Ρετρό κινηματογράφοι.

Dragon_K. είπε:
Ένας καλοκαιρινός κινηματογράφος (ή σινεμάς όπως λέγαμε κάποτε :) ) που δεν υπάρχει πια, ήταν η "'Αννα" στη Νέα Ερυθραία. Λίγο απόμερος από το κέντρο, μέσα σε μια γειτονιά, μας έδωσε μεγάλες χαρές.
Πριν μερικά χρόνια τον γκρέμισαν, οι αναμνήσεις όμως έμειναν.
Μου θυμισες μια σχεδον ρετρο-ταινια: Σινεμα Παραδεισος. Την στιγμη που γκρεμιζεται ο κινηματογραφος και η καρδια ολων ραγιζει...υπαρχουν ομως οι αναμνησεις σε μορφη μπομπινας με τις κομμενες σκηνες των φιλιων, που μενουν μαζι με τις αναμνησεις...αυτες δεν μπορει να τις γκρεμισει κανεις.
 
πιο πολυ λυπαμαι οταν χανονται θερινοι κινηματογραφοι
 
Να θυμίσω και μερικούς που υπήρχαν από την εποχή που ήταν ο μπαμπας μου παιδί στην Λεωφ. Βουλιαγμένης (στην Δάφνη- Πλατεία Καλογύρων). . .

Ατλαντίς - Ανακαινίστηκε πριν 2 χρόνια κι άνοιξαν 2 αίθουσες , αντί μίας. Εκεί πηγαίναμε μικροί τις Κυριακές και για παιδικές παραστάσεις...(πάααααρα πολλές προβολές με φίλους και παιδιά απ'το σχολείο εκεί, με best of ανάμνηση την Λίστα του Σίντλερ , που πήγαμε να την δούμε Σάββατο απόγευμα με μια καθηγήτρια μας, όλο το τμήμα μου στην δευτέρα γυμνασίου κι ενώ πήγαμε όλοι με την προοπτική του χαβαλέ, βγήκαμε από το σινεμά όλοι δακρυσμένοι... :cool: )

Μετροπόλιταν - Δεν άντεξε τον ανταγωνισμό κι έκλεισε πριν 3 χρόνια...(η πρώτη ταινία που είδα εκεί ήταν το Κάπταιν Χουκ , το 1992 νομίζω... και τελευταία ήταν Η Πολίτικη Κουζίνα...)

ABC - Αυτό ήταν αρκετά μεγάλο σινεμά... Λουκέτο κι αυτό προ πενταετίας... Τώρα πια...DIA Discount Super Market!!!

ΝΑΝΑ - Πάλεψε και το ΝΑΝΑ με νύχια και με δόντια να επιβιώσει... Μεταφέρθηκε λίγο παραδίπλα κι αναπτύχθηκε από μια μικρούλα , σε 7 μικρούλες αίθουσες... Ελπίζω να αντέξει, αν και δεν με συγκινεί τόσο όσο οι παλιές εκείνες αίθουσες...

Τέλος να αναφέρω κι ένα μικρό θερινό, όχι στους Καλογύρους αλλά λίγο παραπάνω, στον Υμηττό. Τον παλέμαχο θερινό σινεμά ΑΜΥΝΤΑ... με το γιασεμί του και όλο το feeling του παλιού θερινού... να μάχεται με τον χρόνο έως και το περσινό καλοκαίρι(2007) !!! Ας ελπίσουμε να τον δούμε ανοιχτό κι αυτό το καλοκαίρι (2008) !!!
 
Domniki είπε:
Μου θυμισες μια σχεδον ρετρο-ταινια: Σινεμα Παραδεισος. Την στιγμη που γκρεμιζεται ο κινηματογραφος και η καρδια ολων ραγιζει...υπαρχουν ομως οι αναμνησεις σε μορφη μπομπινας με τις κομμενες σκηνες των φιλιων, που μενουν μαζι με τις αναμνησεις...αυτες δεν μπορει να τις γκρεμισει κανεις.

...κάπως έτσι Domniki, κάπως έτσι (για να μην πω ακριβώς έτσι) :)
 
Παιδιά αγαπημέμενος κινηματογράφος που υπάρχει ακόμα είναι ο ΔΙΑΝΑ στην οδό Περικλέους στο Μαρούσι. Κάθε φορά που είμαι στο πατρικό μου βλέπω και μία ταινία εκεί. Τελευταία ήταν το American Gangster.
 
Ευτηχως, ο Καλλιθεατικος κινηματογραφος ΚΑΛΥΨΩ υπαρχει ακομα, με ελαχιστες διαφορες πριν 10 χρονια που ειχα παει τελευταια φορα.
 
Οι προλαλίσαντες Κορυδαλλιώτες ( Telonio και Shock ) με έχουν σχεδόν καλύψει απλά να προσθέσω στο ΑΣΤΡΟΝ και στο Ακροπόλ μόνο το θρυλικό ΠΟΠΙΚΟ στη πλατεία Ελευθερίας (τσοντάδικο πλέον σούπερμαρκετ) όπου δέσποζε μία τεράστια αφίσα του Κλίντ Ίστγουντ απο τον "Κατάσκοπο των Δύο Ηπείρων" (που κόλλαγε άραγε; )

Θυμάμαι μας πήγαιναν εκεί για προβόλη ντκυμαντέρ κάθε 17 του Νοέμβρη.

Να θυμίσω ακόμα την ταμπέλα στο Ακροπόλ που έγραφε οτι απαγορευεται ο πασατέμπος και τα σουβλάκια (απο την αγανάκτηση) καθώς και το κατάστημα ξηρών καρπών ακριβώς δίπλα που έκανε χρυσές δουλειές.

Ακόμα στη Νίκαια στη 25ης Μαρτίου (εγώ πάντως Κονδύλη τη ξέρω) υπήρχαν ούτε λίγο ούτε πολύ 4 σινεμά , δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα και απο αυτά θυμάμαι μόνο το ΠΑΛΛΑΣ (το τελευταιο κάτω κάτω).

Είμαι όμως σίγουρος οτι ο demos8enes όταν το διαβάσει αυτό θα μας θυμήσει και τα υπόλοιπα καθώς φημίζεται για τη μνήμη του, (και την ομορφιά του).
 
Telamonas.stokos είπε:
Απο οταν εκλεισε η Νεα Αργυρουπολη στην ομωνυμη γειτονια μου χαλασε και η διαθεση για καλοκαιρινο σινεμα.
Στον Πειραια θυμαμαι τα ΖΕΑ, ,ΠΑΛΛΑΣ, ΣΠΛΕΝΤΙΤ αν και επειδη δεν παταω συχνα πια εκει δεν ξερω ποια εκλεισαν και ποια οχι.
Καλά οι υπόλοιποι, αλλά εσύ ήθελα να'ξερα δεν ντρέπεσαι καθόλου???

Ανέφερες τόσους και τόσους κινηματογράφους κι ούτε μια μικρή αναφορά για την πατρίδα μας??? :angry:

Κατ'αρχάς ευχαριστώ που μου θυμίσατε τις παρακμιακές παιδικές θεατρικές παραστάσεις με τίτλους όπως "Ο Σούπερμαν, ο Ηρακλής κι η Σταχτοπούτα στο Στρουμφοχωριό", οι οποίες θύμιζαν περισσότερο κάτι ανάμεσα σε καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα και... Super Smash Bros., παρά θεατρική παράσταση!!! :precry: Και για να το συνδέσω με το κυρίως θέμα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, πρέπει να είχα δει 2-3 τέτοιες παραστάσεις στον "ΑΤΤΑΛΟ" (στη Νέα Σμύρνη, για τους ανιστόρητους), ο οποίος παραδόξως, λειτουργεί ακόμα...

Από όσο ξέρω, πρέπει να ξανάνοιξε (υπό την αιγίδα του Δήμου, νομίζω) και το (αποκλειστικά θερινό) "ΦΙΛΙΠ" που βρίσκεται στο διπλανό τετράγωνο και όσο κι αν ντρέπομαι που το λέω, παρόλο που έζησα 20-21 χρόνια στη Νέα Σμύρνη, δεν το επισκέφτηκα ποτέ...

Ωστόσο θυμάμαι πως τους ανοιξιατικο-καλοκαιρινούς μήνες, το "ΣΠΟΡΤΙΓΚ", ηλικίας 70 ετών και με διαφορά ο διασημότερος κινηματογράφος της ΝΣ (ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, διατηρεί και μια πρωτιά, αφού ήταν ή ο πρώτος θερινός ή ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος της χώρας!), δίπλα στο πρόγραμμά του και στα "ΠΡΟΣΕΧΩΣ" που είχε αναρτημένα απ'έξω, είχε και τις ταινίες του ΦΙΛΙΠ (και αντίστροφα, γιατί αν δεν με απατά η μνήμη μου, αμφότεροι οι κινηματογράφοι ανήκαν στον ίδιο επιχειρηματία τότε...).

Οι αναμνήσεις από το ΣΠΟΡΤΙΓΚ φυσικά, είναι άπειρες, αφού εκεί είδα την πρώτη μου ταινία (το "Fantasia" του Disney, νομίζω κάπου '84-'85), ενώ κάθε βδομάδα γυρνώντας σπίτι από το σχολείο, παρέκκλινα λίγο από την πορεία μου (το ΣΠΟΡΤΙΓΚ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τότε σπίτι μου) για να δω ποια ταινία προβάλλεται μήπως κι έπειθα μερικούς συμμαθητές μου να πάμε να τη δούμε το Σάββατο. Ακόμα θυμάμαι τη στεναχώρια μου όταν έβλεπα κάποιο (αδιάφορο για μένα) έργο, να προβάλλεται για δεύτερη ή και τρίτη βδομάδα λόγω εισπρακτικής επιτυχίας, αλλά και τη λαχτάρα μου όταν έβλεπα στα "ΠΡΟΣΕΧΩΣ" φωτογραφίες από ταινίες που περίμενα πώς και πώς!!!

Για να μην πω για τον θερινό που υπήρχε στην ταράτσα και είχα τη συνήθεια με φίλους μου να πετάω αντικείμενα από το μπαλκόνι μου (δεν το θυμόμουν ότι ήμουν τόσο κωλόπαιδο... #) αν και οφείλω να παραδεχτώ πως η ιδέα δεν ήταν δική μου). Ακόμα πάντως μου έχει μείνει το παράπονο ότι παρόλο που το πανί απείχε από το μπαλκόνι μου μόλις καμιά 20αριά μέτρα, έβλεπα την... πίσω πλευρά του, με αποτέλεσμα να χάσω τη δυνατότητα να δω δωρεάν και από την άνεση του σπιτιού μου, γύρω στις 700-800 ταινίες όλα αυτά τα χρόνια... :cry:
 
Το "Αστρον" στο Κορυδαλλο επαιζε ως επι το πλειστον Καρατε, και πηγαιναμε με τον φιλτατο και πολυαγαπητο omega και ζηταγαμε τις αφισες, δεν θυμαμαι να πηραμε καμια. Πριν το τελος του, υπηρξε η Λεσχη κινηματογραφου του Δημου Κορυδαλλου οπου εκει εκανε τις προβολες της. Τελευταια ταινια που ειχαμε δει εκει"Ο καιρος των Τσιγγανων" αλλα καποιοι δεν αντεξαν την πολυ κουλτουρα τοτε...χε χε.

Το "Ποπικο" τωρα περα απο τις εκπαιδευτικες ταινιες ειχε και ολες τις θεατρικες παραστασεις οπου μας πηγαιναν στο δημοτικο χερακι χερακι.

Το "Ακροπολ" ηταν η απολυτη τεχνολογια της εποχης, οπως πολυ σωστα αναφερθηκε, μια και δουλευε χειμωνα, καλοκαιρι, αφου η οροφη ανοιγε.

Θυμαμαι "Το ακρως τρελο και απορρητο" με το φιλο Οmega, με το ζορι κρατιωμασταν στη καρεκλα απο τα γελια.

Πρωτη ταινια εκει θυμαμαι ή το "Τσαμπ" πολυ κλαμα τοτε ή το "Επιχειρηση Moonraker".

....Αυτη η ουρα στην "Αγανακτηση" ....... αξιζε.

Στην Νικαια τωρα, περα απο το "Παλλας" νομιζω ηταν ακομα το "Αλφα" και ο "Ορφεας" αλλα παιζει να τα εχω μπερδεψει με αυτα του Πειραια.

Επισης θυμαμαι και τα προγραμματα ως σαιτα κολλημενα στο ταβανι ........με τσιχλα.
 
Omega είπε:
Να θυμίσω ακόμα την ταμπέλα στο Ακροπόλ που έγραφε οτι απαγορευεται ο πασατέμπος και τα σουβλάκια (απο την αγανάκτηση) καθώς και το κατάστημα ξηρών καρπών ακριβώς δίπλα που έκανε χρυσές δουλειές.
Χαχαχαχα που το θυμήθηκες αυτό με το πασατέμπο και τα σουβλάκια στο Ακροπόλ; To είχα ξεχάσει παντελώς. Πω πω και ναι μου θύμησες και εκείνο το μαγαζάκι που είχε τους ξηρούς καρπούς βιτρίνα δίπλα από το Ακροπόλ (τώρα μαγαζί με γυναικεία εσώρουχα νομίζω ή κάτι τέτοιο). Το είχα ξεχάσει και αυτό. Να είσαι καλά.
 
Alucard είπε:
Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε το ΠΑΛΛΑΣ του Παγκρατίου... Συντηρεί την ρετρό-αισθητική του. Αν εξαιρέσει κανείς πως διατηρεί και μια "αντί-Αμερικάνικη" πολιτική σε ότι αφορά ταινίες και σε εξωτερική πολιτική (κι όμως :) ), κατά τα άλλα το εισιτήριο κυμαίνεται σε πολύ λογικά επίπεδα. Οι ταινίες που προβάλει είναι κυρίως κουλτούρας, αλλά προσπαθεί να εκμοντερνιστεί με πιο σύγχρονες «Hollywood-ιανές» πλέον...

Η τακτική να προβάλλει πλέον΄και χολιγουντιανές παραγωγές τού έχει βγει σε καλό σε περιπτώσεις που συμβαίνει να παίζει πολυαναμενώμενες ταινίες ταυτόχρονα με το Village Παγκρατίου που βρίσκεται μερικά μέτρα μακρύτερα. Πολλοί που δεν καταφέρνουν να βρουν εισιτήριο στο δεύτερο και έχουν σκοπό να δουν μία ταινία, πηγαίνουν στο ΠΑΛΛΑΣ. Υπάρχουν φορές που ο κόσμος κάνει ουρά στο ταμείο του και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Για να έρθω στο θέμα τώρα. Κινηματογράφοι που υπήρχαν στην περιοχή Παγκρατίου και Βύρωνα και είναι πλέον παρελθόν:

ΛΗΤΩ στη Φορμίωνος. Υπέστει ζημιές ύστερα από πυρκαγιά σε διπλανό σουβλατζίδικο πριν περίπου 16-17 χρόνια και δεν άνοιξε ποτέ ξανά. Στη θέση του υπάρχει σούπερ μάρκετ.

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ στη Δαμάρεως. Λειτουργούσε ως παιδικό θέατρο τις Κυριακές το πρωί. Θυμάμαι μία παράσταση με τίτλο "Ο ιππότης της τρύπιας κατσαρόλας". Γκρεμίστηκε πριν από 19 χρόνια μαζί με το τότε κτίριο του 5ου δημοτικού σχολείου για να χτιστεί καινούργιο.

ΟΛΥΜΠΙΑ στη Χρεμωνίδου. Γνωστός κινηματογράφος για τις ταινίες "ειδικού" περιεχομένου που συμπεριελάμβανε στο πρόγραμμά του. Στη θέση του τώρα βρίσκεται κατάστημα καλλυντικών.

ΜΕΤΑΛΛΙΟΝ στην Ευτυχίδου. Έκλεισε λίγο μετά το άνοιγμα του Village.

Τέλος το CORONET στη Φρύνης, που εδώ και μερικά χρόνια φιλοξενεί μόνο θεατρικές και άλλες παραστάσεις, μέχρι το 1997 ήταν κινηματογράφος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις λειτουργούσε ως θέατρο. Αν δε με γελά η μνήμη μου, η τελευταία ταινία που προβλήθηκε εκεί ήταν ο Τιτανικός.
 
Zozoulini μιας και φαίνεσαι περισσότερο ενημερωμένη από μένα στους κινηματογράφους της περιοχής, μήπως θυμάσαι το όνομα κάποιου cinema που υπήρχε στην Πρατίνου (κοντά στο σχολείο μας) και μήπως γνωρίζεις αν λειτουργεί ακόμη;
 
Alucard είπε:
Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε το ΠΑΛΛΑΣ του Παγκρατίου... Συντηρεί την ρετρό-αισθητική του. Ψηλοτάβανη αίθουσα (υπερβολικά θα έλεγα), ενώ και οι επιγραφές μέσα στο χώρο του cinema είναι γραμμένες στην καθαρεύουσα.

Συγγνώμη, αλλά ώς γνήσιος (επί 32 συναπτά έτη...) Παγκρατιώτης, θα διαφωνήσω. Δεν πρόκειται περί ρετρο αισθητικής, αλλά περί παρατήματος του κινηματογράφου εδώ και 30 χρόνια, αφού ο ιδιοκτήτης ναι μεν δεν θέλει να το πουλήσει (και καλά κάνει ίσως), αλλά λεφτά για ανακαίνιση γιοκ.
 
χμμ.. περίεργο μιας κι απ' όσο ακούω, του ανήκει σχεδόν ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που στεγάζεται και ο κινηματογράφος.
 
Αυτό είναι αλήθεια - πάει από γενιά σε γενιά. Αλλά δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι φτάνουν τα χρήματα από τα ενοίκια. Ή αν απλά είναι γερο-περίεργος και δεν τον ανακαινίζει.

Κρίμα πραγματικό, αν το ανακαινίζανε αυτό το πράγμα θα γινόταν κούκλα... παλιά κινηματογραφική αίθουσα, πραγματικά τεράστια και πανύψηλη...

Εναλλακτικά, σκέψου τί φοβερό club θα γινόταν! :D
 
επισης στην παγκρατι υπηρχε ενα σινεμα οπως κατεβαινεις την φορμιωνος πριν τα φαναρια της φιλολαου δεξια σε ενα μικρο δρομακι.λεγοταν μινι ρεξ,εχει γινει εδω και 15-20 χρονια σουπερμαρκετ.θυμαμαι οτι ειχα δει τον χρυσοδακτυλο και το the wall εκει.επισης καποια κυριακη πρωι ειχα δει κινουμενο σχεδιο αστεριξ.το θυμαται κανεις?
 
Κάτι μου θυμίζει... είσαι σίγουρος ότι λεγόταν έτσι;;
 
ειμαι σιγουρος ετσι λεγοταν.
 
Alucard είπε:
...μήπως θυμάσαι το όνομα κάποιου cinema που υπήρχε στην Πρατίνου (κοντά στο σχολείο μας) και μήπως γνωρίζεις αν λειτουργεί ακόμη;

Πιστεύω ότι αναφέρεσαι στον θερινό κινηματογράφο ΟΑΣΙΣ. Απ' ό,τι ξέρω θα ανοίξει και φέτος. Προβάλλει κυρίως ευρωπαϊκές και ασιατικές παραγωγές, σπανιότατα χολιγουντιανές ταινίες και έτσι ο κόσμος συνήθως είναι λιγοστός. Ιδιοκτήτριες είναι δύο γυναίκες που έχουν μεράκι με τον κινηματογράφο και πιστεύω πως δε θα τον κλείσουν εύκολα.

Θα συμφωνήσω με τον Gryzor στο θέμα παρατήματος του ΠΑΛΛΑΣ. Ο ιδιοκτήτης του δεν πρέπει να έχει κάνει την παραμικρή ανακαίνιση εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Τα καθίσματα είναι άβολα, τα υφάσματά τους έχουν σκιστεί, οι τοίχοι είναι κατακίτρινοι από σκόνη και υγρασία και αμφιβάλλω αν λειτουργεί η θέρμανση.

Είχα πάει με φίλη πριν από πολλά χρόνια για να δούμε τον "Άγγλο Ασθενή". Ήταν χειμώνας και επιλέξαμε να δούμε την ταινία στην απογευματινή προβολή. Σαχάρα στην οθόνη, Σιβηρία στην αίθουσα!!! Δεν τολμήσαμε να βγάλουμε τα μπουφάν μας, όπως και οι άλλοι 25-30 άνθρωποι που βρισκόντουσαν εκεί.

Το ΜΙΝΙ ΡΕΧ ομολογώ πως το είχα ξεχάσει. Πέρα από τον trooper13, το αναφέρει και το μέλος stee στη δεύτερη σελίδα.

Τέλος να προσθέσω κι έναν ακόμη κινηματογράφο που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, στον οποίο δεν είχε τύχει να παρακολουθήσω ταινία. Η ΡΕΑ στην πλατεία Δεληολάνη.
 
στον βυρωνα λειτουργει ενα καταπληκτικο θερινο σινεμα η ΑΡΚΑΔΙΑ.υπαρχει εδω και πολλα χρονια στο ιδιο σημειο.ηταν σε παλιο ισογειο κτιριο το οποιο γκρεμιστηκε και στο ισογειο εγινε σουπερμαρκετ στον πρωτο οροφο το δημαρχειο και αποπανω το σινεμα.ειδα το ΖΟΝΤΙΑΚ εκει το καλοκαιρι και ηταν καταπληκτικα.στο παλιο κτιριο ειχα δει το PRINCE OF DARKNESS το ΝΙΑΓΑΡΑ καποιο απο τα ΠΟΡΚΥ¨Σ. :D :D:D
 
Πίσω
Μπλουζα