Αγγλικα ξεκινησα, Πεμπτη Δημοτικου στο φροντιστηριο του χωριου.
Αν και της μοδας τοτε, στα χωρια ολα πηγαιναν με καθυστερηση, και ετσι λιγα παιδια ξεκινουσαν απο την Τριτη Δημοτικου. Τα περισσοτερα στην Τεταρτη, εγω καπως καθυστερημενα στην Πεμπτη και πολλα παιδια δεν πηγαιναν και καθολου..
Τα αγγλικα τοτε ηταν μοδα, τα παιδια που πηγαιναν ηταν συνηθως λιγο πιο ευκαταστατα απο το μεσο ορο, και μετριοι μαθητες, οποτε απο την μια καναν επιδειξη των γνωσεων τους, και απο την αλλη οι επιδοσεις στο σχολειο, επεφταν κατακορυφα (εμ.. επιπλεον διαβασμα ηθελε)
Ετσι και εγω, τα ξεκινησα στην Πεμπτη δημοτικου, απο τον φοβο των γονιων (και προτροπη των δασκαλων προς ολα τα παιδια), πως πρωτα πρεπει να μαθουμε καλα τα ελληνικα και μετα τα αγγλικα.
Αγγλικού, ηταν μια .. μεγαλοκοπελα, αλλα πολυ καλη και ευγενικη γυναικα, μετριας εμφανισης που ειχε την ατυχια να την λενε στο επωνυμο : Γελαδάρη. Το τι κοροιδια επεφτε απο τα παιδια δεν λεγεται. Ηταν ομως τοσο καλη η καημενη που δεν μας μαλωνε, και μαθημα εκανε καλο.
1η γυμνασιου οταν πηγα, ηρθε μια χωριανη και της πηρε την θεση. Βασικα.. ολα τα παιδια πηγαν στην καινουργια δασκαλα, μιας και θαμπωθηκαν απο τις τσαντες-δωρα που τους εκανε, το πτυχιο πανεπιστημιου (νομιζω η προηγουμενη δεν κατειχε τετοιον τιτλο, παρολα αυτα.. ειχε παιδια που πηγαιναν για lower. Πιο πανω ομως.. δεν συνεχιζαν γιατι ζοριζαν και τα πραγματα στο σχολειο) ειχε την ακρη της με τους γονεις του χωριου (αλιμονο.. ηταν και συγγενης μου, και μας πηρε με την σειρα για να την υποστηριξουμε).
Προσγειωθηκαμε αποτομα στην πραγματικοτητα ολοι, και νοσταλγησαμε τις εποχες της παλιας αγγλικου, οταν η νεοφερμενη και υφακι ειχε (και καλα του πανεπιστημιου) και μας αυξησε αμεσα τα διδακτρα, και γενικοτερα κανενας δεν την χωνεψε. Η ιδια φυσικα ειχε αντιληφθει απο νωρις τα σιγουρα λεφτα του χωριου, και 1-2 χρονια μετα ανοιξε δευτερο φροντιστηριο στην πολη, βαζοντας στο χωριο μια Αγγλιδα, που τα αγορια της πηραν τον αερα και μονο μαθημα δεν γινοταν στην αιθουσα.
1η γυμνασιου πλεον εγω, και 3ο ετος στα αγγλικα φροντιστηριου. Και τα μαθηματα πηγαιναν ανα ωρα, και ξεκινουσαν απο την μικροτερη ταξη στις 4 το μεσημερι. Αρα η δικη μου ωρα, οταν τελειωναμε... ειχε νυχτωσει ηδη. Και το σπιτι μου ηταν 2 χιλιομετρα αποσταση σε ερημο δρομο. Ουτε σπιτια ουτε τιποτα. Οι γονεις μου ηταν αδυνατον να ερχονται να με περνουν. Αντεξα.. μεχρι τα χριστουγεννα ετσι, παρολο που την παρακαλεσα αμετρητες φορες να αλλαξει τις ωρες, αλλα τιποτα (και ηταν και συγγενης ειπαμε.. και στην αρχη ερχοταν και παρακαλαγε τους γονεις μου να παω σ'αυτη)
Αντεξα μεχρι τα Χριστουγεννα.. ε. ενα βραδυ 2 σκυλια βρεθηκαν στον δρομο μου (και παλι καλα που βρεθηκαν σκυλια.. και πηρα την αποφαση να μην ξαναπαω)
Στο γυμνασιο-λυκειο ειχαμε επισης Αγγλικα. Τα υπολοιπα παιδια καναν φροντιστηρια και πλησιαζαν για πτυχιο, οι κακοι μαθητες δεν καναν τιποτα. Και οι δικες μου επιδοσεις πηραν την κατηφορα. 3η λυκειου Αγγλικα (που μπηκε και στο απολυτηριο ηταν 13
)
Μετα το λυκειο αποφασισα να προσπαθησω παλι. Τα φροντιστηρια ενηλικων ομως ηταν αργα το βραδυ. Μονη λυση το ιδιαιτερο, αλλα και παλι.. δυσκολα εβρισκες κοπελα να κανει τα μεσημερια (που βολευε εμενα). Η μανα μου εκανε παλι το θαυμα της και με εγραψε (στην μισητη πλεον) συγγενη αγγλικου, που εξαιτιας ειχα παρατησει τα αγγλικα.
Μπηκα σε τμημα με παιδακια την πρωτη χρονια. Αλλα ετσι... θα αργουσα πολυ. Την επομενη χρονια κλεινει το φροντιστηριο και μας παρατησε ολους, οποτε ξεπεσα στην νεα χωριανη καθηγητρια Αγγλικης που πηρε την θεση της στο χωριο και φυσικα ανοιξε αμεσα φροντιστηριο και στην πολη. Φτου και απο την αρχη.. μ'αυτη, που εκανε ιδιαιτερα αυτη την χρονια. Στο τελος της χρονιας μου ειπε οτι θα χρειαστω αλλα 2 χρονια φροντιστηρια και δεν προλαβαινει πλεον ιδιαιτερα. Ξανα φτου και απο την αρχη με τριτη κοπελα που τελικα βρηκα απο αγγελια και καταφερα να παρω το lower αμερικανικο και αγγλικο την επομενη χρονια (και οχι σε χρονια που ειπε η αλλη).. Χαρη σ'αυτη την κοπελα καταφερα να το παρω.
3 χρονια, και ημουν καθε χρονια και αλλαγη φροντιστηριου δηλ, υλης και βιβλιων, να ξανακανω τα ιδια πραγματα και γενικοτερα να μην μπορω να μπω σε μια σειρα. Το πως το πηρα... : χαρη στην υπομονη και τις προσπαθειες τοσο τις δικες μου οσο και της τελευταιας κοπελας που ειχα για δασκαλα. Ενω παραλληλα... δουλευα ολα αυτα τα χρονια και τα λεφτα που επαιρνα σχεδον ολα πηγαιναν για τα αγγλικα.
(ακομη απορω με την υπομονη μου..)
Οταν τα πηρα επιτελους.. τα πτυχια ειχα φτασει ενα βημα πριν την υπερκοπωση. πρωτη φορα μου ηρθε να αναψω μια φωτια, να καψω τα βιβλια και να χορευω ολογυρα τους, και ουτε λογος να συνεχισω για ανωτερο πτυχιο. Τα αγγλικα τα σιχαθηκα τοσο πολυ και εκανα να πιασω εστω και περιοδικο στα χερια μου για να διαβασω, 2 ολοκληρα χρονια
Σημερα τα εχω ξεχασει σχεδον γιατι δεν ασχοληθηκα, αλλα και πως να ασχοληθω; Να διαβαζω αγγλικα περιοδικα; Γιατι στις δουλειες δεν μου χρειαστηκαν ποτε