Ποιο ήταν το αγαπημένο σας γλυκό ζαχαροπλαστείου;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας katerinak
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Θα κάνουμε ανταλλαγή μπαμπάδων. Θα σου δώσω το μερτικό μου από γκανούς και θα μου δώσεις το μερτικό σου από ω ρουμ.
 
Αγαπημένα νεγράκια από τον Καλτσά στο Παγκράτι και τούρτα ανάμικτη που έχω πάρει από τον Ανδριά στους Αμπελόκηπους και πάω να τσακίσω το τελευταίο κομμάτι!
 
Ευρύ το φάσμα: Μπαμπά ή πάστα σοκολατίνα ή τρίγωνο με κρέμα από τον Κρίνο στην Κοζάνη και κωκάκια ή γαλακτομπούρεκο από τη Ντάλια στα Μελίσσια! Δύσκολο αυτό το θέμα για ξενητεμένους........ Πάω να φάω Mohnkuchen (γλυκό με σπόρους παπαρούνας) μπας και συνέλθω από τις ρετροαναμνήσεις............
 
Λοιπόν... αγαπημένο ζαχαροπλαστείο από την παλιά μου γειτονιά στο Νέο Ψυχικό το Νουγκάτ, πτι φουρ, πάστα σεράνο και μπακλαβάς. Επίσης, ένα φοβερό ζαχαροπλαστείο στα Κάτω Πετράλωνα, Αριστοβούλου, δεν θυμάμαι πως το έλεγαν, παίρναμε απίθανους μπαμπάδες μεγάλους, τους καλύτερους που έχω φάει ποτέ.
 
Ευρύ το φάσμα: Μπαμπά ή πάστα σοκολατίνα ή τρίγωνο με κρέμα από τον Κρίνο στην Κοζάνη και κωκάκια ή γαλακτομπούρεκο από τη Ντάλια στα Μελίσσια! Δύσκολο αυτό το θέμα για ξενητεμένους........ Πάω να φάω Mohnkuchen (γλυκό με σπόρους παπαρούνας) μπας και συνέλθω από τις ρετροαναμνήσεις............
Μεταξύ του γαλακτομπούρεκου της Ντάλιας και του mohnkuchen θα προτιμήσω το δεύτερο! (έχεις φρίξει, φαντάζομαι, αλλά μου αρέσει πολύ αυτό το κέικ). Τα κωκάκια της όμως θα ήθελα να τα δοκιμάσω.
Τον Κρίνο δεν θυμάμαι να τον έχω προλάβει στην Κοζάνη στις αρχές των '00s που δούλευα εκεί πάνω. Ήταν όντως τόσο καλός; Έχω προλάβει όμως την πεντανόστιμη μπουγάτσα του Θωμά.
 
Μεταξύ του γαλακτομπούρεκου της Ντάλιας και του mohnkuchen θα προτιμήσω το δεύτερο! (έχεις φρίξει, φαντάζομαι, αλλά μου αρέσει πολύ αυτό το κέικ). Τα κωκάκια της όμως θα ήθελα να τα δοκιμάσω.
Τον Κρίνο δεν θυμάμαι να τον έχω προλάβει στην Κοζάνη στις αρχές των '00s που δούλευα εκεί πάνω. Ήταν όντως τόσο καλός; Έχω προλάβει όμως την πεντανόστιμη μπουγάτσα του Θωμά.
Ο Κρίνος ήταν το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο της Κοζάνης στα '60ς και'70ς, απέναντι από την κεντρική πλατεία. Νομίζω έκλεισε στα '90ς. Με την όντως πεντανόστιμη μπουγάτσα (και τυρόπιτα) του Θωμά μεγάλωσα, και μάλιστα του πατέρα (νομίζω πριν κάποια χρόνια ανέλαβαν τα παιδιά του). Στο μικρό του τότε τυροπιτάδικο ('70ς) είχε μία φωτογραφία 4 παππούδων με την επιγραφή "και οι 4 τρώγαμε μπουγάτσα στου Θωμά, για αυτό ζήσαμε 150 χρόνια!". Τι μου θύμισες φίλτατη! Τι να μου κάνει τώρα το Mohnkuchen.....
 
ναι αετέ 1 τη θυμάμαι κι εγώ αυτή την επιγραφή!! ήμουν Κοζάνη από '92 μέχρι '97 και τη θυμάμαι γιατί μου έκανε εντύπωση. όντως η μπουγάτσα του Θωμά δεν παίζεται. τον Κρίνο αν δεν κάνω λάθος τον πρόλαβα κι εγώ. οι Γερμανοί κάνουν όντως πολύ ωραία γλυκά, για το Marzipan ξετρελλένεται το ανιψάκι μου, τα (αυθεντικά) Lebkuchen είναι φοβερά όπως κι αυτά του Lidl, η νονά μου κάνει τα αυθεντικά γλυκά των Χριστουγέννων....στην Σκωτία έφαγα Christmas pudding καθώς και φοβερά γλυκά από ένα παραδοσιακό φούρνο στο Coatbridge!! το ψωμί του δεν παιζόταν. άλλα διάσημα βρετανικά γλυκά είναι το rhubarb crumble (ιου!) custard ζεστή κρέμα που πάει με διάφορες πουτίγκες....μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαμε στο Ηράκλειο το Σερραϊκό που έφτιαχνε φοβερή μπουγάτσα και άλλα σφολιατοειδή και μάλιστα στο εργαστήριο του και όχι κατεψυγμένα (όπως είναι δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα) αλλά δυστυχώς έκλεισε.
 
Το καλύτερο εγγλέζικο γλυκό είναι μακράν το τράιφλ. Ζελέ, φρέσκα φρούτα του δάσους, από πάνω λεπτό παντεσπάνι σιροπιασμένο, πάνω του κάθεται κασταρντ κρημ ή κρέμα ζαχαροπλαστικής και στην κορυφή ροζέτες σαντιγύ με έξτρα γλασαρισμένα φρούτα. Μμμμ, και δε βρίσκεις το αυθεντικό στην Ελλάδα.
 
Η σεράνο βεβαίως-βεβαίως, την οποία εξακολουθώ να καταβροχθίζω στο περίφημο "Σελέκτ" της Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα, έστω κι αν πλέον γίνεται με μία πιο ελαφριά φυτική κρέμα (και όχι με τη λιπαρότατη παλιακή σαντιγί). Η γεύση παραμένει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
χτες έφαγα ένα καταπληκτικό εκμέκ καταΐφι στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και τρελλάθηκα. Οπότε μπήκε στην πρώτη θέση των γλυκών μου προτιμήσεων. Ξεπέρασε το προφιτερόλ του Ζαβορίτη, τους κουραμπιέδες του Γούνη και δεν ξέρω τι άλλο έχω γράψει, αν έχω γράψε, εδώ. Το μαγαζί ("Ρακόμελο") φημίζεται για το γαλακτομπούρεκό του το οποίο πράγματι ήταν το ωραιότερο που έχω φάει, αλλά το εκμέκ με ανέβασε σε ανώτερο κύκλο του παράδεισου. Η φωτογραφία δεν είναι δικιά μου, δείχνει παλιότερο αδελφάκι του, αλλά η θέα είναι η ίδια.


1657808158004.png
 
Δεν έχω αγαπημένο γλυκό, καθώς δεν είμαι και πολύ γλυκατζής...
Αυτό που με ταξιδεύει πίσω στα '80s, (όταν το βρίσκω) είναι η κασετίνα!

kasetina.jpg

Θυμάμαι την αγόραζα, από το ζαχαροπλαστείο του θείου του Στάθη... Ξέρετε... Τον "γρασσαδόρο"! :fafoutis:
 
Λουκουμαδες με μελι, σε ζαχαροπλαστειο απεναντι απο τον σταθμο του ηλεκτρικου στον Πειραια, στην γωνια. Δεν θυμαμαι πως το ελεγαν. Οι καλυτεροι που εχω δοκιμασει
 
Κορνε, οταν μεγαλωσαμε και μπορουσαμε να παμε στο ζαχαροπλαστειο του χωριου αυτο ζηταγα μετα αλλη επιλογη ηταν παστα με φρουτα.
 
Έβγαλα 13/15 και δεν τρώω ούτε το ένα τρίτο από αυτά. Αλλά δεν ήταν δύσκολο το τεστ. Φαντάζομαι οι λάτρεις των γλυκών θα απαντήσουν σε όλα σωστά.
 
Έβγαλα 13/15 και δεν τρώω ούτε το ένα τρίτο από αυτά. Αλλά δεν ήταν δύσκολο το τεστ. Φαντάζομαι οι λάτρεις των γλυκών θα απαντήσουν σε όλα σωστά.
Λάθος. Λατρεύω τα γλυκά, αλλά

Έχετε 12 από 15 σωστά!​

Και μερικά τα βρήκα στην τύχη. Π.χ. το ραβανί της Βέροιας, ή το μπανόφι (στο χωριό μου δεν το ξέρανε, και στο κατεργοχώρι δεν το ξέρουν ούτε τώρα. Πρώτη φορά το άκουσα σε ένα επεισόδιο το "Το σόι σου"). Επίσης, αν και το "Πάβλοβα" το ήξερα, δεν ήταν τεστ μαγειρικής αλλά ξένων γλωσσών. Ρωσίδα ονόματι Στρούντελ?

Αχ, να είχα ένα κουτί τουλουμπίτσες ζουμερές ζουμερές! Αυτό ζήλεψα από όλα τα ανήθικα που είδα.
 
Αχ, να είχα ένα κουτί τουλουμπίτσες ζουμερές ζουμερές! Αυτό ζήλεψα από όλα τα ανήθικα που είδα.
Και τουλουμπίτσες βρε αθεόφοβε; μόνο που διάβασα τη λέξη πήγε το ζάχαρο 300!

Πάντως ανέκαθεν είχα την εντύπωση ότι η tarte tatin ήταν με αχλάδια. Ίσως γιατί στις συνταγές που διάβαζα μικρή στη Γυναίκα υπήρχε μια τέτοια εκδοχή αντί για την κλασική και μου είχε μείνει η εικόνα. Ωραία συνταγή, ότι πρέπει για να συνοδέψεις ένα τσαγάκι τώρα που κρυώνει ο καιρός κι αρχίζουν τα φρούτα του φθινοπώρου.
 
Πίσω
Μπλουζα