Ρετρό εμβολιασμοί

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.263
Αντιδράσεις
336
Με αφορμή την νέα γρίππη για την οποία τόσα λέγονται και γράφονται, θυμήθηκα εκείνη την οδυνηρή εμπειρία (για μερικά παιδάκια) στη Β' Δημοτικού στα τέλη του '70.



Το νέο για τον εμβολιασμό το είχαμε μάθει μιά βδομάδα πριν. Θα ήταν υποχρεωτικός για όλα τα παιδιά εκτός βέβαια από εκείνα που το είχαν ήδη κάνει ή θα παρουσίαζαν δυσανεξία ή αλλεργία στο δοκιμαστικό.



Την ημέρα του εμβολιασμού όλο το σχολείο ήταν ανήσυχο και φήμες για βρεγμένες ποδιές έδιναν και έπαιρναν.
l034.gif
Τα μεγαλύτερα παιδιά έδειχναν λίγο πιό σίγουρα για τον εαυτό τους και μας έδιναν κουράγιο για τη δύσκολη στιγμή...

Όλα ξεκίνησαν σχετικά νωρίς και μάλιστα από τις μικρές τάξεις πρώτα. Πρώτα θα γινόταν το δοκιμαστικό στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου. Αν μέσα σε δυό μέρες δεν υπήρχαν προβλήματα θα προχωρούσαν στο κανονικό που θα γινόταν στον ώμο. Η δασκάλα μας ήταν καθησυχαστική, σα να ήταν κάτι που συνέβαινε καθημερινά. Μάλιστα βοηθούσε τη νοσοκόμα να μας κρατάει το χέρι τεντωμένο.
m109.gif
Η μικρή Σάσα εκτελούσε χρέη βοηθού νοσοκόμας πιέζοντας την παλάμη της στο στόμα των παιδιών για να μη φωνάξουν.



Εγώ βέβαια απέδειξα πόσο γενναίο παιδάκι ήμουν αφού και τις δύο φορές κοίταζα την όλη διαδικασία χωρίς να νιώθω τον παραμικρό φόβο στη θέα της βελόνας ή στο τρύπημα... Και ευτυχώς, δεν είχα ούτε παρενέργειες: πυρετούς, εμετούς κλπ
f_sabzmoom_58d78cf.gif
παρά μόνο ένα καρούμπαλο στο σημείο της έγχυσης το οποίο φιγουράριζε για χρόνια στον ώμο μου...



Τα υπόλοιπα χρόνια, δε θυμάμαι να έγινε τουλάχιστον στο δικό μας σχολείο κάποια παρόμοια ενέργεια...
 
ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ πόνεσα!
 
Οι παλαιότεροι φέρουν πάντα το "αναμνηστικό" της διαδικασίας, το χαρακτηριστικό σημάδι στο μπράτσο.

Υ.Γ.1. H μικρή Σάσα... "Την πάλευε;" :rofl: :rofl:

Υ.Γ.2. Ωραίο εμοτικον:
m109.gif
 
Δεν είναι καθόλου ρέτρο το συγκεκριμένο εμβόλιο (εκτός αν υπολογίσουμε το πότε πρωτοεφαρμόστηκε, καθώς ξεκίνησε το 1921).

Πρόκειται για το εμβόλιο BCG για την φυματίωση.

Επειδή η νόσος είναι πολύ σοβαρή και βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, οι οδηγίες για την Ελλάδα παραμένουν οι ίδιες με παλιότερα. Δηλαδή μαζικός εμβολιασμός σε ηλικία 6 ετών (πρώτη Δημοτικού)

Για του λόγου το αληθές:

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) (Βιβλιογρ. WHO/WER 2004, 79:25-40), η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλ. στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.
http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G32_1878_2-11-2007.pdf (εγκύκλιος ΙΚΑ 11/2007)

http://news.ert.gr/el/20380-emboliasmos-mathiton-gia-ti-fymatiosi.htm (νέα από 3/2009)

Επειδή η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και η νόσος θερίζει, γίνονται εντατικές έρευνες για εμβόλια νέου τύπου και έχουν υπάρξει πρόσφατες ανακοινώσεις ότι κάποια είναι σε φάση κλινικών δοκιμών. Οπότε -για να παρηγορήσουμε και την Juanita για το προς το παρόν εσφαλμένο τίτλο του topic της- υπάρχει πιθανότητα να γίνει όντως ρέτρο εμβόλιο στα προσεχή χρόνια. Άν συμβεί, θα κάνω bump το topic τότε. ;)
 
Το χαρακτηριστικο σημαδι ( 2 ομοκεντροι κυκλοι με ακτινες αναμεσα τους) στο μπρατσο ειναι αποτελεσμα του εμβολιου για τον Δαμαλισμο.

Επισης θα εχετε προσεξει οτι παιδικες ασθενειες οπως Ανεμοβλογια. Ιλαρα, Ερυθρα, Κοκκυτης κλπ δεν εμφανιζονται συχνα πλεον - λογω των εμβολιων που γινονται στα παιδια απο τη βρεφικη τους ηλικια - εξαιρεση η Οστρακια για την οποια δεν συνισταται ο εμβολιασμος σε μικρη ηλικια.
 
Οι εμβολιασμοί πραγματικά σώσανε και σώζουνε πάρα πολλές ζωές.

Η οστρακιά είναι εξαίρεση γιατί οφείλεται σε μικρόβιο (στρεπτόκοκκο) και δεν υπάρχει εμβόλιο. Αλλά τουλάχιστον την πιάνουνε τα αντιβιοτικά. :)
 
Εχω ακομα το σημαδι! Ωραια εμπειρια! Καπια παιδια να κλαινε, αλλα χαλαρα, εγω ηθελα να δω την βελονα να μπαινει μεσα μου και ο ενας γιατρος μαλλον για να μην φρικαρω μου μιλουσε συνεχια ενω η αλλη μου "προετιμαζε" το χερι και χωρις να το καταλαβω την εβαλε και την εβγαλε, και απογοητευτικα που εχασα το θεαμα...!

Αργοτερα, στην 4αρτη δημοτικου νομιζω, μας φερανε γιατρους να μας παρουνε αιμα! (το γιατι δεν το ξερω...) Μας τριπισανε με ενα μικρο σαν γυαλακι το ενα δαχτυλο, το ακουμπιξανε σε ενα απο αυτα τα γυαλακια των μικροσκοπιων και αυτο ητανε ολο....!

Μαλιστα μετα, στην α γυμνασιου που ειχα παει στην σουηδια, τους κανανε ενα εμβολιο που εγω το ειχα ηδη κανει στην Ελλαδα, πιθανος να ητανε αυτο, αν και δεν ξερω τι εμβολοια εχω κανει και τι οχι...
 
εμείς κάναμε το εμβόλιο στην πέμπτη δημοτικού τότε, μια το δοκιμαστικό (μαντού), με το χαρακτηριστικό πλαστικό δαχτυλιδάκι που το πίεζαν τόσο ώστε να μπει λίγο το αντιγόνο υποδερμικά, και μετά από λίγες μέρες (σε 48 ώρες διαβάζεται κανονικά) το κανονικό εμβόλιο, σε όσους δεν είχαμε καμιά αντίδραση στη μαντού, στο μπράτσο.

το εμβόλιο που άφηνε το μπόλι στο μπράτσο ήταν άλλο, της δαμαλίτιδας, μικρή έπαιζα με τα μεταλλικά ραβδάκια με την αιχμηρή άκρη με τα οποία γινόταν το χάραγμα, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε γινόταν στην ελλάδα. ο μπαμπάς (παιδίατρος) μου μου το έκανε, δεν θυμάμαι ακριβώς έτος, αλλά πρέπει να ήμουν απ΄τα τελευταία παιδάκια που το έκαναν ... καλύτερα πάντως, ο ιός παραμένει σε κάποια εργαστήρια και είναι ό,τι καλύτερο για υποψήφιο βιολογικό όπλο ;)
 
Αυτό το εμβόλιο με το χάραγμα το έχω ψηλά στον αριστερό μηρό λόγω ελιάς στο χέρι...

Έχει καμιά σημασία το αριστερό - δεξί;;; Πάντα είχα αυτή την απορία;;;

Γιατί τα εμβόλια γίνονται πάντα στην αριστερή πλευρά;;; :xm:
 
Αυτό πως σου ήρθε πάλι; :xm:

Σαφώς και δεν γίνονται μόνο από την αριστερή πλευρά...
 
εγω θυμαμαι το ματου!!

τι φρικες ετρωγα με τα εμβολια...ακομα τρεμω τις βελονες....
 
μη μιλήσω για τα εμβόλια του στρατού, όπου έτρωγες πέντε μαζεμένα. από βελόνα σε βελόνα πηγαίναμε...
 
Στο πρωτο σχολικο εμβολιο (μαλλον Α' Δημοτικου) την κοπανησα,κρυφτηκα σε ενα ντουλαπι και με εψαχνε συσσωμη η ομας των δασκαλων.

Το τελευταιο σχολικο εμβολιο (Ε Δημοτικου) ηταν το αντιφυματικο το οποιο αφησε σε ολους μας μια αποκρουστικη κρουστα που οταν υποχωρησε αφησε ουλη.
 
Εμεις γιατι καναμε εμβολια και στο γυμνασιο? 8) ολοι σας βλεπω μονο στο δημοτικο κανατε. :xm:

Της φυματιωσης οκ στο δημοτικο το καναμε και εδειξα την δεουσα ψυχραιμια, γιατι... επεφτε τρελη καζουρα απο τα αγορια μετα, για οποιο κοριτσι εκλαιγε.

Στο γυμνασιο.. [μπορει και στο λυκειο δεν θυμαμαι καλα], καναμε ενα τριπλο μαλλον εμβολιο, που δεν γνωριζω τι περιειχε. :(
 
Εγώ είχα κάνει το τεστ μαντού που σου ζωγραφίζει ένα κυκλάκι,και μετά έκανα και το κανονικό εμβόλιο!Δεν φοβόμουν!
 
Μαντού και εμβόλια φυματίωσης έκαναν τα παιδιά μου στα σχολεία τους όταν ήταν μικρά!

Εμείς δεν κάναμε εμβόλια φυματίωσης... Το σημάδι στο μπράτσο το έχω από το δαμαλισμό νομίζω...
 
Λορένα είπε:
Της φυματιωσης οκ στο δημοτικο το καναμε και εδειξα την δεουσα ψυχραιμια, γιατι... επεφτε τρελη καζουρα απο τα αγορια μετα, για οποιο κοριτσι εκλαιγε.
Πω καλά τι μου θύμισες! Στην Α Δημοτικού κάναμε κι εμείς ένα εμβόλιο, (δε θυμάμαι ποιο όμως:biglaugh:) και όντως τα αγόρια ήταν έτοιμα να πυροβολήσουν στα σχόλια τον οποιοδήποτε έκλαιγε. Θυμάμαι είχα κάτσει τελευταία στη σειρά για να αποφύγω την πολυκοσμία.

Ποτέ δεν τα χώνεψα αυτά τα εμβόλια. Πάντως και μένα μου χει αφήσει σημαδάκι στο μπράτσο από κείνη τη μέρα του δημοτικού. Να μην ξεχνιόμαστε βρε αδερφέ! ::)
 
Και εγώ είχα σημαδάκι στο μπράτσο παλιότερα αλλά τώρα δε φαίνεται!
 
Σε εμάς (Αθήνα, περίπου 1977-79) το εμβόλιο για την φυματίωση γινόταν κάθε δεύτερη χρονιά στις τάξεις Ε' και Στ' μαζί. Αυτό γινόταν όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ήταν major event :p του σχολείου και θυμάμαι κάποιους από τους "μεγάλους" να κλαίνε μετά το εμβόλιο, και ήδη ανησυχούσα τι θα γίνει με εμάς! Δεν φοβόμουν ακριβώς, απλά ήμουν πολύ αντιδραστικό και ανάποδο παιδί και δεν δεχόμουν να κάνω τίποτα με το ζόρι, και το μαντού μου είχε κολλήσει από χρόνια ότι δεν ήθελα να το κάνω και έτσι προέβλεπα μπλεξίματα και να γίνω νούμερο σε όλο το σχολείο...

Αλλά έγινε κάποιο "θαύμα" και για κάποιο άγνωστο μέχρι σήμερα σε εμένα λόγο, στη "σειρά" μου δεν έγινε ο εμβολιασμός! :)

Και καθώς, λόγω υπερβολικής αντιδραστικότητας, δεν δέχτηκα ποτέ να κάνω μαντού σε άλλες παιδιατρικές εξετάσεις, μέχρι και σήμερα δεν έχω κάνει ποτέ το τεστ -ούτε φυσικά το εμβόλιο.... #) (βλακεία μου...)

Έχω το σημάδι από το δαμαλισμό στον αριστερό ώμο

και συνεχίζω μέχρι σήμερα τις αναμνηστικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου κάθε 10 χρόνια

(btw, πολύ χρήσιμο, σε γλιτώνει από τους αντιτετανικούς ορούς που συστήνουν τα κέντρα υγείας σε κάθε περίπτωση μικροτραυματισμού ή τσιμπήματος στις διακοπές χεχεχε)
 
Δε θυμάμαι να κάναμε ποτέ εμβόλια στο σχολείο, (γεννηθείς το 1976), θυμάμαι ότι τα κάναμε στο ΠΙΚΠΑ της περιοχής μας με τη συνοδεία της μαμάς η οποία με πήγαινε σχεδόν σέρνοντας.

Μία φορά πάντως είχαν ζητήσει από το σχολείο να τους πάμε το γνωστό βιβλιάριο των εμβολιών για να ελέγξουν ότι τα έχουμε κάνει όλα.

Μία άλλη φορά - πρέπει να ήμουν πέμπτη δημοτικού - μας είχαν περάσει από εξέταση για μυωπία την οποία έκανε ο δάσκαλος με τη χρήση των γνωστών λευκών πινάκων με τα γράμματα και τους αριθμούς. Μας έβαζε σε μία Χ απόσταση, κλείναμε το ένα μάτι με το χέρι και διαβάζαμε μία σειρά, έπειτα το ίδιο με το άλλο μάτι και έβγαινε μία βαθμολογία κάτω από την οποία ειδοποιούσαν τους γονείς σου για να σε πάνε σε οφθαλμίατρο για κανονική εξέταση.
 
Πίσω
Μπλουζα