Ρετρό κινηματογράφοι.

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Με τον τίτλο Ρετρό κινηματογράφοι αναφέρομαι σε αυτούς που υπήρχαν κάποτε κοντά στη γειτονιά μας αλλά πλέον έχουν κλείσει. Αρκετοί βέβαια υπάρχουν μέχρι και σήμερα και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα ανάμεσα στα Village, Ster κλπ. Απο περιοχές που τυχαίνει να περνώ πάντα αναπολώ έναν κινηματογράφο που μπορεί κάποτε να ήταν εκεί. Πιστεύω αυτοί οι κινηματογράφοι που δεν υπάρχουν πλέον μπορούν να χαρακτηριστούν ρετρό.

Στον Κορυδαλλό που μένω απο όσο θυμάμαι υπήρχαν τρείς κινηματογράφοι. Ο ένας ήταν το ΑΣΤΡΟΝ επι της Γρηγόρη Λαμπράκη όπου πλέον είναι σούπερμάρκετ.

Το άλλο είναι το ΑΚΡΟΠΟΛ στην ταξιαρχών κοντά στην πλατεία Ελευθερίας. Σε αυτό θυμάμαι το είχαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ο άντρας ήταν συνήθως κακόκεφος και με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα. Μόλις έπερνες απο αυτόν τα εισητήρια, η γυναίκα του που καθόταν σε μια καρέκλα στην είσοδο της αίθουσας σε υποδεχόταν με ένα χαμόγελο. Θυμάμαι που είχα πάει να δω το Batman Returns αλλά είμουν ο μόνος και ο μπάρμπας μου λέει: Δεν μπορώ να παίξω την ταινία μόνο για σενα. Δεν συμφέρει να ανοίξω τα καλοριφέρ για ένα άτομο. Φύγε και έλα άυριο αν θές και αν έιναι κανένας ακόμα θα το δεις.

Ε ξαναπήγα μετά απο μέρες και το είδα αφου είχαμε μαζευτεί 4 με 5 άτομα.
 
Telonio τι μου θύμησες τώρα. ΑΚΡΟΠΟΛ με το ταβάνι να ανοίγει και να γίνεται θερινός. Εκεί είχα δει το Ghostbusters. Τώρα πια Κωτσόβολος και το μόνο που έμεινε το ίδιο είναι η "Αγανάκτηση" το σουβλατζίδικο ακριβώς δίπλα που χτυπάγαμε μετά τα διπλά. Υπήρχε και άλλος ένας στη Νίκαια στην 25η Μαρτίου. Εκεί θυμάμαι είδα το Topgun και το flashdance. Supermarket και αυτό σήμερα. Σε μια 5ετία δεν θα υπάρχουν κινηματογράφοι όπως το ξέραμε άλλα μόνο τύπου village. Και αυτοί αν δεν αλλάξει κάτι θα τους φαν τα torrents. Είναι θέμα χρόνου, ο τελικός νικητής είναι ένας....

Τα supermarket.
 
H Ελση στη Νέα Σμύρνη! Κατά καιρούς εκτελούσε και χρέη θεάτρου για παιδικούς θιάσους (θυμάστε που στο δημοτικό μας μοίραζαν προσκλήσεις για παιδικές παραστάσεις) τύπου "Ο Κοντορεβυθούλης, η Χιονάτη και ο Δρακουμέλ στη χώρα των θαυμάτων"!
 
Exetlaios το όνομα ΖΕΑ το θυμάμαι αλλά δεν θυμάμαι που ήταν. Εκεί που είναι το παλιό ρολόι στην Γούναρη (νομίζω), σήμερα είναι τα Goodys και Macdonalds είχε δυο κινηματογράφους. Μήπως τυχαίνει να θυμάσαι πως τα λέγανε; Σε αυτά είχα δει το Masters of the universe και το Rambo 3! Τι χειροκρότημα είχε πέσει στην αίθουσα μόλις ο Σταλόνε γλύτωσε απο το τρακάρισμα του άρματος με το ελικόπτερο. Στο Masters of the universe θυμάμαι γινόταν κυριολεκτικά πανικός απο κόσμο.

Shock σωστός! Η οροφή που άνοιγε στα δυο τα καλοκαίρια στο Ακροπόλ! Άκρως εντυπωσιακό εκείνη την εποχή. Άλλες εποχές! Αυτό στην 25η Μαρτίου στην Νίκαια πως το λέγανε και δεν μπορώ να θυμηθώ; Μήπως το ονομά του ήταν Παλλάς; Εκεί είχα δει το Predator!

Fontana ναί! Οι παιδικές προσκλήσεις για τις θεατρικές παραστάσεις! Αμυδρά τις θυμάμαι. Που το θυμήθηκες αυτό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επίσης μου άρεσαν πολύ να χαζεύω τα τεράστια χρωματιστά πανώ με το σχέδιο-φωτογραφία της κάθε ταινίας που κρέμαγαν πάνω απο την είσοδο κάθε κινηματογράφου. Άραγε να υπάρχει αυτό ακόμη;
 
ΑΝΕΣΙΣ στους Αμπελοκήπους. Σήμερα, ΕΥΤΥΧΩΣ έγινε θέατρο και μάλλον κατάφερε να διασωθεί από την μοίρα να γίνει κανένα σούπερ μάρκετ ηλεκτρικών ειδών. Εκεί και στο Γαλαξία (που υπάρχει και αυτός ακόμα και σήμερα) είχα δει όλες τις ταινίες του '80 με τον Ψάλτη, Μουστάκα, Γαρδέλη και λοιπούς. Θυμάμαι ότι κάθε φορά που έβγαινε τέτοια ταινία γινόταν ο χαμός στην κυριολεξία, ακόμα και όρθιοι στους διαδρόμους τις παρακολουθούσαν!!!!!!!!!

Ξεχωριστό φυσικά post για την ΑΛΟΜΑ στο Χολαργό. Παρακμιακό περιβάλλον έγινε αποθήκη για εστιατόριο και τα τελευταία χρόνια ξανάνοιξε με διαφορετική είσοδο τώρα πιά (από την Μεσογείων).

Τα πάει καλά από ότι μαθαίνω αν και ο ήχος του είναι μακράν χειρότερος από τις αίθουσες του Village.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα village πάντως απο την πρώτη στιγμή που άνοιξαν στο Μαρούσι πάντα μου την έδιναν. Πήγαινες και πηγαίνεις να δεις μια ταινία συγκεκριμένη, δεν έχει εισιτήρια, αποφασίζεις να δεις άλλη. Μέχρι να φτάσεις στο ταμείο δεν έχει εισιτήρια και στο τέλος αν δεν φύγεις βλέπεις μια άλλη. Δεν ξέρω βλακώδες μου ακούγεται αυτό. Ασε που δεν κάνει και διάλειμμα κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου. Με τον ήχο, δεν λεω εντάξει είναι καλύτερα τεχνικά απο τους απλούς κινηματογράφους αλλά τουλάχιστο στο village στο ρέντη, σε αρκετές ταινίες, ο ήχος είναι τόσο δυνατός που και μετά το τέλος της ταινίας πονούσαν τα αυτιά μου. Γενικώς αυτό το στρίμωγμα του κόσμου στην ουρά σαν τα πρόβατα με χαλάει σαν εικόνα. Ειλικρινά το μόνο που μου αρέσει είναι οι συγκεκριμένες θέσεις που έχεις και έτσι δεν χρειάζεται να τρέχεις για να βρείς μια καλή θέση.
 
Aλομα...το μου θυμησες!Ημουν δημοτικο οταν περνουσα απ'εξω και εβλεπα στα προσεχως τον "εφιαλτη στο δρομο με τις λευκες" (1).Περασε απο πολλα κυματα ο χωρος.Σημερα εχει ανοιξει παλι,αλλα με αλλο ονομα.Σινε-Χολαργος.Παει η παρακμη...
 
Απο οταν εκλεισε η Νεα Αργυρουπολη στην ομωνυμη γειτονια μου χαλασε και η διαθεση για καλοκαιρινο σινεμα.

Στον Πειραια θυμαμαι τα ΖΕΑ, ,ΠΑΛΛΑΣ, ΣΠΛΕΝΤΙΤ αν και επειδη δεν παταω συχνα πια εκει δεν ξερω ποια εκλεισαν και ποια οχι.
 
telamonas.stokos είπε:
Στον Πειραια θυμαμαι τα ΖΕΑ, ,ΠΑΛΛΑΣ, ΣΠΛΕΝΤΙΤ αν και επειδη δεν παταω συχνα πια εκει δεν ξερω ποια εκλεισαν και ποια οχι.
Μόνο το ΖΕΑ υπάρχει ακόμα, αλλά είναι ψιλοχάλια.

Πηγαίνω σπάνια, μόνο για ρετρό-ανάμνηση, καθώς εκείμε πήγαινε συχνά

ο πατέρας μου, όταν ήμουνα πιτσιρίκος.

Υ.Γ. Το "καλειδοσκόπιο" που πρόβαλε στο πανί ψυχεδελικές εικόνες,

στο διάλλειμα, υπάρχει ακόμα !

Το μηχάνημα πρέπει να είναι αθάνατο !

Μικρός "ψάρωνα" πολύ ! Καλειδοσκόπιο σε γιγαντο-οθόνη !

Δε νομίζω να το είχα δει σε άλλο σινεμά.

Υπήρχε και ένα θερινό στο Ν.Φάληρο, το ΓΚΡΕΚΑ.

Θυμάμαι εκεί είχα δει το PREDATOR και καθόμουν άκρη-άκρη,

ανάμεσα σε κάτι δέντρα/φυτά.

Κυριολεκτικά είχα γίνει ένα με τους πρωταγωνιστές, καθώς έννοιωθα και εγώ σαν να ήμουν σε μια ζούγκλα. Μόνο ο τερατόμορφος εξωγήινος έλειπε (ευτυχώς) !
 
Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε το ΠΑΛΛΑΣ του Παγκρατίου... Συντηρεί την ρετρό-αισθητική του. Ψηλοτάβανη αίθουσα (υπερβολικά θα έλεγα), ενώ και οι επιγραφές μέσα στο χώρο του cinema είναι γραμμένες στην καθαρεύουσα.

Αν εξαιρέσει κανείς πως διατηρεί και μια "αντί-Αμερικάνικη" πολιτική σε ότι αφορά ταινίες και σε εξωτερική πολιτική (κι όμως :) ), κατά τα άλλα το εισιτήριο κυμαίνεται σε πολύ λογικά επίπεδα. Οι ταινίες που προβάλει είναι κυρίως κουλτούρας, αλλά προσπαθεί να εκμοντερνιστεί με πιο σύγχρονες «Hollywood-ιανές» πλέον...
 
Μερικοί ρετρό κινηματογράφοι της Θεσσαλονίκης που δεν υπάρχουν πια:

Γαλαξίας, στη λεωφόρο Στρατού

Λάουρα, στη Βασιλέως Γεωργίου (ανάμεσα στη στάση Ευζώνων και στα Goody's)

Μαξίμ, αν θυμάμαι καλά στην Κρήτης, στο "πάρκο της Κρήτης" (πλατεία Μηνά Πατρικίου)

Αθηνά, στη Βασιλίσσης Όλγας, στάση Ανάληψη

Θυμάται κανείς πώς λεγόταν το σινεμά στη γωνία Βασ. Όλγας και Μπότσαρη;
 
Sofologiotatos είπε:
Θυμάται κανείς πώς λεγόταν το σινεμά στη γωνία Βασ. Όλγας και Μπότσαρη;
Υπηρχε εκει σινεμα? Ουτε αυτο στην Αναληψη θυμαμαι. Υπαρχει ακομα το Αθηναιον στην Βασ. Ολγας (σταση Σχολη Τυφλων)

Ιλυσσια (Παυλου Μελα και Μητροπολεως- τωρα εχει γινει καταστημα με ρουχα)

Μετροπολιταν (Φλεμινγκ - κοντα στην Βασ. Ολγας -εγινε σουπερ μαρκετ)

Ανατολια (Δημ. Γουναρη - εγινε βιβλιοπωλειο) Ηταν το πρωτο σινεμα με Dolby Digital. Eκει ειχα δει το Jurassic Park και ενιωθα οτι με κυνηγουν οι δεινοσαυροι

Εγνατια (Αλεξ Σβωλου, στην Αγια Σοφια - λειτουργει σαν θεατρο)

Αλεξανδρος (κατω απο τη Λεσχη Αξιωματικων - εκλεισε)

Αργω (στην Καλαμαρια, Πασαλιδη - εγινε σουπερ μαρκετ)

Ο Εσπερος (αρχη Αλεξ. Σβωλου) λειτουργει ακομα?

Απ'ο,τι βλεπω δεν εχει μεινει και κανενα παλιο σινεμα στην Θεσσαλονικη. Εκλεισαν ολα και ανοιξαν τα Village (στο Φοινικα), το Odeon (στην Τσιμισκη) και τα Ster (στο Φοινικα).
 
Domniki είπε:
Υπαρχει ακομα το Αθηναιον στην Βασ. Ολγας (σταση Σχολη Τυφλων)
Το οποίο δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμα ως κινηματογράφος! Νομίζω ότι είναι αποκλειστικά θέατρο. Πέρσι ο Πρέκας ανέβασε εκεί Τ' οργανέττο.

Domniki είπε:
Ιλυσσια (Παυλου Μελα και Μητροπολεως- τωρα εχει γινει καταστημα με ρουχα)
Τα Ηλύσια λες. Ναι, όντως! Πριν γίνουν κατάστημα ρούχων ήταν ένα υπερπολυτελές ουφάδικο (με ηλεκτρονικά παιχνίδια, φλιπεράκια κ.τ.λ.). Ομολογώ ότι ο χώρος ήταν καταπληκτικός!!! (Με πίνακες μπαρόκ στους τοίχους, με αετώματα, με αγάλματα και χίλια δυο έντεχνα στοιχεία! :animeek:)

Domniki είπε:
Ο Εσπερος (αρχη Αλεξ. Σβωλου) λειτουργει ακομα?
Άσ' τα να παν, Α.Μ.Α.Ν. Τώρα πλέον είναι πάρκινγκ... :icon_cry:

Domniki είπε:
Απ'ο,τι βλεπω δεν εχει μεινει και κανενα παλιο σινεμα στην Θεσσαλονικη. Εκλεισαν ολα και ανοιξαν τα Village (στο Φοινικα), το Odeon (στην Τσιμισκη) και τα Ster (στο Φοινικα).
Ευτυχώς ακόμα καλά κρατεί το Μακεδονικόν, που φέρνει ταινίες "σινεφίλ". Εκεί είδα πέρυσι το λατρεμένο Η ζωή των άλλων. Επίσης να μην ξεχνάμε το ανακαινισμένο Κολοσσαίον στη Βασ. Όλγας, και το Ράδιο Σίτυ, που συνεχίζουν την πορεία τους παρά τους ισχυρούς μούλτιπλεξ αντιπάλους.
 
AΛΕΚΑ στου Ζωγράφου κοντά στον Άγιο Θεράποντα
 
Στα Πατήσια δεν ξέρω ποιόν να πρωτοθυμηθώ:

 


Από
χειμερινούς:

 


To
Select κατέληξε σούπερ μάρκετ


το
Ράδιο Σίτυ με τα καλύτερα συστήματα ήχου το ίδιο (μάλιστα


ήταν και το θέατρο Άννα Μαρία Καλουτά, έμεινε μόνο η στάση του λεωφορείου να το θυμίζει και μιά αναμνηστική πλακέτα).



η
Αλόη έκλεισε


η
Άντζελα για χρόνια φτιάχνεται χωρίς κανείς να ξέρει τι θα γίνει


το
Πιγκάλ (ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα κινηματογράφος στην


Αθήνα) έγινε αρχικά αίθουσα μποουλινγκ και μετά ηλεκτραγορά


 


Απο θερινούς:



ο
Αλέξανδρος και η Ζαϊρα πολυκατοικίες


η
Νίτσα έκλεισε


το
ΑΒ συνεργείο


και πόσοι άλλοι που δε θυμάμαι τα ονόματά τους κατέληξαν



ή Σούπερ ή πολυκατοικίες...


 


Ευτυχώς, το μεράκι κάποιων ανθρώπων και η αγάπη η δική μας



κρατούν ακόμα (με νύχια και με δόντια) ανοιχτούς 2 - 3 θερινούς



να ομορφαίνουν τα καλοκαιρινά μας βράδια.
 
MINI REX - Φορμίωνος (Closed)

ΠΤΙ - ΠΑΛΑΙ Παγκράτι
 
Ένας καλοκαιρινός κινηματογράφος (ή σινεμάς όπως λέγαμε κάποτε :) ) που δεν υπάρχει πια, ήταν η "'Αννα" στη Νέα Ερυθραία. Λίγο απόμερος από το κέντρο, μέσα σε μια γειτονιά, μας έδωσε μεγάλες χαρές.

Πριν μερικά χρόνια τον γκρέμισαν, οι αναμνήσεις όμως έμειναν.
 
Εδώ στο Ηράκλειο, οι πολυκινηματογράφοι άνοιξαν πρίν μερικά χρόνια (περίπου 2 χρόνια)οπότε μέχρι τότε υπήρχαν τέτοιοι κινηματογράφοι.

Από θερινούς πλέον διασώζονται 2. Ο Γαλαξίας στην Ακαδημίας και το Σινέ Παλλάς κάτω απο το Καπετανάκειο. Το Σινε Ηρόδοτος στην Αλλικαρνασό έκλεισε, ενώ την ίδια τύχη είχε και το Ρομάντικα στο Μασταμπά.

Η μόναδική φορά που πήγα σε ρέτρο(με όλη τη σημασία της λέξης) κινηματογράφο, ήταν κάπου το 2001. Πήγαμε να παρακολουθήσουμε ένα θέατρο με το σχολείο (Γυμνάσιο τότε) το οποίο το ανέβασαν στο Σινέ Αθήνα (έτσι νομίζω λεγότανε) που ήταν μέχρι τότε ο μόνος εν ενεργεία κινηματογράφος που έπαιζε τσόντες!!!:animeek:

Με το που μπήκα μέσα, ήταν σα να έκανα ένα ταξίδι στο χωροχρόνο! Τίποτα δεν είχε αλλαχθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τα καθίσματα ήταν ξύλινα (τα οποία τα ξαναείδα μόνο σε ελληνικές ταινίες εκείνης της εποχής) ,το βάψιμο,ακόμα και τα φωτιστικά πρόδιδαν οτι ο κινηματογράφος ήταν cult πλέον. Αν και δεν ξαναμπήκα σε τέτοιο κινηματογράφο ξανά, μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση. Δυστυχώς και αυτός ο κινηματογραφός έχει κλείσει και αγνοείται η τύχη του (μάλλον θα τον έχουν κατεδαφίσει). Βρισκόταν στην οδό Ινατίου, δίπλα από το Studio 19.
 
Στην Καλλιθέα ήταν το Μαργαρίτα και το Τροπικάλ. Πολύ καλα σινεμά με 2-3 αίθουσες το καθένα. Τα έφαγαν όμως τα village και star cinemas. Τουλάχιστον το Ετουάλ και το Αλεξάνδρα καρατούν ακόμη.
 
Πίσω
Μπλουζα