Ρετρό Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Δεντρο για να το χαζευεις με τις ωρες... :thumbup:
 
killerado είπε:
Μόλις έφτιαξες τη διάθεση της μητέρας μου για όλο το 2014! :D
:D :D:D

Αν ειναι κατι που μου αρεσει πολυ, ειναι να χαζευω το δεντρο με σβηστα τα φωτα.

Οι γιρλαντες που εχετε ειναι οι παλιες χρυσες και ασημι;
 
Ναι! Αν και οι ασημί δε χωρούσαν στο φετινό δέντρο μας, μόνο τις χρυσές βλέπεις στις φωτογραφίες.

Σκέψου πως μέχρι πριν 3 χρόνια, το δέντρο μας ήταν τριπλάσιου μεγέθους, οπότε μας "έπαιρνε" για

περισσότερα στολίδια, δίχρωμες γιρλάντες, και τα αγκαθωτά λαμπάκια (τα οποία δεν άντεξαν εν τέλει στο χρόνο...)
 
Πανέμορφο το δέντρο! Και του χρόνου! :D
 
Μερικά στολίδια που έχουμε εδώ κ χμμ 30 κ βάλε χρόνια. Είναι όλα γυάλινα κ αγορασμένα απο το εξωτερικό. Δυστυχώς χρόνο με τον χρόνο υπάρχουν απώλειες.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Αυτά τα ξύλινα στολίδια ήταν δώρο με το skip

attachment.php
 
Ωραία στολίδια Ανδρέα. Αυτά του skip πέραν του χιονάνθρωπου δεν τα θυμάμαι. Ποια χρονιά είπαμε τα έδινε;
 
johnny19818 είπε:
Ωραία στολίδια Ανδρέα. Αυτά του skip πέραν του χιονάνθρωπου δεν τα θυμάμαι. Ποια χρονιά είπαμε τα έδινε;
Thanks johnny! Αν θυμάμαι καλά ηταν μεταξυ '94 με '96 . Πριν απο αυτά όμως το skip έδινε κάτι φωτάκια χιονάνθρωπους καθώς κ διακοσμητικά κεριά με χιονάνθρωπους .

Τα παρακάτω στολίδια είναι αγορασμένα απο Ελλάδα το '93 ή '94

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι παλιές καλές μπάλες. Τώρα μόνο χάρτινες και άσπρες... :(
 
από χριστουγεννιάτικα στολίδια θυμάμαι τους φουσκωτούς Αγιο-Βασίληδες (από δεκαετία του 80) καθώς και φωτάκια και ένα χιονάνθρωπο-κεράκι από το απορρυπαντικό skip που είχαν κυκλοφορήσει τη δεκαετία του 90...
 
BETTY BOOP είπε:
από χριστουγεννιάτικα στολίδια θυμάμαι τους φουσκωτούς Αγιο-Βασίληδες (από δεκαετία του 80) καθώς και φωτάκια και ένα χιονάνθρωπο-κεράκι από το απορρυπαντικό skip που είχαν κυκλοφορήσει τη δεκαετία του 90...
μιας και ανέφερα τους φουσκωτούς Αγιο-Βασίληδες

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ.jpgστην πρώτη φωτογραφία είμαι μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δίπλα είναι ο φουσκωτός Αγιο-Βασίλης, είναι κι ένας άλλος επάνω σε ελαφάκι φουσκωτό, επάνω στο καναπέ, αλλά έχει πέσει...

στην δεύτερη φωτογραφία ποζάρω ... με ύφος...δεν ξέρω τι έπαθα μπροστά στην ξύλινη φάτνη με πλαστικές φιγούρες
 
BETTY BOOP είπε:
από χριστουγεννιάτικα στολίδια θυμάμαι τους φουσκωτούς Αγιο-Βασίληδες (από δεκαετία του 80) καθώς και φωτάκια και ένα χιονάνθρωπο-κεράκι από το απορρυπαντικό skip που είχαν κυκλοφορήσει τη δεκαετία του 90...
μιας και ανέφερα τους φουσκωτούς Αγιο-Βασίληδες

Προβολή συνημμένου 119368

οι φωτογραφίες είναι από τη δεκαετία του 90. Στην πρώτη φωτογραφία είμαι μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δίπλα φαίνεται ένας φουσκωτός Αγιο-Βασίλης και στη δεύτερη φωτογραφία...είμαι με ύφος...δεν ξέρω τι έπαθα...μπροστά στην ξύλινη φάτνη του δέντρου με πλαστικές φιγούρες.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ.jpg
 
Rakeesh είπε:
Ενα πραγμα που σιγουρα ολοι μας εχουμε συνδυασει με τις γιορτες ειναι η μερα οπου βγαζουμε απο την αποθήκη ή το πατάρι τα κουτιά με τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Πάνε πολλά χρόνια απο τότε που έχουμε να στολίσουμε το σπίτι μας και για μένα αυτό το θέμα είναι ρετρό. Στη φετινη μου βολτα στα καταστήματα ειδα τα κλασσικα: αγαλματακια, αγγελακια, αγιοβασιληδες, χιονομπαλες... αλλα δεν είδα τίποτα απο αυτά που θυμάμαι να στολίζαμε στο σπίτι.Γγι' αυτο και τα θεωρω ρετρο. :)

Τα ρετρο στολιδια που θυμαμαι λοιπον ειναι:

  • Ενα χάρτινο αστέρι με λάμπα στο εσωτερικό που ξεδίπλωνε και κούμπωνε και κρεμόταν στο ταβάνι
  • Φουσκωτά αγιοβασιλάκια (!!!!)
  • Ενα μικρο μεταλλικό μύλο-'καρουζελ' με μεταλλικα αγγελάκια. Αναβες απο κατω του κατι κερακια και η θερμοτητα εκανε το μυλο να γυριζει. Τα μεταλλικα αγγελακια 'πετούσαν' γυρω γυρω, κανοντας "γκλιν γκλιν" σε κατι κουδουνακια που χτυπουσαν #)
  • Ενα μικρο έλατο που συναρμολογούσες απο δύο κομμάτια χαρτόνι απο ενα παραξενο υλικο. Εβαζες το έλατο σε ενα πιατο, εριχνες λιγο νερο, και το υλικο του προκαλουσε μια χημικη αντιδραση, σαν αφρους, και ηταν σαν να ανθιζει. Δεν εχω δει πουθενα απο τοτε τετοιο υλικο και δε θυμαμαι για ποσες 'χρησεις' ηταν


Τα παραπανω εχω χρονια να τα δω και η τυχη τους αγνοειται. Γι' αυτο συγχωρεστε μου την απουσια φωτογραφιων. Θα ηθελα κι εγω πολυ να τις μοιραστω, αν ειχα.

Επιπλεον, αν κανενας εχει υποψη το παραξενο υλικο που αφριζει στο νερο, ας μου το πει :)


προσπαθω να ανεβασω μια φωτο δεν ξερω αν θα τα καταφερω να σου δειξω τα αγγελακια!

βγηκαν στραβα τελικα χεχε αλλα τα εχω ακομη! :p

20141205_181944.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Βρηκατε τιποτα ρετρο Χριστουγεννιατικα φετος?
Σημερινο Χριστουγεννιατικο ευρημα σε περιπτερο των Αθηνων.... :D


http://www.retromaniax.gr/vb/attachment.php?attachmentid=149047&d=1450960621[/img]"]
attachment.php


 
Τα βρηκα στο παταρι της γιαγιας μου! Ειναι απο την δεκαετια 70!! Γυαλινα τα περισσοτερα! Και αυτα τα χαρακτηριστικα καλουπια που ψεκαζες με αφρο για να αφησουν το σχεδιο στο τζαμι....!!!

Εικόνα0628.jpg

Εικόνα0630.jpg
 
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια εμφανίσθηκαν στην οικογένειά μας από το 1954, σύμφωνα με τις αφηγήσεις της μητέρας μου. Με τα χρόνια μεγάλωνε ο αριθμός τους, ενώ μπήκε και φωτισμός από το 1957. Παρά τις απώλειες, κυρίως σε γυάλινες μπάλες, κατάφερα να διασώσω τα παιχνίδια αυτά, τα οποία βάζω με ιδιαίτερη προσοχή κάθε χρόνο στο δένδρο μας, προσθέτοντας και ένα-δύο από την εκάστοτε χρονιά. Έτσι το δένδρο μας αποτελείται κατά 70% περίπου από ρετροστολίδια φωτισμό και φάτνη.

Θα τα παρουσιάσω μια και είναι επίκαιρο θέμα, αρχίζοντας από την παλιά αναδιπλούμενη χάρτινη φάτνη, που είδα ότι ζήτησαν φωτογραφίες κάποια μέλη. Την αγόρασα εγώ το 1966 με το χαρτζηλίκι μου (τιμή: 10 δρχ.) από βιβλιοπωλείο. Τη βάζαμε τότε πάντα κάτω από το ψεύτικο δενδράκι που είχαμε (το διέσωσα και αυτό, αλλά είναι σε δύσκολα προσβάσιμο μέρος της αποθήκης) και ο πατέρας μου κανόνιζε ώστε ένα φωτάκι από το δένδρο να κατεβαίνει στη φάτνη και να τη φωτίζει εσωτερικά. Το ίδιο κάνω και εγώ πλέον στη δική μου οικογένεια, η προτελευταία φωτογραφία δείχνει τη φάτνη κάτω από το φετεινό μας δένδρο που στολίσαμε εχθές. Είναι εκτός από ρετρό και πολύ πρακτική με εύκολη αποθήκευση, αφού με μία κίνηση ξεδιπλώνει και από επίπεδη (πρώτη φωτογραφία) γίνεται τρισδιάστατη και το αντίθετο. Παρά που είναι ευτελής από χαρτί, δεν την αλλάζω με καμμία από τις πολυτελείς σύγχρονες.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Θα συνεχισθεί με τα λαμπάκια......
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα φωτάκια στο δέντρο μας καλύπτουν πολλές εποχές.....

Τα πιό παλιά χρονολογούνται από το 1957, με πολύχρωμα λαμπιόνια σε μαργαρίτες (φωτογραφία 2). Ήταν λίγα και στις αρχές του 1960 ο πατέρας μου πρόσθεσε σε ηλεκτρολόγο περισσότερα με άλλου τύπου μαργαρίτες (φωτογραφία 3). Μερικά από τα νέα έχουν περίεργο λαμπιόνι, μυτερό (φωτογραφία 4). Γενικά τα λαμπάκια είναι 24V, 3W και είναι δύσκολο πλέον να βρεθούν.

Άναβαν συνεχώς, οπότε στις αρχές του 1970 που έγιναν της μόδας αυτά που αναβόσβηναν, ο πατέρας μου προμηθεύτηκε μικροεξάρτημα που βάζοντάς το στην πρίζα τα έκαναν να αναβοσβύνουν (βλ. Φωτογραφίες).

Τη δεκαετία του '80 πήραμε και φωτάκια με μίμηση πάγου μπροστά. Γεγονός ότι είναι δύσχρηστα αν θέλει κανείς να αλλάξει λαμπιόνι, διότι το διαφανές πλαστικό που περιβάλλει τη λάμπα αναπαριστώντας τον πάγο είναι αγκαθωτό και πονάει στα δάκτυλα ασκώντας πίεση σε αλλαγή λάμπας. Επίσης μπλέκονται πολύ με το σύρμα και αγκιστρώνονται μεταξύ τους. Είναι όμως πάρα πολύ όμορφα. Από αυτά έχω 2 ανεξάρτητες πλεξούδες, όπου για τα λαμπάκια που καίγονται χρησιμοποιώ τα υπόλοιπα από 3η. Τελειώνουν όμως σιγά σιγά....

Γεγονός είναι πάντως, ότι τα φωτάκια αυτά υπερέχουν κατά πολύ σε ομορφιά και φωτισμό από τα αντίστοιχα σημερινά LED (και ας έχουν τα τελευταία δυνατότητες πολυφωτισμού, μουσική κλπ.....). Ίσως πάλι να είναι η ιδέα μου και οι αναμνήσεις μου.....

Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες (από τα σύγχρονα LED δεν χρειάζεται να αναρτήσω....).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg
 
Τοσο η φατνη, οσο και τα φωτακια (ιδαιτερα τα αγκαθωτα) ειναι πανεμορφα! :wub:

Τα συγχαρητηρια μου φιλτατε, που τα εχεις κρατησει αναλλοιωτα στο περασμα του χρονου! :worship:
 
Και να συνεχίσω με τα στολίδια, αρχίζοντας από τα πρώιμα (1954 - αρχές '60ς). Τα περισσότερα είναι γυάλινα, λεπτεπίλεπτα και εξαιρετικά προσεγμένα. Η καμπανίτσα (φωτογραφία 4-5) κουδουνίζει πολύ εύηχα και είναι το πιό αγαπημένο μου στολίδι. Ο Άγιος Βασίλης στο ελάφι στη 2η φωτογραφία δεν μπαίνει στο δέντρο αλλά δίπλα (μήκος 20 εκατ.) και είναι κατασκευασμένος από σκληρό πλαστικό (κοκκάλινα τα έλεγαν τότε αυτά τα παιχνίδια). Είχε ζώνη από άσπρη γούνα από ότι λέει η μητέρα μου, αλλά ο σκώρος.....). Το καλαμάκι που κρατά ο πίθηκος (τώρα γιατί είναι χριστουγεννιάτικο στολίδι ο πίθηκος..... με ξεπερνά) το αντικατέστησα πριν 10 χρόνια διότι το αυθεντικό είχε πλέον θρυμματισθεί.

0.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα ρετροστολίδια...
 
Πίσω
Μπλουζα