Ρετρό ηλεκτρονικό πρωτάθλημα σκακιού?

Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.

zxspec83

RetroActive
Joined
7 Σεπ 2009
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
21
Το ειδικό ένθετο του Pixel 5 είναι ένα πρωτότυπο άρθρο για την Ηλεκτρονική Σκακιστική Ολυμπιάδα. Αφού διαβάσουμε τα βασικά περί σκάκι (είναι και μια πολύ καλή αρχή για κάποιον που δεν έχει ιδέα για το παιχνίδι αυτό αφού τα εξηγεί αρκετά καλά), φτάνουμε στο "ζουμί" της υπόθεσης: 4 προγράμματα σκάκι για Spectrum, TI-99/4A, BBC και Lynx τέθηκαν αντιμέτωπα μεταξύ τους και ο νικητής αντιμετώπισε τον αρθρογράφο στον τελικό. Οι παρτίδες παρουσιάζονται αναλυτικά και με αρκετά διασκεδαστικό σχολιασμό, ωστέ να μην γίνονται ποτέ βαρετές. Ο άνθρωπος καταφέρνει να επιβληθεί τελικά και να αποφύγει την...ατίμωση, αφού όμως πρώτα καρδιοχτυπήσει αρκετά. Όμως ο Deep Blue είναι κάπου καθ'οδόν και θα φτάσει η στιγμή που ούτε το ταλέντο ενός Kasparov δεν θα αποδειχτεί αρκετό για να σταματήσει τον θρίαμβο του ηλεκτρονικού εγκεφάλου επί του βιολογικού.

...

Πώπω τι μου θύμισε τώρα... Το τι χρόνο ξόδεψα σε αυτό το ένθετο τότε παίζοντας και ξαναπαίζοντας τις παρτίδες...

Σήμερα πάντως τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο εύκολα για τον κ. Πάνο Καραγιώργη με το Fritz ή Rybka... Πρωτάθλημα δεν νομίζω να έπαιρνε... Αλήθεια, υπάρχει αυτός ακόμη; Γράφει σε κανένα περιοδικό;

Πάντως η ιδέα και η παρουσίαση ήταν εξαιρετική και πρωτότυπη για την εποχή (και για την Ελλάδα φυσικά).

Αν υπάρχουν άλλοι φαν του σκακιού εδώ, τολμώ να ρίξω την ιδέα να διοργανώσουμε ένα ρετρό ηλεκτρονικό πρωτάθλημα σκακιού με όσα προγράμματα μπορούμε να βρούμε (έστω και από emulators).

Εκεί ο κάθε πρώην χρήστης μπορεί να αποδείξει την ανωτερότητα του υπολογιστή που είχε ;) .
 
Φιλε zxspec83 μετακινησα σε δικο του thread, το ποστ με τη πολυ καλη ιδεα που ειχες!

Μπορει να γινει και με συναντηση αλλα και εκ του μακρωθεν μεσω Twitter ή του Chatbox!

Λοιπον φιλοι σκακιστες?
 
Net Versus Chess για Dreamcast μπορεί να συμμετέχει ή μόνο 8μπιτα θα παίξουν; ;)

Πέρα από την πλάκα και μόνο που επιτέλους έχω κάποιον να σχολιάζει ξεκινώντας με βάση κάτι που έγραψα για το Pixel DX, αξίζει τον κόπο. Εδώ έχω ρίξει τα τρελά flames στους Amstrad-αδες και σε διάφορες άλλες κατευθύνσεις και τίποτα... :p
 
Ωχ εγώ για πλάκα το είπα και τσίμπησαν...

Αστειεύομαι. Πάντως άλλο να το σκεφτεί κανείς και άλλο να το σχεδιάσει...

Έχουμε και λέμε:

1. Ποια προγράμματα θα συμμετάσχουν

Στην αρχή σκεφτόμουν μήπως μαζί με τα παλιά προγράμματα βάλουμε και κανένα νεότερο. Μετά έβαλα το Colossus Chess IV του Spectrum (υποτίθεται το καλύτερό του) να παίξει τρεις παρτίδες με αυτό το γελοίο προγραμματάκι: http://www.chess.com/play/computer.html. Προς μεγάλη μου απογοήτευση, το Colossus έχασε δύο παρτίδες και έφερε μια ισοπαλία. Άρα καλύτερα να αποφύγουμε τέτοιες συναντήσεις, γιατί θα εξευτελιστούν τα αντικείμενα των ρετροπόθων μας.

Μπορούμε λοιπόν να περιοριστούμε μόνο στα προγράμματα των 80s.

Αναμένονται λοιπόν προτάσεις για προγράμματα. Εγώ προτείνω τα CYRUS, Colossus των Spectrum και Amstrad, για χαβαλέ ίσως και το Psion Chess.

Όσοι δεν έχουν τους παλιούς υπολογιστές (όπως εγώ εδώ που είμαι) μπορούν να χρησιμοποιήσουν emulators.

Επίσης από σειρές προγραμμάτων μπορούν να συμμετάσχουν όλα (δηλ. και το CYRUS I και το CYRUS II).

2. Επίπεδο που θα παίξουν

Επειδή όλοι είμαστε άνθρωποι εργαζόμενοι, ίσως καλύτερα να αποφύγουμε τα υψηλά επίπεδα που χρειάζονται μία ώρα για κάθε κίνηση. Ίσως να συμφωνήσουμε στο μεσαίο επίπεδο κάθε προγράμματος.

3. Τι τύπου πρωτάθλημα θα διοργανώσουμε

Κύπελλο ή Bundesliga; Μάλλον το πρώτο, γιατί το δεύτερο θα τραβήξει σε μάκρος και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βαρεθούμε και να το εγκαταλείψουμε.

Άρα θα γίνει κλήρωση και για κάθε αγώνα μπορούμε να ορίσουμε ως κριτήριο νίκης τους 2 βαθμούς (1 βαθμό δίνει η νίκη και ½ η ισοπαλία). Αν έχουμε ισοπαλία, θα ξαναπαίξουν μέχρι να αναδειχθεί νικητής.

4. Ποιος θα παίζει ποιον

Εδώ μάλλον πρέπει να γίνει κατανομή εργασίας. Ο καθένας μας θα αναλάβει έναν αγώνα. Αν και οι δύο αντίπαλοι είναι emulators θα ανοίξουμε δύο παράθυρα και θα περνάμε τις κινήσεις από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Αλλοιώς θα περνάμε τις κινήσεις από τον ένα υπολογιστή στον άλλο.

Αν δεν μπορεί ένας από μας να βρει τους δύο αντιπάλους, ίσως κανονίσουμε κάποιες chat sessions μέσω Ίντερνετ για να γίνουν τα παιχνίδια

5. Βραβεία

Το πρόγραμμα που θα φτάσει στον τελικό και θα νικήσει θα τιμηθεί ιδιαίτερα (αυτόγραφα, αφιερώματα κλπ.) και οι χρήστες και φαν του εν λόγω υπολογιστή θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης στο φόρουμ.

Ίσως διοργανώσουμε παράλληλα και ένα “ανθρώπινο” πρωτάθλημα και οι νικητές παίξουν για το Supercup. Ή ο νικητής υπολογιστής αντιμετωπίσει ένα νεότερο πρόγραμμα για να του πέσει λίγο το τουπέ που θα έχει αποκτήσει.

Παιδιά ρίξτε προτάσεις για να το κάνουμε όσο γίνεται πιο ενδιαφέρον.
 
Καλή ιδέα, πως όμως το οργανώνεις; Είναι αρκετά χρονοβόρο..

Άλλωστε ο υπολογιστής με την ταχύτερη cpu ή το καλύτερο software θα κερδίσει. Οι αλγόριθμοι σκακιού αφορούσαν στον υπολογισμό όσο του μεγαλύτερου αριθμού κινήσεων, οπότε αν το περιορίσεις σε χρόνο...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια κοντρα 6510 με Z80A θα ηταν ενδιαφερουσα. Χρησιμοποιωντας τους κυριοτερους εκπροσωπους, C64 και Spectrum.

Θα ελεγα οι φυσικοι παιχτες να ηταν 2, ο καθενας με το μηχανακι του και να παιζανε στο χαμηλοτερο level του εκαστοτε σκακιστικου προγραμματος. Ο λογος: Γρηγορες αποκρισεις και οσο το δυνατοτερο πιο κοντα στην επιλογη ισχυος του καθε προγραμματος.

Η μαχη θα μπορουσε να δωθει και αποτυπωθει σε ειδικο thread.
 
Είναι καλό benchmark αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσεις το ίδιο software. Και προσωπικά προτιμώ τον 6502 ;)
 
Παιδιά καταρχήν αναφέρετε εδώ ποιους υπολογιστές και ποια προγράμματα έχετε για να έχουμε μια πρώτη ιδέα πόσοι θα συμμετέχουν

Κλήρωση και οργάνωση πρωταθλήματος αφήστε αν θέλετε σε μένα.

Προφανώς οι υπολογιστές που θα ανταγωνιστούν πρέπει να είναι παρόμοιας δυναμικότητας. Χοντρικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα home computers της δεκαετίας του ʼ80. Μάλλον όχι PC του τέλους των 80s, για το λόγο που αναφέρει ο ChrisTos.

Ελπίζω να βρεθούν αρκετοί φίλοι του σκακιού στο φόρουμ, γιατί μέχρι τώρα δεν βλέπω μεγάλη ανταπόκριση. Για να έχει ενδιαφέρον, σίγουρα χρειάζεται η συμμετοχή αρκετών.

Wally, σε σχέση με το επίπεδο που θα παίξουν οι υπολογιστές θα έλεγα όχι το χαμηλότερο, γιατί αν δεις πώς παίζανε αυτά τα επίπεδα εκείνη την εποχή θα απογοητευθείς... Ένα μεσαίο επίπεδο είναι ίσως η καλύτερη λύση. Δεν περιμένεις ώρες και έχεις αξιοπρεπές παίξιμο.

Σκακιστές όλου του φόρουμ, ενεργοποιηθείτε!
 
Ποιο ηταν το πιο δημοφιλες και κοινο προγραμμα μεταξυ των 8μπιτων της εποχης?

Καλο θα ειναι να παιξουμε με το ιδιο προγραμμα για να γινει evaluation μηχανηματος και με διαφορετικα για να γινει evaluation του σκακιστικου προγραμματος
 
Εγώ δεν θα συμμετάσχω μιας και η ιδέα είναι υπερβολικά χρονοβόρα...
 
Μιας και το πρωτευον αντικειμενο ειναι το σκακι - η χρησιμοποιηση emulators θα εδινε πραγματικο βαθος σε μια τετοια προσπαθεια.

Ειναι ευκολοτερο να μαζευτουν ολα τα σκακιστικα προγραμματα των 8bitων και να γινει πραγματικο πανηγυρι. Ακομα και αν καταληξετε σε μια "μαχη" cpus - η προαναφερομενη συγκρουση spetrum και c64 δεν ειναι ενδεικτικη - θυμηθειτε τα αποτελεσματα της Σκακιστικης Ολυμπιαδας του pixel (white knight και lynx chess).

Μην ξεχνατε οτι και σε 6809 υπηρξαν πολυ καλοι και ανταγωνιστικοι εκπροσωποι - dragon και tandy - ενω και το παλιο καλο Atari Chess (για 800/XL) ηταν πολυ δυνατο.

Απλα λεω οτι χρειαζεται να σκεφτειτε και αλλες παραμετρους.
 
Μερικά δημοφιλή προγράμματα της εποχής:

- Spectrum: CYRUS I & II, Colossus IV

- Amstrad: Colossus IV

- VIC-20: Sargon II

- TI 99 4A: Video Chess

- Commodore 64: Grandmaster Chess, Battle Chess

Υπάρχουν επίσης καλά προγράμματα για MSX, Lynx, BBC ... κ.ο.κ.

Με ψάξιμο στο Ίντερνετ βρίσκονται πολλά. π.χ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Chess_engines

ChrisTos μη το φοβάσαι. Δεν είναι τόσο χρονοβόρο. Δοκιμαστικές παρτίδες που έπαιξα με emulators σε μεσαία επίπεδα παίρνουν από 30 λεπτά ως 70 λεπτά. Άλλωστε δεν βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να τελειώσουμε το πρωτάθλημα σε μια εβδομάδα.
 
Ευχαριστώ paspartoo, καλές ιδέες. Ήδη αρχίζω ψάξιμο...
 
Η χώρα που με φιλοξενεί προσωρινά (Ολλανδία) δεν παύει να με εκπλήσσει. Οι κάτοικοί της φημίζονται για τη συλλεκτική μανία τους για το ο,τιδήποτε. Από τρίχες σκυλιών κάθε ράτσας, μέχρι CD με τις συνταρακτικές επιτυχίες του David Hasselhoff, μέχρι προγράμματα σκακιού!

Μάλιστα, το τελευταίο μας ενδιαφέρει! Ιδού, λοιπόν, για τη γενικότερη παιδεία μας, μια εξαντλητική λίστα σκακιών των eighties:

http://www.vanheusden.com/cchess/collection/
 
zxspec83 είπε:
Η χώρα που με φιλοξενεί προσωρινά (Ολλανδία) δεν παύει να με εκπλήσσει. Οι κάτοικοί της φημίζονται για τη συλλεκτική μανία τους για το ο,τιδήποτε. Από τρίχες σκυλιών κάθε ράτσας, μέχρι CD με τις συνταρακτικές επιτυχίες του David Hasselhoff, μέχρι προγράμματα σκακιού!
Το επιβεβαιώνω. Έναν Ολλανδό έχουμε στο TOSEC και μας έχει πρήξει με τον David Hasselhoff ως τραγουδιστή. :)
 
Στην πραγματικότητα είχε μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία (λογικό να είναι γνωστός και στις γειτονικές χώρες)...
 
Και οι Τούρκοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Γιατί όχι; Άνθρωποι δεν είναι και αυτοί;
 
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα