Περιοδικό RetroGamer

Captain Kal είπε:
νομίζω ότι αυτά του είδους τα άρθρα απευθύνονται σε συλλέκτες, και όχι απαραίτητα σε gamers (αν και κάποιος μπορεί να είναι και τα δύο). Οπότε λογικό είναι να προτείνει το "First Class With The Shoe People", αντί του "The First Samurai", αφού το πρώτο είναι μεγαλύτερης αξίας για ένα συλλέκτη.
Captain, ούτε εγώ έχω διαβάσει το άρθρο, αλλά *εικάζω* πως αν η λίστα απευθυνόταν σε συλλέκτες, θα ήταν πιό ταιριαστό να την ονόμαζαν "rarest amiga games", και όχι "games you need to own". :D

Aκόμα και ως "extremely rare" παιχνίδι όμως, υπάρχουν καμία τρακοσαριά απο αυτά για να διαλέξει κανείς - και μπορώ να πω ότι το συγκεκριμένο μου φαίνεται ως ένα απο τα χειρότερα !! (ούτε επίτηδες να το έκαναν :p )
 
Captain, όπως είπε και ο Billy. η λίστα αναφέρει τα "need to own" και νωρίτερα από αυτή τη λίστα, παρουσιάζει τα "key" games. Μάλιστα, έχει χρωματικό κώδικα για τα rare, very rare, common κλπ, συνεπώς δεν αναφέρει μόνο τα σπάνια παιχνίδια, αλλά συνολικά προτείνει 270 από τα "καλύτερα" της πλατφόρμας, σαν μπούσουλα για κάποιον επίδοξο συλλέκτη.

Θα ήθελα τη γνώμη σου Billy, εφόσον δεις τη λίστα ολοκληρωμένη, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσεις στο ότι είναι αρκετά άστοχη. Τα παιχνίδια που ανέφερα ήταν ένα hint, έχει πολλά περισσότερα obscure και ακόμη περισσότερες ελλείψεις από τα , κατά κοινή ομολογία, καλά παιχνίδια της Amiga. Φυσικά συμφωνώ στο ότι σηκώνει κουβέντα η αντικειμενικότητα σε τέτοιες λίστες πάντα, όμως, όπως επίσης εύστοχα παρατήρησες, κάποιοι από τους τίτλους που ανέφερα (το Ports of call είναι μέσα παρεμπιπτόντως), πραγματικά λείπουν αδικαιολόγητα. Και είναι και άλλοι πολλοί, αλλά ίσως είμαι biased για ορισμένους από αυτούς (για παράδειγμα, δεν υπάρχουν επίσης Armour Geddon, Benefactor, Tomahawk, Leander, Nebulus, Nitro, Toyota Celica GT, Cedric, Pinball Dreams -αναφέρει το fantasies στα "key" πάντως- και αντί αυτών συναντάς τα Corporate Raiders, Brataccas, Mewilo, Strip Pot, Video Vegas, Limes and Napoleon και ένα κάρο άλλα, που ακόμη και εγώ που έχω παίξει ορδές από Public Domain και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω καν ! )

Τελικά, το μόνο που προσφέρει αυτή η λίστα είναι να με οδηγήσει στο να βρω αυτά τα "κουφά" παιχνίδια και να τα παίξω, για να δω αν όντως έχω χάσει κάτι, αν και επειδή κάποια τα έχω παίξει, όπως το Brataccas π.χ, δεν είναι τόσο άσχημα, αλλά σίγουρα δεν θα τα έβαζα σε μια λίστα "need to own", κλέβοντας χώρο από άλλα πολύ πιο αξιόλογα παιχνίδια, όπως αυτά που ανέφερα προηγουμένως. Εν ολίγοις, καλύτερο μπούσουλα αποτελεί ένα από τα τελευταία τεύχη του Amiga Action, διαβάζοντας την περίφημη δισέλιδη Top games στήλη του, παρά αυτό το άρθρο, δέκα χρόνια μετά.
 
Other_Reality είπε:
Θα ήθελα τη γνώμη σου Billy, εφόσον δεις τη λίστα ολοκληρωμένη, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσεις στο ότι είναι αρκετά άστοχη.
Φίλε Other, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να δω την λίστα ολοκληρωμένη και να σχολιάσω και πάλι - αν και μου έδωσες μία πολύ καλή ιδέα για το τι να περιμένω !! :D

Ρίχνοντας μία ματιά σε μερικά ακόμα games που ανέφερες ότι εμπεριέχει η λίστα (και τα οποία είναι όλα εξαιρετικά σπάνια), αρχίζω να υποψιάζομαι -και το λέω με κάθε επιφύλαξη- ότι τα παλληκάρια που την έφτιαξαν κάπου τα μπλέξανε. Δηλαδή, έστησαν μία λίστα "αχταρμά", που απο την μία περιλαμβάνει κάποια πολύ σπάνια games (άρα και πιό "συλλεκτικά" για κάποιους) τα οποία όμως δεν είναι απαραιτήτως "καλά" ως παιχνίδια, και απο την άλλη πρόσθεσαν μερικά πολύ γνωστά & αξιόλογα, πραγματικά best-seller παιχνίδια, αλλά λιγότερο "συλλεκτικά" λόγω του ότι δεν είναι "σπάνια" και τα έχει στην κατοχή του πολύς κόσμος !!

Προσωπικά θα προτιμούσα να διαχώριζαν τις λίστες (όπως είπαμε παραπάνω: μία με αξιόλογα "games you need to own", και μία με "rarest amiga games" με κριτήριο αποκλειστικά την σπανιότητα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά). Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν τουλάχιστον πιό ξεκάθαρο (αλλά και λιγότερο "controversial") αυτό που θέλουν να πετύχουν.

Other_Reality είπε:
(το Ports of call είναι μέσα παρεμπιπτόντως)
Moυ έφτιαξε την διάθεση αυτή η είδηση. :D (ίσως δοκιμάσω και το remake που ανέφερε ο αγαπητός-εν-space-sim-αδελφός, Captain Kal).

Αν και πιό γνωστό στο εξωτερικό, στην Ελλάδα ήταν λιγάκι "sleeper hit" αυτό το παιχνίδι, και η φήμη του κυκλοφορούσε κυρίως απο στόμα-σε-στόμα (αν και έχω την εντύπωση πως κάποια στιγμή το είδαμε και στο USER - δεν θυμάμαι στα σίγουρα όμως).

Είχα περάσει αρκετό καιρό φτιάχνοντας τον στόλο μου απο πλοία, ενώ είχα εντυπωσιαστεί και απο τα υπέροχα γραφικά του. (άλλωστε ο Jim "Defender of the Crown" Sachs, είναι μία κατηγορία απο μόνος του σε αυτόν τον τομέα :) )

Other_Reality είπε:
αντί αυτών συναντάς τα Corporate Raiders, Brataccas, Mewilo, Strip Pot, Video Vegas, Limes & Napoleon και ένα κάρο άλλα, που ακόμη και εγώ που έχω παίξει ορδές από Public Domain και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω καν ! )
Ομοίως με εσένα δεν γνώριζα κανένα απο τα παραπάνω πλην του Brataccas, το οποίο είναι το μόνο που δικαιολογώ για την λίστα, λόγω της "ιστορικής" του αξίας ως πρώτο παιχνίδι της Psygnosis που προήλθε απο τις (ημιτελείς) προσπάθειες για τα περίφημα "mega-games" της Imagine (με το επιπλέον cartridge) επι 8-bit εποχής.

Εριξα μία ματιά στα υπόλοιπα, και πραγματικά δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου. Σίγουρα δεν πρόκειται για τίτλους που "χαρακτηρίζουν" ένα μηχάνημα όπως η Amiga.

To μόνο που μου κίνησε λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν το γαλλικό Mewilo (θα φροντίσω σύντομα να τσεκάρω και την έκδοση για Amstrad), ένα adventure με... τροπικό "αέρα", που μου έφερε στο μυαλό το Passengers on the Wind.

Είναι σίγουρα σπάνιο (έχει και κασσετούλα με σχετική μουσική), αλλά ταυτόχρονα δείχνει να είναι και πιό αξιόλογο παιχνίδι απο τα υπόλοιπα obscure που αναφέρθηκαν - αν και το ότι δεν γνωρίζω γαλλικά, με εμποδίζει απο το να έχω μία πιό σίγουρη άποψη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το RG το αγοραζα φανατικα καθε μηνα μεχρι και πριν 2-3 τευχη. Μια ωραια μερα συνηδειτοποιησα κατι που ειχα διαισθανθει απο καιρο: το περιοδικο δεν ηταν πια ιδιο οποτε δεν ειχα λογο να το αγοραζω παρα μονο περιστασιακα και οταν υπηρχε κατι που να θελω να διαβασω με την ησυχια μου παρεα με μουσικη και καφεδακι. Αγορασα το τελευταιο με τη παρουσιαση της 500αρας και στην ακρη του μυαλου μια αμυδρη ελπιδα οτι κατι θα με εκανε να το ξαναβαλω στις μηνιατικες συνηθειες αλλα μαλλον ατυχησα παλι. Το λιγοτερο που μπορω να πω ειναι: EPIC FAIL!!! Περα απο το συμπαθητικο εξωφυλλο, το κεντρικο αφιερωμα στο πιο επιτυχημενο 16bit που εχει βγει ποτε στην ιστορια, φαινεται να ειναι γραμμενο απο 25χρονο αρθρογραφο με ολιγη αναζητηση στο ιντερνετ και σε διαφορες πηγες. Ουσια και γνωση της πλατφορμας μηδενική! Αναφορα σε μετρια παιχνιδια αφηνοντας απ'εξω τιτλους-οροσημα ενω και οι αναφορες στο hardware ειναι απλα κατω του μετριου αφου μενουν εξω αρκετα συλλεκτικα boards και το αρθρο απλα ή δεν γνωριζει ή προσποιείται οτι τα αγνοει. Αθλιο αρθρο, ανουσιο τευχος και μια ολοενα και περισσοτερο στροφη σε πιο προσφατους τιτλους με το προσχημα των future classics. Με αλλα λογια εχει χαθει ο προσανατολισμος και η θεματολογια επαναλαμβανεται με το χειροτερο βαθμο. Οσο για το ο,τι το αφιερωμα στη 500αρα αργησε, απλα να θυμισω οτι υπηρχε αναλογο στη πρωτη γενια του περιοδικου (που ηταν μακραν και η καλυτερη), νομιζω στο τευχος 9 (βαριεμαι να ψαξω στο αρχειο μου τετοια ωρα). Επισης καλο ηταν και το αφιερωμα στη 1200, στη νεα γενια του περιοδικου πλεον, στο τευχος 22. Αααα και η τιμη αγορας στο Βολο ειναι εδω και χρονια ακριβως 11,50 ευρω σε καταστημα Newstand. Παλιοτερα το αγοραζα απο Παπασωτηριου με 7,50 ευρω αλλα καποια στιγμη το ανεβασαν αποτομα και σταματησαν και να το φερνουν (στο Βολο τουλαχιστον).
 
Και εγώ περίμενα κάτι καλύτερο, για τον υπολογιστή που έσβησε από το χάρτη όλους τους άλλους...
 
Εγω παλι δεν περιμενα κατι καλυτερο...

Εντωμεταξυ αρχισαν παλι τα ανεκδοτα για το φοβερο και τρομερο αυτο μηχανημα... αφηστε βρε το retrogamer στην ησυχια του, ακομα και εδω θα πρεπει να αποδειξετε την τεραστια σημασια του αγαπημενου σας μηχανηματος ?
 
DINO είπε:
Και εγώ περίμενα κάτι καλύτερο, για τον υπολογιστή που έσβησε από το χάρτη όλους τους άλλους...
Φίλε Ντίνο...υποθέτω ότι τα Σαρακοστιανά σε επανέφεραν στον δρόμο του Θεού!! :p Εύγε!!!

By the way Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!
 
DINO είπε:
Και εγώ περίμενα κάτι καλύτερο, για τον υπολογιστή που έσβησε από το χάρτη όλους τους άλλους...
Δυστυχώς δεν έχουν κάνει ακόμα αφιέρωμα στο PC. :p
 
Στο τεύχος αυτού του μήνα έχει εξώφυλλο και κύριο θέμα (12σέλιδο παρακαλώ) το 3DO, με δηλώσεις του Trip Hawkins. Είναι απολαυστικό, και δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι το 3DO δεν ήταν αποτυχία !
 
Στο τεύχος αυτού του μήνα έχει εξώφυλλο και κύριο θέμα (12σέλιδο παρακαλώ) το 3DO, με δηλώσεις του Trip Hawkins. Είναι απολαυστικό, και δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι το 3DO δεν ήταν αποτυχία !
Ακόμα δεν μου έχει έρθει!!! :( :( :(
 
Καπετάνιε, μου ήρθε ήδη το επόμενο (Salamander cover) οπότε αν ακόμα το περιμένεις το 3DO, καλύτερα να τους δηλώσεις απώλεια για να στο ξαναστείλουν.

Έγινε μια φορά και σε εμένα κάποτε και μου έστειλαν το τεύχος ξανά.
 
Καπετάνιε, μου ήρθε ήδη το επόμενο (Salamander cover) οπότε αν ακόμα το περιμένεις το 3DO, καλύτερα να τους δηλώσεις απώλεια για να στο ξαναστείλουν.Έγινε μια φορά και σε εμένα κάποτε και μου έστειλαν το τεύχος ξανά.
Γιατρέ μου, το έκανα ήδη. Ε! Όχι και χωρίς 3DO!!!! :cry:
 
Maddog είπε:
Καπετάνιε, μου ήρθε ήδη το επόμενο (Salamander cover) οπότε αν ακόμα το περιμένεις το 3DO, καλύτερα να τους δηλώσεις απώλεια για να στο ξαναστείλουν.Έγινε μια φορά και σε εμένα κάποτε και μου έστειλαν το τεύχος ξανά.
Ξεφυλλισμα -(ως Teaser ) του Retro Gamer

 
Πάντως αυτό το εξώφυλλο του Salamander, μου έχει μείνει χαραγμένο απο πιτσιρίκος που το χάζευα στο PIXEL. Για εμένα απο τα πιο iconic εξώφυλλα σε ρετροπαίχνιδο. Θα πάω να τσιμπήσω και το νεό τευχος, λόγω salamander λοιπον !
 
Έχεις δίκιο, ήταν σούπερ εντυπωσιακό αυτό το σχέδιο!
 
Θυμάμαι στο τεύχος 87 του 2011 είχε ένα πολύ ωραίο 12σελιδο αφιέρωμα για το Νintendo 64!

Πολύ καλή δουλειά!

Πολλές πληροφορίες, παρουσίαση, φωτογραφίες, όλα τα pal games..ίσως το καλύτερο αφιέρωμα που έχω δει!
 
Πίσω
Μπλουζα