Ρετρο εμμονή με διορισμό στο δημόσιο

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
142
Δεν ξερω αν πρέπει το θέμα να γινει υπομνημα στα ᾽ρετρὀ επαγγέλματα΄ αλλά νομίζω πως αξίζει μια αναφορά με δικό του θρεντάκι! Λοιπόν αγαπητοί φιλοί ειπαμε πως δεν συζητάμε επικαιρότητα αλλα μια και τελοςπάντων οι εξελιξεις τεινουν να μετατρέψουν σε ονειρο απατηλό τον διορισμό ας θυμηθούμε (αφηνοντας εξω τις αναφορες στα πολιτικἀ και τα σχολια για το αν οι δημοσιοι υπάλληλοι δουλευαν ή οχι) μία απο τις εθνικές μας εμμονές των 80ς και 90ς. Η ψυχωση με τον διορισμο στο δημοσιο ξεκινησε κάπου στα μέσα 80ς ως αποτέλεσμα του απλού γεγονοτος πως το μεγάλο πάρτυ ειχε αρχισει να τελειώνει. Μεχρι τοτε απο οτι μου έχουν πει μεγαλυτεροι σε ηλικια φιλοι και συγγενεις οχι μονο δουλειες υπηρχαν αλλα μπορουσες και να βγαλεις καλά λεφτα κανοντας ιδιαίτερα μαθηματα ή τον σερβιτορο σε συνοικιακο σουβλατζίδικο ή τον εργάτη σε φάμπρικα (υπηρχαν ακομα ελληνικες βιοτεχνιες και εργοστάσια). Εγω αυτα δεν τα εζησα καθολου, οταν τελειωσα το σχολειο περιπου μεσα 90ς το ονειρο ολων ηταν να διοριστουν διοτι οι δουλειες που υπήρχαν ηταν ως επι το πλειστον κακοπληρωμένες και περιστασιακές. Θυμαμαι ομως πως για παραδειγμα οι εργατες στον φουρνο της γιαγιας μου ζουσαν μια χαρα και καποιοι κανανε και σπιτια.

Στο θεμα μας τωρα, τα κυριοτερα χαρακτηριστικά αυτης της εθνικης μανίας ηταν τα εξης

1. Το πανεπιστημιο θεωρουταν απαραιτητο κυριως για τον πολυποθητο διορισμο και μαλιστα το πτυχιο ηταν απο πολλους επιθυμητο κυριως διοτι οδηγουσε στην λαχταριστη θεσουλα. Ετσι το να κανεις ενα μεταπτυχιακο (οπουδηποτε αναγνωρισμένα απο τον ΔΟΑΤΑΠ) ηταν εντάξει διοτι επαιρνες μορια το να κανεις δευτερο ηταν πεταμενα λεφτα καθώς μετραγε ελαχιστα.

2.Οποιος διοριζοταν συχνα θεωρουσε πως πλεον εδεσε τον γαιδαρο του και μετα απο ενα μεγαλο παρτυ οπου γιορταζε τον διορισμο εσπευδε να κανει παιδια παιρνοντας πολύμηνες άδειες, να κανει μεταπτυχιακά πληρωμένα απο το κράτος και να παιρνει δάνεια για να κτισει ή να αγοράσει οικοπεδο. (ιδιαιτερα συνηθισμένη πρακτική σε σπιτια οπου και οι δυο συζηγοι ηταν δημοσιοι υπάλληλοι).

3. Ο δημοσιος υπάλληλος αρχισε σιγα σιγα απο τα μεσα 80ς και περα να θεωρηται ως μελος μια ξεχωριστης καστας εκλεκτων με μυθικά προνομια και στατους μεσαιωνικού φεουδάρχη, ειδικά αν ειχε την τυχη να ειναι σε υπηρεσια φιλετο οπου επαιζαν και ᾽τυχερα᾽. (δεν ξερω αν επιτρεπονται τα σχολια..)

4. Επισης αρχισε να γινεται αποδεκτο να περνας την ζωη σου δινοντας σε διαγωνισμους του ΑΣΕΠ και προσπαθωντας απλως να διοριστεις. Ετσι βλεπαμε το ελαφρα γραφικο φαινομενο ανθρωπων να πέρνουν σβαρνα καθε πιθανο και απιθανο διαγωνισμο με τις ευλογιες της πολυπαθης οικογενειας τους που πληρωνε αγογγυστα φροντιστηρια ΑΣΕΠ, ECDL, παραβολα για αιτησεις και δωρα στον ντοπιο αρχοντα προσπαθωντας να κρατησουν ζωντανη την ελπιδα (το παιδι προσπαθει).

5. Αν ο ερμος υποψηφιος δεν διοριζονταν και κατεληγε συμβασιουχος ή ωρομισθιος η οικογενεια συνεχιζε να βοηθα με ορεξη καθως το ονειρο παρεμενε ζωντανο και η ελπιδα πεθαινει τελευταια θεωρουταν ομως ατυχος και καπως κατωτερος απο τον μονιμο.

6. Το να εχεις σπουδασει Φυσικη, Χημεια, Μαθηματικά ή κατι αλλο πανδύσκολο και να λες πως θες να γινεις καθηγητης σε γυμνασιο ηταν πιο νορμαλ απο οτι αν δηλωνες πως θες να κανεις μεταπτυχιακα και να δουλεψεις στη Νασα ή να βρεις το φαρμακο για τον καρκινο.

Εσεις τι θυμαστε απο αυτο;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επειδή στάνταρ όλοι κάτι θυμούνται από αυτό ( :p ), θα παρακαλέσουμε θερμά να μείνει η όποια συζήτηση σε χαμηλούς τόνους και χωρίς ... πολιτικές προεκτάσεις, όσο... αλληλένδετες και να είναι.
 
Θα μπορούσα να γράψω κατεβατά, και για το τότε και για το τώρα, δεν θα το κάνω όμως σεβόμενος την παράκληση της sunset89 (παρ' ότι μου ξύνεται η πλάτη να το κάνω).

Θα πω κάτι με κάπως ευρύτερο ενδιαφέρον και κάπως ρετρό. Η γενιά μου (όσοι τελιώσαμε το σχολείο μέσα '80) και μετά, αρχίσαμε όλοι να απασχολούμαστε σε υπηρεσίες, και ελάχιστοι στην παραγωγή. Οι επόμενες γενιές, ακόμα περισσότερο. Φτάσαμε σήμερα στο σημείο η Ελλάδα να είναι μια χώρα που παράγει ελάχιστα πράγματα, και καταναλώνει τα πάντα (ειδικά στα όχι και τόσο ρετρό χρόνια που η Ελλάδα ήταν μια χώρα - φούσκα, ήμασταν μία ελεεινά καταναλωτική κοινωνία, αχόρταγη θα έλεγα).

Νομίζω ότι ένας διορισμός στο δημόσιο δεν ήταν πανάκεια στα middle 80s (καθόλου κακό όμως αν σου τύχαινε...) και η επιμονή για είσοδο σ' αυτό πιστεύω ότι ξεκίνησε πολύ έντονα από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας κατάντησε, αργά αλλά σταθερά, η απόλυτη εργασιακή ζούγκλα.
 
Χαχαχα...ενας τιτλος αντιστοιχα ευφανταστος αυτων του Ρετρο-γκουρου Exetlaios
 
Παντως τα παλαιοτερα χρονια, δεκαετιες '50 και '60, το δημοσιοϋπαλληλικι φανταζε ιδιαιτερα υποτιμητικο, καθοτι ο μισθος ηταν τρεις και εξηντα, κυριολεκτικα.

Και για του λογου το αληθες, ενα αποσπασμα απο το 1957. Ακουστε τους διαλογους στο 1.42 και στο 2.35.

[video=youtube;vNUWU1u-Usg]http://www.youtube.com/watch?v=vNUWU1u-Usg
 
Οπως ειπε και ο sunset89 ας μηνει η κουβεντα σε χαμηλους τονους γιατι αν αρχισω και γραφω δεν θα τελειωσω ποτε.Εγω θυμαμαι μια ζωη θειους,θειες,μεγαλητερα ξαδερφια και γενικα ολο το συγκενολοοι να με κανει το κεφαλι καζανι με φρασης οπως διαβαζε να περασεις καπου καλα και να μπεις στο δημοσιο να εισαι ανετος να σωθεις και διαφορα αλλα τετοια ωραια.Φυσικα εγω με τον χαρακτηρα,την ιδιοσυγκρασια και το σκεπτικο που ειχα και εχω δεν υπηρχε ουτε μια στο τρισεκατομμυριο να γειννω δημοσιος υπαληλος οπως και κατι αλλο αλλα δεν το αναφερω γιατι δεν θελω να θιχτει κανενας χωρις λογο.Γιαυτο και τους εγραψα ολους εγεινα ελευθερος επαγγελματιας και κρατησα το οικογενοιακο μαγαζι και δεν το μετανιωσα ποτε παρα της δυσκολιες και τον ελευθερο χρονο που δεν εχω σχεδον ποτε.

Ας ακουσουμε και ενα τραγουδακι αγαπημενο μου που κολαει στο θεμα :D

[video=youtube;ET4-amvedcU]

 
Dimitrissss είπε:
Νομίζω ότι ένας διορισμός στο δημόσιο δεν ήταν πανάκεια στα middle 80s (καθόλου κακό όμως αν σου τύχαινε...) και η επιμονή για είσοδο σ' αυτό πιστεύω ότι ξεκίνησε πολύ έντονα από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας κατάντησε, αργά αλλά σταθερά, η απόλυτη εργασιακή ζούγκλα.
Αυτό ξαναπέστο χρυσόστομε!
 
Τι ωραίο απόσπασμα θυμήθηκες bambinella 100 !
 
Και αν δεν κάνω λάθος στην ᾽Θεια απο το Σικάγο΄ο δημοσιος υπάλληλος ειναι ο Βαγγελης Σειληνος ή καποιος κουκλος που του μοιαζει!

Οι συγγενεις και οι φιλοι ηταν ενα αλλο θέμα τώρα με το να σου εκθειαζουν ολημερις και ολονυχτις τα καλα του δημοσιου και το χειροτερο ηταν οταν καποιος διοριζοταν που ολοι σου ελεγαν κατι ευγενικο οπως ᾽ο γιος του ταδε,η κορη της δεινα, ο συζηγος της παραπερα διοριστηκαν᾽ αλλα καποιοι κακοπροαιρετοι εννοουσαν κατι οπως ᾽εσυ τι θα κανεις πια με την ζωη σου επιτελους᾽.

Βεβαια εγω ειμαι ο τελευταιος ανθρωπος που εχω το δικαιωμα να κρινω τον ποθο διορισμου. Αν και εκανα και καποιες δουλειες της πλακας νεοτερη της εκανα περιστασιακα και χωρις να εχω αμεση αναγκη τα χρηματα και ημουνα τυπος τυχοδιωκτικος και περιπλανωμενος. Οταν εν τελει μαζεψα τα προσοντα για να δωσω στον περιφημο ΑΣΕΠ δεν ειχα καν τον χρονο να το σκεφτω καθως ευτυχως η δυστηχως ἠ ζωη τα εφερε αλλιως. Βεβαια εμενα με επιανε αλλεργια με το δημοσιο απο μικρη και σκεφτομουν πως σχεδον οτι αλλο ειναι προτιμοτερο και για να το αποφυγω εκανα απιθανες μανουβρες. Μην ξεχναμε ομως πως πολλα επαγγελματα στην Ελλαδα μπορουσαν να εξασκηθουν μονο στον δημοσιο τομεα ή ηταν πολύ καλυτερες οι συνθηκες σε σχεση με τις παροχες στον δημοσιο απο οτι στον ιδιωτικο οπως γνωριζει πολυ καλα οποιος δουλεψε εστω και μια ημερα στον ιδιωτιικο τομεα.

Αλλα χαρακτηριστικα της εμμονης αυτης

7. Η επιλογη σπουδων καθοριζοταν απο τα ποσοστα διορισμου. Ετσι ανθρωποι που δεν θα ηθελαν ποτε να διδαξουν σπουδασαν παιδαγωγικα για να γινουν δασκαλοι οταν εγιναν τα ολοημερα ή (παλαιοτερα) κοινωνιολογια (οταν μπηκε στις Πανελληνιες) με στοχο να γινουν καθηγητες (στο δημοσιο παντα).

8. Αντιστοιχα αλλα επαγγελματα που θα ηταν υπεροχο να ειναι ακμαια και ανθηρα απαξιωθηκαν πληρως. Πολλοι ανθρωποι θυσιασαν τα οποια ταλεντα και ικανοτητες στον βωμο του διορισμου με τις γνωστες συνεπειες. Οχι πως δεν υπηρχαν και στο δημοσιο (κυριως στον ευρυτερο) θεσεις που καπιος μπορουσε να δειξει την δημιουργικοτητα του αλλα δεν ηταν ο κανονας και απευθυνοταν σε λιγους και ολοι ξερουμε καποιον που ανταλλαξε ενα επισφαλες αλλα ενδιαφερον επαγγελμα με την περιφημη θεσουλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Διαφωνώ με την νηματοθέτρια. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα μέσα του 90 ήταν κατά πολύ χαμηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι τόσο retro θέμα :)

Η ανατροπή στους μισθούς έγινε από τη δημιουργία του ΑΣΕΠ κι έπειτα όπου τα τυπικά προσόντα ήταν απαραίτητα για το διορισμό στο δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι μισοί σχεδόν δημόσιοι υπάλληλοι να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ (βλ. έκθεση ICAP 2011). Κανείς σοβαρός επαγγελματίας ή επιστήμονας δεν ήθελε να γίνει «τρεις και εξήντογλου» μέχρι τότε.

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστούν οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ο ανύπαρκτος έλεγχος από τους φορείς επιθεώρησης εργασίας, η μόδα με τα μπλοκάκια τις 2 τελευταίες δεκαετίες αλλά και η αποβιομηχανοποίηση της χώρας καταλήγει εύκολα στο σημερινό αποτέλεσμα.
 
Εχεις δικιο εγω ομως οπως ειπα και παραπάνω θυμαμαι τις εποχες κυριως απο τα μεσα του 90 και μετα! Οταν παντως ημουν τριτη λυκειου το ᾽93 τελειωσα, ολοι σχεδον οι συμμαθητες μου ηθελαν να περασουν, να κανουν μετατυχιακο και μετα να διοριστουν᾽. Θυμαμαι ομως ως παιδι το δημοσιο να εχει την φημη του ᾽λιγα αλλα σιγουρα´ και να εχει ενα καποιο κυρος. Επισης αν θυμαμαι καλα ουδεις κατηγορουσε τοτε τους δημοσιους υπαλληλους.

Μακαρι να θυμομουν και εγω αυτο που λες, θα πρεπει να επνεε αλλος αερας τοτε στην χωρα και τα πραγματα να ηταν πιο αισιοδοξα. Για τους περισσοτερους μορφωμενους της γενιας μου ο διορισμος ηταν μονοδρομος εκτος και αν εφευγες εξω ἠ αν ειχες και αλλα εισοδηματα (εστω ενα νοικι ας πουμε) ή οικογενειακη επιχειρηση. Κυριως ανοιξα αυτο το θρεντ για να θυμηθουμε την αισθηση του τοτε και του τωρα και ειναι πολυ ενδιαφερουσες οι διαφορετικες προσεγγισεις.

Αναμενουμε και ποστ απο φιλους δημοσιους υπαλληλους!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Και αν δεν κάνω λάθος στην ᾽Θεια απο το Σικάγο΄ο δημοσιος υπάλληλος ειναι ο Βαγγελης Σειληνος ή καποιος κουκλος που του μοιαζει! .
Ο ωραιος νεαρος ειναι πραγματι ο Βαγγελης Σειληνος, στην πρωτη του κινηματογραφικη εμφανιση σε ηλικια 21 ετων.
 
Παρών.

Φυσικός στη δευτεροβάθμια, ήθελα από πιτσιρικάς να ασχοληθώ με την εκπαίδευση. Έκανα το περασμά μου από telco και δίκτυα υπολογιστών μεταξύ άλλων, πέρασα από ΑΣΕΠ και διορίστηκα πέρισυ. Σε λίγο αν όχι τώρα ο διορισμός θα είναι ρετρο όνειρο θερινής νυκτός..
 
@Domenica. Ορθώς θυμάσαι από τα μέσα του '90 κι έπειτα γιατί το ΑΣΕΠ δημιουργήθηκε το 1994. Εξού και οι περισσότεροι συμμαθητές σου (μας) ήθελαν να τελειώσουν πρώτα μια σχολή κι ένα μεταπτυχιακό.

Προσωπικά διαφωνώ μόνο ως προς τη μανία των ανθρώπων με το δημόσιο μέχρι τότε (μέσα 90) καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρκετά υψηλότεροι.
 
Φίλε Alucard, και που ιδρύθηκε ο ΑΣΕΠ από το 94 έχει πάρει γύρω στις 80 τροπολογίες από τότε για να τον παρακάπτουν.Σαφώς και οι μισθοί στον ιδιωτικό θα έπρεπε να είναι αρκετά υψηλότεροι αλλά για να γίνει αυτό ή θα έπρεπε να έχουμε παραγωγή ή να αναπτύσσεται το λιανεμπόριο.Τεσπα έκανα στο κάτεργο που λέγεται Siemens , υπάρχει κανένας εδώ να μας πει πως είναι τα πράματα εκεί?
 
Domenica είπε:
4. Επισης αρχισε να γινεται αποδεκτο να περνας την ζωη σου δινοντας σε διαγωνισμους του ΑΣΕΠ και προσπαθωντας απλως να διοριστεις. Ετσι βλεπαμε το ελαφρα γραφικο φαινομενο ανθρωπων να πέρνουν σβαρνα καθε πιθανο και απιθανο διαγωνισμο με τις ευλογιες της πολυπαθης οικογενειας τους που πληρωνε αγογγυστα φροντιστηρια ΑΣΕΠ, ECDL, παραβολα για αιτησεις και δωρα στον ντοπιο αρχοντα προσπαθωντας να κρατησουν ζωντανη την ελπιδα (το παιδι προσπαθει).
Καλά, ρετρό το ECDL? Μετά το 2000 άκουσα ότι υπήρχε!

Κατά τα άλλα, νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετούς Δ.Υ. και οι ελάχιστοι που έχει δεν μπαίνουν ποτέ στο ιντερνετ, αλλιώς δεν εξηγείται πως ΌΛΟΙ μιλούν με τόσο απαξιωτικό τρόπο γι΄αυτούς :p
 
Καλη μου Clemence οπως ξαναειπα δεν μιλω απαξιωτικα για τους δημοσιους υπαλληλους (τουλαχιστον οχι για ολους η μητερα μου δουλευε στο δημοσιο, καθως και πολλοι φιλοι) αλλα για την εθνική ψυχωση να διοριστουμε ολοι! Σαφως και υπαρχουν δεκαδες λογοι για αυτο και καποιοι αναφερθηκαν και παραπάνω. Το θρεντ στοχευε σε μια νοσταλγικη συγκριση του τοτε και του τωρα με εμφαση σε αναμνησεις σε σχεση με το δημοσιο (πχ πως νιωσατε οταν διοριστηκατε?) με αναφορες κυριως στα 80ς και στα 90ς που ειναι και το θεμα μας. Το ECDL εχεις δικιο δεν ειναι ρετρο αναφερθηκε ενδεικτικα σε σχεση με τα φροντιστηρια για τον ΑΣΕΠ και αλλους δημοσιους διαγωνισμους.

Ας πουμε θυμαστε το πως αντιμετωπιζαν τον διορισμο τους ο Καρυωτακης και η Πολυδουρη στα πολύ ρετρο 30ς? Σαν βιβλική κατάρα! Καμια σχέση με οτι ζησαμε εμεις. Οι προσβολές και οι ευκολες θυματοποιησεις νομιζω πως δεν εχουν σχέση με την εν λογω παρέα και ποτέ δεν θα ηθελα να μιλησω απαξιωτικα για μια ολοκληρη κατηγορια εργαζομένων. (αν και εδω που τα λεμε πολλές φορες ως υπάλληλος ιδιωτικου τομέα με επνιγε το δικιο σε σχεση με τις παροχες αλλα για αυτο δεν εφταιγαν βεβαια οι δημοσιοι υπάλληλοι). Αν καποιοι δεν εκαναν την δουλεια τους ή εκμεταλευτηκαν την θεση τους δεν φταινε και οι σωστοι συναδελφοι τους. Παρακαλώ ομως να μην επεκταθουμε σε αυτο το θεμα διοτι ολοι θα εχουμε κατι πικροχολο να πουμε για καποιον (μια φραση μονo:ουρά στην εφορία᾽,μπρρρρ...) και δεν ειναι ουτε στα πλαισια των κανονισμων ουτε το θρεντ ειχε σκοπο να παμε προς τα κει!

Sko μπραβο που εγινες καθηγητης επειδη το ηθελες και οχι επειδη σε εβγαλε ο δρομος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
O Καρυωτάκης και η Πολυδούρη αντιμετώπισαν την ίδια την ζωή τους ως Βιβλική κατάρα, οπότε δεν είναι είδηση να αντιμετωπίζουν και τον διορισμό τους έτσι.

Δυστυχώς στα 30s δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα τα αντικαταθλιπτικά για να τους βελτιώσουμε την διάθεση. Μπορεί και να ζούσαν λίγο παραπάνω.

Λάθος παράδειγμα IMHO...
 
ρε πλακα κανουμε?

τι πανεπιστημιακοι τιτλοι και μεταπτυχιακα??

ποσοι αποφοιτοι δημοτικου μπηκαν το πρωτο μισο των 80ς στο δημοσιο?

γιατι μια θεση στο δημοσιο να κοστιζει στο κρατος οσο 3-4 στον ιδιωτικο τομεα?

NO MERCY στους δημοσιους υπαλληλους...TAKE NO PRISONERS..

THERE WILL BE...ONLY ONE! :D

XAXAXAXAAAAAAAA...
 
Αν επιτρέπετε : ποιά είναι η ταινία στην οποία ο Ψάλτης είναι δημόσιος υπάλληλος λέει σε κάποιον "Μπράβο . τώρα φέρε μου το τάδε δικαιολογητικό , το τάδε , το άλλο" κτκλ κτλ κτλ "και μέχρι να τα βρεις , εγώ θα έχω βγει σε σύνταξη" ; Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων .
 
Πίσω
Μπλουζα