Οι γονείς μου, φανατικοί gamers και οι ίδιοι, δεν μου είπαν ποτέ να μην παίζω. Πιστευουν ακόμα ότι τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στις γνώσεις, τ' αντανακλαστικά και την ψυχική μου υγεία. Δυστυχώς όταν ήμουν μικρή έπρεπε να επαναλαμβάνουν αυτά τα επειχειρήματα στον κάθε άσχετο που ερχόταν κι έλεγε ότι θ' αποβλακωθώ, θα πάθω καρκίνο, και δεν θα καταφέρω τίποτα στην ζωή μου. Η μαμα μου έφτασε στο σημείο να μαλώσει με την δασκάλα γι' αυτόν το λόγο. Ή να ζώ την θεϊκή στιγμή που μπαίνει η γιαγιά στο σπίτι και βλέπει την μάνα μου καρφωμένη στην τηλεόραση με το tetris κι εμένα με το game boy στο χερι και ν' αρχίζει τον εξάψαλμο (για ώωωωωωρες! Και το κορυφαίο είναι αυτή να λέει κι εμείς να συνεχίζουμε το παιχνίδι ακάθεκτες!).
Εμένα πάντως τα βιντεοπαιχνίδια μόνο με ωφέλισαν. Χάρει σ' αυτά έμαθα το τυφλό σύστημα στο πληκτρολόγιο, αντιλαμβάνομαι την παραμικρή κίνηση από την άκρη του δωματίου, ενώ τ' αγγλικά μου είναι άριστα και είμαι καθηγήτρια πλέον.
Ωστόσο αυτός ο εκφοβισμός, ότι τα βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν την υγεία, καλά κρατεί ακόμα. "Θ' αποβλακωθεί το παιδί και θα γίνει χαζό", είναι ατάκα που την ακούς όχι μόνο από γέρους, αλλά και από εικοσάριδες, όσο απίστευτο κι άν ακούγεται. Παράπονο το έχω ότι σ' όποιον πώ πόσο μ' αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια με κοιτάζει με μισό μάτι ψάχνοντας να βρεί τί κουσούρι μου άφησαν. Ακόμα δεν έχω συναντήσει κάποιον συνομίληκό μου που να παίζει κι αυτός. Για κορίτσια δεν το συζητάμε κάν, ούτε μικρή δεν γνώρισα κάποια που να παίζει, γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι μόνο για αγόρια.
Και δυστυχώς αυτές οι χαζές προκαταλήψεις ενισχύονται από διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχολογικές έρευνες. Ενδεικτικά: "γιατί τα παιδιά που παίζουν βιντοπαιχνίδια είναι πιό βίαια", "η σχέση ανάμεσα στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και την γέννηση βρέφους με νοητικά προβλήματα", κτλ. Διαβάζοντας τέτοιες έρευνες το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ασχολούνται μ' αυτό το θέμα γιατί πουλάει κι εξυπηρετεί συμφέροντα (πχ. να βλέπουμε πιό πολλή τηλεόραση), δεν υπάρχει αληθινή σχέση.
Νομίζω είμαστε τα ζωντανα παραδείγματα, ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν καταστρέφουν τον άνθρωπο.