Πρόβλημα με την προπαίδεια ουδέποτε είχα, ίσα-ίσα επειδή είχα μια έφεση στα μαθηματικά τα έλεγα όλα όχι απο αποστήθιση, αλλά υπολογίζοντάς τα εκείνη την ώρα κιόλας...
Το πρόβλημά μου ήταν άλλο... Ήταν ότι ήμουν λιγάκι, πώς να το πω... εξυπνάκιας, όπως θα λέγαμε τότε... :
Κάποια φορά λοιπόν, εξέταζε η δασκάλα όλες τις προπαίδειες μαζεμένες θρανίο-θρανίο και έτυχε να μου πέσει εμένα αυτή του 5... Τι πιο εύκολο... Έλα όμως που ήθελα να το παίξω μάγκας... Έτσι χώνω το πρόσωπό μου στα χέρια μου και αρχίζω να λέω την προπαίδεια με το γνωστό ρυθμό του τραγουδακίου του Κρυφτού... (
"πεντε... δέκα-δεκαπέντε... είκοσι-εικοσιπέντε..." κ.λπ.). Εννοείται πως δεν σταμάτησα φυσικά στο 50, αλλά συνέχισα μέχρι το 100 και μάλιστα -ο αθεόφοβος- ολοκλήρωσα την παράσταση με ένα μεγαλοπρεπέστατο
"...φτου και βγαίνω! Όποιος είναι αριστερά μου, δεξιά μου ή από πίσω μου, καίγεται!" και έβγαλα τα χέρια μου από το πρόσωπό μου ανοίγοντας τα μάτια και στρέφοντας το κεφάλι δεξιά και αριστερά προσποιούμενος και καλά ότι ψάχνω τους υπόλοιπους... :
Αυτό που αντίκρισα φυσικά, ήταν την κυρά-Γιούλα πάνω από το κεφάλι μου (καλά, όχι και τόσο πολύ πάνω από το κεφάλι μου... ακόμα και 6-7 χρονών δεν ήμουν πιο κοντός από τη δασκάλα μου, βλέπετε...) με ένα βλέμα γεμάτο αποδοκιμασία και την τάξη να έχει σκάσει στα γέλια... #)
Παραδόξως, όχι μόνο δεν μου έκανε τίποτα, αλλά δεν με ενόχλησε ούτε μια φορά σε όλη την υπόλοιπη χρονιά κάθε φορά που ήθελε να εξετάσει την προπαίδεια...