Ρετρό δολοφονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μα δεν τους ξεχωριζουμε εμεις οι αλλοι. Ο καθενας ειναι υπευθυνος για τον εαυτο του. Γι' αυτο ακριβως ειπα πιο πανω πως απαραιτητο στοιχειο ειναι να υπαρχει το γνωθι σεαυτον.
Αλλά πώς ακριβώς θ' αποκτήσει ο καθένας το γνώθι σαυτόν; Κι αν η αυτογνωσία τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι έντιμος, τότε πώς θα έχει το φιλότιμο (δηλαδή την εντιμότητα) να κάτσει σπίτι του;

Είναι η αρετή διδακτή; Πρωταγόρας, 319b.
 
Τυχαίνει να έχω διαβάσει το σχετικό βιβλίο του Σόμπολου. Παρόλο που ήταν φρικιαστικό στο περιεχόμενο του, ήταν αρκετά καθηλωτικος ο τρόπος γραφής και με τράβηξε, το διάβασα σχεδόν μονορούφι.

Τα όσα εγκλήματα τα οποία διάβασα και ακόμα θυμάμαι επειδή με τάραξαν, είναι με διαφορά η υπόθεση Φραντζή, απίστευτα φρικιαστικό το περιβόητο εξώφυλλο, από περιέργεια το έψαξα και πραγματικά είναι εικόνα η οποία δεν φεύγει από το νου και πραγματικά σοκαριστική ήταν η κυνική δήλωση του δραστη, ο οποίος είχε δηλώσει λεπτομερώς το πώς διαμέλισε το πτώμα και είπε το κυνικό "το βασικό είναι να σημαδεύεις τις αρθρώσεις" :oops:.
Προσωπικά είδα το εν λόγω εξώφυλλο ανηρτημένο κανονικά στα περίπτερα (μόλις είχα τελειώσει την δευτέρα γυμνασίου).
 
Αλλά πώς ακριβώς θ' αποκτήσει ο καθένας το γνώθι σαυτόν; Κι αν η αυτογνωσία τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι έντιμος, τότε πώς θα έχει το φιλότιμο (δηλαδή την εντιμότητα) να κάτσει σπίτι του;

Εξαρταται. Απο το ποσο πωρωμενος ειναι, δηλαδη απο τον βαθμο της ανεντιμοτητας του.
Εαν, επι παραδειγματι, ξεκινησει καποιος με τον σκοπο να γινει γιατρος και να κανει βιλες απο τα φακελακια, να αδιαφορει για την ανθρωπινη ζωη και να καταπατα τον ορκο του Ιπποκρατη με καθε ευκαιρια προς ιδιον οφελος, τοτε δεν θα τον σταματησει κανεις. Ουτε φυσικα η ιδια του η συνειδηση καθοτι ανυπαρκτη.
Εαν ομως απο την αλλη, ξεκινησει ενας αλλος ανθρωπος να γινει γιατρος και προηγουμενως αναρωτηθει τι θα εκανε εαν του προσεφεραν ενα τεραστιο ποσον για να βεβαιωσει μια ψευτικη εγκυμοσυνη, η ακομα χειροτερα, για να σκοτωσει εναν ανθρωπο, και δεν ειναι σιγουρος για την αποφαση του, εαν νιωθει αδυναμος να αποκριθει και να ανταποκριθει, τοτε ισως το κακο να σταματησει αμα τη γενεσει του.
Εαν η ανεντιμοτητα ενος ανθρωπου δεν ειναι αυτοσκοπος και ταυτοχρονα μεσον για την αποκτηση πλουτου και κοινωνικης ανοδου, αλλα συνειδητη αδυναμια, τοτε υπαρχει η ελπιδα με το οποιο φιλοτιμο ενυπαρχει μεσα στον ανθρωπο, αυτος να κανει πισω.
Το να γνωριζει καθενας απο εμας τα ορια του ειναι το σημαντικοτερο ολων. Δεν ειναι παντοτε εφικτο κατι τετοιο, αλλα τουλαχιστον οσοι το μπορουν ας ψαξουν να βρουν τι κρυβεται μεσα τους.
 
Πίσω
Μπλουζα