Περί Pixel - Σκέψεις - Απόψεις

Wally είπε:
Εγω θυμαμαι την επικη συνεντευξη του "Θωμα" περι πειρατειας... :D Τοσα μαγαζια και αντιπροσωπειες,αυτον βρηκανε? χαχαχαχα
Χεχεχε !! ;) Νομίζω το λέγαμε και μαζί αυτό κάποια στιγμή... :D

(μπράβο και για την "μετακίνηση". Εκτροχιαστήκαμε άθελά μας...)
 
Wally είπε:
Εγω θυμαμαι την επικη συνεντευξη του "Θωμα" περι πειρατειας... :D Τοσα μαγαζια και αντιπροσωπειες,αυτον βρηκανε? χαχαχαχα
Καλά , τη "χρυσή" εποχή των home micros , δεν ήταν εύκολο να βρουν μαγαζί που να μην έκανε πειρατεία. Μπορεί και να ήταν αδύνατον.

Μόνο οι τιμές άλλαζαν.

Οι πιτσιρικάδες πειρατές πουλούσαν 200-300 δρχ το παιχνίδι για τον 6128 , τα μαγαζιά στο πολυτεχνείο το πουλούσαν 500δρχ αν θυμάμαι καλά (χωρίς τη δισκέτα).
 
Εγω πιστευω φιλε karnov, οτι δυστηχως ή ευτυχως ετσι ειναι η φυσικη ροη των πραγματων. Θα μου πεις δεν πρεπει να ξεχνα κανεις απο που ξεκινησε, αλλα και ποιος τον στηριξε, για να φτασει εκει που εφτασε. Ετσι σκεφτομαι και εγω, αλλα βλεπεις τα οικονομικα συμφεροντα, ειναι πανω απο ολα.
 
santosp είπε:
Εγω πιστευω φιλε karnov, οτι δυστηχως ή ευτυχως ετσι ειναι η φυσικη ροη των πραγματων. Θα μου πεις δεν πρεπει να ξεχνα κανεις απο που ξεκινησε, αλλα και ποιος τον στηριξε, για να φτασει εκει που εφτασε. Ετσι σκεφτομαι και εγω, αλλα βλεπεις τα οικονομικα συμφεροντα, ειναι πανω απο ολα.
Την οικονομική πλευρά την παραδέχομαι και κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει.

Η "λάθος" στάση αυτή του Pixel όμως το έβλαψε οικονομικά , αφού έχασε , για την ακρίβεια έδιωξε , αναγνώστες , που απέδιδαν έσοδα στο περιοδικό.Δεν κέρδισε. Δεν ισχυρίζομαι ότι έπρεπε να αγνοήσει την νέα τάση χάρη των παλιών μηχανημάτων . Σαφώς θα έπρεπε να περάσει στα 16bit που ήταν το μέλλον.

Μπορούσε όμως , να διατηρήσει κάποιες σελίδες για τα παλιά 8-bit , τουλάχιστον τις χρονιές 1990 , 1991 και ίσως και 1992 . Παρουσιάζοντας τα προγράμματα που συνέχιζαν να βγαίνουν για τα μηχανήματα αυτά.

Αυτοί έπαψαν να ασχολούνται , σαν να βιάζονται να τα αποσύρουν πριν πεθάνουν πραγματικά.

Στο PCM δεν πέρασε αυτή η νοοτροπία πάντως, οπότε οι κοινοί συντελεστές , ίσως είδαν το λάθος που έγινε στο πίξελ. Δεν λένε στους νεαρούς σημερινούς χρήστες "πέτα το να πάρεις το τελευταίο SLI-CROSSFIRE" αλλά προσπαθούν σε θέματα hardware να δώσουν συμβουλές για gaming απόδοση με προσιτό budget και υψηλό v/m.
 
Karnov είπε:
Στο PCM δεν πέρασε αυτή η νοοτροπία πάντως, οπότε οι κοινοί συντελεστές , ίσως είδαν το λάθος που έγινε στο πίξελ. Δεν λένε στους νεαρούς σημερινούς χρήστες "πέτα το να πάρεις το τελευταίο SLI-CROSSFIRE" αλλά προσπαθούν σε θέματα hardware να δώσουν συμβουλές για gaming απόδοση με προσιτό budget και υψηλό v/m.
Σωστή παρατήρηση αυτή,ισχύει αυτό που λες ! ;)
 
Να πω και γω την απαλλαγμένη από τις αναμνήσεις γνώμη μου για το Pixel. Το συγκεκριμένο περιοδικό άρχισα να το αγοράζω γύρω στο 1991-92 όντας ακόμα χρήστης του 130ΧΕ μου. Φυσικά και δεν υπήρχε κάποιο θέμα που να αφορούσε το μηχάνημα μου αλλά αυτό το θεωρούσα λογικό τη στιγμή που στην αγορά υπολογιστών κυριαρχούσαν τα PC και ο ST και στην αγορά ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας η Amiga. Το ότι υπηρχαν αρκετοί κάτοχοι 8-bit υπολογιστών ήταν κατ εμέ απλά μια στρέβλωση της Ελληνικής αγοράς, όπως άλλωστε ήταν και η απόκτηση από μέρους μου του Falcon το 1995, ένα χρόνο και κάτι δηλαδή από τον τερματισμό της παραγωγής του.

Πέραν τούτου, το Pixel ήταν ένα κακό περιοδικό υπολογιστών αλλά πολύ καλό για τα Ελληνικά δεδομένα. Αν μπορέσουμε να παραβλέψουμε την κακή ενημέρωση, την άγνοια αναφορικά στα χαρακτηριστικά των συστημάτων (κάτι το οποίο ήταν ιδιαίτερα έκδηλο σε μένα σε ότι αφορά στους υπολογιστές Atari αλλά φαντάζομαι θα ισχύει και στους υπόλοιπους) και την γενικότερη τσαπατσουλιά, θα δούμε ότι υπήρχαν άνθρωποι με συνοχή στις σκέψεις τους, με αίσθηση του χιούμορ, πετυχημένη αρκετές φορές κακή άλλες, και με ενδιαφέρον για την τεχνολογία. Δυστυχώς απευθύνονταν σε ένα αγοραστικό κοινό, το ελληνικό, το οποίο αποτελείται από καταναλωτές και όχι δημιουργούς τεχνολογίας και εξελίξεων.

Το πρότζεκτ του GRM με το pixel αποτέλεσε για μένα το τελικό στάδιο της απόλυτης απομυθοποίησης του συγκεκριμένου περιοδικού. Μια απομυθοποίηση η οποία ξεκίνησε όταν από τύχη βρέθηκα σε μεγάλο βιβλιοπωλείο το οποίο εισήγαγε αγγλικό τύπο.
 
Ας πω κι εγώ την άποψή μου, έχοντας βρεθεί και στις δυο όχθες του ποταμού (όχι του Pixel συγκεκριμένα, αλλά γενικότερα του ειδικού Τύπου)...

Χωρίς να θέλω να παρεξηγήσω τα λεγόμενα όσων προηγήθηκαν και σεβόμενος όλες τις απόψεις, θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ως αναγνώστες (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα), είναι πως όχι μόνο θέλουμε, αλλά ορισμένες φορές ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα έντυπο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας, τις προτιμήσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να λαμβάνουμε πολλές φορές υπ'οψιν μας πως οι συντελεστές του προσπαθούν να φτιάξουν ένα έντυπο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στα γούστα 20.000 αναγνωστών... Ναι και εγώ έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να γκρινιάζει γιατί οι αθλητικές εφημερίδες ξοδεύουν το 85% του χώρου τους στο ποδόσφαιρο και μόλις ένα 10% στο μπάσκετ, γιατί τα μπασκετικά περιοδικά αφοσιώνονται στην Α'1 και το ΝΒΑ και περιορίζονται στο να αναφέρουν απλώς αποτελέσματα και βαθμολογίες των χαμηλότερων κατηγοριών ή γιατί τα αθλητικά ρεπορτάζ είναι σχεδόν όλα για τον Ολυμπιακό/Παναθηναϊκό και όχι για τον Πανιώνιο... Όμως, αν κάτσω να το καλοσκεφτώ, καταλήγω στο συμπέρασμα πως αυτό είναι απόλυτα λογικό με βάση τις ανάγκες τις εκάστοτε "αγοράς"...

Έτσι ακριβώς συνέβη και με τα 8-bit στο Pixel... Θα ήταν ελαφρώς παράλογο να συνεχίσει να δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στον CPC ή στον C64, τη στιγμή που σε όλον τον κόσμο είχαν σχεδόν σταματήσει να ασχολούνται μαζί τους... Και ναι, μπορεί στην Ελλάδα να είχαν μείνει πολλοί σε αυτούς, αλλά αργά ή γρήγορα θα άλλαζαν στρατόπεδο... Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι με λεπτομέρειες πόσο νωρίς ή σε πόσο μεγάλο βαθμό είχε εγκαταλείψει το Pixel τα 8-bit, δεδομένου ότι τότε καλώς ή κακώς ήμουν περισσότερο κονσολάς και το διάβαζα περιστασιακά, αλλά θεωρώ πως ήταν απόλυτα λογική και αναμενόμενη η στροφή του, όσο και αν αυτό δεν θα άρεσε σε κάποιους για καθαρά προσωπικούς λόγους... Είναι σαν να γκρινιάζουμε, γιατί εν έτει 2009 δεν ασχολούνται τα περιοδικά περισσότερο με PS2 από ό,τι με PS3...

Σχετικά με την πειρατεία τώρα, δεν νομίζω να περιμένει κανείς από ένα επαγγελματικό περιοδικό να προμοτάρει ή έστω να μην καταδικάζει την πειρατεία, ακόμα και αν εγώ σου λέω, οι περισσότεροι από τους συντάκτες στην προσωπική τους ζωή μπορεί να είχαν στοίβες με πειρατικά. Και αυτό λοιπόν, είναι κάτι που μπορεί να μην άρεσε στους αναγνώστες (πάλι με γνώμονα καθαρά το προσωπικό τους συμφέρον), αλλά ήταν μια στάση που το περιοδικό όφειλε να την κρατήσει...

//Όσο για τους λόγους που έκλεισε το Pixel, νομίζω πως είναι γνωστοί... Προφανώς ήταν ο θάνατος των home και η καθολική επικράτηση των PCs και όχι φυσικά γιατί έχασε αναγνώστες επειδή στράφηκε στα 16άρια και παράτησε τα 8άρια (ε, δεν νομίζω άλλωστε το '96 που έκλεισε να περιμένατε να έχει ακόμα reviews για CPC)...

//Αυτό πάντως είναι γενικότερη παρατήρηση, αλλά και προσωπικό μου παράπονο, από τα τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με το αντικείμενο... Δυστυχώς, ο Έλληνας (η πλειοψηφία, έστω) είναι κακός, εγωιστής και ανώριμος αναγνώστης... Αν δεν δει γραμμένο αυτό που θέλει, όποτε το θέλει και όπως το θέλει, βγάζει αυτόματα το συμπέρασμα πως το έντυπο είναι άχρηστο, κακογραμμένο, μεροληπτικό κ.λπ... Αλλά δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε... Πολύ ευχαρίστως να τα πούμε σε κάποια άλλη συζήτηση σχετικά με τον ειδικό Τύπο...
 
ChrisTOS είπε:
Να πω και γω την απαλλαγμένη από τις αναμνήσεις γνώμη μου για το Pixel.
Για μένα εκεί κρύβεται όλη η ουσία....

Το PIXEL το είχαμε Θεοποιήσει τότε, έτσι το θυμόμαστε και τώρα. Ίσως να φταίει το νεαρό της ηλικίας. Ίσως να ήταν τέτοια η εποχή.

Δε θα πω αν ήταν καλό ή κακό σαν περιοδικό, όμως πείτε μου:

"Με ποιό περιοδικό σήμερα μπορεί να νιώσει ένα παιδί - έφηβος, αυτό που νιώθαμε εμείς με το PIXEL;"

Δεν έχω απάντηση σε αυτό...
 
Δεν το θεωρω διολου απιθανο ορισμενα παιδια σε εφηβικη ηλικια να νιωθουν το ιδιο με το .....

opsm.jpg


Εννοειται οτι δεν συγκρινω τα 2 περιοδικα.
 
Αν νομίζεις οτι κάποιο παιδί ανοίγει με θρησκευτική ευλάβεια τις σελίδες για να μην τσακίσουν, οτι μυρίζουν το περιοδικό και οτι "ρουφούν" κάθε κόμμα και τελεία που βλέπουν, τότε πάω πάσο!

Έτσι έκανα τότε εγώ με το PIXEL...

Και εδώ που τα λέμε, άλλα συναισθήματα έχεις όταν βλέπεις στο περιοδικό screen shots από το Metal Gear Solid, και άλλα από το King's Quest IV!

Είπα οτι ίσως να φταίνε οι αναμνήσεις, η εποχή και το νεαρό της ηλικίας αλλά και το γεγονός οτι ζήσαμε την αρχή των home υπολογιστών.

Το PIXEL για μένα ήταν μύθος! Κάτι που δεν ήταν το User ή το Micromad...
 
¨Απο τα Fanboys ολα να τα περιμενεις.
icon10.gif


Απλα πιστευω οτι ειχαμε "ιερο" εκεινη την εποχη υπαρχει και το αναλογο του τωρα,ειτε αυτο ειναι σειρα ,περιοδικο κ.ο.κ.

Avengers τοτε,24 τωρα......."Saphire and Steel" το 80 "Lost" τωρα.

Ενταξει ισως να μην παθιαζονται τοσο οσο εμεις γιατι τα εχουν σε μεγαλη ποσοτητα...... :xm:
 
Βρε παιδια, μιλαμε για μια χωρα με 9 εκατομυρια κοσμο που ηταν σε μαυρα μεσανυχτα οσο αφορα την πληροφορικη. Ολα δουλευαν με "κιταπια" και στυλο στο αυτι. Η εγκυκλια κρατικη παιδεια δεν ακουμπαγε καν τις νεες τεχνολογιες.

Οι αναγωγες στα Crash, Your Sinclair κτλ ειναι ακυρες.

Τα λαθη του περιδικου ειναι πολλα ομως και η παρουσια αξιοπρεπης μιας και ολα πρεπει να κρινονται συγκριτικα με την εκαστοτε κατασταση.

Ισως αφησανε λιγο νωριτερα απο οτι επρεπε τα 8bit, ισως υπηρχε ελλειψη αρνητικης κριτικης (μονιμο προβλημα του ελληνικου εντυπου τυπου), ισως ηταν ενιοτε μπαγιατικο αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε αποκλειστικοτητες, τη φρεσκια στηλη του Β. Κωνσταντινου και στη τελικη τις υπεροχες στιγμες που μας προσφερε η αναγνωση του...
 
Συμφωνω το Pixel επρεπε να διδασκεται στα σχολεια. :p
 
Wally είπε:
.....................αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε αποκλειστικοτητες, τη φρεσκια στηλη του Β. Κωνσταντινου και στη τελικη τις υπεροχες στιγμες που μας προσφερε η αναγνωση του...
Με κάλυψες απόλυτα!!!!!!!!!!!! :)
 
Το αν και κατά πόσο το Pixel ήταν καλό (ή "κακό") περιοδικό, ανοίγει άλλο μεγάλο θέμα...

DINO είπε:
Για μένα εκεί κρύβεται όλη η ουσία....

Το PIXEL το είχαμε Θεοποιήσει τότε, έτσι το θυμόμαστε και τώρα. Ίσως να φταίει το νεαρό της ηλικίας. Ίσως να ήταν τέτοια η εποχή.
Φίλε Dino για μία ακόμα φορά τα είπες όλα...

Μεγαλώνοντας, όλοι όσοι συνεχίσαμε να ασχολούμαστε με τα μηχανήματα, τα προγράμματα και τα παιχνίδια της τότε εποχής (που τώρα πλέον ανήκουν στην "σφαίρα" του retro) αποκτήσαμε εμπειρίες που μας επιτρέπουν να δούμε με άλλο μάτι τα όσα παρουσιάστηκαν και γράφτηκαν κάποια εποχή στο Pixel. Kαι εγώ αρκετές φορές βρίσκω διάφορα σημεία σε άρθρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ή έχουν ατέλειες, και μάλιστα αν εκείνη την εποχή έβρισκα ένα ή δύο λάθη & παραλείψεις, τώρα βρίσκω πέντε & έξι.

Ακριβώς όμως επειδή είμαι παλιός αναγνώστης του Pixel, επειδή το περιοδικό αυτό είναι συνδεμένο με την πρώτη μου ενασχόληση με τους home-micros, θα έχει πάντα μία θέση στην καρδιά μου και δεν το αλλάζω ούτε με το χρυσάφι όλου του κόσμου που λένε !!

Αν αυτό σημαίνει ότι είμαι "αθεράπευτα ρομαντικός" ή "προκατειλημμένος", τότε το παραδέχομαι, ΕΙΜΑΙ !!

Wally είπε:
Βρε παιδια, μιλαμε για μια χωρα με 9 εκατομυρια κοσμο που ηταν σε μαυρα μεσανυχτα οσο αφορα την πληροφορικη. Ολα δουλευαν με "κιταπια" και στυλο στο αυτι. Η εγκυκλια κρατικη παιδεια δεν ακουμπαγε καν τις νεες τεχνολογιες.

Οι αναγωγες στα Crash, Your Sinclair κτλ ειναι ακυρες.
Πολύ σωστό και αυτό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν γεννηθήκαμε στην Αγγλία βλέποντας το BBC Computer Literacy Programme, ούτε και είχαμε "έμφυτη" την γνώση της "αγγλικής γλώσσης" ως πιτσιρικάδες για να διαβάζουμε ξένο τύπο χωρίς ένα λεξικό παραδίπλα. Η τότε Ελληνική πραγματικότητα στον τομέα ήταν αυτή που ήταν, και περιοδικά όπως το Pixel "άνοιξαν τα μάτια" σε πολύ κόσμο.

Το σωστό να λέγεται...
 
Olorin είπε:
1)Χωρίς να θέλω να παρεξηγήσω τα λεγόμενα όσων προηγήθηκαν και σεβόμενος όλες τις απόψεις, θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ως αναγνώστες (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα), είναι πως όχι μόνο θέλουμε, αλλά ορισμένες φορές ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα έντυπο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας, τις προτιμήσεις και τις απόψεις μας, χωρίς να λαμβάνουμε πολλές φορές υπ'οψιν μας πως οι συντελεστές του προσπαθούν να φτιάξουν ένα έντυπο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στα γούστα 20.000 αναγνωστών... 


2)Έτσι ακριβώς συνέβη και με τα 8-bit στο Pixel... Θα ήταν ελαφρώς παράλογο να συνεχίσει να δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στον CPC ή στον C64, τη στιγμή που σε όλον τον κόσμο είχαν σχεδόν σταματήσει να ασχολούνται μαζί τους... Και ναι, μπορεί στην Ελλάδα να είχαν μείνει πολλοί σε αυτούς, αλλά αργά ή γρήγορα θα άλλαζαν στρατόπεδο... Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι με λεπτομέρειες πόσο νωρίς ή σε πόσο μεγάλο βαθμό είχε εγκαταλείψει το Pixel τα 8-bit, δεδομένου ότι
τότε καλώς ή κακώς ήμουν περισσότερο κονσολάς και το διάβαζα περιστασιακά

 

 


3)Σχετικά με την πειρατεία τώρα, δεν νομίζω να περιμένει κανείς από ένα επαγγελματικό περιοδικό να προμοτάρει ή έστω να μην καταδικάζει την πειρατεία, ακόμα και αν εγώ σου λέω, οι περισσότεροι από τους συντάκτες στην προσωπική τους ζωή μπορεί να είχαν στοίβες με πειρατικά. Και αυτό λοιπόν, είναι κάτι που μπορεί να μην άρεσε στους αναγνώστες (πάλι με γνώμονα καθαρά το προσωπικό τους συμφέρον), αλλά ήταν μια στάση που το περιοδικό
όφειλε να την κρατήσει...

 


4)//Αυτό πάντως είναι γενικότερη παρατήρηση, αλλά και προσωπικό μου παράπονο, από τα τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με το αντικείμενο... Δυστυχώς, ο Έλληνας (η πλειοψηφία, έστω) είναι κακός, εγωιστής και ανώριμος αναγνώστης... Αν δεν δει γραμμένο
αυτό που θέλει, όποτε το θέλει και όπως το θέλει, βγάζει αυτόματα το συμπέρασμα πως το έντυπο είναι άχρηστο, κακογραμμένο, μεροληπτικό κ.λπ... Αλλά δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε... Πολύ ευχαρίστως να τα πούμε σε κάποια άλλη συζήτηση σχετικά με τον ειδικό Τύπο...
1-4) Χωρίς να το προσέχεις , κάνεις αυτό που κατηγορείς.Απορρίπτεις όσους μπορεί να κατακρίνουν την επιλογή ύλης ενός περιοδικού. Ανάλογα με την επιλογή αυτή , το περιοδικό , διαμορφώνει το αναγνωστικό του κοινό. Ο Έλληνας αναγνώστης , όπως όλοι οι αναγνώστες του κόσμου , είναι ελεύθερος να επιλέγει τα αναγνώσματά του , από τα πολλά που κυκλοφορούν . Ευτυχώς , δεν βρεθήκαμε ποτέ στη θέση να διαβάζουμε αποκλειστικά την ... Πράβδα και την Ιζβέζντια , επειδή δεν υπάρχουν άλλες! Οπότε δεν μπορεί να απαιτήσει από το περιοδικό να εναρμονιστεί με τα προσωπικά του γούστα , αλλά όταν το περιοδικό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ , σταματά να το διαβάζει. Φαντάζομαι ότι εσύ ενδιαφερόμενος για το μπάσκετ όπως γράφεις , δεν αγοράζεις περιοδικά για το ΚΥΝΗΓΙ και την ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ! Κάνω λάθος;

2)Το PIxel θεώρησε τελειωμένα τα 8-bit από το 1989 και από το 1990 έπαψε κάθε ενασχόληση μαζί τους , οπότε όσοι είχαμε "ξεμείνει" σε αυτά κόψαμε και εμείς την ενασχόληση μαζί του. Οι κονσόλες που έπαιζες την ίδια εποχή , αν θυμηθείς , θα δεις ότι ήταν 8-bit , στην Ελλάδα πριν το 1990 στα 16-bit ελάχιστοι είχαν "προσχωρήσει". To 1989 , όσο κι αν ήθελε το Pixel , δεν είχαν τελειώσει τα 8-bit.

Στο σημείο αυτό , πρέπει να τονίσω , ότι είχε θάψει τα 8-bit home micros και όχι τις 8-μπιτες κονσόλες, με τις οποίες ασχολούνταν!

3) Σχετικά με την πειρατεία. Κανείς δεν ζήτησε ούτε θα περίμενε να "ευλογήσει" ένα περιοδικό την πειρατεία! Νομικά ωστόσο , ήταν απολύτως καλυμμένο , να κάνει review ενός game , το οποίο κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη. Και βέβαια να δημοσιεύσει cheats & walkthrough .Αρκούσε η δήλωση ότι προμηθεύτηκαν το παιχνίδι από το εξωτερικό. Οι του Pixel όμως , στην σταυροφορία εναντίον της πειρατείας , μάλλον αποδείχθηκαν "βασιλικότεροι του βασιλέως".

Ευτυχώς για τους κατοίκους της Αττικής , η προμήθεια ξένων περιοδικών , τέλη 80's ,αρχές 90's ήταν πλέον εύκολη υπόθεση. Προσωπικά , η συγκεκριμένη λύση , ίσως να με βοήθησε να καταλάβω νωρίτερα , ότι αν ψάχνεις την αλήθεια γι'αυτό που σε ενδιαφέρει , θα τη βρείς εκτός των ελληνικών συνόρων .
 
Olorin είπε:
Αυτό πάντως είναι γενικότερη παρατήρηση, αλλά και προσωπικό μου παράπονο, από τα τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με το αντικείμενο... Δυστυχώς, ο Έλληνας (η πλειοψηφία, έστω) είναι κακός, εγωιστής και ανώριμος αναγνώστης... Αν δεν δει γραμμένο αυτό που θέλει, όποτε το θέλει και όπως το θέλει, βγάζει αυτόματα το συμπέρασμα πως το έντυπο είναι άχρηστο, κακογραμμένο, μεροληπτικό κ.λπ... Αλλά δεν είναι της στιγμής να το αναλύσουμε... Πολύ ευχαρίστως να τα πούμε σε κάποια άλλη συζήτηση σχετικά με τον ειδικό Τύπο...
Μια και το σχόλιό σου αυτό παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον,αναμένω αυτή τη σχετική συζήτηση για τον ειδικό τύπο,όποτε την κάνουμε.... ;)
 
DINO είπε:
Αν νομίζεις οτι κάποιο παιδί ανοίγει με θρησκευτική ευλάβεια τις σελίδες για να μην τσακίσουν, οτι μυρίζουν το περιοδικό και οτι "ρουφούν" κάθε κόμμα και τελεία που βλέπουν, τότε πάω πάσο!Έτσι έκανα τότε εγώ με το PIXEL...

Και εδώ που τα λέμε, άλλα συναισθήματα έχεις όταν βλέπεις στο περιοδικό screen shots από το Metal Gear Solid, και άλλα από το King's Quest IV!

Είπα οτι ίσως να φταίνε οι αναμνήσεις, η εποχή και το νεαρό της ηλικίας αλλά και το γεγονός οτι ζήσαμε την αρχή των home υπολογιστών.

Το PIXEL για μένα ήταν μύθος! Κάτι που δεν ήταν το User ή το Micromad...
+1000

Ξέρεις τι είναι να διαβάζεις πιξελ ευλαβικά κάπου το 1985-1986 γύρω από την σόμπα πετρελαίου με τα πόδια πάνω στο πλαϊνό της και την μητέρα σου να σου φωνάζει; :D

Να φαντάζεσαι το παιχνίδι μέσα από την περιγραφή του συντάκτη; (ακόμα θυμάμαι πως φανταζόμουν το παρασκευή και 13 που είχε υποτίθεται την κραυγή των θυμάτων στον 6128)

Να μυρίζεις το φρεσκοτυπωμένο χαρτί; Να ψάχνεις αργότερα για τα χαμένα τεύχη στο μοναστηράκι και να κάνεις σαν...

όταν τα βρίσκεις; Αυτό που νιώθαμε τότε συγκριτικά με σήμερα και την υπερπληροφόρηση μέσω διαδικτύου απλά δεν υπάρχει! Το πίξελ ήταν μύθος παρά τα όποια μειονεκτήματα του!!!
 
Φίλε Karnov, επέτρεψέ μου μερικά σχόλια ακόμα:

Karnov είπε:
(...) όταν το περιοδικό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ , σταματά να το διαβάζει.
Σύμφωνοι. Οποιος θεωρεί ότι ένα περιοδικό δεν τον καλύπτει, σταματάει να το διαβάζει.

Karnov είπε:
2)Το Pixel θεώρησε τελειωμένα τα 8-bit από το 1989 και από το 1990 έπαψε κάθε ενασχόληση μαζί τους
"Kάθε ενασχόληση";

Αν δεν απατώμαι υπάρχουν αναφορές στα οκτάμπιτα σε Pixel του '90 - και ακόμα περισσότερες το '89.

Karnov είπε:
(...) οπότε όσοι είχαμε "ξεμείνει" σε αυτά (...)
Σωστή η λέξη αυτή. Eίχαμε ξεμείνει όντως. Διότι ο spectrum και ο commodore κυκλοφόρησαν το '82, o 464 το '84, και ο 6128 το '85. Tώρα επειδή πολλοί έλληνες άργησαν να μπούν στο "τραίνο" της πληροφορικής, και έφτασαν να αγοράσουν... οκτάμπιτο μηχάνημα το '88 ή το '89 (μην με παρεξηγήσεις σε παρακαλώ - δεν μιλάω συγκεκριμένα για σένα ή για μένα !!), λογικό είναι να ήθελαν ο περιοδικός τύπος να ασχολείται με το μηχάνημά τους για πολλά χρόνια ακόμα. Ο ειδικός τύπος όμως παρακολουθεί την αγορά, και η αγορά δεν δουλεύει έτσι - ούτε μένει στάσιμη !!

Karnov είπε:
To 1989 , όσο κι αν ήθελε το Pixel , δεν είχαν τελειώσει τα 8-bit.
Το Pixel κατά τη γνώμη μου δεν "ήθελε" αυτό που υποστηρίζεις - ούτε το '89, ούτε έπειτα. Δεν υπήρχε κανένα "συμφέρον" να παραγκωνίσουν τα οκτάμπιτα μηχανήματα, αλλά ούτε και το έκαναν "κατα λάθος".

Θα ξαναϋποστηρίξω ακόμα μία φορά, το ότι η ίδια η αγορά βάδιζε προς τα εκεί, και το Pixel απλά ακολουθούσε (και καλά έκανε). Το ξέρω ότι μπορεί να μοιάζει εγωϊστικό αυτό, αλλά έτσι είναι η "ροή" της νέας τεχνολογίας, και φυσικά των εταιριών παραγωγής software. Φαντάζεσαι να έπρεπε το Pixel να περιμένει να βγεί η cpc έκδοση του Lemmings για να παρουσιάσει αυτή αντί για της Amiga, ή έστω για να έχει την ευκαιρία να πεί: "Είδαμε το παιχνίδι και στον 6128. Είναι πολύ καλό - αγοράστε το !!". Αντιλαμβάνεσαι πόσο πίσω θα πήγαινε η ενημέρωση; Επειδή λοιπόν οι ίδιες οι εταιρίες καθυστερούσαν κάποιους μήνες (ή απο ένα σημείο και μετά, μέχρι και ολόκληρο χρόνο) την κυκλοφορία των οκτάμπιτων εκδόσεων (επειδή το αγοράστικό κοινό των 16-bit ήταν πλέον μεγαλύτερο και του έδιναν προτεραιότητα), το Pixel κάτι έπρεπε να παρουσιάσει εν τω μεταξύ, αλλιώς θα έμενε χωρίς reviews !!

Κάτι με το οποίο θα συμφωνήσω μαζί σου, είναι το ότι θα μπορούσε το Pixel να αφιερώσει έστω μισή σελίδα (σε στυλ "τα 8-bit ποτέ δεν πεθαίνουν" του USER, όπως είχες ο ίδιος αναφέρει), ώστε να έχουν κάτι να διαβάζουν όσοι δεν ήταν διατεθημένοι (ή θεωρούσαν ότι ήταν ακόμα "νωρίς") να αλλάξουν μηχάνημα (αν και δεν ξέρω ποιός θα αγόραζε ένα περιοδικό για να διαβάσει μόνο μισή σελίδα).

Οπως και να 'χει όμως, το ότι δεν έκαναν μία τέτοια κίνηση δεν σημαίνει ότι είχαν κάποιο σκοτεινό συμφέρον να στείλουν τα οκτάμπιτα στο πυρ το εξώτερον !! Αντιθέτως, εκεί τα έστειλαν σιγά-σιγά οι εταιρίες, η ίδια η αγορά.

Karnov είπε:
Σχετικά με την πειρατεία. Κανείς δεν ζήτησε ούτε θα περίμενε να "ευλογήσει" ένα περιοδικό την πειρατεία!
Σωστό.

Karnov είπε:
Νομικά ωστόσο , ήταν απολύτως καλυμμένο , να κάνει review ενός game , το οποίο κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη. Αρκούσε η δήλωση ότι προμηθεύτηκαν το παιχνίδι από το εξωτερικό. Οι του Pixel όμως , στην σταυροφορία εναντίον της πειρατείας , μάλλον αποδείχθηκαν "βασιλικότεροι του βασιλέως".
Σύμφωνοι, θα μπορύσαν να παρουσιαστούν παιχνίδια τα οποία η σύνταξη του Pixel προμηθεύτηκε "πλαγίως" (απο τον "πειρατή" της γειτονιάς δηλαδή), λέγοντας ότι ήρθαν δήθεν απο το εξωτερικό. Ετσι θα είχαμε περισσότερη πληροφόρηση, και πληρέστερη κάλυψη της "επικαιρότητας" στον τομέα των computer games.

Αναλογίσου όμως και τα εξής:

1) Αν κάποιο πειρατικό παιχνίδι που παρουσίαζαν ήταν κακοσπασμένο και δεν "έσωζε", ή κολλούσε σε κάποιο σημείο, ή είχε μόνο τις 3 πρώτες πίστες και μετά έβγαζε ένα "congratulations" ώστε να έχει ο παίκτης την (εσφαλμένη) εντύπωση ότι... το τελείωσε (!), τι θα γινόταν; Η παρουσίαση του συγκεκριμένου παιχνιδιού θα ήταν προβληματική όπως το ίδιο το παιχνίδι: "Καλά γραφικά έχει, αλλά δεν έγινε καλή δουλειά απο τους προγραμματιστές, διότι το παιχνίδι στην 2η πίστα κολλάει. Γι' αυτό θα του δώσουμε 60% αντί για 80%". Φαντάζεσαι πόσο εύκολα μπορεί να πληγεί το κύρος ενός περιοδικού που κάνει τέτοιες "πονηριές";

2) Πολλά παιχνίδια (όπως τα adventures που παρουσίαζε ο μαίτρ Ανδρέας για παράδειγμα) είχαν ένα σωρό manuals, χάρτες, σημειώσεις, ημερολόγια, κλπ. - όλα απαραίτητα συμπληρώματα για την πρόοδο στο παιχνίδι - έστω και αν αυτό ήταν σπασμένο στο σημείο που "ζητάει λέξη απο το manual". Το ίδιο ίσχυε και για πολλά RPG (θυμίζω τις κλασσικές "παραγράφους" των "gold box" της SSI), όπως και άλλα είδη παιχνιδιών μαζί με τα παραπάνω. Πόσο εμπεριστατωμένο θα ήταν ένα review χωρίς το σχετικό documentation; "Καλό παιχνίδι το Starglider II, έχει φοβερά γραφικά και ήχο, αλλά μόνο σκοτώνεις "aliens" που εμφανίζονται συνεχώς. Είναι ακαταλαβίστικο, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, και θα σας πάρει και αρκετή ώρα να ανακαλύψετε τι κάνουν τα διάφορα κουμπιά. Στην ουσία πρόκειται για ένα απλό shoot 'em up, με την διαφορά ότι είναι τρισδιάστατο. Βαθμολογία: Γραφικά 90% Ηχος: 80%, gameplay: 60% Γενικά: 70%" !!

Νομίζω πως κατάλαβες που το πάω... ;)

Karnov είπε:
(...) Και βέβαια να δημοσιεύσει cheats & walkthrough (...)
Εξακολουθώ να έχω την εντύπωση πως δημοσίευαν όποια hints 'n' tips τους ερχόντουσαν - άσχετα με το αν το παιχνίδι αντιπροσωπευόταν επίσημα στην Ελλάδα, ή όχι...

Κλείνοντας, να πω ξανά πως όλα τα παραπάνω αποτελούν την προσωπική μου άποψη και τα γράφω χωρίς να έχω πρόθεση να σε "πείσω" να ασπαστείς την γνώμη μου με το ζόρι ή να σε εκνευρίσω, αλλά απλά να μπορέσω να παρουσιάσω τα πράγματα απο την δική μου οπτική γωνία. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα