Ρετρό οικιακός κινηματογράφος (super 8)

Όντως να φανταστείς αφήνω το ανιψάκι μου να παίζει με την ψυχή του με την βιντεοκάμερα και απλώς σβήνω αυτά που τραβάει και τέλος. Όπως είπα κάτι τέτοιο φυσικά αδιανόητο με σούπερ 8. Και η κάρτα 16 γίγα μόνο 8 ?! Εγώ πάντως φίλε αετέ 1 δεν νοσταλγώ καθόλου αυτές τις δύσκολες τεχνικές την φωτ.μηχανή μου την χάρισα γιατί έχω και πρόβλημα χώρου και δεν υπήρχε περίπτωση να ξανατραβήξω φιλμ και να ξαναμπλέκω με χημικά σκοτεινούς θαλάμους κλπ.Η νονά μου ως Γερμανίδα έχει πάρα πολλά σλάιντς και σούπερ 8. Θυμάμαι που έστηνε την μηχανή προβολής να δούμε Μίκυ Μάους τι χαρά που κάναμε! Τα ανιψάκια μου περιέργως τους αρέσει να τους δείχνω σλάιντς! Δυστυχώς την μηχανή προβολής την πέταξα :( βωβή βέβαια proiettore super 8 a motore cinebrale θυμάμαι απ΄ έξω τι έγραφε ιταλικά!
 
Uskoke είπε:
Όντως να φανταστείς αφήνω το ανιψάκι μου να παίζει με την ψυχή του με την βιντεοκάμερα και απλώς σβήνω αυτά που τραβάει και τέλος. Όπως είπα κάτι τέτοιο φυσικά αδιανόητο με σούπερ 8. Και η κάρτα 16 γίγα μόνο 8 €! Εγώ πάντως φίλε αετέ 1 δεν νοσταλγώ καθόλου αυτές τις δύσκολες τεχνικές την φωτ.μηχανή μου την χάρισα γιατί έχω και πρόβλημα χώρου και δεν υπήρχε περίπτωση να ξανατραβήξω φιλμ και να ξαναμπλέκω με χημικά σκοτεινούς θαλάμους κλπ.Η νονά μου ως Γερμανίδα έχει πάρα πολλά σλάιντς και σούπερ 8. Θυμάμαι που έστηνε την μηχανή προβολής να δούμε Μίκυ Μάους τι χαρά που κάναμε! Τα ανιψάκια μου περιέργως τους αρέσει να τους δείχνω σλάιντς! Δυστυχώς την μηχανή προβολής την πέταξα :( βωβή βέβαια proiettore super 8 a motore cinebrale θυμάμαι απ΄ έξω τι έγραφε ιταλικά!
Φυσικά και έχεις δίκιο, η ευκολία και οι δυνατότητες των ψηφιακών σήμερα δεν αντικαθίστανται με τίποτε. Τα παιδιά μου κοιτάνε τον παλιό εξοπλισμό με ανάμικτα αισθήματα (οίκτου περισότερο για το πόσο δύσκολο ήταν τότε το να βγει μία ταινία/φωτογραφία) και σίγουρα δεν θέλουν να έχουν τέτοιες μηχανές, τους είναι ξένη, δύσκολη και ακριβή η χρήση τους. Φυσικά χρησιμοποιώ και εγώ τις νέες τεχνολογίες πλέον, νοσταλγώ πάντως και τις παλιές, μια και τις έζησα. Ίσως και γιατί είναι συνδεδεμένες με ευχάριστες στιγμές.... ΥΓ. Κρίμα που έδωσες τη μηχανή προβολής σου, εδώ πλέον τις βάζουν συχνά σε σαλόνια ή play room για διακοσμητικά. Πρέπει να ξεθάψω και εγώ τη δικιά μου, ομιλούσα Bauer, τόσο για φωτογράφηση, όσο και για διακόσμηση (αν το επιτρέψει βέβαια η σύζυγος.....). Από σλάιντς είμαστε και εμείς οικογενειακά γεμάτοι...

Και τα παρελκόμενα του συστήματος S-8, απαραίτητα για τη διαμόρφωση - μοντάζ των φίλμ.

Μπομπίνες διαφόρων μεγεθών.............











Εξάρτημα που έμπαινε μπροστά από το φακό της μηχανής προβολής Bauer και έκανε εκτροπή της εικόνας σε μικρή οθόνη. Χρησιμοποιείτο τότε κυρίως για έλεγχο του φιλμ και για επιλογή σκηνών-μοντάζ. Δυστυχώς η ψηφιοποίηση των ταινιών μου μέσω αυτού του εξαρτήματος δεν έδωσε καλά αποτελέσματα και έτσι χρησιμοποίησα τη συμβατική μέθοδο προβολής σε οθόνη και λήψη με βιντεοκάμερα. Αποδεκτά τα αποτελέσματα, ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να κάνω σκανάρισμα εικόνας.











Μουβιόλα χειροκίνητη της Bauer. Απαραίτητη για μοντάζ, έχει μάλιστα και μηχανισμό σημαδέματος του φιλμ για κόψιμο.









Αυτοκόλλητες συνδέσεις για το μοντάζ. Κυριολεκτικά με απάλλαξαν από την εξαιρετικά χρονοβόρα στα πρώτα μου βήματα χρήση σελοτέιπ που έκοβα, τοποθετούσα και στη συνέχεια με βελόνα άνοιγα τις τρύπες στις ενώσεις των φιλμ (πατέντα μου, πενία τέχνας κατεργάζεται....).









Και η πρέσσα για τις συγκολήσεις των φίλμ. Απίθανο εξάρτημα στα μεγάλα μοντάζ.............

















Και τέλος.... σακουλάκι της Agfa που επέζησε όλα αυτά τα χρόνια....



Θα επανέλθω με τη μηχανή προβολής Bauer που πρέπει να ξεθάψω από δύσκολο μέρος της αποθήκης....

2.jpg

6.jpg

1.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

13.jpg

14.jpg

12.jpg

3.jpg

15.jpg

10.jpg

16.jpg

17.jpg

19.jpg

18.jpg

11.jpg

21.jpg

23.jpg

20.jpg

22.jpg

26.jpg

24.jpg

27.jpg

25.jpg
 
H Agfa είχε κατασκευάσει τη 10ετία του '70 πολύ καλές ποιοτικά κινηματογραφικές μηχανές σε S-8. Μία από αυτές που προστέθηκε πρόσφατα στη συλλογή μου είναι η Microflex 300 Sensor. Η διαφορά της από τις προηγούμενες 100 και 200 εστιάζεται κυρίως στο ηλεκτροκίνητο και κατά τι μεγαλύτερο ζοομ, στην φωτεινή ένδειξη τέλους του φιλμ μέσα στο σκόπευτρο και στο ότι πλέον κατασκευάζονταν στην Ιαπωνία (σημεία των τότε καιρών....).

Η μηχανή είναι πολύ μικρή και λεπτή (συγκρίνεται άνετα ως προς το μέγεθος με σημερινές βιντεοκάμερες), ιδιαίτερα εύχρηση και εργονομική, δείχνει δε μέσα στο σκοπευτικό (βλ. τελευταία φωτογραφία) το που βρίσκεται η εστίαση (Μακρυά= βουνά, μέση= 2 φιγούρες, κοντά= μία φιγούρα), κάτι πολύ χρήσιμο που δεν είχε η δική μου Cannon 318 και στο οποίο οφείλονται κάποιες θαμπές λήψεις. Ο φακός της είναι ο Movaron 1:1,9 / 8-32. Δεν είχε ειδική θέση για macro λήψεις, αλλά έπαιρνε ειδικό αξεσουάρ για το σκοπό αυτό. Ο αλουμινένιος δίσκος που βιδώνεται στην υποδοχή του τρίποδου απενεργοποιούσε το φίλτρο ημέρας για λήψεις με τεχνητό φωτισμό. Το φωτόμετρό της έχει ένδειξη στο σκοπευτικό (βλ. την ακίδα στην τελευταία φωτογραφία). Το σκοπευτικό έχει ροδέλα ρύθμισης για άτομα με μυωπία. Έβαλα μπαταρίες και είναι πλήρως λειτουργική.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg
 
Απο οτι καταλαβα η Kodak Alaris αναλαμβανει το 35mm και η Eastman Kodak το Super 8.

H καθυστερηση οφειλεται,απο οτι διαβαζω, στο "Ε6 processing" (δεν ξερω τι ειναι τουτο) και χημικα που δεν παραγονταν πλεον που και η Fuji ειχε θεμα οταν επανεφερε το Velvia αλλα τα ελυσε.
 
Τα Ε6 χημικά Γουάλη είναι η εμφάνιση των σλαΐτς. Δηλ. αντίστροφη εμφάνιση που δημιουργεί θετικό αντί αρνητικό. Αποτελείται από:Α/Μ εμφάνιση, χρωμογόνα εμφάνιση (με λουτρό αντιστροφής) και λεύκανση-στερέωση. Αγγλιστί:B/W developer, colour developer (with reversal bath) and bleach-fix. Αυτό μάλιστα είναι μόνο τρία λουτρά, το παλιότερο ήταν έξι (!) και ήθελε μάλιστα και έκθεση του φιλμ στο φως, για να γίνει η αντιστροφή. Τα ξέρω καλά γιατί στην Κοζάνη εμφάνιζα σλαΐτς μόνος μου, γιατί ή έπρεπε να παν Αθήνα, ή Σαλονίκη. 
 
1@Uskoke[/USER] κρυφό ταλέντο εξελίσσεσαι...

 
Πηρα και εγω το παρακατω για να χαρω χειροκινητα (γυρνωντας μοχλους lol) τις Super 8 ταινιες μου.

Capture.JPG
 
Πίσω
Μπλουζα