Ρετρό μπασκετικές ομάδες

Άλλη μία ρετρό ομάδα που θυμήθηκα είναι η ισπανική Ταουγκρές που σε κάποια φάση μετονομάστηκε σε TAU Ceramica, και δεν είναι άλλη από την σημερινή Caja Laboral.

ΦΖΠ1 είπε:
Πολλές ομάδες μπάσκετ του '90, κατά το "Τσιπίτα Πανιώνιος" τις μάθαμε με το πρόθεμα των χορηγών τους, που φυσικά αποκλείεται να υπάρχει ακόμα. Μιλάω για Πάρκερ Καντού, Μπενετον Τρεβίζο, Ολίμπια Στεφανέλ Μιλάνου, Κίντερ Μπολώνια, Ίνις Βαρέζε κλπ. Οι ομάδες πρέπει να υπάρχουν ακόμα αλλά με άλλους χορηγούς προφανώς.
Επίσης και η Teamsystem Μπολώνια, και αργότερα ως Skiper Μπολώνια (μεγάλη αντίπαλος της Κίντερ Μπολώνια) στην οποία είχαν παίξει πολλοί μεγάλοι παίχτες όπως Dominique Wilkins, Rivers, Vrankovic κ.α. και η οποία πλέον δεν υπάρχει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
click είπε:
Άλλη μία ρετρό ομάδα που θυμήθηκα είναι η ισπανική Ταουγκρές που σε κάποια φάση μετονομάστηκε σε TAU Ceramica, και δεν είναι άλλη από την σημερινή Caja Laboral.Επίσης και η Teamsystem Μπολώνια (μεγάλη αντίπαλος της Κίντερ Μπολώνια) στην οποία είχαν παίξει πολλοί μεγάλοι παίχτες όπως Dominique Wilkins, Rivers, Vrankovic κ.α. και η οποία πλέον δεν υπάρχει.
και η τιμσυστεμ υπάρχει. απλώς εχει άλλο χορηγο πλέον. είναι η κλιμάμιο μπολόνια (πρώην φορτιτουντο)

Η Κίντερ ειναι πια η Βίρτους.
 
Mitch Bucannon είπε:
και η τιμσυστεμ υπάρχει. απλώς εχει άλλο χορηγο πλέον. είναι η κλιμάμιο μπολόνια (πρώην φορτιτουντο) Η Κίντερ ειναι πια η Βίρτους.
Κι όμως, η Fortitudo Bologna όντως διαλύθηκε οριστικά πέρσι, μετά από 80 χρόνια ιστορίας... :( (edit: με πρόλαβε ο click...)

//Να διευκρινίσω απλώς πως "Fortitudo" και "Virtus" ήταν τα πραγματικά ονόματα των δυο ομάδων της Μπολόνια. Τα υπόλοιπα (Teamsystem, Climamio, Skipper, Kinder, Buckler κ.λπ.) ήταν τα ονόματα των χορηγών τους...
 
Ρετρο ομαδα και με τρομερη επωνυμια ε, ηταν και τα Ναυπηγεια στο βολλευ .

Μαλιστα ειχε τυχει να παιξουν με την ΑΕΚ ενα αγωνα κυπελλου ή φιλικό ? δε θυμαμαι

τι αγωνας ηταν και ρωτουσα τι ομαδα ηταν αυτη . Ετσι αρχισα να μαθαινω την ιστορια της.

Ηταν λοιπον η ομαδα των ναυπηγειων Σκαραμαγκα

που ανεβηκε και ειχε αξιολογη πορεια στην Α1 επι σειρα ετων .

Ομαδα που η εδρα της μαλιστα ηταν μεσα στα ναυπηγεια και ειχε αρκετους παικτες της που εργαζονταν στα

Ναυπηγεια Σκαραμαγκα . Δεν ειχαν συμβολαια ,μισθους κλπ τοτε . Ο μισθος τους ηταν πραγματικα απτη δουλεια τους

και το βολλευ το χομπι τους. Ηθελες να παιξεις στα Ναυπηγεια ?Επιανες δουλεια στα Ναυπηγεια.

Επισης ομαδα που ειχε ανεβει ψηλα στην πετοσφαιριση και βεβαια ρετρο με δοση καλτ ηταν και οι Νεοι Επιβατες .

Αναρωτιομουν παντα που βρισκεται αυτη η ομαδα - περιοχη .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αντίστοιχη ομάδα με παράδοση στο χάντμπολ ο "Δούκας", από τις ομώνυμες Σχολές στο Μαρούσι.

Αλλά δεν ξέρω, μια που έπαιζε σε κλειστό, ομάδα μπάσκετ είχε; (για να είμαστε και εντός θέματος)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Δουκας ειναι τριτος αυτη την στιγμη στο πρωταθλημα χαντμπολ ,δεν ειναι ρετρο.Περυσι επαιζε ευρωπη .

Και στο μπασκετ ειναι στη β εθνικη ,παιζει μαλιστα βασικος ο δεινοσαυρος πλεον Γιαννουλης .

Συγνωμη για το οφ τοπικ με Ναυπηγεια και Νεους Επιβατες . Τωρα προσεξα οτι μιλουσαμε μονον για μπασκετ.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Αντίστοιχη ομάδα με παράδοση στο χάντμπολ ο "Δούκας", από τις ομώνυμες Σχολές στο Μαρούσι.Αλλά δεν ξέρω, μια που έπαιζε σε κλειστό, ομάδα μπάσκετ είχε; (για να είμαστε και εντός θέματος)
LOL... My bad... #)

Μόλις πρόσεξα ότι στο post της προηγούμενης σελίδας, αναφέρω με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία με τους φανατικούς του Παγκρατίου, αλλά λησμόνησα εντελώς να αναφέρω ποια ήταν "η ομάδα που έπαιζα τότε"... Ο Δούκας ήταν λοιπόν, φίλε ΦΖΠ1, που -έστω και άθελά σου- με βοήθησες να προσέξω ότι δεν το είχα αναφέρει... ;)

Όπως λέω και στο post, εκείνη τη χρονιά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της Γ'Εθνικής και μάλιστα την επόμενη χρονιά (εγώ είχα πάρει μεταγραφή), η ομάδα ανέβηκε και στην Α'2 όπου έμεινε για κάποια χρόνια, μέχρι να ξαναπέσει στη Β'... Οφείλω να ομολογήσω πως όλα αυτά τα χρόνια που παίζω και έχοντας αγωνιστεί σε διψήφιο αριθμό ομάδων, είναι η μόνη που όχι μόνο δεν μου χρωστάει δραχμή, αλλά μου έδωσε και παραπάνω λεφτά από όσα περίμενα (ενώ το πρωτάθλημα είχε τελειώσει τέλη Απριλίου και μετά δεν συνέχισα να κάνω προπονήσεις με την ομάδα αφού έψαχνα να βρω άλλη ομάδα για να συνεχίσω, μου εξόφλησαν και τους μισθούς Μαΐου και Ιουνίου, ενώ μου έδωσαν και πριμ ανόδου στη Β'Εθνική, παρόλο που δεν είχα κάποιον σχετικό όρο στη συμφωνία μας...)

Δεν ξέρω πως είναι τώρα τα πράγματα, αλλά τότε τα μεγάλα προβλήματα ήταν δυο:

  • Η σχεδόν ανύπαρκτη βάση των φιλάθλων: Στα παιχνίδια μας, πέρα από συγγενείς και φίλους των παικτών, στις κερκίδες ήταν κυρίως είτε φίλαθλοι των φιλοξενούμενων (ειδικά αν παίζαμε εναντίον αθηναϊκής ομάδας) είτε ουδέτεροι μπασκετικοί φιλαθλοί, αφού ως πρωτοπόροι της κατηγορίας ήμασταν από τις πιο ελκυστικές επιλογές για την κυριακάτικη τζούρα κάθε μπασκετόφιλου. Μόνο στο παιχνίδι με το Παγκράτι είχαν έρθει μερικά παιδάκια από το σχολείο (το Δημοτικό, μάλιστα), τα οποία μετά το βρισίδι που έφαγαν από τους Παγκρατιώτες δεν ξέρω αν τα άφησαν να ξαναπατήσουν σε γήπεδο.
  • Το ότι το βάρος της διοίκησης έπεφτε πάντα στην ομάδα του χάντμπολ. Όχι ότι το κατακρίνω αυτό βέβαια, αφού τότε ήταν η μεγαλύτερη υπερδύναμη στην χώρα (μάλιστα θυμάμαι μια φορά μας είχαν πάει και σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του αντίστοιχου Champions League με αντίπαλο μια τούρκικη ομάδα). Άλλωστε όπως προείπα, ήταν κύριοι απέναντί μας, δεν έχω παράπονο.


Επίσης ένα θέμα ήταν και το γήπεδο, αλλά αυτό λύθηκε την επόμενη χρονιά όταν και ολοκληρώθηκε το γήπεδο μέσα στα σχολεία (το γνωστό ΔΑΪΣ). Εμείς εκείνη τη χρονιά στη Γ'Εθνική είχαμε αγωνιστεί στα "Νταμάρια" (το κλειστό δίπλα ακριβώς από το γήπεδο του Εθνικού Αστέρα στην Καισαριανή).

//Θυμήθηκα κι άλλη ιστορία από εκείνη τη χρονιά με τους οπαδούς του Παγκρατίου: Λίγο πριν από το παιχνίδι μεταξύ μας, παίζαμε με μια ομάδα στη Ναύπακτο. Νομίζω πως έπρεπε να χάσουμε για να μπορέσουν να ανέβουν αυτοί, αν μας κέρδιζαν φυσικά στην έδρα μας. Οι αθεόφοβοι ταξίδεψαν μέχρι εκεί (παρόλο που την ίδια ώρα η ομάδα τους είχε νομίζω κρίσιμο παιχνίδι στην Αθήνα), για να μας τραμπουκίσουν. Σε όλο τον αγώνα είχαν τύμπανα, πανό κ.λπ. λες και παίζαμε στο Μετς! Μάλιστα μετά τη λήξη (όταν και όντως χάσαμε) μπήκαν μέσα στο γήπεδο να πανηγυρίσουν τη νίκη της Ναυπάκτου!!!

Stylianopoulos είπε:
Ο Δουκας ειναι τριτος αυτη την στιγμη στο πρωταθλημα χαντμπολ ,δεν ειναι ρετρο.Περυσι επαιζε ευρωπη .Και στο μπασκετ ειναι στη β εθνικη ,παιζει μαλιστα βασικος ο δεινοσαυρος πλεον Γιαννουλης .

Συγνωμη για το οφ τοπικ με Ναυπηγεια και Νεους Επιβατες . Τωρα προσεξα οτι μιλουσαμε μονον για μπασκετ.
Υπάρχει και αντίστοιχο thread για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, οπότε ίσως να πρέπει να ανοίξουμε και ένα για βόλεϊ... ;)
 
Το ελληνικο μπασκετ ηταν κορυφαιο τη δεκαετια του 90'. Οι μεγαλες ομαδες τελειωναν τη ρεγκιουλαρ σιζον συνηθως με 5-6 ηττες, και υπηρχε αγωνια. Κλασικο ρετρο η ομαδα του Παγκρατιου με Σακη Τζαλαλη (με μαλλι λασπωτηρα οπως προαναφερθηκε), Ντινο Καλαμπακο, Θυμιο Μπακατσια (πριν παει στον Ολυμπιακο), και κατι αλλους ξενους.... Νομιζω ειχε παει και ο Τζον Χατσον εκει οταν εφυγε απο τον Πανιωνιο (ο Χατσον αν θυμαστε ηταν αυτος που ειχε σπασει το ταμπλο στο ΣΕΦ με ενα καρφωμα σε ενα ματς).

Απο ξενες μου ερχεται στο μυαλο η γαλλικη Ορτεζ με τον γιγαντα Μουρεσαν (αν θυμαμαι καλα 2.31μ υψος) οπου πραγματικα ηθελες 2-3 παιχτες στην αμυνα για να τον αντιμετωπισεις, αλλα οι ελληνικες ομαδες τον εξουδετερωναν σε αρκετα ικανοποιητικο βαθμο. Θυμαμαι κατι πιρουετες του Μπερι που ελισσοταν κατω απο τα απλωμενα χερια του Μουρεσαν...

Επισης μια βελγικη ομαδα Μαες Πιλς, οπου ηταν σχεδον ερασιτεχνικη, και αποτελουσε τον σακο του μποξ (αν κερδιζε ηταν μεγαλη εκπληξη!).
 
Το κάρφωμα του Χάτσον που έσπασε το κρύσταλλο του ταμπλώ έγινε στο ημίχρονο ενός αγώνα επίδειξης των περίφημων "ρετρό" Harlem Globetrotters, που ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα !

ο αγώνας είχε χαρακτήρα γιρτής και στο ημίχρονο έγινε διαγωνισμός τριπόντων και καρφωμάτων.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Το κάρφωμα του Χάτσον που έσπασε το κρύσταλλο του ταμπλώ έγινε στο ημίχρονο ενός αγώνα επίδειξης των περίφημων "ρετρό" Harlem Globetrotters, που ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα !ο αγώνας είχε χαρακτήρα γιρτής και στο ημίχρονο έγινε διαγωνισμός τριπόντων και καρφωμάτων.
Ξεχνιέται αυτό το κάρφωμα??? ::)

Ήταν σε All star game γύρω στο '91-'92... Ο Χάτσον ήταν από τους θεαματικώτερους αμερικανούς που πέρασαν από το Ελλάντα, όπως και ο Σκάρι και φυσικά ο Ντομινίκ κλπ.

Επίσης σ' αυτό το θρυλικό All Star game (με περιγραφή ποιού άλλου, του Β. Σκουντή) αν θυμάμαι καλά τον διαγωνισμό τριπόντων είχε κερδίσει ο Τζανής Σταυρακόπουλος...
 
Εγώ είμαι 99.9% σίγουρη ότι δεν ήταν σε All star game (δεν ξέρω αν είχαν καθιερωθεί τότε, δεν υπήρχαν και τόσοι ξένοι στην Ελλάδα), αλλά σε αγώνα επίδειξης των Harlems, γι αυτό και αναρρωτήθηκα αν υπάρχει ακόμα αυτή η ρετρό ομάδα.
 
Ήταν σε All Star Game. Και το θυμάμαι επειδή το είχαν διαφημίσει πολύ και είχα στηθεί Σάββατο απόγευμα για να το δω...

 
ΦΖΠ1 είπε:
Εγώ είμαι 99.9% σίγουρη ότι δεν ήταν σε All star game (δεν ξέρω αν είχαν καθιερωθεί τότε, δεν υπήρχαν και τόσοι ξένοι στην Ελλάδα), αλλά σε αγώνα επίδειξης των Harlems, γι αυτό και αναρρωτήθηκα αν υπάρχει ακόμα αυτή η ρετρό ομάδα.
Κι όμως, είναι από τις περιπτώσεις που υπερισχύει το 0.1%...

Πράγματι ήταν σε All-Star Game στο ΣΕΦ και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος ήταν το πρώτο ελληνικό All-Star Game.


//Edit: Είχα δίκιο τελικά, όντως ήταν το πρώτο επίσημο ελληνικό All-Star game... ;)

//Edit#2: Με πρόλαβε στο νήμα ο VAGBITH...

//Οι Harlem Globetrotters φυσικά και υπάρχουν (πρόπερσι είχαν μάλιστα έρθει εδώ στο Newcastle που μένω), απλώς δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί κάποιος να τους χαρακτηρίσει ως "μπασκετική ομάδα" με τη συμβατική έννοια του όρου...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι θυμήθηκα τώρα...Την εποχή του ενός ξένου, μετά τον Ντάνι Βρέινς στην ΑΕΚ (την παιδική μου αμαρτία...) είχε έρθει ο Τόμας Τζόρνταν (είχε παίξει φυσικά και στο εν λόγω παιχνίδι που κακώς δε θυμάμαι ότι είχα πάει να παρακολουθήσω...).

Ο Κώστας Παταβούκας λοιπόν, ερωτηθής για τη γνώμη του για τον νέο ξένο συμπαίκτη του, είχε πει "Ε, Τζόρνταν είναι, δε μπορεί, καλός θα είναι !"

Και του είχαν γράψει στο Τρίποντο : Ωραία, συνεχίστε τώρα για την απόκτηση του Κώστα Γκάλη και του Βασίλη Γιαννάκη ! :D
 
Τώρα θυμήθηκα ένα τρελό ρετρό σκηνικό που θα σας στείλω! ;)

Κάπου στις αρχές των 90s αγώνας του Άρη με τον Παναθηναικό ή τον Ολυμπιακό δεν θυμάμαι ακριβώς, στο οποίο είχε παίξει στον Άρη για μια και μοναδική φορά ο αστέρας του NBA Reggie Theus!! Ο Άρης τον πήρε μόνο για να παίξει σε ένα κρίσημο παιχνίδι το οποίο και τελικά έχασε. Εντελώς κουφό και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο..
 
click είπε:
Τώρα θυμήθηκα ένα τρελό ρετρό σκηνικό που θα σας στείλω! ;)
Κάπου στις αρχές των 90s αγώνας του Άρη με τον Παναθηναικό ή τον Ολυμπιακό δεν θυμάμαι ακριβώς, στο οποίο είχε παίξει στον Άρη για μια και μοναδική φορά ο αστέρας του NBA Reggie Theus!! Ο Άρης τον πήρε μόνο για να παίξει σε ένα κρίσημο παιχνίδι το οποίο και τελικά έχασε. Εντελώς κουφό και δεν θυμάμαι ποτέ να έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο..
Ήταν τελικός Κυπέλλου Ελλάδας εναντίον του ΠΑΟ, αν θυμάμαι καλά στη Γλυφάδα (δεν παίρνω κι όρκο για το τελευταίο). Λεπτομέρειες γιατί δεν έκατσε δεν μπορώ να θυμηθώ, αλλά ακόμα και σήμερα σε συνεντεύξεις του μνημονεύει εκείνον τον αγώνα ως την πιο περίεργη εμπειρία της καριέρας του, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών...
 
Olorin είπε:
Ήταν τελικός Κυπέλλου Ελλάδας εναντίον του ΠΑΟ, αν θυμάμαι καλά στη Γλυφάδα (δεν παίρνω κι όρκο για το τελευταίο).
Όχι νομίζω στο ΣΕΦ ήταν. Πάντως αν και στήριξαν πολλά πάνω του, για εκείνο το παιχνίδι ( υποτίθεται ότι θα κάλυπτε το κενό του (Μπυ)Ροι Τάρπλει ), ο Theus ήταν φανερά εκτός κλίματος, σε όλο το παιχνίδι...
 
Πίσω
Μπλουζα