Ρετρό Σχολικές Τάξεις

Ευχαριστούμε!

Αν και τα σημερινά (αγόρια) είναι τόσο ούγκανα που δεν μπορούν να καταλάβουν τι σήμαινε ούτε Ασίκη ούτε και καμία άλλη
Γράφει ένας της γεννιας μας στο φεις "Βίνα μου , για σένα ξαναγύριζα στο σχολείο" :cool:
 
Σε τέτοιο καθόμουνα κι εγώ αλλά ήταν μαύρο επάνω. Το χειρότερο ήταν όταν καθόσουν στην προτελευταία σειρά. Τα τελευταία θρανία πολλών τάξεων είχαν διαφορετικό σχέδιο γιατί είχαν και 2 πλάτες σαν καθίσματος (άλλο αν εμείς καθόμαστε 3 σε κάθε θρανίο οπότε ο μεσαίος δεν είχε πλάτη) και για κάποιο λόγο η επάνω σανίδα προεξείχε από τον κάθετο "τοίχο" που σχημάτιζαν τα δοκαράκια. Έτσι όταν πήγαινες να στηριχτείς λίγο σου έκοβε την πλάτη και ήταν μαρτύριο, αλλά από την άλλη δεν μπορούσες να κάθεσαι καμπουριασμένος όλη την ώρα.

Ααααχ, τα παλιά ωραία χρόνια.
 
Στην Γ' Δημοτικού είχαμε τέτοια θρανία, αλλά πιο πράσινα και σε καλή κατάσταση. Τότε είχαν αυξηθεί τα παιδιά και για να φτιάξουν επιπλέον τμήμα είχαν μετατρέψει μια αποθήκη σε τάξη. Καθόμασταν 3-3 στο κάθε θρανίο. Ηρωικά χρόνια, αξέχαστα! Από τότε στον Δήμο Καλαμαριάς χτίστηκαν πολλά σχολεία και οι συνθήκες (κτίρια, αυλές) βελτιώθηκαν αισθητά. Στο Μαρούσι, από την άλλη, τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ακόμα και σήμερα.
 
Η εξέλιξη των θρανίων


1. Αρχικά ήταν ξύλινα, όπου το κάθισμα ήταν ενσωματωμένο στο τραπέζι (20s 30s, 40s 50s έως κι 60s)

1.jpg



2. Από τα τέλη των 60s αρχίζουν να αποκτούν μεταλλικό σκελετό, αλλά παραμένουν στο ίδιο στιλ (δλδ το κάθισμα ενσωματωμένο στο τραπεζι)

2.jpg



3. Οι αλλαγές προχωρούν κι στα 80s φτάνουμε σε τραπέζι με καρέκλες

3.jpg



4. Το τραπέζι αλλάζει στα 90s, γίνεται ψηλότερο, πιο άνετο, φαρδύ. Αλλάζει κι το ραφάκι "υποδοχή" στο κάτω μέρος για τα βιβλία, τετράδια κλπ.

4.jpg



5. Τα θρανία σήμερα. Παραμένουν στο ίδιο στιλ, απλά αλλάζει πλέον ο χρωματισμός τους. Η επιφάνεια γίνεται άσπρη κι ο σιδερένιος σκελετός ποικίλλει σε διάφορους χρωματισμούς (πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο).

5.jpg
 
Θρανία όπως της δεύτερης εικόνας στο post της @hannele είχαμε στο δημοτικό έως τα μέσα της δεκαετίας του 90, με μεταλλικό αποθηκευτικό χώρο από κάτω (έβαζες βιβλια/τετράδια ακόμα και μισοφαγωμένες τυρόπιτες...!!!). Υπήρχε περίπτωση να ξεχάσεις κάτι κάτω από το θρανίο.

Στο Γυμνάσιο τα θρανία ήταν όπως της δεύτερης εικόνας παραπάνω αλλά με όλη την επιφάνεια και το σκελετό από σκούρο καφέ ξύλο.

Ομοίως και στο φροντιστήριο είχαμε τέτοια θρανία με ενσωματωμένο κάθισμα, αλλά όλη η επιφάνεια ήταν σε άσπρο χρώμα. Ο σκελετός ήταν μεταλλικός σε κόκκινο ή μπλε χρώμα.

Στα νέα μοντέλα θρανίων με τον ανοικτό αποθηκευτικό χώρο, έβλεπες τι υπάρχει από κάτω και δεν ξεχνούσες πράγματα. Με τις καρέκλες, δεν γινόταν σαματάς στην τάξη;

Η διάταξη των θρανίων στα σχολικά μου χρόνια, ήταν η διάταξη σε σειρές (εικόνα κάτω), όχι η διάταξη όπως στην τέταρτη εικόνα παραπάνω. Τα ψηλά παιδιά κάθονταν στα πίσω θρανία.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiIgNjQz4mEAxUkRvEDHYHuDSoQFnoECBEQAQ&url=https://prwtokoudouni.weebly.com/iotasigmatauomicronlambdaomicrongammaiotaomicron/3806164&usg=AOvVaw19JuItAbk7-DWajxd6lnoM&opi=89978449
 

Συνημμένα

  • settng-8_orig.png
    settng-8_orig.png
    3,8 KB · Προβολές: 0
Τελευταία επεξεργασία:
Στο δημοτικό ,εποχή 70ς , υπήρχαν και οι 2 τύποι θρανίων στις αίθουσες. Τα βαριά ξύλινα με το ενσωματωμένο κάθισμα ήταν στο πίσω μέρος της τάξης ,απο 2 σε κάθε σειρά ,κι όλα τα υπόλοιπα ήταν τα μεταλλικά με τις χωριστές καρέκλες . Γύρω στο 1978 είχαν πεταχτεί και τα τελευταία παλιά απο τις τάξεις ,κρίμα όμως γιατί μπορούσες να κρύβεις πράγματα σε αυτά ,κόμιξ πχ ,η την τράπουλα που παίζαμε όταν βαριόμασταν .. :cool: :biglaugh:
 
Πίσω
Μπλουζα