Ποιο monitor μου προτείνετε;
Δεδομένου ότι το gaming που κάνω είναι κατά 90% retro (MAME & άλλοι emulators) και το υπόλοιπο 10% είναι adventures που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τις φοβερές απαιτήσεις, συν ότι η προσωπική και επαγγελματική χρήση που κάνω στον υπολογιστή δεν προϋποθέτει μεγάλη οθόνη βολεύομαι εδώ και χρόνια με ένα απλό CRT 17άρι. Όμως τελευταία όλο και περισσότερα web sites σχεδιάζονται για αναλύσεις μεγαλύτερες του ταπεινού 1024x768 που αναγκάζομαι να έχω, ενώ οφείλω να παραδεχτώ ότι και αρκετά από τα adventures με τα οποία ασχολούμαι θα φαινόταν πολύ καλύτερα σε σύγχρονο monitor. Έτσι εξετάζω την αγορά μιας καινούργιας οθόνης, κι επειδή δεν παρακολουθώ πολύ στενά τις εξελίξεις στο hardware θα ήθελα τα φώτα σας. Μια TFT που είχα πάρει πριν 3-4 χρόνια είχε άθλιες επιδόσεις οποτεδήποτε χρειαζόταν να απεικονίσει παλιό παιχνίδι, γι' αυτό άλλωστε και την έχω στον υπολογιστή της γυναίκας μου αν και είναι μεγαλύτερη. Θέλω να πιστεύω πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα.
Οι προϋποθέσεις λοιπόν που θα ήθελα να πληρεί είναι οι παρακάτω (sorry αν πω κάτι αφελές ή προφανές):
-21,5'' μέγεθος με καλύπτει μια χαρά
-Απαραίτητα θα πρέπει να μπορώ να αλλάζω την απεικόνιση σε 4:3 με το πάτημα ενός κουμπιού, για τις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από το παιχνίδι που παίζω
-Απόδοση ανάλογη αυτής των CRT όταν θέλω να παίξω κάτι χαμηλής ανάλυσης, πχ. Bomb Jack στο MAME ή Grim Fandango στο ScummVM
Από κει και πέρα δεν έχω απαιτήσεις. Ό,τι καλύτερο μπορώ να πάρω με ?150, άντε μέχρι ?200 αν σας φαίνονται υπερβολικά λίγα.
Η τηλεόραση 47'' που έχω στο σαλόνι καλύπτει 100% τις παραπάνω απαιτήσεις, κι ακόμα και πολύ παλιά παιχνίδια φαίνονται φανταστικά. Όμως αν και την έχω συνδέσει με υπολογιστή ποτέ δεν κατάφερα να ευχαριστηθώ gaming από τον καναπέ. Πείτε με παράξενο αλλά εγώ το joystick μου το θέλω πακτωμένο στο γραφείο. Και φυσικά δεν σκοπεύω να δώσω άλλα ?900 για να βάλω οθόνη αναλόγων δυνατοτήτων στο computer room μου, οπότε ελπίζω να υπάρχει μια οικονομική λύση που να με καλύπτει.
Ευχαριστώ προκαταβολικά, αν οι προτάσεις σας συνοδεύονται από links ακόμα καλύτερα.