Ωωωω, ακόμη ένα πολύ - πολύ ωραίο τόπικ !!!
ΒΑΟ
Μα βεβαίως !!! Β.Α.Ο., νομίζω "Βυζαντινός Αθλητικός Όμιλος", με έδρα τις Συκιές Θεσσαλονίκης !!! Μάλιστα, καθώς ανεβαίνεις την ανηφόρα της εν λόγω σαλονικιώτικης συνοικίας αντικρίζεις το κλειστό γήπεδο του ΒΑΟ, είναι σε "περίοπτη θέση" !!! Τη χρονιά που άρχισα να ασχολουύμαι με τα "ποδοσφαιρο-μπασκετικά" [περί το 1982] ο ΒΑΟ και ο Σπόρτιγκ ήταν οι ουραγοί του ελληνικού πρωταθλήματος [κάτι αντίστοιχο με Κόρινθο και Καβάλα στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου] !!! Άραγε τι γίνεται τώρα αυτή η ομάδα, σε ποια κατηγορία παίζει ???
Άλλη μία ρετρό ομάδα μπάσκετ από τη Θεσσαλονίκη : ΠΑΟΔ !!!! Τα αρχικά του σημαίνουν "Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Διοικητηρίου" [!!!!], έτσι τουλάχιστον θυμάμαι όταν διάβασα ένα μικρό αφιέρωμα σε αθλητική στήλη εφημερίδας τη χρονιά που έκανε την έκπληξη και ανέβηκε στην Α΄ Εθνική !!! Δηλαδή, απ' ό,τι κατάλαβα, ο σύλλογος ξεκίνησε, βασικά, σαν "ποδοσφαιρικός" αλλά .... το "παρακλάδι" του το μπάσκετ πέτυχε τη διάκριση !!! Έδρα του, η περιοχή του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης [από τις πλέον αγαπημένες μου περιοχές της Θεσ/νίκης] !!! Νομίζω ότι δεν έμεινε πάνω από μία χρονιά στην Α΄ Εθνική [αν και το γεγονός ότι μια ομάδα τέτοιας "εμβέλειας" έφτασε ως εκεί αποτελεί από μόνο του μέγα άθλο !!! ] !!! Αυτή η ομάδα υπάρχει ακόμη ??? Σε ποια κατηγορία παίζει ???
Ας μείνουμε, όμως, στη Σαλονίκη .... Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ομάδα που έφερε το μπάσκετ στη συμπρωτεύουσα : ΧΑΝΘ !!! Τη θυμάμαι μέχρι τη Β' Εθνική, έχω, όμως, πολλά χρόνια να μάθω νέα της !!! Όταν ήμουν φοιτητής στη Σαλονίκη και περνούσα από το κτίριο της ΧΑΝΘ έβλεπα το ανοιχτό γήπεδό της, απ' όπου, ουσιαστικά, ξεκίνησε το μπάσκετ σε αυτήν την πόλη [η οποία μετά από χρόνια ... έγινε "μητρόπολη του ελληνικού μπάσκετ" !!! ] !!! Δεν γνωρίζω αν το γήπεδο της ΧΑΝΘ διατηρείται ακόμη ....
Τέλος, άλλη μια ομάδα που θυμάμαι να κάνει ένα μικρό πέρασμα από την Α1 είναι αυτή της Κομοτηνής !!! Είχε, μάλιστα, και έναν παίκτη ['Ελληνα] που ήταν δεινός σκόρερ !!! Θυμάμαι ότι μια φορά που πήγε ο Παναθηναϊκός να παίξει στην Κομοτηνή, ένας από τους στόχους που έθεσε για το ματς ήταν : "ο παίκτης αυτός να μην βάλει πάνω από 15 πόντους" !!! Και, όπως θυμάμαι, το κατάφερε ....
Ιωνικός Νικαίας: Η ομάδα που ανέδειξε παίκτες όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης
Η πιο πετυχημένη, ιδιοφυής κλπ μετεγγραφική κίνηση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ : Ο Άρης πήρε τον Γιαννάκη απ' τον Ιωνικό Νικαίας και έκαναν αυτό το "εκρηκτικό δίδυμο" με τον Γκάλη !!! Ο Γιαννάκης, όμως, όποτε έπαιζε εναντίον του Ιωνικού Νικαίας [προσοχή : εκείνη την εποχή υπήρχε και Ιωνικός Νέας Φιλαδελφείας, που οι εφημερίδες έγραφαν Ιωνικός Ν.Φ.] είχε πάντα πρόβλημα : Τον πιάνανε τα κλάματα !!! Όποτε έπαιζαν Ιωνικός Νικαίας - Άρης και έβαζε καλάθι στην αγαπημένη του ομάδα, απ' όπου ξεκίνησε .... βαλάντωνε στο κλάμα !!! Γι' αυτό και ο Ιωαννίδης τον έκανε αλλαγή [θα θυμάστε, προφανώς, το σύνθημα της κερκίδας "κλάψε - κλάψε" για ποιον βγήκε] !!!
Περισσότερο, όμως, κι απ' τον Παναγιώτη Γιαννάκη θυμάμαι άλλον έναν παίκτη του Ιωνικού : Τσικίμης !!! Αυτός ήταν χοντρός, με σγουρά μαλλιά και μούσια !!! Δεν θύμιζε μπασκετμπολίστα αλλά, περισσότερο .... ομοτράπεζο σε ταβέρνα για γερό τσιμπούσι !!! Κι όμως, παρά τα κιλά του δεν ήταν κι άσχημος παίκτης !!! Το "κατείχε" το αντικείμενο !!! Θυμάμαι μια φορά σε έναν κρίσιμο αγώνα έβαλε ένα πολύ καθοριστικό καλάθι με σουτ από μακρινή απόσταση [σήμερα θα λογιζόταν ως "τρίποντο", αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή δεν είχε, ακόμη, θεσπιστεί η γραμμή των 6,25 !!! ] !!! Και μετά άρχισε να χοροπηδάει στο κέντρο του γηπέδου για να το πανηγυρίσει !!! Βλέποντας, ως παιδάκι, στην ασπρόμαυρη τηλεόρασή μας αυτόν τον χοντρούλη να χοροπηδάει με πιάσανε τα γέλια !!! Πάντως .... ατέλειωτα RESPECT στον Τσικίμη ....