Ποιο monitor μου προτείνετε;

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας pooky(1)
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Από τις οθόνες που πόσταρε ο metal πάνω, αβλεπί την τρίτη. IPS panel, με καλές γωνίες θέασης (δεν είναι thunderbolt display αλλά είναι φανταστική για τα λεφτά της) zero pixel εγγύηση, led panel με χαμηλή κατανάλωση και 2 ψηφιακές + 1 αναλογική, εισόδους.

Γενικά με lg δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, είναι άψογοι και εξυπηρετικότατοι στην επισκευή (37άρα με dead inverter την είχα πίσω σε 24 ώρες και δεν υπήρχε ούτε γρατζουνιά πάνω, έλεγξαν και το τροφοδοτικό για τυχόν χαλασμένους πυκνωτές) και τιμιότατες οθόνες για το κόστος που ζητάνε.

Όσον αφορά το 4:3 και γενικά τις χαμηλότερες αναλύσεις τι γνώμη έχετε παιδιά; Θα είμαι ΟΚ ή θα νοσταλγώ την CRT μου;

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μην στεναχωριέσαι (πολύ)...

...μια χαρά θα είσαι στα 4:3, αλλά όχι στις χαμηλές αναλύσεις! Εξηγούμαι:

Απλώς, θα πρέπει η κάθετη ανάλυση του παιχνιδιού, να είναι ίδια με την κάθετη, native ανάλυση, της οθόνης σου.

Αν π.χ. η οθόνη που θα πάρεις, έχει 1366x768 native ανάλυση, θα διαλέγεις στο παιχνίδι την 1024x768 και θα παίζεις στα 4:3 like a boss, χωρίς scaling, απλά με δύο μαύρες μπάρες, δεξιά-αριστερά.

Τώρα, αν η ανάλυση του παιχνιδιού είναι π.χ. max 640x480 και η οθόνη σου είναι native 1980x1024, ε τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα... Αναγκαστικά θα έχεις scaling, που προκαλεί ένα blurring εφέ, σαν bilinear filtering και χειρότερο, αλλά τα 4:3 θα είναι 4:3, δεν θα παίζεις stretched, προς Θεού!

Αφου καποια το λενε μαλλον θα εχει και τα υπολοιπα παραλειπουν να το αναφερουν. Οθονη μονο με hdmi δεν νομιζω να εχει βγει ακομα, αλλα και σε αυτην την περιπτωση θα πρεπει να υπαρχει adaptor.

Το θεμα των 4:3 δεν ξερω αν λυνεται. Σε τηλεορασεις υπαρχει προβλεψη αλλα σε σκετα μονιτορ δεν ειναι σιγουρο. Αν το παιχνιδι πρεπει να παιξει σε full screen ισως δε γλυτωσεις την παραμορφωση.

Επισης οσο καλη και να ειναι, στην αρχη θα σου τη σπασει γιατι δεν ειναι crt. Μετα θα συνηθισεις και πραγματικα δεν θα σε νοιαζει ουτε καν για το aspect ratio. Αλλα αυτη τη στιγμη δυσκολα το πιστευεις.

Αν θες, εχω μια CRT 19 που πιανει 1600χ1200 (για καλο Refresh εγω την πηγαινα μεχρι 1280χ1204) Αφου δεν καταφερα να την ξεφορτωθω απο αγγελιες τοσο καιρο, αποφασισα να τη χαρισω. Αν μπορεις να ερθεις μεχρι τη Βουλα που την εχω να μαζευει σκονη ειναι δικια σου

Απ'οτι εχω δει σε Φωτογραφιες αλλα και μεσα στην LG εχει vga απλα το αναφερουν ως D-SUB το ιδιο πραγμα δηλαδη.Ωσο για τα το 4:3 εγω δεν εχω κανενα προβλημα και ειδικα με το Bomb Jack το ρεκορ μου ειναι 28.454.650 οποτε οπως καταλαβαινεις παιζω ωρες ατελειωτες.

Ace είπε:
Τώρα, αν η ανάλυση του παιχνιδιού είναι π.χ. max 640x480 και η οθόνη σου είναι native 1980x1024, ε τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα... Αναγκαστικά θα έχεις scaling, που προκαλεί ένα blurring εφέ, σαν bilinear filtering και χειρότερο
Πολύ απογοητευτικό ακούγεται αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτή την περίπτωση να μην υπάρχει μια απλή επιλογή να παίζεις το παιχνίδι σου στο κέντρο της οθόνης, χωρίς να γίνεται scaling δηλαδή αλλά να έχεις κενό τόσο αριστερά-δεξιά όσο και πάνω-κάτω χωρίς παραμόρφωση. Αλλά σε έναν κόσμο που όλοι βλέπουν τηλεόραση σήματος 4:3 stretched σε όλη την wide screen τους, φαίνεται πως είμαι ο μόνος που τον απασχολούν τέτοια θέματα. :( Αυτά ακούω πάντως και δεν θα αφήσω ποτέ την Amiga μου για χάρη του emulation.

bspus είπε:
Αν θες, εχω μια CRT 19 που πιανει 1600χ1200 (για καλο Refresh εγω την πηγαινα μεχρι 1280χ1204) Αφου δεν καταφερα να την ξεφορτωθω απο αγγελιες τοσο καιρο, αποφασισα να τη χαρισω. Αν μπορεις να ερθεις μεχρι τη Βουλα που την εχω να μαζευει σκονη ειναι δικια σου
Χίλια ευχαριστώ για την καλοσύνη σου, αλλά αν είναι να αλλάξω οθόνη θα είναι για να πάρω μια σύγχρονη.

Εντελως απαραιτητα για οθονη για MAME να περιστρεφεται (pivot). Δες εδω ενα παραδειγμα.

Η Dell U2212HM ειναι εξαιρετικη. Τιμες απο €175.

Και στην χειροτερη των περιπτωσεων, κρατας και την CRT και βαλτη σαν δευτερη.

Τελευταία επεξεργασία:
Υπάρχει λύση για το πρόβλημά σου...

alkis21 είπε:
Πολύ απογοητευτικό ακούγεται αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτή την περίπτωση να μην υπάρχει μια απλή επιλογή να παίζεις το παιχνίδι σου στο κέντρο της οθόνης, χωρίς να γίνεται scaling δηλαδή αλλά να έχεις κενό τόσο αριστερά-δεξιά όσο και πάνω-κάτω χωρίς παραμόρφωση.
Σε nVidia κάρτα γραφικών, στο nVidia control panel, πας στη "Ρύθμιση μεγέθους και θέσης επιφάνειας εργασίας" και στην "Επιλογή τρόπου κλιμάκωσης" τικάρεις το "Καμία κλιμάκωση" και voila! Unstretched παιχνίδι στα 640x480, με μαύρες μπάρες πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά. Εγώ δεν το πολυαντέχω αυτό, προτιμώ το blurring, αλλά σε 4:3 βέβαια, όχι stretched. Σε ATI κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει, αλλά δεν έχω πρόχειρη μία, για να σου πω.

alkis21 είπε:
Αλλά σε έναν κόσμο που όλοι βλέπουν τηλεόραση σήματος 4:3 stretched σε όλη την wide screen τους, φαίνεται πως είμαι ο μόνος που τον απασχολούν τέτοια θέματα. :(
Πες τα Χρυσόστομε! Χίλιες φορές μαζί σου! Πιο πολύ μου τη σπάνε αυτοί που έρχονται σπίτι μου, βλέπουν τον Alpha π.χ. στην 42άρα unstretched και ρωτάνε: Γιατί είναι τόσο μικρή η εικόνα σουουουουου; Ρε βλάχο, πέντε ίντσες δεξιά-αριστερά χάνεις και πάλι σαν να βλέπεις σε 36άρα είναι, δηλαδή παλιά με την 21 CRT που όλοι είχαμε, πιο μεγάλη εικόνα έβλεπες;

alkis21 είπε:
Αυτά ακούω πάντως και δεν θα αφήσω ποτέ την Amiga μου για χάρη του emulation.
Όχι δεν έχεις δίκιο, ο winUAE επιτρέπει τη χρήση οποιασδήποτε ανάλυσης, οπότε επιλέγεις στις ρυθμίσεις του, αυτή που ταυτίζεται με τη native ανάλυση της οθόνης σου και αυτός αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, παρακάμπτοντας το φαιδρό scaling της οθόνης και κάνοντας τα πάντα μέσα από την κάρτα γραφικών! Θες sharp pixelωτά γραφικά σαν του 1084; Τα έχεις! Θέλεις bilinear filtered ή PAL emulation, να ομοιάζει με την εικόνα της παλιάς καλής CRT TV σου; Πάλι την έχεις!

Να' σαι καλά φίλε, πολύ χρήσιμες και καθησυχαστικές οι πληροφορίες σου. Μπορεί να σε ξαναενοχλήσω μετά την αγορά της οθόνης αν δεν τα καταφέρω μόνος.

Παιδιά, χάρη στις πολύτιμες συμβουλές σας το τσίμπησα το LG IPS226V-PN (21.5'').

attachment.php

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές, μου φαίνεται πολύ όμορφη η απεικόνιση του WinUAE, αλλά και του ΜΑΜΕ παρά το scaling. Και του Diamonds in the Rough :) αφού βέβαια άλλαξα χειρωνακτικά την απεικόνιση σε 4:3. Μόνο κάποια πολύ παλιά adventures χαμηλής ανάλυσης στο ScummVM φαίνονται αρκετά πιξελαρισμένα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού η ίδια η engine σου δίνει επιλογή να μην γίνει scaling. Όσο για το Back to the Future - Episode 4 που παίζω αυτό τον καιρό από σύγχρονα παιχνίδια, πανέμορφο στα 1920x1080!

Σας ευχαριστώ που με βοηθήσατε να ξεπεράσω τις ανησυχίες μου και να επιλέξω αυτή την οθόνη, με μόνο ?150 είναι και σε εξαιρετική τιμή.

Καταπληκτική!!!!

Με γειες σου Αλκή, εύχομαι να την χαρείς με άπειρες ώρες παιχνιδιών adventure!!! :)

Πολύ όμορφα φίλε Άλκη και καλορίζικη!!!!!!!!!

Είναι πολύ κοντά η ώρα που η δικιά μου W2361V θα πάει για μόνιμη συνταξιοδότηση μια και μου κάνει ελάχιστα νερά τελευταία (αναβοσβήνει στο HDMI που και που με αποτέλεσμα να μη μπορώ να παίξω στο δεύτερο 360) οπότε σκέφτομαι την ίδια. Αν μπορείς, πες μας πως είναι οι γωνίες θέασης, (της δικιάς μου είναι απαράδεκτες αλλά είναι 3 χρόνων μοντέλο) και αν έχει εξωτερικό τροφοδοτικό. Θα λειτουργήσει σαν monitor στο δεύτερο 360 μου μέσω HDMI και σαν monitor στο macmini server μέσω DVI (το οποίο περιμένω την άλλη εβδομάδα) . Ήχος δεν με ενδιαφέρει, βγαίνει σε εξωτερικό ενισχυτή.

Ναι έχει εξωτερικό τροφοδοτικό. Οι γωνίες θέασης μου φαίνονται εκπληκτικές αλλά βέβαια δεν είχα ποτέ αντίστοιχο monitor για να μπορώ να συγκρίνω, πάντως απομακρύνομαι 4 μέτρα σε όσο πιο μικρή γωνία μπορώ και πάλι μια χαρά βλέπω, ίσα που γίνεται λίγο πιο σκοτεινή. Καλό θα ήταν να ζητήσεις και τη γνώμη του Captain Kal που την έχει μεγαλύτερο διάστημα.

Καλοριζικη Αλκη και..happy gaming!

alkis21 είπε:
Ναι έχει εξωτερικό τροφοδοτικό. Οι γωνίες θέασης μου φαίνονται εκπληκτικές αλλά βέβαια δεν είχα ποτέ αντίστοιχο monitor για να μπορώ να συγκρίνω, πάντως απομακρύνομαι 4 μέτρα σε όσο πιο μικρή γωνία μπορώ και πάλι μια χαρά βλέπω, ίσα που γίνεται λίγο πιο σκοτεινή. Καλό θα ήταν να ζητήσεις και τη γνώμη του Captain Kal που την έχει μεγαλύτερο διάστημα.

Με κάλυψες άψογα, ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι έχει καλές γωνίες θέασης, αλλά από reviews τα οποία ποτέ δεν εμπιστευόμουν 100%. Πίστεψέ με αν πας από CRT σε TFT με TN panel θα πάθεις ταράκουλο! Και το εξωτερικό τροφοδοτικό το προτιμώ λόγω μικρότερων θερμοκρασιών.

Και πάλι καλοδούλευτη!!!!!

Καλό θα ήταν να ζητήσεις και τη γνώμη του Captain Kal που την έχει μεγαλύτερο διάστημα.
Μια χαρά είναι και την έχω καταευχαριστηθεί. Έβαλα και έναν scart --> HDMI 1080p upscaler, και δοκίμασα Xbox1, και Ps2. (Σε λίγο c64 και spectrum+2). Στο D-sub A1200, Dreamcast και το Win98 μηχάνημα. (Voodoo 3 σε 1920x1080 :headbang: ). Έτσι έφαγα την μέρα μου σήμερα :happyjump: .

Oh Captain my Captain (ή όποιος άλλος γνωρίζει), υπάρχει μια λεπτομέρεια που προφανώς θα έχει απλή λύση αλλά δεν μπορώ να την βρω. Το monitor το έχω συνδεδεμένο με καλώδιο VGA (D-SUB). Κάθε φορά που το monitor "ξυπνάει" από screen saving mode η οθόνη τρεμοπαίζει. Για να την επαναφέρω πρέπει να επιλέγω Input από το μενού και μετά είναι μια χαρά, κάτι που μου κάνει εντύπωση αφού έτσι κι αλλιώς ένα input έχω όλο κι όλο κι είναι αυτό που καταλαβαίνει από την αρχή, δηλαδή με το που ξυπνάει D-SUB εμφανίζει και όταν το επιλέγω από το μενού το ίδιο. Πως μπορώ να το λύσω αυτό; ΟΚ ένα δευτερόλεπτο υπόθεση είναι αλλά είναι ενοχλητικό...

Oh Captain my Captain (ή όποιος άλλος γνωρίζει), υπάρχει μια λεπτομέρεια που προφανώς θα έχει απλή λύση αλλά δεν μπορώ να την βρω. Το monitor το έχω συνδεδεμένο με καλώδιο VGA (D-SUB). Κάθε φορά που το monitor "ξυπνάει" από screen saving mode η οθόνη τρεμοπαίζει. Για να την επαναφέρω πρέπει να επιλέγω Input από το μενού και μετά είναι μια χαρά, κάτι που μου κάνει εντύπωση αφού έτσι κι αλλιώς ένα input έχω όλο κι όλο κι είναι αυτό που καταλαβαίνει από την αρχή, δηλαδή με το που ξυπνάει D-SUB εμφανίζει και όταν το επιλέγω από το μενού το ίδιο. Πως μπορώ να το λύσω αυτό; ΟΚ ένα δευτερόλεπτο υπόθεση είναι αλλά είναι ενοχλητικό...
Λογικά θα θέλει να "συγχρονιστεί" (όπως γίνεται πατώντας το κουμπί auto), το μόνιτορ με την κάρτα οθόνης (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων). Εάν η κάρτα γραφικών του υπολογιστή σου έχει DVI-D έξοδο, τότε χρησιμοποίησε τέτοια σύνδεση. (Θα γλιτώσεις αυτά τα προβληματάκια, και θα έχεις και καλύτερη εικόνα στην οθόνη).

Πάντως και εγώ στην αρχή έψαχνα να βρω το κουμπί on/off :wait2: και δεν το έβρισκα με τίποτα. :banghead: Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν όλα touch πάνω στο περιθώριο της οθόνης :points: .

Δυστυχώς δεν έχω άλλη έξοδο.

Πίσω
Μπλουζα