"Οικογένεια Χωραφά" (1968)
Σε συνέχεια του post
#1325 παρουσιάζω μια εκδοχή του πιο πρέπει να ήταν
το σπίτι Χωραφά
Το σπίτι Χωραφά ήταν ένα περίεργο σύμπλεγμα από διάφορα σπιτάκια και δέντρα (δεν ξέρω αν έχει καταλάβει
κάποιος τι ακριβώς ήταν).
Ο σκηνοθέτης επιμελώς μας αποκρύπτει λεπτομέρειες της γύρω περιοχής. Δε μας δείχνει παρά μόνο το δρόμο,
τον μαντρότοιχο και την πολύ επιβλητική πόρτα του σπιτιού
χωρίς λεπτομέρειες για τα απέναντι σπίτια. Εκτός από τη σκηνή με την αρκούδα η οποία και πάλι δεν είναι
σαφές σε πιο σημείο βρίσκεται σε σχέση με το σπίτι Χωραφά.
Εν πάση περιπτώση με βάση διάφορους δείκτες κατέληξα ότι το σπίτι Χωραφά πρέπει να είναι η σημερινή πλατεία
Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.
Βρίσκεται σχετικά λίγο παραπάνω από την πιάτσα ταξί Χαλανδρίου,
είναι στους πρόποδες του Βουνού όπως απαιτεί η σκηνή που φαίνεται και παρακάτω,
Η βλάστηση και η χλωρίδα εν γένει είναι αυτή που πρέπει
και η πλατεία είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενεί όλο το σύμπλεγμα των σπιτιών που
υποτίθεται ότι ήταν το σπίτι Χωραφά.
Παρακάτω παραθέτω εικόνες όπου υπάρχει μια σχετική σύγκριση εικόνων.
Η πάνω μεριά έχει την βουνογραμμή, το δένδρο του οποίου λείπει το κλαδί που έπεφτε στο δρόμο και την κολώνα
Η κάτω πλευρά στο τέλος κάνει μια στροφή δεξιά (είμαι 99% βέβαιος και μετά από αρκετή παρατήρηση)
οπότε υπάρχει και σε αυτό συμφωνία με τη σημερινή κατάσταση.
Επίσης υπάρχει περίπτωση το παρακάτω δένδρο να είναι αυτό που ήταν μπροστά από την είσοδο.
Είναι πολύ χαρακτηριστική μια ευθεία όπου είναι το σπίτι, η πιάτσα και το άλσος Ν. Φιλαδέλφειας που
τραβήχτηκε πολύ έργο
Επίσης ανεβάζω και κάποιες επιπρόσθετες φωτος από τη Λεωφόρο Αγ. Ιωάννου όπου φαίνεται ότι υπήρχαν παρόμοια σπίτια
τα οποία διασώζωνται ως σήμερα. Ειδικα΄αυτό στην Αγίου Ιωάννου 32 (τρίτη φωτο), είναι "ίδιο" με αυτό του Χωραφά
(έχει και πηγάδι που φαίνεται από το πλάι και πολλά σπιτάκια μέσα στα τρία συνεχόμενα οικόπεδα). Επίσης ταιριάζουν και οι πέτρες του μαντρότοιχου.
Επίσης να πω για το σπίτι με το ημικύκλιο το οποίο πιάνει φωτιά προς το τέλος, φαίνεται σχετικά κοντά
ένας πολύ κεντρικός δρόμος, ο οποίος πιστεύω ότι είναι η Μεσογείων, χωρίς να έχω εντοπίσει το σπίτι
Το σύμπλεγμα με τα Κυπαρίσια μπορεί να σχετίζεται με την ΕΡΤ, η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του 1970
και η οποία έχει μπροστά της ένα τέτοιο σύμπλεγμα.
ανεβάζω και την περιοχή που με βάση και την απέναντι βουνογραμμή πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκεται αυτό το
σπίτι με το ημικύκλιο που πιάνει φωτιά και έρχεται η πυροσβεστική.
Φυσικά πάντα υπάρχει η πιθανότητα να κάνω και λάθος, μια και δεν είναι τόσο ξεκάθαρο το μέρος και κατά τη γνώμη μου
έχει αλλάξει πάρα πολύ.
Θα μας βοηθούσε αν κάποιος μας ανέβαζε καμιά φωτο της περιοχής της δεκαετίας του 60, ή αν υπάρχαν κάποια
ιστορικά στοιχεία όπως αυτά που μας βοήθησαν στην υπόθεση του πάρκου της Ν. Φιλαδέλφειας
(που λεγόταν Βασσ. Σοφίας και φαίνεται και στην ταμπελίτσα στην ίδια ταινία κλπ)
Επίσης θα βοηθούσε αν βρίσκαμε πληροφορίες για το αν υπήρχαν στην περιοχή ανεμόμυλοι αντλίας νερού
όπως αυτός που υπάρχει μέσα στην αυλή (όπως αυτοί που περιγράφει ο antonovar στο Ελληνικό).
Πάντως πηγάδια υπήρχαν, οπότε κατά πάσα βεβαιότητα υπήρχαν και οι μύλοι.