Πρωτοχρονιά στη σκοπιά!

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
8.289
Αντιδράσεις
3.349
Αντρικό θέμα!!!

31/12/1995. Το απόγευμα εκείνης της ημερας ενας συνάδελφος που γιόρταζε την επόμενη (Βασίλη καλή σου ώρα), με παρακάλεσε καθότι εορτάζων να κάνουμε σκάτζα τις υπηρεσίες μας, ώστε αυτός να αλλάξει χρόνο στο θαλαμο και να κεράσει και τους υπολοιπους. Είχε περίπολο 23.00-02.00, και μαλιστα ήταν σε απομακρυσμένη περιοχή με μεγάλη διαδρομή, περίπου 2χλμ πηγαινέλα και 3 σκοπιές. Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα, και λέω ότι τι στο καλό, μια φορά στη ζωή μου θα είμαι στρατό και μαλιστα πρωτοχρονια να ειμαι περιπολάρχης. Και δέχτηκα! Θυμάμαι ότι φεύγοντας από το θαλαμο προς την πρώτη σκοπιά αποφασίζουμε με το περιπολόπουλο (το βοηθό μου ντε!!) να μην κανουμε όλη τη διαδρομή 3 φορές (ήταν στάνταρ ο χρόνος για 3 επισκέψεις σε όλες τις σκοπιές μεσα σε 3 ώρες) αλλα μονο μία, υπογράφοντας από 3 φορές σε όλες τις σκοπιές :D . Στην πρώτη σκοπιά σταματάμε και αρχίζουμε το χαβαλέ με το σκοπό. Ηταν διπλοσκοπιά, είχε φυλάκιο 2οροφο, ενας πανω ενας κατω. Καθόμαστε με τον κατω και τα λεμε, και μαλιστα σε καποια στιγμή, ησυχάσαμε λίγο για να ακούσουμε τους δικους μας από το θαλαμο που μετρούσαν αντίστροφα, δευτερόλεπτα πριν αλλαξει ο χρόνος. Ε μετά ευχηθήκαμε, είπαμε καλή χρονιά κλπ κλπ και ξαφνικά ο βοηθός μου λέει ότι φοβάται να κατσουμε εκεί 2 ώρες, ότι αμα ερθει έφοδος τί θα γίνει κλπ κλπ, του λεω ότι σιγά μην έρθει έφοδος τετοια ώρα με τετοιο κρύο πανω στην αλλαγή του χρόνου. Φευγω μου λέει, φύγε του λεω, δεν έρχομαι, μια φορά ας λουφάρω, αλλαγή του χρόνου είναι ντάμιτ!!! Και πριν προλάβουμε να συννεοηθούμε για το τί θα πει αν τελικά έρθει έφοδος και τον δει μονο του, εξαφανίζεται. Ετσι είμαστε 3 στη σκοπιά. Ξαφνικά ακουμε τον πανω σκοπό να φωνάζει Αλτ τις ει! ...Κοκκαλο!!!! Δεν το περίμενα ότι θα ερχόταν έφοδος, αλλα δικαιολογείται ο εν λόγω εφοδεύων αφου ήταν, όπως λεμε, στρατο..τέτοιος ;) . Δε μασαγε από γιορτές/αργίες, παντα ηταν στην τσίτα! Πως θα δικαιολογούσαμε λοιπόν την παρουσία 3...σκοπών;;; Την κάτσαμε!!! Εγω έπρεπε εκείνη την ώρα να είμαι 1 χλμ μακριά!! Αστο μεγάλε!!! ακουμε απο μακριά τον υπολογαχό να φωνάζει στο σκοπό. Πλησιάζει, και (προς εμένα)......ποιος είσαι συ;;;; (προς τον κατω σκοπο)........ΕΣΥ ποιος είσαι;;; Κοιτάζει πανω.....ρε τι κανατε δω!!! Αρχίζει να γελάει και μας μοιράζει πλαστικά ποτήρια και κονιάκ. Ασφαλώς το καταλαβε ότι ημουν περίπολο οπότε με ρωτάει που είναι ο βοηθός, κι εγώ τί να κανω! Δεν είχα συνεννοηθει με το βοηθό, οπότε του κάνω με το χέρι μου την κίνηση του....κοψίματος. Ξαναγελάει και φεύγει. Κι εγώ ήλπιζα να μη συναντηθεί με το βοηθό. Ευτυχώς δε συναντήθηκαν ποτέ, κι εγώ θα θυμαμαι παντα εκείνη τη βραδιά.

Για ν'ακούσω ποιοί κανατε πρωτοχρονιά (αλλαγή χρόνου) εν ώρα υπηρεσίας!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
31/12/04 (Θα είναι ρετρό κάποτε)

00:00

Σκοπιά 5(ναι, με "φαντάσματα"): Ψύχος, πυροτεχνήματα κάπου μακριά, ενδοσκόπηση, και χαρούμενος που δεν είμαι στο φυλάκιο με τα απάλευτα καφροπαρτάλια που ξεφάντωναν...
 
31/12/1999

αλλαγή χρονιάς-δεκαετίας-αιώνα... με υπηρεσία στο στρατόπεδο. από τις 00:30 έως τις 05:30 ήμουν εφοδεύων σε 3 φυλάκια της περιοχής που υπηρέτησα

31/12/2000

αλλαγή χρονιάς ως ΑΥΔΜ στη ΣΠΖ.
 
12/12/96 θαλαμοφύλακας στο τάγμα στη Χιο πεζικο.. πολύ τρέξιμο τότε είχα και έναν υπολοχαγό στρατό τέτοιο όπως λες και εσύ και δράμα η κατάσταση.. θυμάμαι ότι την ώρα που άλλαξε ο χρόνος από τα νεύρα μου πέταξα έξω από το λόχο 2 κρεβάτια και εκεί έμειναν μέχρι το πρωί αφού πολύ γύρισαν και το πρωί απο λολ..

είχα κινητό ο μόνος στο λόχο που είχα και το νούμερο το είχαν καμία 10ρια μανάδες.. εκείνη τη μέρα πήρε φωτιά το GH 198 ericsson..

δεν βαριέσαι πάνε αυτά όμορφα χρόνια γεμάτα εμπειρίες διαφορετικές,καινούργιες για έναν 18αρι.. 242/101 λόγο φυλακών σαν παιδί και εγώ (κοπάνες) και σαν οδηγός βαρέων παραλίγο να κάνω 2 Πρωτοχρονιές μέσα δεν μου έφταναν φαίνεται τα 2 καλοκαίρια λολ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
...και μονο η ιδεα οτι θα εκανα πρωτοχρονια μεσα με αρρωσταινε.

Ποιος?εγω?που θεωρουσα τον εαυτο μου βυσματαρα?που τους εκανα χαρη

που πηγα σε μαχιμη μοναδα(τη μονη σμηναρχια εντος αττικης που υπαγοταν στο ΑΤΑ)

εστω και αν το σπιτι μου φαινοταν απο κει πανω..

But that was yesterday,που λενε και οι Foreigner.

H E' σειρα ειχε μπει σαν ολετηρας..Γιοι βουλευτων,μεγαλοασφαλιστων,προεδρων οργανισμων

αντι να μας ελαφρωσουν προκαλεσαν ενα χαος στη μοναδα.Ειχε σκασει και η πιπα στην Κερατεα,που ο Διοικητης

σε ξαφνικη εφοδο δεν βρηκε κανενα(!!)σκοπο και εδω και κανα μηνα μας ειχε παρει ολους ο διαολος.

Διπλασιασε τις υπηρεσιες και απο ενας καραβανεας που εμενε μεσα,εμεναν τρεις..

Οι σκοπιες φυλαγονταν κανονικα(και οοχι με το ενα οπλο που αλλαζε τρια κρεβατια κατα τη διαρκεια της νυχτας)

Στη δε πυλη,ο καραβανεας ,αμα ηταν δικος μας,αφηνε το σκοπο να μπει μεσα στο καμαρακι ,κατα τις 11 το βραδυ.

Εκεινες τις μερες,το βραδυ ,πρεπει να εφτανε -5,-8 βαθμους.

Ημασταν ελαχιστοι..οι παλιοι ειχαν παρει την "καλη"την δευτερη εορταστικη..

Οι κανακαρηδες των πολιτειακων και μη παραγοντων,οσοι δεν ηταν "αρρωστοι"ειχαν αποσπαστει.

Εγω ημουν φαβορι για κοπανα,ειχαμε κανονισει και καρε,καπου στου Παπαγου σ ενα σπιτι.

μεσα θα μεναν οι 3 καραβανεοι και 3-4 απο μας,αντι 14 που θα επρεπε.

οι αλλοι,μπουχος..

"Εσυ ,μην τη κοπανησεις,θα με κρεμασεις "μου λεγε ολη μερα,ενας βλαχοτηνειτζερ πενταετης σμηνιας..

Το απογευμα,ανεβασα πυρετο..μας φαγαν τα νουμερα εξω,μες στα χιονια,σε 1026 υψομετρο!!

"δεν παω πουθενα,θα παω στην πυλη να ξεραθω στον υπνο.."

κανενας δε με πιστεψε..

κατα τις 11 γλαρωσα,λεω στο νεοπα να κλεισει την τιβι και να ξεραθει κι αυτος στο γραφειο..

κατα μια η ωρα μου σκαει και καλα ο σμηνιας να υπογραψει στο σκοπο..

"ποιος κοιμαται πανω"τον ρωταει.

"ο...ντοκκεν"

"για να δω.."

"δεν εφυγες ρε??κι εβαλα στοιχημα οτι την κοπανησες.."

"ρε #%%@@**"αφου τον στολισα οπως ταιριαζει του πα καλη χρονια

γυρισα πλευρο και ξανακοιμηθηκα..

σε μια βδομαδα ,ζητησα να φυγω για Σκυρο.

ΚΑΝΕΝΑΣ μεχρι που εκλεισε η 350ΣΝ δεν ειχε ζητησει να φυγει απο τον Υμμητο για Σκυρο...

αμα την κοπαναγα εκεινο το βραδυ,το πιο πιθανο ηταν να μην τα θυμομουν σημερα ολα αυτα.

συνηθισμενες ιστοριες απο την Πολεμικη Αεροπορια..
 
1 - 1 - 1993. Αλλαγή χρόνου στο Αεροδρόμιο Ανδραβίδας.

Περίπολο (πεζό) στον αεροδιάδρομο. Δεν μου φάνηκε καθόλου άσχημα, γούσταρα με τρέλα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα ζητήσει να είμαι και πάλι μέσα, Χριστούγεννα στο περίπολο.

Άγραφος νόμος. Όποιοι ζήταγαν να μείνουν 15 μέρες μέσα στις γιορτές είχαν 20 μέρες off, πάντα φυσικά για άτομα που δεν ήταν από Αχαία. Και φυσικά όταν βγήκα μετά τα φώτα γύρισα πίσω 1η Φεβρουαρίου. Κυρίλες.

Κάναμε υπηρεσίες των ντόπιων για να μπορούν να βγαίνουν και να δουλεύουν στα χτήματα, αλλά τα παλικάρια ξηγημένα μέχρι αηδίας. Καθόμασταν 10 μέρες για περίπολα (σιγά τα ωά) και φεύγαμε κύριοι 10 μέρες μαζεμένες για τα σπίτια μας.
 
31/12/1995 - Σκαραμαγκάς.

Σκοπός σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το νέο έτος, πέρασε και δεν ακούμπησε ...
 
1/1/91 στο γνωστο ταγμα φυλακοβιων στη Συμη - περασαμε μια αξεχαστη βραδια με τους παλιους να βαζουν σημαδι τους νεους - ενω η βαρδια κουζινας - να εργαζεται πυρετωδως στο Ορος Πατατα για να ταισουμε κατι το ταγμα στο Πρωτοχρονιατικο τραπεζι.
 
31/12/05 (oχι φυσικά ρετρό) είχα νουμερο σκοπιας 10-12 , στον όρχο στο κέντρο πυροβολικού στη Θήβα ,τα πρώτα ατομα που ειπα ''Καλή χρονιά'' είταν ο επομενος σκοπος και ο αξιοματικος υπυρεσίας.

Αλλά θέλω να σταθώ λίγο σε εκεινες τις μέρες. εκανα το λάθος και πήρα την αδεια μου τα Χριστουγεννα ,οταν μπήκα στο στρατόπεδο μου τη φύλαγε ο λοχαγός οπου είξερε (μόνο αυτος) οτι σε λίγες μέρες θα απολιώμουν(μπερδεμένη ιστορια, που δεν έχει νοιμα να την αναφέρω) απο τη στιγμή που πάτησα το ποδι μου στο στρατόπεδο (28/12) και μέχρι και τι μέρα που απολύθυκα βαρούσα σκοπέτα ολη μέρα μαζι με εναν άλλο φανταρο, 2 ατομα για όλα τα νουμερα του ορχου ,μεσα στο ψύχος.

Απολύθυκα στις 3/1 ενώ θα πρεπε πολύ νορίτερα!!
 
Πρωτοχρονιά 1991 προς 92 ήμουν κτηριοφυλακας, 10-12 στα ΛΥΒ του ΚΕΒΟΠ.

5 λεπτά πριν την αλλαγή του χρόνου, είχαμε μαζευτεί στο επιλοχαδικο, όπου ήταν από τις λίγες φορές που στην 14 τηλεόραση δεν έπαιζαν παιχνίδια, από την Amiga 500 που είχαν και βλέπαμε το γιορταστικό πρόγραμμα του ΑΝΤ1, που είχε φιλοξενούμενο τον Neil Sedaka , πίνοντας μπύρες και σαμπάνιες.
 
Παρά τους 23 μήνες μου στον στρατό ως δόκιμος, δεν θυμάμαι να έκανα υπηρεσία παραμονή πρωτοχρονιάς. Βέβαια 31/12/1999 ήμουν στην Λήμνο (88 ΤΥΠ), καθώς είχα υπηρεσίες 25/12/1999 και 2/01/2000. Θυμάμαι ότι την βγάλαμε σε σπίτι συναδέλφου δοκίμου με πολύ ποτό και ευχές του χρόνου να είμαστε σπίτια μας.

Δυστυχώς, ούτε αυτό έγινε για μένα. Μετάθεση πήρα για ΜΕΡΥΠ στη Λαμία, και 25/12/2000 είχα πάλι Υπηρεσία. Την πρωτοχρονιά την πέρασα σπίτι μου και τελικά απολύθηκα Φεβ 2001.
 
Αντρες μου!!!!!! :p :p:p:p:p:D:D:D
 
Καημένα μου παιδιά τι τραβάγατε...

Θα σας πω κι εγώ με κίνδυνο να φάω ντομάτες... ολοκλήρωσα τη θητεία μου στο Στρατιωτικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

rca_con.jpg


Επειδή μετατέθηκα εκεί Νοέμβριο, ήμουν ο πιο νέος και έτυχε σε μένα να είμαι "υπηρεσία" στην αλλαγή του χρόνου. Αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να είμαι στο γραφείο με πολιτικά, internet, βίντεο και περισσότερο φαγητό στη διάθεσή μου από όσο θα έπρεπε να επιτρέπει ο νόμος. Θυμάμαι ότι άλλαξα τον χρόνο (31/12/2002) στο τηλέφωνο με τον κολλητό μου που ήταν κάπου στον Έβρο.. όχι ιδιαίτερα άσχημα κι αυτός όμως βέβαια αφού είναι γιατρός κι απλά άραζε.

Θυμάμαι και γελάω όταν αποφάσισα να επισκεφτώ τον δεύτερο πιο νέο που ήταν μέσα τα Χριστούγεννα... ένιωθα άσχημα για αυτόν και του πήγα ένα πιατάκι με μελομακάρονα και κουραμπιέδες.. με ευχαρίστησε και μου είπε να τα ακουμπήσω στο μπουφέ.. ένα τραπέζι για να χορτάσουν 200 άτομα με τα γλυκά και τα ποτά που είχαν περισσέψει από την δεξίωση! Εμένα περίμενε για να φάει... :animlaugh:
 
Περασες πολύ άσχημα. Σε καταλαβαίνω! :D
 
Άλκη, ετοιμάσου για "συστηματάκια" το βράδυ...
 
@rygar

Δυσκολα, οπως και εσυ ψηλε :D
 
Αρχική σημείωση: Μην κοιτάτε για λίγο τον μάχιμο Barnes στο avatar μου lool...

Σαν πιο παλιός της μονάδας λοιπόν έκανα πρωτοχρονιά σε κάποιο club της Αθήνας.

Ήμουν μέσα όμως τα Χριστούγεννα.

Περιττό επίσης να αναφέρω σε τι κατάσταση από πλευράς καθαριότητας αφήσαμε τη μονάδα φεύγοντας για τους καημένους νεότερους που έμπαιναν μέσα για την Πρωτοχρονιά :)
 
Πρωτοχρονιά 2002: Αεροπορικό απόσπασμα Ρόδου. Είχα μόλις μετατεθεί εκεί από το κέντρο εκπαίδευσης. Έτσι ως νεούδι στη μονάδα 3 ημερών (!) είχα το νούμερο 00.00-02.00. Δεν θα ξεχάσω ότι λίγο πριν το νούμερο όλοι οι σμηνίτες που δεν είχαμε υπηρεσία βλέπαμε Big brother τελικό Τσάκας-Πρόδρομος! Τϊ εποχές...Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ήρθε ο "αλλαγής" και μας πήγε στις σκοπιές. Ευτυχώς ο αξιωματικός υπηρεσίας πέρασε από όλες τις σκοπιές και μοίρασε βασιλόπιτα που είχε μόλις κοπεί. Η ευχή κλασική "Και του χρόνου σπίτια σας"! Εννοείται πως ο αξιωματικός υπηρεσίας ήταν σε χειρότερη ψυχολογική φάση από εμάς, καθώς ήταν ντόπιος και του είχε κάτσει να κάνει Πρωτοχρονιά όχι στο πολύ κοντινό σπίτι του αλλά στο στρατόπεδο. Θυμάμαι πως όλο το δίωρο το πέρασα κρυφοστέλνοντας μηνύματα σε φίλους και γνωστούς για "καλή χρονιά"...Επίσης δεν θα ξεχάσω πως την άλλη μέρα το μεσημέρι φάγαμε πρωτοχρονιάτικο γεύμα (γκοτζίλα) με το διοικητή της μονάδας, ενώ δύο ημέρες αργότερα (3 Ιανουαρίου) μας είχε επισκεφθεί ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Λουκάς Αποστολίδης, στον οποίο είπαμε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ενώ μας μοίρασε και βιβλία. Εποχές σίγουρα όχι ευτυχισμένες, που όμως το πέρασμα σιγά σιγά του χρόνου τις γλυκαίνει μάλλον ως ανάμνηση
 
31/12/2007, Βάση Ταχέων Σκαφών, Αμφιάλη

(το λιγότερο retro όλων, υποθέτω... ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, τι να κάνω... :cool: )

Όχι απλώς σκοπιά δεν ήμουν, αλλά είναι με διαφορά από τις καλύτερες Πρωτοχρονιές που πέρασα τα τελευταία χρόνια. Αφού με το που είδαμε στο πρόγραμμα ότι για την Παραμονή θα είχαμε Αξιωματικό Φυλακής και Υπόλογο Φυλακής ξηγημένα άτομα, κανονίσαμε μια παλιοπαρέα καμιά 10αριά άτομα να πάρουμε επίτηδες άδεια τα Χριστούγεννα, για να αλλάξουμε τον χρόνο μέσα...

Πρέπει να ήταν η μόνη μέρα που η υπηρεσία στα μαγειρεία θεωρούνταν προνόμιο για όποιον του καθόταν. Βλέπετε, έτσι κι αλλιώς ήμασταν όλοι εκεί και βοηθούσαμε από το μεσημέρι στις ετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού. Ο καθένας μας είχε φέρει ένα ταψί φαγητό από το σπίτι του, είχε βγάλει κι ο ΑΦ από την αποθήκη φαγητά που ούτε που τα ξαναείχαμε δει όλο τον χρόνο και στήθηκε ένα άκρως λουκούλλειο γεύμα (εννοείται πως το μπριαμ που προβλεπόταν από το μενού το μοιράσαμε όλο στα πλοία που ήταν αραγμένα απ'έξω κι έπαιρναν φαΐ από εμάς και μετά κατευθείαν στους κάδους!)...

"Σκοπιά" με την έννοια του φυλακίου δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη μονάδα. Απλώς "θυρωρός" στην είσοδο του κτηρίου. Με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας (ακόμα και των αξιωματικών), είχαμε βάλει 22:00-02:00 ένα βύσμα ο οποίος από τη στιγμή που ήρθε στη μονάδα το έπαιζε συνέχεια άρρωστος για να παίρνει έξοδο ή να γλιτώνει υπηρεσίες και τον είχαμε όλοι (ΟΛΟΙ όμως!) άχτι. Στις 23:55 όμως μας έπιασαν τύψεις και κατεβήκαμε όλοι κάτω να αλλάξουμε τον χρόνο μαζί του. Αν και μεταξύ μας, περισσότερο κατεβήκαμε για να χαζεύουμε τις φωτισμένες τορπιλάκατους που σφύριζαν ασταμάτητα για τα πρώτα 10' του 2008. Μετά ανεβήκαμε στο καρρέ των Ναυτοδιόπων, όπου το γλέντι συνεχίστηκε με εμένα να ανοίγω μια σαμπάνια που μας είχε αφήσει ο Διοικητής (για κάποιον λόγο θεωρούσαν πως μου άρμοζε η τιμή επειδή ήμουν ο πιο ψηλός) και τον ΑΦ με τον ΥΦ να δίνουν σόου χορεύοντας ζεϊμπέκικα με όλους εμάς να χτυπάμε παλαμάκια...

Στις 2:00 πήγα να αλλάξω το βύσμα στην κλίμακα (είχα ζητήσει από το οπλονομόπαιδο να με βάλει 2:00-6:00, ώστε να προλάβω μέσα στη μέρα να βοηθήσω στο τραπέζι), με το τετράωρο να περνάει παίζοντας Pro Evolution Soccer 2008 στο laptop μου με έναν άλλο που βαριόταν να πάει να κοιμηθεί. Ακόμα και ο εφοδεύων που μας είδε -είχα βγει σε αντεπίθεση οπότε ήμουν αφηρημένος και δεν πρόλαβα να το κρύψω καλά το λαπτοπ-δεν μπήκε καν στον κόπο να μας την πει (ή να μας γράψει ποινολόγιο)...

Ακόμα και σήμερα όταν βρισκόμαστε με κάποια από τα παιδιά, συμφωνούμε πως ήταν από τις καλύτερες Πρωτοχρονιές που έχουμε περάσει και αναπολούμε σκηνικά, ενώ κράζουμε ένα-δυο "βύσματα" που είχαν ζητήσει να κάνουν υπηρεσία νωρίς το απόγευμα ώστε να την κάνουν για να στριμωχτούν σε κάποιο χαζο-κλαμπ όπως κάθε χρόνο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εχω την εντύπωση οτι αν ο εχθρός αποφασίσει να μας την πέσει τώρα ξέρει πια μέρα να το κάνει λολ... η σειρά μου φάγαμε το πακέτο οτι ήμασταν αμέσως οι καινούργιες σειρές μετά τα Ιμια (μαιος 96') και όλα είχαν αλλάξει δεν υπήρχε χαλαρότητα, πέθανε μετά και ο Ανδρέας ... αλλά πολύ βύσμα έχει ο φόρουμ μας μπορώ να πω αχαχχχαα
 
Πίσω
Μπλουζα