Bajar
RetroWannaBe
- Joined
- 3 Αύγ 2011
- Μηνύματα
- 2.309
- Αντιδράσεις
- 7.291
Μια που ανανεώθηκε το θέμα ας δώσω κι εγώ τα αγαπημένα μου εγχειρίδια εκείνης της εποχής
Δεν είχαμε Seb αλλά Sitram και κακώς λέω "είχαμε" γιατί αυτή η χύτρα είναι ακόμη σε χρήση από το 1979 που αγοράστηκε. Το βιβλιαράκι της δεν είχε τις ωραίες εικόνες που είχε η Fissler (το οποίο κάπου το έχουμε "φυλαγμένο" (=καταχωνιασμένο) και δεν μπορώ να ανεβάσω φωτό για την ώρα ) αλλά οι συνταγές του ήταν απλές και επεξηγηματικές.
Όσο για την μαγειρική της Σοφίας Σκούρα (εδώ έκδοση του 1974) εξακολουθεί και είναι ο απόλυτος οδηγός μαγειρικής του πατρικού μου τόσο για την μητέρα μου όσο και για μένα που ξεκίνησα να τον διαβάσω στα 5 από περιέργεια, ειδικά τα κεφάλαια γύρω από το στρώσιμο του τραπεζιού, το savoir vivre και τον εξοπλισμό της κουζίνας. Τα περισσότερα τα τηρώ ακόμη. Το καθαυτό βιβλίο άρχισα να το χρησιμοποιώ γύρω στα 8, αρχικά βοηθώντας τη μητέρα μου και αργότερα μόνη μου. Η εικόνα με τα μέρη των ζώων στην αρχή με τρόμαζε αλλά όταν έφυγα για σπουδές κι έπρεπε να ψωνίζω μόνη μου για να μαγειρέψω, ανακάλυψα ότι ήταν σχετικά χρήσιμη, όσο για τις μετατροπές σε δράμια και γραμμάρια ήταν ότι πιο σωτήριο υπήρχε μέσα στο βιβλίο. Στη 2η φωτό με τις συνταγές των κέικ φαίνεται η συμβολή μου από παιδί στην παρασκευή τους αλλά τολμώ να πω ότι πλέον τα κέικ είναι το φόρτε μου (κι ας τα τρώνε κυρίως όλοι οι άλλοι).
Δεν έβαλα το εξώφυλλο της Σκούρα γιατί το βιβλίο έχει πάει στο βιβλιοδετείο 2-3 φορές από την πολλή χρήση. Πάντως είχε πράσινο εξώφυλλο. Αν είχα να πω κάτι αρνητικό είναι ότι οι συνταγές των γλυκών δεν πετύχαιναν πάντα, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με κρέμες ζαχαροπλαστικής. Ίσως να φταίει η μετατροπή από δράμια σε γραμμάρια μια που η Σκούρα εκείνη την εποχή ακόμη προτιμούσε τα πρώτα.
Δεν είχαμε Seb αλλά Sitram και κακώς λέω "είχαμε" γιατί αυτή η χύτρα είναι ακόμη σε χρήση από το 1979 που αγοράστηκε. Το βιβλιαράκι της δεν είχε τις ωραίες εικόνες που είχε η Fissler (το οποίο κάπου το έχουμε "φυλαγμένο" (=καταχωνιασμένο) και δεν μπορώ να ανεβάσω φωτό για την ώρα ) αλλά οι συνταγές του ήταν απλές και επεξηγηματικές.
Όσο για την μαγειρική της Σοφίας Σκούρα (εδώ έκδοση του 1974) εξακολουθεί και είναι ο απόλυτος οδηγός μαγειρικής του πατρικού μου τόσο για την μητέρα μου όσο και για μένα που ξεκίνησα να τον διαβάσω στα 5 από περιέργεια, ειδικά τα κεφάλαια γύρω από το στρώσιμο του τραπεζιού, το savoir vivre και τον εξοπλισμό της κουζίνας. Τα περισσότερα τα τηρώ ακόμη. Το καθαυτό βιβλίο άρχισα να το χρησιμοποιώ γύρω στα 8, αρχικά βοηθώντας τη μητέρα μου και αργότερα μόνη μου. Η εικόνα με τα μέρη των ζώων στην αρχή με τρόμαζε αλλά όταν έφυγα για σπουδές κι έπρεπε να ψωνίζω μόνη μου για να μαγειρέψω, ανακάλυψα ότι ήταν σχετικά χρήσιμη, όσο για τις μετατροπές σε δράμια και γραμμάρια ήταν ότι πιο σωτήριο υπήρχε μέσα στο βιβλίο. Στη 2η φωτό με τις συνταγές των κέικ φαίνεται η συμβολή μου από παιδί στην παρασκευή τους αλλά τολμώ να πω ότι πλέον τα κέικ είναι το φόρτε μου (κι ας τα τρώνε κυρίως όλοι οι άλλοι).
Δεν έβαλα το εξώφυλλο της Σκούρα γιατί το βιβλίο έχει πάει στο βιβλιοδετείο 2-3 φορές από την πολλή χρήση. Πάντως είχε πράσινο εξώφυλλο. Αν είχα να πω κάτι αρνητικό είναι ότι οι συνταγές των γλυκών δεν πετύχαιναν πάντα, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με κρέμες ζαχαροπλαστικής. Ίσως να φταίει η μετατροπή από δράμια σε γραμμάρια μια που η Σκούρα εκείνη την εποχή ακόμη προτιμούσε τα πρώτα.