antonovar
Μην νομίζεις ότι σε έχω ξεχάσει με τους "
Δύο μάγγες του Πειραιά"....είμαι υπό έρευνα...
θεωρώ πως ειναι απο τις δυσκολες ταινίες γιατί ο Πειραιάς είναι εντελώς αλλαγμένος...ωστόσο εντόπισα 2 σημεια, στα οποια έκανα ένωση των σκηνών ώστε να βγει ένα πανοραμικό και να καταλάβουμε για ποια μέρη προκειται...
Σημείο 1ον:
Στην αρχή της ταινίας, όπου ο Κοκκοβιός σε πλατεία κλέβει σαλέπι με αποτέλεσμα να τον παρουν στο κυνήγι και να πεσει στη θαλασσα..... ε! η πλατεία αυτή ειναι ο Τιτάνειος Κήπος.
Βλέπουμε μεν το τότε Ρολοι του Πειραιά ως "στίγμα", όμως παρεμβάλονται σκηνές με διαφορα κτίρια, τα οποια τελικά κτίρια στο πανοραμικό ήταν η τότε Δημοτική Αγορά του Πειραιά, η οποια εχει γκρεμιστεί και στη θέση της βρίσκεται ο Πύργος Φάντασμα!!
Βλέπουμε λοιπον τον Κοκκοβιό μπροστά απο τον Τιτάνειο Κήπο, ακριβώς στο σημείο που βρισκεται το λεωφορείο στο googleview και πισω του η πλατεία του Αγ. Σπυρίδωνα. Πάνω δεξιά, διακρίνονται τα παραθυρα απο το κτίριο στην πλατεία του Αγ. Σπυριδωνα. Το μικρό περιπτερο πίσω του, ήταν στη θέση που σήμερα βρισκεται το μικρό "περίπτερο" του Δήμου.
Την ίδια ωρα, μπροστά απο τον Τιτάνειο Κήπο βρίσκεται ο σαλεπιτζής.
Ο Κοκοβιός τους κλεβει σαλέπι, τον παίρνουν στο κυνήγι οπου και τον βλεπουμε να τρεχει μπροστά απο το Ρολόι το οποιο πλεον δεν υπάρχει...πίσω απο το Ρολοι ο τοτε ναος της Αγ. Τριαδος
και καταλήγει στη θάλασσα, ακριβως απεναντι απο την τότε Δημοτική Αγορά του Πειραιά στη θεση της οποιας σήμερα ειναι ο Πύργος-φαντασμα
Βλεπουμε λοιπον ενα πανοραμικό της Ακτής Ποσειδώνος, οπως ήταν τότε και οπως είναι σήμερα, ξεκινώντας απο αριστερα (οπως βλεπουμε τη φωτο):
- τα γνωριμα μας κτίρια της Ακτης Τζελέπη (σ.σ. γραφειο Βεγγελη στο Κλωτσοσκουφι....σημείο hotspot σαν την Τατοιου στην Κηφισιά
)
- τη γωνία της οδού Γούναρη
- το ισόγειο κτίριο της τοτε Δημοτικής Αγορας στην οποια τωρα βρισκεται ο Πύργος
- διπλα στον Πύργο το κτίριο του ΝΑΤ, το οποιο μολις που διακρίνεται στην ακρη γιατί μπροστά του βρισκεται το θρυλικό κτίριο "Ρολοι"
- το Ρολόι που πλεον δεν υπάρχει και στη θεση του υπάρχει η πλατεία Θεμιστοκλέους
και τον παλιό ναό της Αγ. Τριάδας
Σημείον 2ον:
Το εν λόγω σήμειο με δύσκολεψε αρκετά γιατί ενω εψαχνα περιξ του λιμανιου, η τοποθεσία μας προεκυψε...στην Καστέλλα!! (κουφάθηκες???
..εγω να δεις!) Ευτυχώς το νεοκλασσικο κτίριο στη γωνία υπάρχει ακομα.
Προκειται λοιπον για την συνοικία του Τσίλερ ή αλλιώς την Ακτή Κουμουνδούρου στην Κάστελλα πάνω απο την πλαζ Βοτσαλάκια και συγκεκριμένα στην γωνία Ακτής Κουμουνδούρου και Κάνιγγος.
Το εν λόγω κτιριο ήταν κλινική (οπως βλεπουμε και στην ταινία) και ήταν η τότε κλινική Παπαθανασιάδη
Είμαι υπο διερεύνηση για την αρχή της σκηνής οπου ο Κοκκοβιός κλέβει απο παντοπωλείο τροφιμα και κρυβεται στο φορτηγό με τα γάλατα Νουνού. Υποπτευομαι οτι η πλατεία του παντοπωλείου ειναι η πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, γιατί το αυτοκινητο με τα γαλατα Νουνού στρίβει ενα στενό και μπαίνει στην Κάνιγγος ώστε να καταλήξει να περναει οπως βλεπουμε απο την Ακτη Κουμουνδούρου μπροστά απο την κλινική Παπαθανασιάδη.