Ρετρό λέξεις/φράσεις που δε θα ξαναπούμε [τρόφιμα-ποτά-φάρμακα]

telonio

Retro PaTRi@RcH
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.487
Αντιδράσεις
2.294
Δεν ξέρω για εσάς αλλά προσωπικά έχω να ακούσω την λέξη μπομπονέλα εδώ και 20 χρόνια.
 
telonio είπε:
Δεν ξέρω για εσάς αλλά προσωπικά έχω να ακούσω την λέξη μπομπονέλα εδώ και 20 χρόνια.
μπομπονέλα;! :whothehell: μου φαίνεται πως δεν την έχω ακούσει ποτέ..

επίσης, εάν πεις σε ένα παιδί να βάλει την οξεία μπορεί και να σε κοιτάξει παράξενα.. σήμερα ονομάζεται τόνος..
 
telonio είπε:
Δεν ξέρω για εσάς αλλά προσωπικά έχω να ακούσω την λέξη μπομπονέλα εδώ και 20 χρόνια.
Ειναι γλυκα ειναι τρελλα, φαε μια μπομπονελα ...

Οτι θυμαμαι απο τη διαφημιση.
 
- Μια πορτοκαλάδα μπλε!

(το λέμε ακόμα; )
 
πασατέμπο αντί για μαύρα σπόρια..
 
Θελω μια γκαζοζα
 
βανίλια υποβρύχιο
 
ρε παιδιά και οι γκαζόζες και τα υποβρύχια βανίλιες ακόμα υπάρχουν!! Κυρίως σε κάτι καφέ στην επαρχία!!
 
geoanas, μου θύμισες το ΜΠΡΙΛ ΚΡΙΜ...

Τσιτσιμπύρα...
 
Είναι τελείως βλήμα (ή βλήτο)

....και το μπυράλ...

Ένα σωρό λέξεις που δεν θα ξανακούσουμε είναι αυτές από διάφορες διαλέκτους... μια καλή συλλογή έχει το site www.pardalilexi.gr
 
Μπυράλ γιατί να μην ξανακούσουμε; Πουλιέται από τρεις μάρκες τουλάχιστον κι εγώ το τιμώ ιδιαιτέρως. Παρεμπιπτόντως είναι ιδανικό για εγκύους, αφού δεν περιέχει καφεΐνη και τις βοηθάει να ρεύονται, πράγμα που συνήθως το θέλουν πολύ :D

Τσιτσιμπίρα όμως έχω καιρό ν' ακούσω (και να δοκιμάσω), όπως και σαλέπι (όμως υπάρχουν ακόμα).
 
για τσιτσιμπύρα μια βόλτα στην κέρκυρα αρκεί... εκεί πλεονάζει...
 
Τελικά είναι τσιτσιμπίρα ή τσιτσιμπύρα; γιατί το έχω δει γραμμένο με γιώτα... πάντως κι εκεί δεν πλεονάζει, μόνο στο Λιστών βρίσκεται.
 
Vagelis είπε:
Τελικά είναι τσιτσιμπίρα ή τσιτσιμπύρα; γιατί το έχω δει γραμμένο με γιώτα... πάντως κι εκεί δεν πλεονάζει, μόνο στο Λιστών βρίσκεται.
Φίλτατε η τσιτσιμπίρα ζει και βασιλεύει σε όλο το νησί της Κέρκυρας, όχι μόνο στο Λιστόν, κι εγώ δηλώνω φανατικός οπαδός της! :worship: Πάντως, αν και η λέξη είναι παραφθορά του αγγλικού ginger-beer, η τσιτσιμπίρα δεν έχει καμμία σχέση με μπίρες: είναι απλώς λεμονάδα με πιπερόριζα (τζίντζερ). Και είναι τέλεια!

Αν δεν κάνω λάθος, στα μπουκαλάκια η λέξη γράφεται με ύψιλον (τσιτσιμπύρα), αλλά εγώ τάσσομαι σαφέστατα υπέρ της γραφής με ιώτα (όπως και στην μπίρα), διότι δεν υπάρχει κανένας ιστορικός λόγος που να δικαιολογεί τη γραφή με ύψιλον. Όπως επίσης δεν δικαιολογούνται σε καμμία περίπτωση οι γραφές κτίριο, αυτί, αυγό, ορθοπεδικός κ.λπ. Τα σωστά είναι κτήριο, αφτί, αβγό, ορθοπαιδικός - πράγμα που τεκμηριώνεται άριστα κι επιστημονικότατα σε πολλά βιβλία. Στο Δίκτυο, η καλύτερη τεκμηρίωση που έχω δει είναι αυτή του Βασιλείου Αργυρόπουλου.

Σας έλειψε η γλωσσολαγνική μου πολυλογία, ε; :biglaugh: Λοιπόν, επειδή ξέφυγα, ας μπω στο θέμα. Μπράβο πάντως το θρεντ! Μόλις χθες ξεκίνησε και ήδη φαίνεται ότι θα μεγαλώσει πολύ.

Θυμάστε το ντεμπραγιάζ; Αμφιβάλλω αν θα το ακούσετε σήμερα από άτομα ηλικίας κάτω των 60. Σήμερα το λέμε συμπλέκτη!

Υπάρχει επίσης το επίθετο κουφός (με την έννοια "παράδοξος, περίεργος, χωρίς λογική, αναπάντεχος, άσχετος με τα συμφραζόμενα κ.λπ."). Φυσικά εμείς το λέμε ακόμα, αλλά βλέπω ότι οι εικοσάρηδες και οι μικρότερες ηλικίες τείνουν να το αντικαταστήσουν με το επίθετο άκυρος: "Πολύ άκυροι οι στίχοι σ' αυτό το τραγούδι", "Τί άκυρη ήταν αυτή η ταινία που μου προτείνατε;!".

Μια άλλη έκφραση που έχω την εντύπωση ότι χάνεται: "έννοια σου" ("μην ανησυχείς"). Και φυσικά το "να 'ούμε"! (αν δεν το έχει γράψει ήδη κάποιος άλλος).

Τέλος, αν κάποιος από εσάς είναι Κρητικός ή έχει πάει πρόσφατα στην Κρήτη, μπορεί να μας πει αν υπάρχει ακόμα η υπέροχη Ζελίτα; Ήταν αεριούχο αναψυκτικό, σε μεταλλικό κουτάκι μεγέθους ίδιου με την Κόκα Κόλα, αλλά είχε γεύση μπανάνα και το λογότυπό του ήταν ένα πολύ γλυκό πιθηκάκι. Άν είναι πλέον R.I.P., ζωή σε λόγου μας.
 
Πίσω
Μπλουζα