Ρετρό βούτυρα και λάδια

Βιβλίο συνταγών της Ελαϊς το 1994.

Φωτογραφία0704.jpg

Φωτογραφία0705.jpg
 
Ακόμη ένα βιβλίο μαγειρικής του 1986.

Φωτογραφία0833.jpg

Φωτογραφία0834.jpg

Φωτογραφία0836.jpg

Φωτογραφία0837.jpg

Φωτογραφία0838.jpg

Φωτογραφία0839.jpg

Φωτογραφία0841.jpg

Φωτογραφία0842.jpg

Φωτογραφία0843.jpg
 
Σε κάποιο thread έχω ανεβάσει και εγώ φωτός από τους τρεις πρώτους τόμους της σειράς. Δεν ήξερα ότι υπήρχε και τέταρτος. Υπάρχει και πέμπτος; πάντως θα έχει ενδιαφέρον να γίνει σύγκριση του πρώτου και του τελευταίου τόμου για να παρατηρήσει κανείς και τις διατροφικές αλλαγές που συντελέστηκαν από το 85 έως το 94 ή και αργότερα, αν υπάρχει και πέμπτος τόμος
 
Εμείς σπάνια αγοράζαμε βούτυρα.Στα γλυκά αντί για βούτυρο βάζαμε ηλιέλαιο και στα φαγητά πάντα ελαιόλαδο,τα τηγανιτά σε ατμομάγειρα με λίγο ελαιόλαδο και ήταν τέλεια.
 
Πάντως μου κάνει πολύ εντύπωση ότι ο όρος "βούτυρο" είχε καθιερωθεί στην Ελλάδα από πολύ νωρίς για τις μαργαρίνες, ακόμη και τώρα εδώ είδα τόσο συχνά να γράφεται "βούτυρο Βιτάμ" κλπ. Έτσι τον χρησιμοποιούσαμε και παλιά τον όρο, και μόνο αν θέλαμε να τονίσουμε ότι πρέπει να μην είναι μαργαρίνη λέγαμε "τύπου Κερκύρας" ή "πρόβειο". Αναρωτιέμαι πού οφείλεται αυτό. Στο ότι το βούτυρο ήταν πάντα τόσο ακριβότερο ώστε να είναι απλησίαστο για το κοινό βαλάντιο εκτός από ειδικές περιπτώσεις ίσως? Ή στο ότι οι παραγωγοί μαργαρινών παραπλανητικά τις αποκαλούσαν βούτυρα για να ελαχιστοποιήσουν στο μυαλό των καταναλωτών τη διαφορά?

Ωστόσο οι μαργαρίνες είναι τελείως διαφορετικές από το βούτυρο από χημική σύσταση. Όχι μόνο έχουν αλυσσίδες προερχόμενες από διαφορετικά λιπαρά οξέα, ή τα ίδια με διαφορετικές αναλογίες (κια ας μην αναφερθώ στα trans), αλλά διαφέρουν πολύ στα δευτερεύοντα συστατικά τους και κανονικά θα έπρεπε να μήν μπερδεύουμε τα δύο υλικά μεταξύ τους.
 
Από ότι έχω καταλάβει, το βιταμ λέγεται βούτυρο λόγω και του αρώματος που έχει και που πράγματι είναι υποκατάστατο του βουτύρου καθώς δίνει την ίδια υφή στα φαγητά.
 
Τώρα τελευταία έχουν διευθετηθεί τα ονόματα : βούτυρο λέγεται μόνο το...βούτυρο, ενώ οι μαργαρίνες αναγράφουν το ποσοστό βουτύρου που περιέχουν (αν περιέχουν).
 
ΦΖΠ1 είπε:
Τώρα τελευταία έχουν διευθετηθεί τα ονόματα : βούτυρο λέγεται μόνο το...βούτυρο, ενώ οι μαργαρίνες αναγράφουν το ποσοστό βουτύρου που περιέχουν (αν περιέχουν).
Και πολύ καλά κάνουν,γιατί οι περισσότερες μαργαρίνες είναι από παλιολάδια!Πάντως θεωρώ ότι τα παλιά βούτυρα και λάδια ήταν πιο υγιεινά σε σχέση με τα σημερινά!

Και κάτι ακόμα,θυμάμαι το βιτάμ στο κουτί,γύρω στο 1994 είχε στο καπάκι ένα τύπου βιβλιαράκι με τα διάφορα παιδικά ομαδικά παιχνίδια (θυμάμαι συγκεκριμένα ότι έγραφε για αμπάριζα,μακριά γαϊδούρα και μήλα)
 
διαφήμιση βιτάμ light (1995)




 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ηλιέλαιο sol

[video=youtube;-wp_o_bPb-M]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λάδι Σπιτικό

ΣΠΙΤΙΚΟ (ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΡΤ2 1986)

[video=youtube;m-j63h4IzWk]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
βούτυρο becel, για χαμηλή χοληστερόλη

(διαφήμιση 1995)

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
(1995) Διαφημιστικό / Αραβοσιτέλαιο ΦΛΩΡΑ

[video=youtube;sURJpv2Q-JY]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
διαφήμιση βιταμ

1991

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1985 Νέο ΒΙΤΑΜ

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα