Πού ήταν ο ''Άδωνις'' το καφέ του τραγουδιού της Άλκηστης;

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
176
κολωνάκι ή κάπου αλλού? οι ''παλιοί'' αθηναίοι μια βοήθεια?
 
Εχω την αισθηση οτι αναφερεται στη γειτονια μου - Πλατεια Νεας Σμυρνης.
 
Τα περισσότερα παλιά καταστήματα της Πλατείας σήμερα έχουν αλλάξει βέβαια χρήση και ιδιοκτήτες. Ωστόσο, οι στίχοι του τραγουδιού της Λ. Νικολακοπούλου «Στον Άδωνι» την καφετέρια, που υπάρχει ακόμα στην Πλατεία, περιγράφει μια κοινωνία και ένα κόσμο γύρω από την Πλατεία λίγες δεκαετίες πριν (Πάμε στον Άδωνι για καφέ, που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά, και αράζουνε και αθλητές, και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά, Κυριακή να της φύγει το στρες). Άλλωστε και η ίδια η Άλκηστις Πρωτοψάλτη γνώρισε την ζωή και τους ανθρώπους ως βέρα Νεοσμυρνιώτισσα.
http://athinapisovitrina.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html

προφανως αυτο

http://www.ask4food.gr/kritikes-sxolia-estiatoriwn-Athinas/39-cafe--bar-rest/1089-%CE%91%CE%94%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%A3

Edit: με προλαβε ο Herco (μεχρι να απαντησω και να κανω copy paste τα links ειχε απαντησει ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
(εσυ ομως εδωσες την αποδειξη στο ερωτημα ;) )
 
Ο "Άδωνις" ιστορικό ζαχαροπλαστείο που ανήκε στην οικογένεια Φραγκούλη. Πάνω στην επίσης "ιστορική" Πλατεία της Νέας Σμύρνης (με τον ιστορικό Πανιώνιο), εκεί που τώρα είναι το Φλοκαφέ. Αν σηκώσεις το κεφάλι σου θα δείς στο δεύτερο όροφο με καλλιγραφικά γράμματα "Αδωνις" που υφίσταται ακόμα ως τόπος συνάντησης.

Ο παλιός "Αδωνις", στο ίδιο σημείο, ήταν σημείο αναφοράς της Πλατείας μαζί με άλλα (δεν αναφέρομαι για να μην είμαι οφ τόπικ). Πρώτα από όλα είχαμε τραπεζώσει τη βάπτισή μου εκεί (βλ. 1971) - αυτό εννοείται ότι δεν το θυμάμαι. Θυμάμαι όμως ότι είχε καταπληκτικές τυρόπιτες. Λοιπόν, μπαίναμε μέσα και στα δεξιά μας είχε βιτρίνα, σούπερ περιποιημένη με τα όλα της, τίγκα στις πάστες. Απέναντι - αν δεν κάνω λάθος - είχε βιτρίνα με μπισκότα γλυκά και αλμυρά. Πιο μέσα αριστερά είχε τα σοκολατάκια.

Στο βάθος είχε την καφετέρια. Καθόσουν ωραιότατα, έκανες την παραγγελία σου και τα έλεγες με όλους όσους ήξερες, ήθελες δεν ήθελες. Μεγαλώνοντας μαζευόμασταν - ενίοτε - για καφέ πριν αλλά συνήθως μετά από προπονήσεις ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Πολύ ωραίο περιβάλλον, πάντα έβρισκες κάποιον γνωστό.

Η σύμπραξη παλαιών και νέων γενιών ήταν αρμονική, με αξιομνημόνευτες συζητήσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελικα η Πλατεια μας ειναι περισσοτερο διασημη απο οτι νομιζα - Ευχαριστω Caprice :)
 
thnx caprice να'σαι καλά, ποιος ξέρει γιατί το φανταζόμουν πάντα σε λόφο αυτό το καφέ, μυστήρια πράγματα ))) btw συγχαρητήρια και για το μοντεριλίκι! σιδηροκέφαλη!
 
Clemence είπε:
thnx caprice να'σαι καλά, ποιος ξέρει γιατί το φανταζόμουν πάντα σε λόφο αυτό το καφέ, μυστήρια πράγματα ))) btw συγχαρητήρια και για το μοντεριλίκι! σιδηροκέφαλη!
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου, πάντα ευγενική.

Δευτερολογώντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο "Αδωνις" ανήκει ακόμα στην οικογένεια Φραγκούλη. Ξέχασα να πω ότι είχε (και έχει) τραπεζάκια έξω όπως και τα περισσότερα αντίστοιχα μαγαζιά πάνω στην Πλατεία.

Όποτε έρθεις και θέλεις, ευχαρίστως κερνάμε καφέ :D
 
caprice είπε:
Ο "Άδωνις" ιστορικό ζαχαροπλαστείο που ανήκε στην οικογένεια Φραγκούλη. Πάνω στην επίσης "ιστορική" Πλατεία της Νέας Σμύρνης (με τον ιστορικό Πανιώνιο), εκεί που τώρα είναι το Φλοκαφέ. Αν σηκώσεις το κεφάλι σου θα δείς στο δεύτερο όροφο με καλλιγραφικά γράμματα "Αδωνις" που υφίσταται ακόμα ως τόπος συνάντησης.
Aφού έγινε και η ταυτοποίηση του μαγαζιού είμαι πλέον υποχρεωμένος να το συμπεριλάβω στα ''αξιοθέατα'' που πρέπει να επισκευτώ την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Αθήνα.
 
Διάβασα πριν καιρό ότι η συγκεκριμένη καφετέρια ανακαινίστηκε, εκμοντερνίστηκε, άλλαξε χαρακτήρα και έπαψε να είναι ο παλιός ιστορικός "Άδωνις" και θυμίζει μια κλασσική κοινή καινούρια καφετέρια. Αληθεύει;
 
Ο "Αδωνις" όντως έχει ανακαινιστεί και είναι εδώ και καιρό μία όμορφη και μοντέρνα καφετέρια. Και μόνο ότι υπάρχει ακόμα, έστω και με τη νέα του μορφή, κάτι σημαίνει. 'Ισως δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική για προφανείς λόγους. Η αναγκαιότητα να αναμορφωθεί, προφανώς δεν προέκυψε τυχαία.
 
Εμενα παντως δεν μου αρεσει τωρα..
 
Δεκτο φυσικα - ουτε και εγω τρελενομαι - αλλα δεν τον προλαβες και την εποχη που αναφερεται το τραγουδι (80-85), μπορει να μην σου αρεσε ουτε τοτε :)
 
Παντως εχει και πολυ ωραια και φρεσκοτατα σνακς!Ανεβαινεις με το ασανσερ και μπαινεις σε εναν πολυ ωραιο και ησυχο χωρο.
 
Να συμπληρώσω -ως ένας ακόμα βέρος Νεοσμυρνιώτης- ότι για κάποιο διάστημα (δεν θυμάμαι πόσα χρόνια...) ο "Άδωνις" είχε κλείσει και ξανάνοιξε πριν από καμιά 15αριά χρόνια όταν πλέον ως μαθητής Λυκείου άρχισα κι εγώ να πίνω τους πρώτους μου φραπέδες στην Πλατεία (γιατί μια είναι η "Πλατεία" με "Π" κεφαλαίο)...

Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, στο ισόγειο που ήταν υποτίθεται και ο κύριος χώρος παλιά, έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία χρόνια κατά καιρούς άλλες καφετέριες (νομίζω τώρα πρέπει να είναι Flocafe), και ο Άδωνις έχει περιοριστεί στο χώρο στον 1ο όροφο που απέκτησε αργότερα και φυσικά σε τραπεζάκια στην Πλατεία που αποτελούσε τον κύριο όγκο, όπως και για τις περισσότερες άλλωστε γνωστές καφετέριες της Πλατείας...

Αν και τις πρώτες του δόξες τις πρόλαβα ελάχιστα σαν παιδί, θυμάμαι κλασικά να συχνάζουν εκεί πράγματι "φρικιά" (με τα δεδομένα της εποχής, πάντα), αθλητές (ο Φάνης με κάθε καφέ κατέβαζε και 1-2 πακέτα τσιγάρα... πριν πάει για μια γαβάθα με παγωτό καϊμάκι στο "Γιώργο"... Αν δεν ήταν η Πλατεία, νομίζω σήμερα δεν θα είχαμε αμφιβολία για το ποιος ήταν ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών...), αλλά και παράγοντες (δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι πού έλεγαν χαριτολογώντας ότι ο Πανιώνιος διοικείται ουσιαστικά στον Άδωνι και οι περισσότερες αποφάσεις σε καφεδοκατανύξεις εκεί παίρνονταν)... Την "χοντρή" δεν την θυμάμαι... :p

Για να είμαι ειλικρινής, έχω πολλά χρόνια να ανέβω επάνω, αλλά κάποιες φορές έχει τύχει να κάτσω στα τραπεζάκια έξω. Δεν μένω βέβαια πια εκεί, αλλά τουλάχιστον 2-3 φορές το μήνα, το προσκύνημά μου το έκανα στην Πλατεία μέχρι που έφυγα για τη Γηραιά Αλβιόνα...

caprice είπε:
Ο παλιός "Αδωνις", στο ίδιο σημείο, ήταν σημείο αναφοράς της Πλατείας μαζί με άλλα (δεν αναφέρομαι για να μην είμαι οφ τόπικ).
Πολύ κακώς... Αφορμή ψάχνω για να θυμηθώ τα της Πλατείας, ειδικά τώρα που ξενιτεύτηκα... Εντάξει, προφανώς όταν εσύ πήγαινες τους πρώτους σου καφέδες εγώ θα ήμουν ένα από τα παιδάκια που θα έπαιζαν μπάλα και θα σας εκνεύριζαν (αν κρίνω πάντα από το έτος της βάφτισης που αναφέρεις), αλλά τι στο καλό, κάποιες κοινές αναμνήσεις θα υπάρχουν... :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγόρια και κορίτσια να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους διότι από ότι φαίνεται είμαι λίγο μεγαλύτερος αν κρίνω σχόλια που αφορούν το 1971.Καταρχήν ο άδωνις συνεχίζει να υπάρχει εκεί που ήταν στην Ν Σμύρνη και όχι μόνο υπάρχει .Σε αντίθεση με όλα τα πολύ παλιά στέκια που ήταν έμειναν παλιά και έκλεισαν είτε αγοράσθηκαν από πολυεθνικές ο Αδωνις κατάφερε να ξεφύγει από το χαρακτήρα του καφεζαχαροπλαστείου που τον έκανε τραγούδι και να γίνει ένα από τα πιο όμορφα café restaurant της πόλης μας .[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να καταλάβετε το στυλ (γιατί κι εγώ εκεί έμενα, 25ης Μαρτίου 19 και ο Άδωνις ήταν στο 25, μετά την παλιά Αστυνομία), το εσωτερικίο του Άδωνι θύμιζε κάτι από Βάρσο ή Αλέκο στο Κεφαλάρι. Καναπέδες με πράσινο δέρμα και καμπαράδες (αυτές οι χαρακτηριστικές πινέζες), ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους, απλίκες κλπ. Ήταν από αυτά τα λίγα (δεν ξέρω πόσα έχουν απομείνει) ζαχαροπλαστεία που όταν περνούσες απ' έξω, οποιαδήποτε ώρα, σου ερχόταν η χαρακτηριστική "γλυκιά" μυρωδιά, που φαντάζομαι καταλαβαίνετε. Συνομίλικα ρετρό και ο κινηματογράφος "Έλση" στην Ομήρου, μετατράπηκε και αυτός σε πολυ-κτήριο, χωρίς να απομείνει όμως κάπου το σινεμά, όπως με τον Άδωνι. Ίσως σε κάποιο άλλο post, μια που έζησα Ν.Σ. 1969-1995 να ανοίξουμε κουβέντα για τα παλιά ρετρό καταστήματά της, που έχουν πια απομείνει ελάχιστα, όπως ο "Λώλος" το ψιλικατζίδικο και ο "Λευτέρης" τα σουβλάκια.

Επανερχόμενος στον 'Αδωνι, περίφημα τα σιροπιαστά σαραϊγλί του...
 
stakovios είπε:
Εγώ θυμάμαι ένα τραγούδι που έλεγε διάφορα στέκια που λογικά θα υπήρχαν στην Αθήνα των έιτις: Πάμε στου Άδωνη για καφέ.... που πηγαίνουν φρικιά και αράζουν και αθλητές/ και που πηγαίνει και μία χοντρή/..... να της φύγει το στρες.
Mικρή διόρθωση, είναι "στον "Άδωνι"". Δεν υπήρχε κανένα πρόσωπο Άδωνις (μη συγκρίνετε με σήμερα), και το ζαχαροπλαστείο ανήκε στον Β. Φραγκούλη και μετέπειτα στους γιους του...
 
Μικρή επισήμανση:

Ο φίλος stakovios αναφέρεται στους στίχους οι οποίοι λένε "πάμε στον Άδωνη για καφέ" εξ ου και το "η" στη γραφή του. Επίσης ο φίλος Olorin σε προηγούμενο post παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες στο αντίστοιχο θέμα :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα την επισήμανση, αλλά τέλος πάντων.

Αν βοηθάει, αν και νεοσμυρνιώτης θα σου πώ ότι όταν πρωτοβγήκε το τραγούδι νόμιζα ότι ήταν τόσο "φευγάτο" που αναφερόταν...υποθετικά στον αστερισμό !

Αντίστοιχα όταν στο σχολείο μας είχε πει ένας καθηγητής "Ο γαλαξίας και ο Άδωνις πάντα εκεί θα είναι, εσείς να κοιτάτε τα μαθήματά σας", πάλι νόμιζα ότι μιλούσε μεταφυσικά !

Δηλ. κατάλαβες, ο τελευταίος που κατάλαβε σε τι αναφερόταν το τραγούδι ήμουν εγώ (που, σημειωτέον, έμενα στο νούμερο 19 και ο Άδωνις ήταν στο 25...)

(P.S. : βλέπω ότι, μια που μιλούσαμε για αστροφυσική, το post μου διακτινίστηκε !)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα