Καλοί μου retromaniacs και πολυαρωματισμένοι, μιλώντας για τον Μενούνο χρειάζομαι οπωσδήποτε τα φώτα σας (και τις αναμνήσεις σας) για ένα μυστήριο που υπάρχει στη ντουλάπα μου εδώ και χρόνια. Προσοχή, ακολουθεί post σεντόνι!
Το καλοκαίρι του 2015 η υπηρεσία με έστειλε για δουλειά στη Λέσβο. Κατά την παραμονή μου στο Πλωμάρι κάποια στιγμή εντόπισα ένα μαγαζάκι από αυτά που υπάρχουν σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη και πωλούν λίγο απ' όλα τα σχετικά, αντιηλιακά, κρέμες, ομπρέλες, σφουγγάρια, κολώνιες χύμα κλπ. Κατά την προσφιλή μου τακτική χρόνων μπήκα μέσα μήπως βρω κάποιο παλιό άρωμα για τη συλλογή μου. Ενώ δεν υπήρχε κάποιο τρομερά επώνυμο (πχ. Dior) σε ένα ράφι είδα ένα μεγάλο κουτί που έγραφε Delinia, eau de toilette κι από κάτω "Hesperia" Jean Menounos. Ρώτησα τον καταστηματάρχη αν είναι ο γνωστός και μου είπε ότι ήταν δύο αδέρφια, ο Γιώργος και ο Γιάννης και παρήγαγε ο καθένας δικές του κολώνιες. Για να μην τα πολυλογώ, μου έδειξε και ότι άλλο είχε από αυτούς και τα πήρα όλα (!) έναντι ενός ευτελούς ποσού και για καθαρά συλλεκτικούς και ιστορικούς λόγους. Από τον Γιάννη έχω μόνο την
Delinia που είναι μια κλασική φουζέρ (στο στυλ των παλιών κουρείων) ενώ ο George ήταν μάλλον πιο παραγωγικός (ή λιγότερο ευπώλητος και γι' αυτό ξέμειναν στο μαγαζί (
) και έχω την
Forêt de Pins (όπως μαρτυρά και το όνομα είναι πεύκο, πολύ κοντά στο στυλ της παλιάς Pino Sylvestre) και η οποία παρ' όλο το προσεκτικό σφράγισμα μάλλον εξατμίζεται σιγά σιγά, την
D' accord, γυναικεία με αλδεΰδες, κάτι μεταξύ Chanel no 5 και Madame Rochas στο πιο γλυκό της και την
Jeu d' Amour που μάλλον είναι η εκδοχή της Femme του Rochas δια χειρός Μενούνου. Τα μεγέθη όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες είναι τεράστια (400ml έκαστο) με εξαίρεση τη Forêt που είναι 100ml. Υποθέτω λοιπόν ότι τα διέθεταν σε κομμωτήρια και κουρεία χωρίς να είμαι βέβαιη ωστόσο. Διαπιστώνω επίσης ότι η συσκευασία του Jean είναι πιο προσεγμένη.
Έχει δει ή ακούσει κάποιος για αυτές τις κολώνιες; Γνωρίζει επίσης κάτι για τα δύο αδέρφια; Ρώτησα τη σημερινή εταιρεία που έχει έδρα στο Περιστέρι και μου είπαν ότι το εργοστάσιο -χημείο της εταιρείας ήταν παλιά στην Καλλιθέα (το οποίο διαπίστωσα κι από το μπουκάλι του Jean) και πως ο ιδρυτής ήταν ο Επαμεινώνδας Μενούνος (πατέρας των 2 ; ) το 1900. Για τα αδέρφια δεν έδωσαν στοιχεία. Το χημείο - εργαστήριο του Georges έχει διεύθυνση στο Κάτω Χαλάνδρι. Επίσης οι ημερομηνίες στα κουτιά είναι όλες μέσα στη δεκαετία του '70.