Ρετρό Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

stayros

Moderator
Διαχειριστές
Joined
16 Νοέ 2011
Μηνύματα
7.716
Αντιδράσεις
1.765
Πιστευω οτι αν ανεβει κανεις σε καποια ταρατσα των Αθηνων Η' σε καποια αλλη μεγαλουπολη της χωρας μας,

εκτος απο τις αμετρητες κεραιες τηλεορασεων,τα δορυφορικα πιατα και σχοινια για το απλωμα της μπουγαδας

θα παρατηρησει και τους αμετρητους....Ηλιακους Θερμοσιφωνες!

Ηλιακοι Θερμοσιφωνες καθε μαρκας,καθε σχηματος, με μονο Η' διπλο συλλεκτη,νεοτερης αλλα και παλαιοτερης τεχνολογιας, εχουν κατακλυσει πλεον σχεδον καθε ταρατσα και εχουν γινει αναποσπαστο κομματι σχεδον

σε καθε σπιτι.

Ενας τετοιος λοιπον,ηρθε φετος και εγκατασταθηκε στην ταρατσα του σπιτιου της θειας μου,

στην εξωτικη Σαλαμυκονο (aka Σαλαμινα). :D

fetch


Η ειδηση δεν ειναι οτι μπηκε εν ενεργεια ενας ακομη ηλιακος θερμοσιφωνας,

αλλα το οτι ο συγκεκριμενος τα εχει τα χρονακια του!!! :eek:

Κερδισμενος απο την ξαδερφη μου στις αρχες των '90s στον "Τροχο της Τυχης"

(διακρινεται με το κοκκινο βελακι στην παρακατω φωτο)

παρεμενε ανενεργος για σχεδον μια 25ετια ωσπου φετος αποφασιστηκε να χρησιμοποιηθει

και.....ΤΣΟΥΠ....βρηκε την θεση του!!!

fetch


Εκτος απο τα ανταλλακτικα,που καταλαβαινω οτι θα ειναι δυσκολο να βρεθουν,η απορια μου -ηταν και αυτη βεβαια που με εκανε να ανοιξω το θεμα- ειναι η εξης....μετα απο τοσα χρονια σε ανενεργεια μπορει και λειτουργει?

Δεν θα εχει χαλασει κατι? :what: :wait2:

Οι οποιες απαντησεις καλοδεχουμενες. :)

Αν και εκανα μια ψαχτικη πριν ανοιξω το θεμα,αν υπαρχει παρομοιο...παρακαλω να ενωθει. :)
 
Όχι Σταύρο δεν θα 'χει χαλάσει κάτι. Τα ηλιακά είναι φτιαγμένα να αντέχουν στα φρικωδώς σκληρά ελληνικά νερά (ειδικά του Ηρακλείου είναι διαβόητο για τη σκληρότητα του και την ικανότητα του να χαλάει ηλιακά, απλούς θερμοσίφωνες και πλυντήρια). Να φανταστείς το ηλιακό που η μάνα μου πήρε δώρο στην αδερφή μου και τον γαμπρό μου μόλις μπήκαν στο καινούριο σπίτι, χάλασε μετά από 3-4 χρόνια και δεν ζεσταίνει καθόλου με τον ήλιο και είναι αναγκασμένοι να ανάβουν το ηλεκτρικό ακόμα και το κατακαλόκαιρο! Το θερμοσίφωνο που πόσταρες απ' ότι βλέπω είναι ανοικτού κυκλώματος και τριπλής ενέργειας. Ανοικτού κυκλώματος σημαίνει ότι έχει νερό με αντιψυκτικό στους καθρέφτες που κυκλοφορεί μέσα σε σερπαντίνα στο μποιλερ και είναι ανεξάρτητο απ το νερό χρήσης. Τριπλής ενέργειας σημαίνει ότι ζεσταίνει με ήλιο, ρεύμα και καλοριφέρ. Αν δεις τι χάλια βρίσκω μέσα στα θερμοσίφωνα... Δεν πιστεύω ένα ηλιακό που ήταν αποθηκευμένο στεγνό και άδειο να πάθε τίποτα. Όσο για τα ανταλλακτικά, το μόνο που θα σε ανησυχήσει είναι η ηλεκτρική αντίσταση, αλλά αν μου στείλεις μια φωτογραφία της (δηλ. το καπάκι που ξεβιδώνει από τη μεριά που είναι συνδεμένο το ηλεκτρικό καλώδιο-μέσα είναι η αντίσταση)μπορώ να σου πω τι τύπου είναι, αν υπάρχει, ακόμα και πόσο κάνει! Σημειωτέον ένα άλλο κράτος που χρησιμοποιούνται ηλιακά...κατά κράτος είναι το Ισραήλ και λέγονται στα εβραικά ντουντ σσεμεςς.
 
Κατατοπιστικοτατος οπως παντα! :thumbup:

Σε ευχαριστω παρα πολυ Δημητρη! :thanx2:

Τωρα οσο αφορα την περαιτερω αναγνωριση,

μαλλον θα χρειαστει να περιμενουμε μεχρι του χρονου το καλοκαιρι που θα ειμαι στο εξοχικο. :)
 

Πολύ ωραία η φωτογραφία με τα δώρα 1@stayros[/USER]! Άραγε το PC κάτω απ'τον θερμοσίφωνα ποιός να το κέρδισε?

O καθένας με τον πόνο του! :D

Σκέψου να το δούμε και αυτό σε κάποιο thread στο retromaniax [node=1054852]τύπου[/node]:

Κερδισμένος υπολογιστής στις αρχές των '90s στον "Τροχό της Τύχης", παρέμεινε ανενεργός για σχεδόν μια 25ετία ώσπου φέτος αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί... μετά από τόσα χρόνια σε ανενέργεια μπορεί και λειτουργεί?


Δεν θα έχει χαλάσει κάτι? :what:
:wait2:

 


Οι όποιες απαντήσεις καλοδεχούμενες.
:)

:biglaugh:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να 'σαι καλα Νιοβη μου, σε ευχαριστω πολυ! :flower:

Λογικα καποιος/α που ηταν λιγο...tech-freak! :D
 
Ωραιο θεμα, ελειπε από το φορουμ!

Να εισαι παντα καλα Σταυρο!!!!

edit: παντα μου αρεσε να κοιταω στην τηλεοραση τα δωρα που δινονταν σε διαφορα τηλεπαιχνιδια....

:flower:
 
Θυμάμαι τις μάρκες Φυρογένης και Soulis. Και μια λεπτομέρεια. Στην ταινία Βασικά καλησπέρα σας στην σκηνή που η Κούλα πάει με τον Κυριάκο στο μαγαζί του Στάθη στο backgrοund περνάει ένα τρίκυκλο (μάλλον μάρκας Mazda) και το πανί γράφει Soulis. Παρακάτω μια φώτο αν και δεν είναι καθόλου καθαρή...

Soulis.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμαμαι παλια που πολλα φορτηγα ειχαν μουσαμα που διαφημιζε την εταιρια Soulis.

Επισης σε πολλες μαντρες πανω στις εθνικες οδους με τα κλασικα ασπρα-κοκκινα-μπλε παραξενα fonts.

Νομιζω εφτιαχνε καλοριφερ. Υπαρχει ακομα η Soulis?

ΒΤW νομιζω οτι οι παλιοι-παλιοι ηλιακοι ειχαν το καζανι καθετα (!!)

Σε συζητηση παντως με τεχνικο μου ειπε οτι οι περισσοτερες εταιριες με ηλιακα εχουν κλεισει, καποιες νοικιαζουν το ονομα παλαιων διασημων εταιριων και οτι τα Ελληνικα πανελς ειναι καλα και κατασκευαζονται πλεον απο κανα δυο εργοστασια ενω τα υπολοιπα ερχονται απο Σκοπια και Βουλγαρια και ειναι κακης ποιοτητος
 
Wally είπε:
Θυμαμαι παλια που πολλα φορτηγα ειχαν μουσαμα που διαφημιζε την εταιρια Soulis.Επισης σε πολλες μαντρες πανω στις εθνικες οδους με τα κλασικα ασπρα-κοκκινα-μπλε παραξενα fonts.

Νομιζω εφτιαχνε καλοριφερ. Υπαρχει ακομα η Soulis?
Τελικα ηταν πιο ευκολο απ'οσο νομιζα! :D

Μερικα link....

emporio-soulis.gr....hotesupplier.gr/Soulis Α.Ε.Β.Ε. και ενα σχετικο δημοσιευμα του 2014.
 
Wally είπε:
ΒΤW νομιζω οτι οι παλιοι-παλιοι ηλιακοι ειχαν το καζανι καθετα (!!)
Πόσο παλιά δηλαδή? Εμείς, από δική μου επιμονή, είχαμε βάλει ηλιακό στην ταράτσα της πολυκατοικίας μας γύρω στο 1977, και τότε ήταν ακόμη σπάνιο φαινόμενο. Ένας BP Calpak ήταν, δεν ξέρω αν υπήρχε άλλη μάρκα τότε αλλά σχεδόν όλοι που έβλεπα ήταν όμοιοι με τον δικό μας. Το καζάνι ήταν οριζόντιο στο πάνω μέρος του "καθρέφτη" (έτσι το λέγαμε, ας μην ήταν βέβαια κάτοπτρο).
 
Wally είπε:
ΒΤW νομιζω οτι οι παλιοι-παλιοι ηλιακοι ειχαν το καζανι καθετα (!!)
Σαν να μου φαινεται οτι καπου,σε καποια ταρατσα τριγυρω απο το σπιτι μας,εχει παρει το ματι μου ηλιακο με καθετο καζανι.

Θα το τσεκαρω και θα επανερθω με φωτο αν ειναι. ;)
 
stayros είπε:
Σαν να μου φαινεται οτι καπου,σε καποια ταρατσα τριγυρω απο το σπιτι μας,εχει παρει το ματι μου ηλιακο με καθετο καζανι.

Θα το τσεκαρω και θα επανερθω με φωτο αν ειναι. ;)
Yeap....I was right!!! :d@redevil

Οχι ενας,αλλα εξι ειναι στις τριγυρω ταρατσες!!! :D

fetch


fetch


fetch


Damn....μεχρι να ποσταρω με εφαγε στην στροφη η Νιοβη!!! :D :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια παλιά χαρακτηριστική μάρκα, με θαλασσί όρθιο καζάνι, ήταν οι "Θ.Η.Α.".
 
δεν ξέρω για την Αθήνα αλλά εδώ στην Κρήτη οι βιοτεχνίες ηλιακών ανθούν.Η περίφημη Κύπρος που θυμάμαι τουλάχιστον από τα '80ς (και τα δυο που έχουμε στο χωριό κι εδώ είναι Κύπρος) ο περιβόητος Σακαλής και στις Μοίρες τουλάχιστον ξέρω υπάρχει ο Ήφαιστος. Στο εξοχικό της μάνας μου, τον στάβλο (το λέμε έτσι γιατί ήταν ο στάβλος του πατρικού του πατέρα μου και τον κάναμε σπίτι) έχει ένα ειδικό ηλιακό, λόγω χώρου (βλακεία του μηχανικού-αν και εξαιρετικά έμπειρος έκανε απίστευτα λάθη, σαν να ήταν πρωτοετής της αρχιτεκτονικής-τέσπα) είναι από πλαστικό μόνο ένας πολύ χοντρός καθρέφτης, ο οποίος έχει μέσα ένα μπόιλερ, δηλ. ο καθρέφτης έχει μέσα το μπόιλερ!Επειδή δεν μπορώ να εισάγω εβραϊκούς χαρακτήρες βγάζω φώτο ένα χαρτάκι που γράφω πως είναι το ηλιακό στα εβραϊκά!

IMG_20161021_0002.pdf
 

Συνημμένα

  • IMG_20161021_0002.pdf
    32,8 KB · Προβολές: 1
Εεεε, δεν είπα ότι δεν υπήρξαν ηλιακοί με κάθετο καζάνι. Απλώς επισήμανα ότι δεν είναι θέμα εποχής ("ΒΤW νομιζω οτι οι παλιοι-παλιοι ηλιακοι ειχαν το καζανι καθετα") μια που τουλάχιστον οι Calpak στη 10ετία του 70 το είχαν οριζόντιο και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των παλιών ηλιακών θερμοσιφώνων.

Αλλά μήπως ξέρει κανείς ποιο είναι το πλεονέκτημα των οριζόντιων καζανιών για τους ηλιακούς? Υποθέτω είναι σταθερότεροι και αντιστέκονται περισσότερο σε ανέμους, κεραυνούς και άλλα τέτοια, αλλά υπάρχει κανείς άλλος λόγος που ίσως έχει σχέση με αποδοτικότητα? Τα όρθια καζάνια στους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες υποτίθεται επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί περισσότερο ποσοστό του ζεστού νερού.
 
Υπάρχει και άλλος παλιός τύπος ηλιακών, που είχαν το καζάνι σαν σκάφη, ακριβώς στο πίσω μέρος των κατόπτρων, ενσωματωμένο, κατά κάποιο τρόπο (χωρίς σωλήνες).

Όσο για τα όρθια ή ξαπλωτά καζάνια, πρέπει να έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της βαρύτητας (στο ξαπλωτό μπορεί να τοποθετηθεί ολόκληρος -ή σχεδόν- ο όγκος του νερού πάνω από τα κάτοπτρα - στις μεγάλες χωρητικότητες, με όρθιο καζάνι δε γίνεται αυτό εύκολα (τουλάχιστον με κάποια από τις κοινές βάσεις). Κι όσο πιο ψηλά πάει το σημείο εισόδου του ζεστού νερού στο καζάνι, μετά χρειάζονται κυκλοφορητές κι άστα να πάνε.

Γι αυτό άλλωστε υπήρχε και η παλιά "σκάφη" που περιγράφω, αλλά που μάλλον είχε άλλα θέματα, λόγω της compact κατασκευής, και πάλι δεν περπάτησε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ηλιακός Θερμοσίφωνας Calpak, όχι με κάθετο καζάνι αλλα με οριζόντια πάνελ σε αντιθεση με τους νέους. Τον ειχαμε απο το καλοκαιρι του 1984 και λειτουργούσε μεχρι προσφατα παρολο τις οξειδώσεις, και ένας ηλιακός με κάθετο καζάνι του γείτονα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
απάντηση για το κάθετο vs οριζόντιο μπόιλερ-το κάθετο βολεύει καλύτερα στο άδειασμα όταν αλλάζεις αντίσταση γιατί αδειάζει εντελώς και φεύγουν και όλα τα χάλια ενώ ο οριζόντιος όχι. Η (συνηθισμένη) τρύπα της αντίστασης είναι πολύ μικρή για να χώσεις χέρι μέσα. Σε μια γυναίκα δανείστηκα το ξύλινο κουτάλι της κουζίνας και έβγαλα ότι μπορούσα από το οριζόντιο μποίλερ. Απαραίτητο λοιπόν το φίλτρο πολυπροπυλενίου ή και νήματος να κρατάει λάσπες χάλια και σωματίδια. Για πόσιμο υπάρχουν ειδικά φίλτρα για να γλυτώσει κανείς απ΄το έξοδο και τον μπελά των εξάδων. Εδώ στο Ηράκλειο οι ηλιακοί έχουν μπόιλερ από φύλλο χαλκού που έχει πάχος ανάλογα με το αν είναι για πιεστικό ή ντεπόζιτο.(Διαφορετική πίεση). Ο υδραυλικός είπε ότι της αδερφής μου το μπόιλερ έχει μαζέψει χάλια και γι αυτό δεν ζεσταίνει και δεν φτιάχνει γιατί είναι οριζόντιο και δεν γίνεται να καθαριστεί και θέλει καινούριο. Ζεσταίνει κανονικά όμως με το καλοριφέρ.
 
Τι εννοείς χάλια? Μήπως χαλίκια;
 
Πίσω
Μπλουζα