επιλεξεις να αλλαζουν τυχαια ή να βαλεις ενα συγκεκριμενο.

Αυτο που δεν σου αρεσει, ειναι μια φωτογραφια απο Oric που βρηκα στο web. Ειναι το τραπεζι πανω στο οποιο ηταν ο Oric οταν βγηκε φωτογραφια.
 
Το MiSTer το αγαπώ όσο λίγα αντικείμενα σε αυτόν τον κόσμο. Ενσαρκώνει ότι φαντασιωνόμουν στα '80s και τα '90s. Ένα μηχάνημα δηλαδή να προσομειώνει σε hardware level όλα τα arcades, computers, consoles της εποχής εκείνης με όλο το game library που διέθετε το καθένα. Είναι περίπου το ισοδύναμο του να μπαίνεις στον όροφο του ΜΙΝΙΟΝ με τους υπολογιστές, αλλά αυτή τη φορά να έχεις έναν ουρανοξύστη τύπου Burj Khalifa με κάθε όροφο να έχει όλα τα σχετικά καλούδια + δεκάδες arcade floors. Το μόνο που λείπει δυστυχώς είναι το physical part.

Όσο για τον freaktmp, ήμουν κατά κάποιον μαγικό τρόπο βέβαιος ότι το πρώτο πράγμα που θα ασχολούταν είναι ο πυρήνας του Oric :cool:
 
Ok δοκιμασα να δω οτι τρεχει, αλλα δεν ασχοληθηκα περισσοτερο, γιατι διπλα ειναι ενας Oric Atmos μονιμα ετοιμος για λειτουργια και σε πεντε λεπτα μπορω να εχω και εναν Oric 1 ετοιμο. Περισσοτερο ασχοληθηκα με το wallpaper του Oric! :)
 
Καλο αλλα ακριβο. Εχω ενα Raspberry pi zero 2w που εδωσα 20 ευρω, χακαρισμα να στειλει σημα composite, καρτα ηχου usb και μου κοστισε ολα μαζι 26 ευρω (6 ευρω εκανε η καρτα ηχου). Lakka και στην CRT με 2 καρτουλες 4gb για home micros στα 50hz και μια 8gb (αυτες περισσευαν :D) για κονσολες. Παιζει τα παντα εως PS1 και Amiga σε οριτζιναλ αναλυσεις 288p στα PAL και 240p στα NTSC (2 σεταρισματα μια καρτα για τα home 50hz μια NTSC 60hz)! Ποιοτητα εικονας πολυ παραπανω καλυτερη απο οτι περιμενα απο composite.

Προσοχη εδω το 2w ειναι πολυ ταχυτερο απο τα απλα zero και zero w. Ειναι ενα Pi3 με μικροτερη μνημη απλα.
 
Προσωπικα δεν βλεπω τι νοημα εχει οταν καποιος παρουσιαζει κατι που κοστιζει Χ να εμφανιζεται καποιος αλλος και να λεει "εγω κανω κατι παρομοιο με 1/10 του Χ". Ειναι σαν να θες να μειωσεις τον αλλο, οτι δεν ξερει τι κανει, οτι πεταξε τα λεφτα του, οτι εσυ ξερεις καλυτερα κλπ.

Παντα υπαρχει ο αντιλογος, "εσυ χαλασες 20€ για κατι που μπορω να κανω στον υπολογιστη που ηδη εχω για μηδεν ευρω".

Αλλο το ενα και αλλο το αλλο. Και τα δυο εξυπηρετουν διαφορετικους σκοπους και τα δυο εχουν την θεση τους και τον λογο υπαρξης τους.

Φυσικα και υπαρχουν παντα εναλλακτικες. Αν μη τι αλλο, ανα τα χρονια εχω παρουσιασει πρακτικα ολων των ειδων τις εναλλακτικες.

Ειχα παρουσιασει το Raspberry Pi Zero 2 W εδω. Αν θες να παρουσιασεις την εγκατασταση σου, μπορεις να κανεις δικο σου thread ή να γραψεις στο thread εκεινο. Εχω βαρεθει να παρακαλαω τον κοσμο να κανει παρουσιασεις, να βγαζει φωτογραφιες κλπ

Σου ζηταω συγνωμη που σε πηρα λιγο απο τα μουτρα, αλλα ειναι κατι που συμβαινει διαρκως στο χομπι μας και εχει καταντησει πολυ κουραστικο.
 
Ειχα παρουσιασει το Raspberry Pi Zero 2 W εδω. Αν θες να παρουσιασεις την εγκατασταση σου, μπορεις να κανεις δικο σου thread ή να γραψεις στο thread εκεινο. Εχω βαρεθει να παρακαλαω τον κοσμο να κανει παρουσιασεις, να βγαζει φωτογραφιες κλπ
Πολυ καλυτερα σε αυτες τις περιπτωσεις που χρειαζονται περισσοτερη αναλυση ωστε να καταλαβαινουμε καποια πραγματακια για τον τροπο λειτουργιας τους να ανοιγει καποιος ενα διαφορετικο θεμα ωστε να μην γινει mister fpga vs το θεμα και να υπαρχει αναλυτικη ξεχωριστη παρουσιαση οπως πχ ειδαμε και στο Recalbox RGB Dual.
 
Πες τα χρυσοστομε! Λες και το ηξερα οτι καποιος δεν θα αντισταθει στον πειρασμο...

Γι΄ αυτο και ξεκινησα αναφεροντας ξεκαθαρα την αποψη μου και οτι οποιος νιωθει την αναγκη να το συζητησει υπαρχει ηδη σχετικο thread.
 
Κοίτα να δεις έχω μπει και εγώ πολλές φορές στον πειρασμό να πω την ίδια δουλειά κάνει πχ το retroarch με ενα από την αρχή φτιαγμένο arcade και στο 1/3 των χρημάτων η κοιτάτε ΕΔΩ lol.
Αλλά νομίζω όλοι εδώ μέσα τα γράφουμε με καλή διάθεση χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε κανέναν και τίποτα.
Σορυ για το οφφτοπικ στο πολύ ενδιαφερον αυτό θρεντ.
 
Πίσω
Μπλουζα