Πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες ; (2ο μέρος)

Αυτή η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για την εναπόθεση των ποστ σε ονομάστικά ανά ταινία θέματα, προκαλεί διαλόγους σαν τον παραπάνω (ΦΖΠ1, makism)...χαχαχα
 
Ξέρω ότι δεν είναι το ιδανικό σημείο όμως σίγουρα εδώ θα το δουν οι περισσότεροι.

Την προσεχή Παρασκευή (22 Ιουνίου 2018) στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 177 78, Ταύρος)

θα γίνει μια υπαίθρια προβολή του ντοκιμαντέρ «Για πέντε διαμερίσματα και ένα μαγαζί!», στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου (2004, 110 λ.), παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σκοπετέα, (ώρα 21:00).

Είχα την τύχη να τη δω παλιότερα και έχει ενδιαφέρον καθώς πιάνει το θέμα με το οποίο καταπιανόμαστε κι εμείς, από μια άλλη οπτική γωνία. Την οπτική του αρχιτέκτονα και της εξέλιξης της πόλης μορφολογικά αλλά και κοινωνιολογικά. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ σε παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη. Εδώ ένα trailer:


Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-δοκίμιο για την αρχιτεκτονική και κοινωνική εξέλιξη της Αθήνας όπως καταγράφηκε από τον ελληνικό κινηματογράφο, από την παλαιότερη ελληνική ταινία μυθοπλασίας του 1924 έως εκείνες του 2004. Οδηγό σε αυτό το ταξίδι αποτελεί η αφήγηση τεσσάρων ηθοποιών-πρωταγωνιστών που σημάδεψαν διαφορετικές ιστορικές περιόδους του ελληνικού κινηματογράφου: του Νίκου Ξανθόπουλου, της Ξένιας Καλογεροπούλου, του Νίκου Καλογερόπουλου και της Μυρτώς Αλικάκη. Συνολικά 530 πλάνα της Αθήνας από 184 διαφορετικές ταινίες (πλέον 18 πρωτότυπων πλάνων της σύγχρονης Αθήνας) αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός και δημόσιος αθηναϊκός χώρος μεταβλήθηκε ριζικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παρέμεινε άρρηκτα δεμένος με τις ιστορίες των ταινιών και τον τρόπο διαβίωσης των Αθηναίων.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
 
Παιδια στην ταινια ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ υπαρχουν ακομα καποια κενα...η πλατεια του Πουα Μορ για παραδειγμα δεν φαινεται να ειναι αυτη της Αγιας Αικατερινης..και για την ταβερνα γνωριζουμε κατι;
Το αμαξάκι. Η ταβέρνα.

Βρισκόταν στην οδό Ιθάκης 5 στην Κυψέλη.........στην πλατεία Αγιου Γεωργίου

Στην ταινία το πλανο είναι αρκετά σκοτεινό.... αλλά ξεχωριζούν οι χαρακτηριστικοί φανοστάτες της Πλατείας Αγιου Γεωργίου που υπάρχουν μεχρι και σήμερα και ενα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο δίπλα στην ταβέρνα. Για την ακριβή ταυτοποίηση μας βοηθάει το τελευταίο πλάνο της ταινίας "Τζιπ περίπτερο και αγάπη".....οπου ο Σταυριδης τρεχει απο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου προς την οδό Ιθάκης και την  ταβέρνα. Σήμερα φυσικά η "αντιπαροχή". τα εχει καταπιεί ολα....πλην της πλατείας και της εκκλησιας......... ΙΘΑΚΗΣ 5.png Photo4_amaksaki.jpg
 
 


ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα το χώρο στον κινηματογράφο. Έλληνες σκηνοθέτες μας “ξεναγούν” στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν οι ταινίες τους ανιχνεύοντας τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο χώρο.
http://archive.ert.gr/?s=ΤΟΠΙΑ+ΤΗΣ+ΣΙΩΠΗΣ

Υ.Γ. Mε μια πρόχειρη αναζήτηση/search στο φόρουμ δεν είδα να έχουν αναφερθεί ξανά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σημερα ειχε Ο πυργος των ιπποτων...υπαρχει και που γυριστηκε; το εκκλησακι επισης εαν γνωριζετε....ευχαριστω
 
Σημερα ειχε Ο πυργος των ιπποτων...υπαρχει και που γυριστηκε; το εκκλησακι επισης εαν γνωριζετε....ευχαριστω
Ο πύργος των ιπποτών ήταν η   περιβόητη "Βίλα Ζωγράφου" στο 37°58'32.30" B  23°46'23.04" E που βρισκοταν σε μια έκταση 20 στρεμάτων στην περιοχή Ζωγραφου-Ανω Ιλισίων και εχει αναφερθεί στο post 342  αφού είναι η ιδια βίλα που εχει παίξει στα 4 Σκαλοπάτια.

βιλα ζωγραφου 31.jpg
 
Τζάκ ο καβαλάρης 1979

 το εργοστάσιο Γαλάτσι ειναι;

Στιγμιότυπο οθόνης (203).pngΣτιγμιότυπο οθόνης (205).png
 
Καλησπέρα σε όλους.

Αυτό είναι το πρώτο μου ποστ στο φόρουμ και για να πώ την αλήθεια, θέλω την βοήθεια σας.

Ειμαι ενας εκ των ιδιοκτητών ενος κτηρίου που έχει εμφανιστεί σε τουλαχιστον 3 ταινίες. Με ονομασία καταστήματος  ΛΑΪΣ οι 3 ταινιες στις οποιες το έχω δει ειναι: 1. Το τυχερο πανταλόνι 2. Νταντα με το ζόρι και 3. Το κλοτσωσκούφι(όπου έχει εσωτερικές λήψεις με την Βουγιουκλάκη).

Σήμερα το κατάστημα ειναι με την επωνυμία Τσακίρης Μαλλάς και βρίσκεται επί της Ευαγγελιστρίας 23.

Ο λόγος που ζητώ την βοήθειά σας είναι οτι το κτήριο είναι διατηρητέο και για συγκεκριμένους λόγους χρειάζομαι φωτογραφια ή εν προκειμένω μια εξωτερική λήψη του κτηρίου που να το δείχνει ολόκληρο και όχι την βιτρίνα του μόνο (ενοείται πως χρειάζομαι μια σχετικά παλιά λήψη).

Ανάρωτιέμαι, μήπως κάποιος απο εσάς ξέρει κάποια ταινία στην οποία πιθανώς να έχει εμφανιστεί το εν λόγο κατάστημα?

Ευχαριστώ πάρα πολυ και συγνώμη αν "ενοχλώ" με αυτή την παράκληση για βοήθεια.

Παραθέτω και μια φωτογραφία του καταστήματος για σημείο αναφοράς.

1959 (2).jpg

lais 1963.jpg
 
έψαχνα κοντα στην Βάρκιζα το σπίτι του Σταυρίδη από τους Δυο γλετζέδες και τον Άνθρωπο ρολόι (είναι το ιδιο σπιτι ) έπεσα πάνω στην εκκλησία της Νατάσσας.

Αγιος Βασιλειος Δημοτικο Κοιμητηριο Βουλιαγμένης

Υπολοχαγός Νατάσσα (3).pngΣτιγμιότυπο οθόνης (208).png
 
έψαχνα κοντα στην Βάρκιζα το σπίτι του Σταυρίδη από τους Δυο γλετζέδες και τον Άνθρωπο ρολόι (είναι το ιδιο σπιτι ) έπεσα πάνω στην εκκλησία της Νατάσσας.

Αγιος Βασιλειος Δημοτικο Κοιμητηριο Βουλιαγμένης
??....τι λες ρε θεε  makism.....μας εστειλες......10000000 μπραβο......απιστευτο..απιστευτο.....απιστευτο....ξανα μανα μπραβο......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
??....τι λες ρε θεε  makism.....μας εστειλες......10000000 μπραβο......απιστευτο..απιστευτο.....απιστευτο....ξανα μανα μπραβο......
πραγματικά κατά λάθος antonovar, όπως αναφέρω παραπάνω εψαχνα για το σπιτι του Σταυρίδη αλλά δεν το βρήκα...

έχεις καμια ιδεα για το εργοστάσιο στον τζακ τον καβαλάρη ; εχει ενδιαφέρον η περιοχή που μάλλον δεν είναι Γαλάτσι μάλλον Αιγάλεω και στο βάθος η Εκκλησία Άγιος Σπυρίδων, αλλά δεν βρίσκω που ηταν το εργοστάσιο.
 

έψαχνα κοντα στην Βάρκιζα το σπίτι του Σταυρίδη από τους Δυο γλετζέδες και τον Άνθρωπο ρολόι (είναι το ιδιο σπιτι ) έπεσα πάνω στην εκκλησία της Νατάσσας.

Αγιος Βασιλειος Δημοτικο Κοιμητηριο Βουλιαγμένης

Προβολή συνημμένου 180012Προβολή συνημμένου 180013
Πολλά συγχαρητήρια 1@makism[/USER]! Εξαιρετική ανακάλυψη! :award:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το στραβόξυλο (1952) η εκκρεμότητα με την στάση που περίμενε ο Αργυρόπουλος

Είχαμε  αφήσει μία εκκρεμότητα με το σημείο της ταινίας που περίμενε ο Αργυρόπουλος το Λεωφορείο και μετά έφευγε με κάποιο ταξί στην αρχή της ταινίας.

Εγω επέμενα ότι ήταν στον Ηλεκτρικό σταθμό Καλλιθέας και η NIOBH και ο ΦΖΠ1  είχαν τις αντιρρήσεις τους και οχι αδικα . όπως αποδείχθηκε.!!!!

Επηρεασμένος απο την σταση που φαίνεται στην ταινία πίστευα ακράδαντα οτι ήταν εκεί.....Το μέρος ταίριαζε.......αλλα δεν μου κόλλαγαν οι πολλοί και τεράστιοι ευκάλυπτοι...(παρατηρωντας παλιες φωτο της Καλλιθέας)...και το πλάνο που δειχνει τον Γκιωνάκη με την Λιάνα Ορφανου που εδειχνε μια μεγάλη λεωφόρο η οποία είχε και τροχονόμο να ρυθμίζει την κυκλοφορία που δεν κόλλαγε με τίποτε με τον ηλεκτρικό σταθμό Καλλιθεας, αλλα θεωρουσα οτι ηταν γυρισμενο καπου αλλου.Ομως παρά τα κοψίματα που υπαρχουν στις σκηνες απο την στιγμη που βλέπουμε τον Αργυρόπουλο να τρέχει να πιασει το λεωφορείο μεχρι την σκηνή που βγαινει απο το ταξι που δεν στριβει δεξια. μαζι με τις σκηνες απο την κεντρικη Λεωφόρο..καταλαβαινα οτι υπήρχε σχέση και οτι ήταν γυρισμένες στο ιδιο σημείο.

Τελικά παρατηρώντας ...μια φωτογραφία απο τα τέλη της δεκαετίας του 60  παρά τις τεράστιες αλλαγές που υπήρχαν απο το 1952 που γυρίσθηκε το Στραβόξυλο νομίζω οτι λύθηκε το μυστήριο.

Ο Αργυρόπουλος λοιπόν τρέχει προς την στάση που υπήρχε στην "παλαι ποτέ"  στροφή της Νεας Σμύρνης .Το λεωφορείο έρχεται απο την σημερινή Κων.Παλαιολόγου με κατευθυνση προς ΣΥΓΓΡΟΥ και  Καλλιθέα .Ο Γκιωνακης κινειται στην Λεωφόρο Συγγρου στην διασταυρωση που υπήρχε τοτε εκεί με κατεύθυνση προς την Αθήνα.ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 121.jpgΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 12         21.jpgΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 11.jpg

Ασχετο με την ταινία αλλα σχετικό με την διασταύρωση  και την στροφή της Νεας Σμύρνης είναι και το πλάνο που βλέπουμε στους τιτλους της ταινίας "Το κοροιδάκι της Δεσποινίδος "....οταν η Καρέζη περνάει με κόκκινο μπροστα απο τον τροχονόμο που βρισκεται στο ιδιο σημείο με τον τροχονομο που βλέπουμε στο στραβόξυλο.ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 12         411.jpg
 
Τα παιδια του "Που Γυριστηκε" δεν σταματουν να μας ΣΟΚΑΡΟΥΝ!!!

Οτι και να πω, θα ειναι λιγο...
 

Το στραβόξυλο (1952) η εκκρεμότητα με την στάση που περίμενε ο Αργυρόπουλος
1@antonovar[/USER] :worship:

Συγχαρητήρια για την παρατηρητικότητά σου και τις απίστευτες ανακαλύψεις σου !!! :bow:  

 
Μινι φούστα και καράτε (1967)  άλλη μία ταινία  που έχει γύρισμα στην "στροφή" της Νέας Σμυρνης .

Είναι οι σκηνές  προς το τέλος της ταινίας όπου ο Πάντζας με τον Παπαδόπουλο πεφτουν με το ταξί πάνω στον πλανόδιο με τα φρούτα. Ηταν στην γωνία των οδών  Νικολάου Πλαστήρα και Αγίας Φωτεινής(πριν την υπογειοποιησή της)......Snapshot 1 (18-7-2018 11-33 πμ).pngSnapshot 2 (18-7-2018 11-37 πμ).pngSnapshot 3 (18-7-2018 11-38 πμ).png
 
Πίσω
Μπλουζα