Ρετρό ντροπιαστικές στιγμές υπολογιστικής ασχετοσύνης

alkis21

ΚickOff World Champ 2013
Joined
16 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.603
Αντιδράσεις
201
Είναι από αυτά τα θέματα που δύσκολα μπορώ να περιγράψω στον τίτλο...

Μπορεί σήμερα να είμαστε όλοι φτασμένοι χακεράδες, να μπαίνουμε στα απόρρητα αρχεία του FBI με κομπιουτεράκι τσέπης και να μεταφέρουμε χρήματα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς στην Ελβετία με το κινητό μας, αλλά κανείς μας δεν γεννήθηκε με γλώσσα μηχανής στο DNA του. Επομένως, δεν μπορεί, κάπου, κάπως, κάποτε και ο πιο γνώστης ανάμεσά μας θα ήταν αρχάριος. Θυμηθείτε για παράδειγμα την πρώτη φορά που πιάσατε ποντίκι στα χέρια σας. Μη μου πείτε ότι δεν επιχειρήσατε να το γυρίσετε ανάποδα, ή ότι δεν κληθήκατε έστω και στιγμιαία να αντιμετωπίσετε το δυσεπίλυτο πρόβλημα του "τελείωσε το τραπέζι"; Για να μην θυμηθούμε την φρίκη της πρώτης φοράς που το τρέχατε στο σέρβις επειδή κόλλαγε, ενώ απλά χρειαζόταν ένα καθάρισμα...

Ποια είναι η πιο ντροπιαστική (τρόπος του λέγειν...) εμπειρία που θυμάστε, κατά την οποία κάνατε ή προσπαθήσατε να κάνετε κάτι που σήμερα σας φαίνεται εντελώς χαζό στον υπολογιστή σας, και πως σας στοίχισε αυτό;

Ας ξεκινήσω εγώ... όταν απέκτησα την πρώτη μου Amiga (1987, 12 ετών) είχα ήδη Spectrum για ένα χρόνο, οπότε θεωρούσα εαυτόν αρκετά "έμπειρο" τρομάρα μου... αποφάσισα λοιπόν να αρχίσω να πειραματίζομαι με το Workbench (ή Atelier όπως λεγόταν, βλέπετε είχα την Γαλλική έκδοση) βέβαιος πως δεν υπήρχε περίπτωση να πάει κάτι στραβά, συνηθισμένος από τον Spectrum όπου με ένα reset όλα διορθωνόταν. Δεν άργησα να ανακαλύψω την εντολή format... χρειάζεται να συνεχίσω;
 
Δεν ειναι ακριβως ρετρο, αλλα μια φορα δοκιμασα να εγκαταστησω μνημη στη μητρικη, με τις οδηγιες καποιου γνωστου απο το τηλεφωνο. Για καποιο λογο αυτος πιστευε οτι ολες οι μνημες του κοσμου ειναι απο τις "πλαγιαστες" και μου ελεγε οτι τις βαζω καθετες, και μετα τις γερνω μεχρι να ακουσω "κλικ" απο τα συρματακια. Τα σλοτ μου ομως δεν ηταν αυτου του ειδους. Τελικα βαλε βγαλε, τριψε τριψε, η μητρικη καηκε οπως μας ειπαν αργοτερα στο σερβις.

Αυτο ηταν αιτια που φοβομουν να ανοιξω τον υπολογιστη μου για καποια χρονια, καθυστερωντας ετσι την εξελιξη μου ως "κατσαβιδακια" :(
 
Ακουστε ρετρο παθημα ενος τρελου αμιγκοβιου (εμενα φυσικα :) )

Αγοραζω την Α500, αρχες της δεκαετιας του '90. Μου ειχαν πει για 10 (αυθεντικα) παιχνιδια δωρο, αλλα με ειδαν μικρο και μου εδωσαν αντιγραφα. Δεν ειναι αυτο ομως το παθημα. Δοκιμαζω μερικα, επαιζαν, αλλα τα περισσοτερα ειχαν errors ή δεν μπουταραν(τους καραγκιοζηδες, δεν εδωσαν που δεν εδωσαν αυθεντικα, δεν μπορουσαν ουτε μια σωστη αντιγραφη να κανουν?). Λοιπον, σβηνω τις δισκετες που δεν επαιζαν με format, για να γραψω νεα παιχνιδια. Βαζω και το workbench 1.3 μια χαρα. Βαζω μετα το extras 1.3 και δεν γινοταν τιποτα, δεν μπουταρε. Φυσικα δεν ηταν bootable η δισκετα, επαιζε μεσα απο το WB 1.3. Ετσι σκεφτηκα "δεν παιζει η παλιοδισκετα, δεν την εγραψαν καλα οπως τα παιχνιδια".

FORMAT .. ... .....
 
Εγώ είχα πάει σε σπίτι ενός φίλου και θέλησε να μου δείξει την ζωγραφική των windows που τόσο πολύ είχα μεράκι να δώ. Ήταν γύρω στο 96-97, ήμουν 10 χρονών και είχα επαφή μόνο με κονσόλες. Μου ανοίγει λοιπόν την ζωγραφική και πηγαίνει στην κουζίνα. Πατάω κατά λάθος το εργαλείο της γόμας και προσπαθώ να βάψω. Μέχρι να έρθει πίσω και να μου εξηγήσει νόμιζα οτι του κατέστρεψα το καινούργιο, πανάκριβο pc μόνο και μόνο επείδη δεν μπορούσα να βάψω. Ίσως να έκανε μερικά λεπτά να έρθει αλλά για εμένα ήταν μια αιωνιότητα!!! :award:
 
A8 days: Νόμιζα ότι ήταν χαλασμένο επειδή δεν φόρτωνε άμεσα την κασσέτα. Το πήγαμε πίσω στο μαγαζί για να μας δείξουν ότι πρέπει να περιμένουμε.

Atari Falcon: Έκανα RTFM από την αρχή και δεν είχα...
 
Δεν θυμάμαι να έχω κάνει ποτέ κάποια καραμπινάτη βλακεία.

Αλλά θυμάμαι πολύ καλά τα σιχτιρίσματα που είχα ρίξει όταν πρωτοέπιασα ποντίκι στα χέρια μου (λίγο αργά, το 1996. Μέχρι τότε είχα Spectrum που τον αγόρασα το 1983!). Όπως καταλαβαίνετε, μετά από 13 χρόνια keyboard-only δεν με βόλευε με τίποτα το βρωμοπόντικο, μέχρι που πήρα και τηλέφωνο τον φίλο που με είχε "ψήσει" να πάρω PC και του τα έχωσα σε στυλ "πόσο άβολο και εκνευριστικό είναι αυτό το μαραφέτι ρε!". Βέβαια σε καμμιά βδομάδα το ψιλοπήρα το κολάι, αλλά το κουσούρι έμεινε στο DNA μου. Ακόμα και σήμερα πάρα πολλές φορές χρησιμοποιώ keyboard shortcuts αντί για κλικς, ενώ ακόμα και στα παιχνίδια προτιμώ να παίζω με πληκτρολόγιο και όχι με joystick, gamepad ή οτιδήποτε άλλο. :)
 
Σαν τον Άλκη, έτσι και εγώ στον Spectrum+3 που είχα, έμαθα τι κάνει η εντολή format (ή είχα δώσει ERASE "Α:*.*) - δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά θυμάμαι το αποτέλεσμα που έχασα όλα τα προγράμματα BASIC που είχα γράψει και μου είχε πάρει και αρκετό καιρό μιας και είχα γράψει μπόλικα από τα pixel και διάφορα βιβλία, μιας και τα 180Κ δεν γέμιζαν εύκολα τότε!!! :D
 
Στα πρωτα μου Windows 98 πατησα C:/windows και ειδα κατι files μονα τους που δεν ηταν σε φακελο και ηθελα να τα συμμαζεψω γιατι μου φανηκαν ακαταστατα.

Τα πηρα και τα εχωσα καπου σε καποιον φακελο.

Αμ δεν μπουταρε μετα!!!

Φορματ..... :(

Και καπου το εχω ξαναναφερει ,τις πρωτες μου μερες στο σερφινγκ ,μεχρι να μαθω το bookmark ,τις url τις εγραφα ολοκληρες σε τετραδιο,μιλαμε για μηνες και πολλες σελιδες!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εγώ είχα πάρει ένα Atari 65XE (το πρώτο μου κομπιούτερ) με κασετόφωνο το 1987 με 2-3 παιχνίδια. Επειδή η λέξη manual ήταν άγνωστη σε μένα τότε, δε μπορούσα με τίποτα να φορτώσω κάποιο απο τα παιχνίδια, και έτσι το γυρίσαμε πίσω περίπου σε στυλ μας κορόιδεψαν....

Κρίμα γιατί ήταν καλό μηχάνημα. Είχα καταφέρει μια μέρα πριν το πάμε πίσω να φορτώσω ένα Junior Pacman ούτε κι εγώ θυμάμαι πως το φόρτωσα και έπαιζε ασπρόμαυρο :S /emoticons/wacko@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Σε εποχές με PC 8088 και MS-DOS, θυμάμαι στο τηλέφωνο να βοηθάω φίλους και να τα κάνουν λάθος και να λένε όλοι "Ωχ! Κάτι μου έβγαλε τώρα... Κοίτα να δεις τι λέει... Bad command or file name!" ...zzz:sleep:
 
Χμμμ, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ειναι ένας φίλος μου, ο οποιος μου είχε φέρει μία δισκέτα "γεμάτη παιχνίδια" για τον υπολογιστή μου, εποχή Windows 98, βέβαια, όπως καταλάβατε, απλώς είχε κάνει copy-paste τις συντομεύσεις.
 
Κόλλημα ψυκτρας σε επεξεργαστή με UHU.

486 DX αν θυμάμαι καλά...

πλακα πλακα, κράτησε κανα χρόνο.
 
Πατέρας φίλου φώναζε συνεχώς ότι το PC που του είχε πάρει για να τον βοηθάει στη σχολή και γενικά να κάνει σοβαρή δουλειά, το είχε και έπαιζε όλη την ώρα. Καιρό μετά ανακάλυψε ότι ο πατέρας του έβλεπε το wallpaper από ένα 3D παιχνίδι με διαστημόπλοια και νόμιζε ότι έπαιζε!

Στην έκτη δημοτικού θα παίζαμε ένα θεατρικό στο τέλος της χρονιάς. Τα κείμενα ήταν με βιαστικά γαϊδουρογράμματα της διευθύντριας και εμένα ως κάτοχος PC με έναν εκτυπωτή dot matrix Star LC-10 ζήτησαν οι συμμαθητές να τα πάρω και να τα εκτυπώσω. Τα γύρισα την άλλη μέρα γιατί ήταν πολλές σελίδες και δεν είχα καμία όρεξη να γράφω με τις ώρες και οι συμμαθητές μου λένε "Α, νομίζαμε ότι θα τα έβαζες τα χαρτιά στον εκτυπωτή, θα τα διάβαζε και θα τα εκτύπωνε μετά μόνος του!"

Δεκαετίες μπροστά οι συμμαθητές!
 
Aardvark είπε:
Στα πρωτα μου Windows 98 πατησα C:/windows και ειδα κατι files μονα τους που δεν ηταν σε φακελο και ηθελα να τα συμμαζεψω γιατι μου φανηκαν ακαταστατα.Τα πηρα και τα εχωσα καπου σε καποιον φακελο.

Αμ δεν μπουταρε μετα!!!

Φορματ..... :(

Και καπου το εχω ξαναναφερει ,τις πρωτες μου μερες στο σερφινγκ ,μεχρι να μαθω το bookmark ,τις url τις εγραφα ολοκληρες σε τετραδιο,μιλαμε για μηνες και πολλες σελιδες!!
Μήπως έχουμε καμία συγγένεια;;;

Σε ότι αφορά στο πρώτο, εγώ το έκανα αυτό στα Windows 3.11!
 
Το πρώτο μου pc ένα 386 SX-25 προσπάθησα να το κλειδώσω με κωδικό. Αλλά κάτι πήγε στραβά και δεν ξεκίναγε με το κωδικό που έδωσα.

Τηλεφώνησα σε ένα "φίλο" να δω τι κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις και μου απάντησε ότι κατέστρεψα τον υπολογιστή και δεν ξεκλειδώνει με τίποτε.

Προσφέρθηκε να αγοράσει το "μπρίκι" μου σε τιμή ξεφτίλα, λέγοντάς μου ότι θα έπρεπε να είμαι και ευχαριστημένος που δεν θα τον πέταγα.

Θυμάμαι, ήταν η πρώτη φορά που άνοιξα pc στη ζωή μου. Έβαλα ένα μοτεράκι από παιχνίδια στη μπαταρία της μητρικής (τύπου Amiga από αυτές τις "FAIL" που τρέχουν υγρά) και την ξεφόρτισα. Ξεκίνησα τον υπολογιστή και το BIOS είχε κάνει reset.

Περιττό να σας πω τι καντήλια άκουσε ο "κολλητός" του οποίου όχι απλά δεν ξαναμίλησα μετά το "στόλισμα", ακόμα και σήμερα όταν τον βλέπω στο δρόμο τον κοροϊδεύω όσο δεν πάει.

ΑΠό τότε αποφάσισα πως έπρεπε να μάθω hardware modding και γενικά να φτιάχνω τα πάντα μόνος μου στο pc. Τέλος οι κάθε λογής "ειδικοί" .

Βέβαια η τρομάρα που πήρα, ειδικά μετά από τη "συμβουλή" του "αδερφικού φίλου" μου είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Τότε δεν είχα τη δυνατότητα (1992) να αγοράσω άλλο pc.....
 
Στο σχολειο, τα πρωτα μαθηματα : ανακαλυπτοντας τα windows.

Νεο αρχειο η καταλογος (δεν θυμαμαι) σε περιβαλλον Dos, μας ζητα να το ονομασουμε και οι μισοι σχεδον το ονομασαν windows. Ζητηθηκε να γινει αντικασταση με το υπαρχον και πατησαν : ναι
 
Στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν έβαλα να παίξει ο υπολογιστής και τι είχε; Αφού είδα όλες τις άλλες πιθανότητες, ανακάλυψα τελικά ότι δεν τον είχα βάλει στην πρίζα!
 
Δε μπορώ να μην αναφέρω ότι είχα βάλει μητρική σε κουτί βιδώνοντάς την απλά στη μεταλική επιφάνεια. Εννοώ χωρίς να βάλω τα μικρά σιδερένια πραγματάκια που βιδώνουν αυτά πρώτα, και έχουν από πάνω τρύπα για βίδα. Τα οποία μάλιστα δεν είχα καταλάβει και γιατί τα έχουν μέσα... Και καθώς ακουμπήσαν οι κολλήσεις της μητρικής στο μέταλλο έγινε ένα ωραιότατο βραχυκύκλωμα. Μετά από αυτό έμαθα γιατί τα είχανε μέσα αυτά, και πως τοποθετούνται οι μητρικές... Επίσης το άλλο που θυμάμαι, αν και όχι κάτι τόσο φοβερό. Μου είχε δώσει ένας φίλος ένα δίσκο που ήταν χαλασμένος. Καθώς δε δούλευε σκέφτηκα, και δε βάζω ανάποδα το καλώδιο τροφοδοσίας να δω τι θα γίνει? Και οκ, εκεί που πάνε τα 12v δε θα είχε μεγάλο πρόβλημα να πάνε 5. Το αντίθετο όμως, έκανε να σπάσει το πλαστικό κομμάτι από ένα τσιπ που είχε στο κάτω μέρος ο σκληρός, και όπως τον κρατούσα, να εκσφενδονιστεί το κομματάκι αυτό με μεγάλη ταχύτητα στην άλλη γωνία του δωματίου(πάλι καλά που δεν ήταν κανείς εκεί, γιατί τον τραυματισμό δεν τον γλύτωνε...)
 
Πριν 6-7 χρονια περιπου(οχι τοσο ρετρο) αναβαθμιση bios ενος celeron στα 400 μεσω msdos gia na parei disko 80αρι! αποτελεσμα ενα mobo στ χερια λογω λαθος bios!και το χειροτερο?δεν ηταν δικο μου!ευτυχως πηγα μοναστηρακι και βρηκα3-4 μητρικες αρκετα φθηνες γυρω στα 3-4? η μια και μαλιστα το ξαναρισκαρα με μια απο αυτες και πετυχα διανα!ειχε bios upgrade σωστο και πετυχα τον σκοπο μου!
 
Πίσω
Μπλουζα