Μπράβο!!! Πολύ ωραίο το βιντεάκι spirtouli!!! Πού το ξετρύπωσες???
*Από το νηπιαγωγείο μου (δεκαετία '80-1987 συγκεκριμένα) θυμάμαι:
-
μεγάλα στρογγυλά τραπέζια με μικρά καρεκλάκια-σκουροπράσινα με πορτοκαλί κάθισμα.
-
ξύλινη συρταριέρα, ψηλή και στενή-πράσινη κι αυτή. Σε κάθε συρτάρι ήταν κολλημένο ένα μοναδικό
αυτοκόλλητο ζωάκι-ο καθένας είχε το δικό του, εγώ είχα την αγελάδα
, και αποθήκευε εκεί τους
μαρκαδόρους, τις κυρομπογιές (τόσα χρόνια μετά και δε μπορώ να ξεχάσω τη μυρωδιά τους),τις πλαστελίνες και τα διάφορα είδη για τις χειροτεχνίες.
-
κουρτίνες κοντές, μιας και τα παράθυρα ήταν μικρά, με μεγάλα σχέδια.
-μπεζ
μοκέτα.
-
κουκλοθέατρο.
-
ξύλινα σπιτάκια και γενικώς πολλά ξύλινα παιχνίδια (χαρακτηριστικό ήταν αυτό που δείχνει στο βίντεο με τις ξύλινες στήλες και τις ροδέλλες, καθώς και ένα ξύλινο, ορθογώνιο, πολύχρωμο ρολογάκι (μάλλον του Κουβαλιά, που το ψάχνω απεγνωσμένα-αν το δει κανείς ας μου το πει
lease: ).
-
ταμπλώ με κολλημένες τις ζωγραφιές μας.
-
τσάντες καλαθάκια (με τα καλούδια από το σπίτι μας!)
Για να συμπληρώσω την εικόνα, αναφέρω, το μονίμως βρεγμένο πάτωμα στις τουαλέτες και τα μαύρα νυχάκια από τις πλαστελίνες και τις λάσπες! #)
*Από το δημοτικό (δεκαετία '80-'90,1988-1994) θυμάμαι:
-
τα θρανία, ζαχαρί με ψηλά μπλε πόδια και στη συνέχεια πράσινα με εσοχή για τα μολύβια, αποθηκευτικό
τρυπητό ραφάκι από κάτω (για να ξεχνάς τα βιβλία και την κασετίνα σου
) και γάντζο στο πλάι για να
κρεμάς την τσάντα (ποτέ δεν το χρησιμοποίησα...η τσάντα παντα καθόταν στην καρέκλα μαζί μου!)
-
τον πίνακα, μεγάλο, μαύρο τις πρώτες χρονιές και μικρότερο, πράσινο τις επόμενες-κάποιοι μάλιστα
είχαν και πόδια!
-
την μεταλλική ντουλάπα με το τζάμι μπροστά. Γι'αυτή είχε κλειδί μόνο ο δάσκαλος στις μικρές τάξεις,
αργότερα ήταν μονίμως ξεκλείδωτη. Μέσα είχε βοηθήματα, εφεδρικά βιβλία του Οργανισμού, μολύβια και
γραφική ύλη ξεχασμένη από παλιούς μαθητές.
-
τα γαντζάκια στον τοίχο και αργότερα την κρεμάστρα, για τα μπουφάν.
-
το καλάθι των αχρήστων, τρυπητό κι αυτό. Κάποιοι, από τότε, το έξυναν ολημερίς...το μολύβι τους!
-
ζωγραφιές μας στους τοίχους, στις πρώτες τάξεις και
-
εικόνες εθνικών ηρώων στις μεγαλύτερες.
-
Θρησκευτική εικόνα, πάνω από τον πίνακα, μπας και φωτιστούμε και βγάλουμε τα στραβά μας!!!
-
τσάντες σακίδια
*Από το Γυμνάσιο και το Λύκειο δε θυμάμαι να άλλαξαν πολλά εκτός από:
-
τους στίχους και τα διακριτικά ομάδων που γέμισαν όλα τα θρανία.
-την τάξη που άρχισε να μυρίζει
καπνό..:burn:
-
τα βιβλία στο χέρι!
Απ' όλα τα σχολικά χρόνια θυμάμαι:
-
που κάναμε προσευχή το πρώι (με το σχετικό πρήξιμο από το διευθυντή :
)
-
σηκώναμε τη σημαία (το κόψαμε κι αυτό!
)
-
τις κακοφωτισμένες αίθουσες, γύριζα στο σπίτι και νόμιζα ότι άστραφτε
!!
-
τις κιμωλίες και τη χαρά που κάναμε με τις χρωματιστές μικρά(φτιάχναμε και κάνα κουτσό στην αυλή ή
βάφαμε την πλάτη του μπροστινού
), καθώς και την ατελείωτη σκόνη που άφηναν.
-
το κουδούνι ηλεκτρικό, που ακουγόταν άλλοτε σα μπελάς και άλλοτε σαν λύτρωση (το παραδοσιακό,
χειροκίνητο δεν το θυμάμαι, παρά μόνο σα διακοσμήτικό κάποιας τάξης.
-
τους επιμελητές, που είχαν την εξουσία να σε πετάξουν κλοτσιδόν από την τάξη, στη βδομάδα τους! :sealed:
-
το μισητό απουσιολόγιο, που το κρατούσαν συνήθως τα σπασικλάκια της τάξης (κι εγώ διάβαζα, αλλά
δεν έκανα κι έτσι!!!!
)
Όσο για το κλασσικό κουδούνι, τις μπλε ποδιές και τις λευκές κορδέλλες για τα μαλλια, στα κορίτσια, δεν τα πρόλαβα-όπως δεν πρόλαβα ούτε το πολυτονικό σύστημα και την καθαρεύουσα.
Ενημερωτικά αναφέρω ότι καταργήθηκαν:
-οι ποδιές:το 1982.
-η καθαρεύουσα:το 1976
-το πολυτονικό σύστημα:το 1982.
Όποια περίοδο κι αν πήγατε σχολείο, όπως κι αν έμοιαζαν οι τάξεις σας στέγασαν με υπομονή τα σχολικά
χρόνια, μάλλον τα τελευταία απροβλημάτιστα...