Ρετρό κινηματογράφοι.

το θεμα ειναι οτι στην πατησιων πια εμεινε μονο το αελλω και το αλεξανδρα και με πιανει η καρδια μου.
 
Είδα "Αελλώ" και θυμήθηκα, και για να μη διαβάζω 10 σελίδες... το "Ααβόρα" υπάρχει ακόμη? Δεν πρέπει να έχω πάει ποτέ ούτε θυμάμαι πού ήταν, αλλά είναι καρφωμένο στο μυαλό μου από τότε που θυμάμαι να διαβάζω, μια που ήταν πάντα πρώτο-πρώτο στη στήλη των κινηματογράφων (λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε και το όνομα, άλλωστε).
 
Το "Ααβόρα" υπάρχει ακόμα, κλασικά τέρμα Ιπποκράτους. Οι ιδιοκτήτες του το παλεύουν. Κάνουν ρετροσπεκτίβες, φέρνουν ωραίες ταινίες, όχι όμως σε πρώτη προβολή. Ο κινηματογράφος όμως χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση.

"Ααβόρα":) Εκεί είχα δει την "Μελωδία της Ευτυχίας" για πρώτη φορά, κάπου στα 10 μου ...
 
Νομίζω ότι δίπλα στο Ααβόρα υπάρχει κάτι σαν σινε-μαγαζάκι με διάφορα αντικείμενα. Μια φορά που είχα χρειαστεί μια κλακέτα, πήρα από εκεί (πάνε 5 χρόνια). Όχι "αυθεντική" κλακέτα ίσως, αλλά έκανα τη δουλειά μου και είδα κι άλλα όμορφα αντικείμενα. Δεν ξέρω αν το μαγαζάκι αυτό (δεξιά της εισόδου) υπάρχει ακόμα.
 
Να προσθέσω τον Δημοτικό κινηματογράφο REX στην Δραπετσώνα, δίπλα ακριβώς στο Λιμάνι του Πειραιά, στην περιοχή "Γέφυρα" του Αγίου Διονυσίου που βρίσκονται και τα περίφημα σουβλατζίδικα της περιοχής. Πολύ όμορφος κινηματογράφος (νομίζω ότι είναι πάνω από 80 ετών) , θυμάμαι ότι στην δεκαετία 80' ζούσε μεγάλες δόξες. Περνάω πολύ συχνά απο εκεί και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί. Τουλάχιστον δεν έχει γίνει ακόμη εμπορικό, αποθήκη κλπ οπότε μένω με την ελπίδα ότι κάποια ημέρα θα δω "ζωή" στην τζαμαρία με τα "προσεχώς".

drapet14.jpg
 
θυμαμαι το agora στην κηφισσιας διπλα στον αντ1 αλλα νομιζω οτι εχει κλεισει τωρα πια....
 
Το agora μέχρι πότε τον θυμάσαι;
 
«Διατηρητέο μνημείο» χαρακτηρίστηκε ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστρον»




936687.jpg

Χρειάστηκαν τρεις απόπειρες προκειμένου ο κινηματογράφος «Άστρον», επί της Λεωφόρου Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, να «πείσει» το «Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων» (ΚΣΝΜ) για την αξία της διατήρησής του. Μετά τη διπλή αρνητική γνωμοδότηση του 2011, ο ιστορικός κινηματογράφος κηρύχθηκε τελικά διατηρητέο μνημείο.

Το θέμα επανήλθε στο ΚΣΝΜ, καθώς παρήλθε το διάστημα του ενός έτους που ορίζει ο νόμος χωρίς να υπογραφεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου από τον τότε υπουργό Πολιτισμού. Η περίπτωση του κινηματογράφου «Άστρον», έργου του 1956 του αρχιτέκτονα, Σόλωνα Κυδωνιάτη και του σκηνογράφου, Μάριου Αγγελόπουλου, είχε συζητηθεί τον Ιούλιο του 2011, οπότε και τα μέλη του Συμβουλίου μοιράστηκαν στα δύο και η αρνητική γνωμοδότηση προέκυψε από την διπλή ψήφο του προέδρου.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση, πρόκειται για ανενεργό κινηματογράφο, που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, καθώς δεν λειτουργεί από το 2008 και έχουν αφαιρεθεί καθίσματα και μηχανήματα, ενώ έχει υποστεί και μεγάλες εσωτερικές αλλοιώσεις.

Η αρνητική γνωμοδότηση δημιούργησε αντιδράσεις από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, από φορείς - όπως ο δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και από πολίτες. Μάλιστα, από το 2011 έως σήμερα συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 υπογραφές πολιτών για την διάσωση του κινηματογράφου.

Στην τελευταία συνεδρίαση τους, τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν με οκτώ ψήφους υπέρ - έναντι τριών κατά - της κήρυξης του κινηματογράφου ως διατηρητέο μνημείο. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κινηματογράφου που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ʼ50 για να λειτουργήσει αποκλειστικά ως κινηματογράφος με τη συνεργασία αρχιτέκτονα για το εξωτερικό κέλυφος και το χώρο της εισόδου και σκηνογράφου για τον εσωτερικό χώρο. Επίσης, λειτούργησε για πολλά χρόνια συνιστώντας αναγνωρίσιμο τοπόσημο για την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.


Αποχαρακτηρισμός του κινηματογράφου «Αττικόν»


Αντίθετη εξέλιξη είχε η περίπτωση του θερινού κινηματογράφου «Αττικόν» στην οδό Κυψέλης 90, στην Αθήνα, που είχε χαρακτηριστεί το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος, καθώς στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός του.

Πηγή: http://www.zougla.gr/greece/article/diatiriteo-mnimio-xaraktiristike-o-istorikos-kinimatografos-astron

:D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι πολύ θετική εξέλιξη, και προήλθε από αγώνα ΚΑΙ των κατοίκων των Αμπελοκήπων. Επισημαίνω ότι οι κάτοικοι έχουν προτείνει και την ενοποίηση δύο δρόμων πίσω από τον κινηματογράφο, σε πεζόδρομο, που θα ξεκινάει και θα καταλήγει στην Κηφισίας σε σχήμα "Π".

Προβολή συνημμένου 72344
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
panp είπε:
Είναι πολύ θετική εξέλιξη, και προήλθε από αγώνα ΚΑΙ των κατοίκων των Αμπελοκήπων. Επισημαίνω ότι οι κάτοικοι έχουν προτείνει και την ενοποίηση δύο δρόμων πίσω από τον κινηματογράφο, σε πεζόδρομο, που θα ξεκινάει και θα καταλήγει στην Κηφισίας σε σχήμα "Π".Προβολή συνημμένου 72344
Θετική εξέλιξη, αρκεί να αξιοποιηθεί και το συντομότερο δυνατόν. Όσο για τους κατοίκους της περιοχής, κράτα μικρό καλάθι... δεν θα επεκταθώ για να μη ξεφύγω.
 
Δεν ξέρω, ένας φίλος της περιοχής το είχε "τρέξει" αρκετά, κι από χρόνια πριν, με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες, συνεντεύξεις με τους αρχιτέκτονες κλπ. γι αυτό το είπα. Η απόφαση απ' όσο ξέρω, αποτρέπει τους ιδιοκτήτες από το να το γκρεμίσουν και να εκμεταλλευτούν το οικόπεδο. Τώρα, αν θα το λειτουργήσουν ή θα το αφήσουν να γίνει ερείπιο και να περάσει στο κράτος μετά από 50 χρόνια, είναι πρωτίστως δική τους επιλογή...

Υπάρχουν πάμπολλες ιστορίες με διατηρητέα κτήρια των οποίων το "μπλοκάρισμα" εξώθησε τους ιδιοκτήτες να τα παρατήσουν και να καταλήξουν χειρότερα απ' ό,τι ήταν. Ίδωμεν !
 
να προσθεσω στην Κυψελη:

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ

ΚΟΛΟΣΑΙΟΝ (ανοιγε η οροφη)

ΡΟΞΥ

ΡΙΑΛΤΟ

ΚΥΨΕΛΑΚΙ (και θερινο)

ΚΥΨΕΛΗ

ΛΟΥΖΙΤΑΝΙΑ(και θερινο)

ΚΝΩΣΣΟΣ (προς τα Πατησια)

NEGRO

ΘΕΡΙΝΑ

ΑΤΤΙΚΟΝ

ΝΑΝΙΤΑ

ΑΜΠΑΣΑΝΤΟΡ

ΤΑ ΝΕΑ (Προς το πολυγωνο, επαιζε παντα ελληνικες ταινιες β΄προβολης και ιδιως δραματα-ξανθοπουλο,βουρτση κλπ)

Εχω την εντυπωση οτι καποιο μου ξεφευγει αυτη την στιγμη.
 
για τους λάτρεις των παλαιών κινηματογράφων της Πάτρας θα πρότεινα το βιβλίο «100 Χρόνια Κινηματογράφος στην Πάτρα» του Γιάννη Μουγγολιά. Περιέχει πραγματικά φοβερό φωτογραφικό υλικό!
 
Κινηματογράφος ΛΑΟΥ. Κολοκυνθούς 55. Μεταξουργείο. Φώτο από ντοκυμαντέρ. Αρχές δεκαετίας του 80.



Παλιός κινηματογράφος, ακόμα παλιότερα θερινός, με ωραία μεγάλη αίθουσα και εξώστη. Με μεγάλη ιστορία (υπήρξε και θέατρο), λειτουργούσε και το καλοκαίρι με πλευρικά ανοίγματα. Στο τέλος του παρουσίαζε ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Κατεδαφίστηκε.

 


Περισσότερα.
Εδώ.

 


:)

 


cine_LAOY.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
αλφαβητικό λεξικό 960 σελίδων που περιλαμβάνει 650 λήμματα και αναφέρεται σε 550 κινηματογράφους της Αθήνας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.
Διαβαστε το βιβλιο που διεθεσε ο συγγραφεας σε ψηφιακη μορφη στο παρακατω λινκ.




http://flix.gr/news/ta-sinema-ths-athhnas-ena-yperoxo-biblio-gia-toys.html
 
Τέλεια!!! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

:award:
 
Με μεγαλη χαρα ο ιδιος ειδα και ανακοινωνω, πως ο κινηματογραφος Αλεξανδρα πλεον δεν ειναι ρετρο και επαναλειτουργει κανονικα! Ενω ηταν ηδη περιπου πεντε χρονια κλειστος, και λειτουργουσε ηδη καπου στα εικοσι, ανοιξε πριν λιγες βδομαδες και παλι.

Δυστηχως επισης, μολις ανακαλυψα πως ειναι πλεον και ο μοναδικος χειμερινος κινηματογραφος εν λειτουργια σε ολοκληρη την Καλλιθεα...
 
Πίσω
Μπλουζα